Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Postări Recomandate

Postat

Buna tuturor.

Povestea e lunga dar o sa incerc sa o spun pe scurt....

Acu ceva ani, vreo 8 jumate, am emigrat catre Canada, suntem stabiliti in Toronto de atunci. Ati putea spune toate bune si frumoase...dar nu e chiar asa. Inca de la inceput nu mi-a placut aici si nici acum dupa tot timpul asta nu imi place. Sotul meu la inceput a fost mai pozitiv dar acum si-a mai pierdut si el din "pozitivitate"....

Ideea e ca de cind am venit aici, ne-am pus in plan ca o sa ne itoarcem acasa, in ROmania, intr-o buna zi....

Intre timp a aparut si un copilas, care putin a aminat planurile noastre de intoarcere.

In esenta noi tot vrem sa ne intoarcem anul viitor.

Motive de intoarcere:

-nu avem pe nimeni aici, ma refer familie, suntem doar noi trei si atit.

-nu ne place pur si simplu aici.

-nici unul dintre noi nu practica ceea ce am fost educati sa facem.

-ne e pur si simplu dor de acasa si dorul asta nu se stinge , ba parca se face din ce in ce mai mare. Cei care sunt inafara ma vor intelege. Eu una am facut si o depresie foarte puternica si a trebuit sa iau medicamente...

Nu ducem lipsa de nimic, ba chiar ne-am permis sa cumparam si o casa in Romania. Am vizitat Romania de 3 ori in tot timpul asta si au venit si parintii aici de citeva ori.

Nu suntem ingrijorati ca nu vom avea din ce trai in Romania, ci de sistemul de acolo, sanitar, politic, de invatamint....si tot asa.

Voi dragii mei, ce ati face in locul nostru, ati alege o viata aparent fara griji, cel putin financiare, dar departe de tot si toate, sau ati lua taurul de coarne si v-ati intoarce in Romania. Ce credeti ca e mai bine pentru noi trei?

Multumesc mult ca ma "ascultati" si astept raspunsurile voastre.

Medeea.

Postat

puteti sa incercati in Europa, mai aproape de Romania.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!id="Century Gothic">id="red">id="size1">

Cum mi-am alaptat copiiiid="Book Antiqua">id="size2">id="maroon">

Sabina's blogid="teal">, [hippi] Sofia Galagiaid="teal">id="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman"> si [yum] bb Gheoid="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman">id="teal">

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.id="Verdana">id="purple">id="size1">
id="right">

Postat
Citat:
citat din mesajul lui eeda2008

Nu suntem ingrijorati ca nu vom avea din ce trai in Romania, ci de sistemul de acolo, sanitar, politic, de invatamint....si tot asa.

align="right" id="quote2">

pe drept cuvant.

doar voi puteti pune in balanta daca ostoirea dorului merita intoarcerea la niste sisteme care, pana una alta, merg din rau in mai rau, de a da piept cu ele si de a va creste copilul cu ajutorul lor (sau prin intermediul lor, ca sa nu sune prea optimist "ajutorul" pe care uneori nu-l vezi).

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...
id="green">id="Arial">

Postat

eu tocmai ce m-am intors din romania dupa o vacanta pe care am facut-o dupa 5 ani.

eu una nu ma mai intorc in romania, dar tu trebuie sa decizi asta, nu altcineva in locul tau.

alina

Postat

cred ca raspunsul il vei avea pe forumul hotnews

subiectul a facut multe valuri....

Ce pot sa spun eu am un var lucra inIT in canada vroia sa se intoarca in RO;;;;eeu ii ziceam mai gindeste-te....Dzeu a facut ca mama lui (singura batrina) ca fie depistata de metastaze....el a lasat totul si a venit s o ingrijeasca;;;;;vorbesc cu el zilnic si se vaita de tot din RO.

Mai gindeste te!

Postat

tu crezi ca altcineva poate hotara in locul vostru? eu n-as lasa decizia familiei mele pe mana unor necunoscuti. e strict problema voastra, orice am spune noi. tu deja ai dat motivele, crezi ca argumentele mele pro ti-ar schimba opinia?

va asteapta in Romania, -25% din cam toate domeniile. a, ba in unele poate -50%. una era acum 8 ani, alta e astazi, mai ales cand tara e lovita puternic de criza.

