Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Postări Recomandate

Postat

Am dat pe Internet peste un articol recent din care reiese ca ar putea exista o legatura intre radiografiile dentare si cancerul de tiroida:

 

http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/radiografiile-dentare-cresc-riscul-de-cancer-tiroidian-188766.html

 

Printre altele se recomanda (in varianta in lb. engleza a articolului) ca, pe langa sortul de protectie, sa se poarte si un guler (banda?..) pt. tiroida (in special de catre copii) iar cineva scria la comentarii ca in UE dentistul ti-l pune automat fiind mandatoriu.

Aici se uita stramb daca le cer (imi ridica si mie si copiilor sortul peste gat, ceea ce nu ma convinge), ma intereseaza cat de in serios il iau prin "alte parti".

 

 

La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)

  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Postat

Sincer, eu nu am dat importanta, de aia nu imi pot aduce aminte. Cred insa ca a fost numai vesta si a trebuit sa imi dau jos cerceii si lanticul. Aici asistenta iese din camera in timpul radiografiei - deci partea despre imbolnavirea asistentilor nu o cred sa fie reala in Germania. Iar prea des nu iti fac radiografii, maxim una pe an... Iar numai pt un dinte au niste aparate mai mici daca imi aduc aminte bine.

 

Oricum, asupra tiroidei actioneaza multi factori, eu cred ca radiografiile pot fii numai o parte din ecuatie cel mult. Studiul mi-i se pare din nou mai mult corelatie pe baza de statistica decit cauza-efect.

 

------------------

Still looking for pieces of heaven...

 

Postat

Cel putin in Canada pentru radiografiile curente acel sort are guleras de protejat tiroida.Asta este norma.Pentru radiografia panoramica (adica din aia mare,cu scula care se invirte in jurul tau)sortul poate fii fara guleras.

Oricum eu as pune la indoiala articole din ziare romanesti dat fiind ca si la ora actuala in Ro nu se fac radiografii la scaun ci tot ca acum un secol te trimite la un cabinet special.Probabil ca e un articol copiat de undeva.

Postat

Aschiutza, Helbi, Mamitzica, multumesc frumos ca v-ati luat din timp si mi-ati raspuns.

 

Aici este articolul original, in engleza, netrunchiat:

 

http://www.thenational.ae/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100609/FOREIGN/706089900/0/FRONTPAGE

 

Pe mine (cu un Cernobal in trecut si 3 noduli pe tiroida), ma sperie, fie razele astea cat de... inofensive? Spre sfarsit, spune:

 

"If you go to a dentist and take three or four X-rays, it’s about the same radiation dose you will get if you live in Colorado in the United States for a week, because there is more cosmic radiation at higher altitudes.

If you take one or two dental X-rays, it’s about the same as a flight to London because you are at a higher level when you are flying."

 

Ma intreb si eu, daca traiesti toata viata "in Colorado"... la munte, sau peste ceva uraniu cum ti-o fi? Plus ce-ai adunat pana acum in carca din trecut... Nu ma cert cu nimeni, sa nu va suparati. Inca o data multumiri!

 

La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)

Postat

ML, uita-te peste paginile astea, poate iti raspund la o parte din intrebari:

 

http://hps.org/documents/Medical_Exposures_Fact_Sheet.pdf

 

http://hps.org/documents/environmental_radiation_fact_sheet.pdf

 

In alta ordine de idei...depinde unde in Colorado te referi: in Denver (1 mile deasupra nivelului marii) iei 50 mrem/an, in Leadville (10,200 feet): 125 mrem/an. La nivelul marii e 24 mrem/an.

 

La radiografiile dentare, ca tot de la astea s-a inceput discutia, cam 25-30 mrem/procedura. Tot atit la chest x-ray.

 

Comparativ:

- daca maninci fructe bogate in potasiu-40 si carbon-14, inca 40mrem/an

- detectorul de fum 1 mrem/an

- daca zbori, cam 1mrem pt fiecare 1000 miles (eh, mai pasioneaza pe cineva frequent flyer program?).

- fumatorii adauga cam 1300 mrem/an la 1.5 pachete/zi (unele studii dau doza la 8000).

 

Limita individuala anuala recomandata pt public este de 100 mrem, fara a lua in considerare radiatia provenita din natural background si investigatiile medicale. Limita accidentala admisa urca pina la 500 mrem.

 

Legat de efectele Cernobilului, trebuie sa iei in considerare virsta (daca erai deja adult sau inca in crestere), distanta fata de sursa si daca ai luat sau nu pastilele de potassium iodide.

 

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cancerosi (in procent mare, de 95%), insa pina la a fi catalogati trebuie tinuti sub observatie/monitorizati de un specialist (ultrasound, blood test, biopsie, masuratoare cu iod radioactiv,etc). Majoritatea cancerelor de tiroida (cele foliculare sau papilare) evolueaza lent si sint vindecabile in procent foarte mare (cam 97%), cum aminteste si articolul tau.

 

La dentist nu-mi amintesc de banda, am sa-i intreb data viitoare.

 

 

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."

Postat
Am citit si eu undeva...nu mai stiu pe ce site...acum vreo juma de an despre protejarea cu guler....spus dentistului care s-a uitat crucish...mi-a spus ca aparatul lui cu radiografii pe pc nu film radiaza cu 90% mai putin decat cel normal...vechi-normal...si mi-a tras sortul mai sus...iar sortul mi-l pun dentistii doar dc cer eu...dc spun ca as putea fi insarcinata....ce sa zic....am citit ce a scris si iulianm ....woooow habar n-avea din cate parti si cat suntem radiati.....si ne mai miram de sanatatea noastra sensibila-precara....sigur tot ce putem evita e bine sa evitam...nu?!(vezi radiografii fara protectie,vezi fumat)dar mereu raman atatea pe care nu le putem evita din pacate...
Postat

Iulia, Morok, am citit, multumesc cu intarziere, inclusiv pt. info, Iulia.

 

O paranteza: locuim in NC, la munte, tot un fel de Colorado, mai mic cum ar veni... Interesante date despre mancarea bogata in potasiu, fumatori, si alte surse ascunse.

Eu asa le vad, cu efect cumulativ: mai un radon in apa de baut din casa sau in aer (este drept, nu se duce la tiroida ci la plamani), o ciuperca radioactiva, un foc la soba, o fundatie solida la casa, deh, ca pana si pe mistretii nemtesti vazui zilele astea ca-i lovi napasta, asa de la niste ciuperci de le rontaie ei prin padurici:

 

 

Iar in legatura cu limita... safe, am avut si am inca mari indoieli, apropo de Cernobal si, poate fortez nota, standardele de siguranta din lumea medicala (cine n-o crede sa citeasca mai jos, la punctul 2 despre ce declara "oficialitatile" si cum le dau de gol cromozomii luati razna):

 

http://www.uruknet.info/index.php?p=m61697&hd=&size=1&l=e)

 

Am inchis-o (paranteza), revin la copii si tiroida...

Am ajuns marti cu fata la dentist si mi-au spus ca... acum au guler pt. tiroida si ca il folosesc numai la cererea pacientului/parintelui (lucreaza exclusiv cu copii...) , a acceptat sa sarim peste radiografia de rutina cand am adus vorba despre articolul cu pricina (eu asumandu-mi riscurile) si m-a instiintat ca folosesc noul tip de radiografie, cel mentionat si de tine, Morok. Una peste alta doctorita a fost f. draguta, nu ma asteptam.

 

Si am mai dat ieri peste un document publicat de inapoiatii de "vestici... europeni" (cum ii numea cu aere un doctor de pe aici) unde se explica de ce tiroida copiilor este mai sensibila decat a adultilor. Revin cu el.

 

 

La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)

Postat

In documentul respectiv se face referire la maduva osoasa si nu la tiroida, cum am amintit in mesajul anterior:

 

"The younger the individual, the higher the vulnerability to radiation is because of the large number of cell divisions occurring in small children.

Children also have a higher proportion of the bone marrow located in the skull than adults have.

...

Leaded protective aprons with a thyroid collar should be provided for the child and for the accompanying person if assisting during exposure of children".

 

Sursa:

 

http://www.eapd.gr/dat/590A99C0/file.pdf)

 

Oricum, se atrage atentia ca radiografiile dentare nu trebuie sa se efectueze "de rutina" ci, in functie de varsta, riscul de dezvoltare al cariilor, etc. Tot acolo se explica si in ce conditii si ce tipuri de radiografii sunt de dorit, etc., etc., mie materialul mi s-a parut complet si de... bun simt.

 

Ei, dar fiecare cu ale lui, inchei caci m-am lamurit. Si multumesc de ajutor [flo], mi-am pastrat info.

 

La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare...



×
×
  • Creează nouă...