Bazar general pe DCid="Script MT Bold">id="size4">

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITAid="red">id="size3">[bonjovi]

Speranta si incredere pentru Davidid="red">id="size3"> id="red">[bonjovi]

M-am nascut pentru succes!id="size3">id="purple">

Postat
Citat:
citat din mesajul lui Sabina
puteti sa incercati in Europa, mai aproape de Romania.
align="right" id="quote2">Sabina, eu cunosc putini romani stabiliti in traditionalista si batrana Europa care sa fie atat de multumiti pe cat sunt cei din Canada. Si cand spun cunosc ma refer la familie, la prieteni. Parca celor din afara Europei mai repede si mai lina le-a fost integrarea, mai draga tara de adoptie, mai usor sa se realizeze profesional. Aici am cunostinte care au luat-o de la capat cu studiile, acolo au mai facut un an-doi de scoala, s-au integrat profesional, dupa integrarea profesionala cea sociala a venit si ea si tot asa. Simplu, usor n-are cum sa fie niciunde, nu din primele luni, uneori nici din primii ani.Medeea, puteti incerca o reacomodare treptata in Ro? O perioada de cateva luni?Eu una n-as avea nici putere, nici curaj sa dau, acum, dupa atatia ani, vrabia din mana.Orice decizie ati lua, eu va urez sa fie cea buna pentru voi. Ascultati-va sufletul, numai voi stiti ce va spune. Asa cum nu exista o reteta de emigrare, nu cred sa existe nici trairi similare. Pe mine ma cutremura ideea c-as putea avea, vreodata, nevoie de sistemul sanitar de-acasa...
Postat

De ce nu te-ai intoarce? Ce va mai retine aici, si inca de atata timp? Si mai mult, ce v-a facut sa emigrati?

Astea sunt intrebarile pe care mi le-as pune eu.. Dar bine ca pana acum n-a fost cazul! Singuri eram si in Ro, cu parintii la sute de km departare, ba chiar pot spune ca aici avem mai multi prieteni decat aveam in Ro. Si romani, si alte natii.

In ultimele doua luni, cel putin zece persoane din Ro mi-au spus ca vor sa emigreze in Canada. Si imi aduc aminte ca si eu abia asteptam sa plec odata. Si sa nu uitam ca in 2006, cand am venit eu, erau "vremurile bune" acolo...

Postat

Fireste decizia de a va intoarce va apartine. Numai voi stiti ce v-a facut sa emigrati, in primul rind. Oricit ar parea de incredibil, nu toata lumea emigreaza NUMAI din motive economice. Si oricit ar parea de incredibil stiu oameni care s-au intors sau vor sa se intoarca in tara. Am o buna prietena stabilita in Canada de 18 ani cred si care, acum, pt ca copilul lor a zburat din cuib si e independent, vor sa vina inapoi in Ro. De fapt si-au facut o casa frumoasa si sint foarte entuziasti. In orice cauta numai partea frumoasa a lucrurilor, si in general vor sa traiasca la pensie linistiti, in mediul natal pe care il iubesc atit.

Stiu si oameni care s-au intors in Ro sa scrie, si care au publicat carti pentru ca limba tarii gazda le era straina. Stiu oameni care s-au intors pentru cultura (ex. Neagu Djuvara care a marturisit in autobiografia lui ca Teatrul Bulandra l-a determinat sa se stabileasca in Ro dupa atitia ani de Franta si nu i-a parut rau desi in primii ani ai sederii lui in tara a predate la universitate si nu a fost platit).

Stiu oameni care la pensie petrec jumatate din an in Ro, jumatate in tara lor gazda.

Dupa cum spunea cineva nu exista o reteta a emigrarii, asa cum nu exista o reteta a intoarcerii.

Depinde foarte mult de virsta voastra, a copiilor, de viitorul pe care vreti sa il dati copiilor vostri si de ceea ce va doriti de fapt de la viata. APoi trebuie sa fiti constirnti ca odata intorsi in Ro nu va mai fi cum era inainte de a fi plecat. Nu o sa va inteleleaga nimeni dorul sau frustrarile voastre si probabil cei care doresc sa emigreze si nu pot o sa va birfeasca pe la colturi considerindu-va ratati.

Mai putin daca sinteti la virsta pensiei si traiti numai din banii din Canada, trebuie sa va intrebati ce veti lucra. Joburile nu se prea gasesc in ziua de azi iar colegii institutiilor unde veti solicita joburi va vor privi cu resentimente pt ca ati venit din Canada sa le luati lor joburile. Ce spun zic in cunostinta de cauza pt ca am o familie prietena care s-a intors in Ro chipurile definitiv, macinati de dor, si dupa un an erau inapoi in sua lecuiti pe vecie. In orice caz daca alegeti sa plecati lasati o portita de intoarcere. Ca exercitiu as sugera sa stati in Ro 6 luni sa vedeti cum e. Luati fara plata de la job si vedeti cum e.

Ceea ce vreau sa spun este ca va inteleg frustrarile, pt ca le-am auzit si de la altii si ca in nici un caz nu sinteti voi un caz izolat care vrea sa se intoarca acasa. Mi se pare ca a fost chiar un topic pe aici intitulat ‘repatrierea’ sau asa ceva.

Oricum alegerea e pur personala si eu va doresc multa intelepciune pt ca aveti nevoie.

Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...