Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Postări Recomandate

Postat

Salutare tuturor,

nu stiu daca s-a mai discutat pe aceasta tema, daca da, apreciez un link la subiect... Eu am cautat si nu am gasit.

Am emigrat in US acum 7 ani cu ideea ca voi ramane aici sa lucrez atat cat va fi necesar sa strang bani pentru a-mi permite o locuinta in RO - salariul meu de acasa la momentul respectiv nu mi-ar fi permis sa fac asta. Intre timp, am inceput pur si simplu sa locuiesc si sa traiesc aici, cu tot ce implica asta. Scopul initial s-a cam pierdut pe parcurs, ca sa spun asa; oarecum au intervenit alte si alte scopuri marunte, legate de traiul de zi cu zi. In tot acest timp insa, a ramas undeva in mintea (sau sufletul?) meu, cuibarita, ideea ca odata, candva, ma voi intoarce acasa. Sunt insa impartita intre a ma intoarce, sau a ramane aici.

Intrebarea mea este care au fost argumentele pro si contra pe care le-ati luat in considerare cand ati ales (intr-un fel sau altul) intre tara de origine si tara adoptiva? Ce v-a determinat sa faceti alegerea pe care o traiti azi? Ma refer la avantajele si dezavantajele ambelor tari; ce anume a impins balanta intr-o directie, si nu in cealalta?

Multumesc tuturor, si numai bine va doresc!

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Postat

unde te simti tu mai bine; eu iubesc Montrealul, ma simt in siguranta, mi-e drag sa ma plimb pe strazi, sa casc gura la festivaluri, etc;(in comparatie Bucurestiul, unde am fost studenta mi s-a parut cosmar din toate punctele de vedere); mai greu a fost profesional, dar se pare ca mi-am gasit locul si la job;

Mergi intr-o vacanta in Romania, ia pulsul de acolo si vezi cum te simti; mie mi-e drag de familie si prieteni acolo dar abia astept sa ma intorc intotdeauna;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Postat

Xoxo,numai tu decizi unde te simti mai bine si ce te motiveaza sa ramai acolo sau sa te intorci in Romania.

Noi aveam o situatie buna in Romania(ma refer la case,masini si job(doar sotul).Una dintre fetitele noastre este un copil cu disabilitati si serviciile medicale si invatamantul pentru astfel de copiii sunt aproape inexistente.Motivatia noastra a fost asa de mare ca nu mi-e dor de tara decat pentru o saptamana de vacanta.

adelina si piticii

Noemi 2 ani

Postat
Asa este, bineinteles ca aveti dreptate. Fiecare situatie este diferita, si fiecare trebuie sa aleaga pentru el insusi. Va multumesc pentru raspunsuri... as vrea sa ma hotarasc si eu odata, ca sa nu mai pendulez intre doua lumi...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat

Si eu ma simt ca tine. Eu am venit in Canada prin casatorie. M-am intalnit cu viitorul sot, vazut, placut, casatorit dupa o perioada si dupa alta perioada venit dupa el.Dar am venit aici dupa ce m-am despartit de casa mea, de prietenii mei de rudele mele si veneam la prietenii lui si trebuia sa o iau de la capat, sa invat limba sa imi caut un servici sama acomodez la o viata noua. Sunt cetatean canadian intre timp si totusi simt in sufletelul meu ca-mi lipsesc suetele cu prietenele mele (cu toate ca relatia cu unele prietene s-a mai racit - vezi cateodata asa iti cunostii pe cei ce-ti spuneau ca-ti sunt prieteni), ca-mi lipsesc lucruri marunte (covrigii de la coltul strazii, tarancile de Sibiu cu telemea de oaie, patrunjelul cu gust de patrunjel si nu de gazon, semintele de floarea soarelui, sculatul de la tara de la bunici in zgomot de oratanii de gradina si latrat de catel.

In schimb am gasit altceva. Un servici bun unde colegii se respecta, unde am un confort pe care nu stiu daca l-as fi gasit in Romania. unde intr-adevar mi se apreciaza valoarea si sunt platita pe masura. Crede-ma ca daca as gasi ceva asemanator in Romania as pleca si ieri daca intelegi ce vreau sa spun. Ca totusi nu mai am aglomeratia de Bucuresti care imi manca jumatate de viata, ca-mi spal tenesi de 2 ori luna si nu de 2 ori pe zi cum faceam in Romania ( ca daca luam tramvaiul cel putin un betiv si o baba ma calcau pe picioare - una a zis"scuza-ma am crezut ca era bordura" - bordura fiind piciorul meu de statea de o vreme pe el), ca nu mai stau la cozi interminabile sa-mi platesc facturile ci ma asez in fata calculatorului si in 5 minute am incheiat cu platirea a 3 facturi ca ma duc cu cortul si nu gasesc mizerie peste tot (au dusuri si WC-uri unde poti gasi hartie igienica si minimum de igiena) pentru ca in Romania intram cu hartia dupa mine peste tot iar daca mergeai cu cortul si te apuca ceva intrai intr-o poienita si gaseai un WC pe o raza de 10 m patrati de nu stiai unde sa calci.

Nu-mi vin in minte acum asa toate dar daca ma intrebi sufletul meu e de Romania. Nu am ce face. Imi vine sa plang atunci cand intru intr-un magazin romanesc, imi vine sa plang atunci cand fac pasca de Pasti si inrosesc ouale, ca-mi lipsesc colindatorii de la usa si copii din parcuri.

Nu ma judecati asa sunt eu. Si asta e doar parerea mea. Copilul meu e nascut aici dar in fiecare vara il trimit in Romania, i-am facut si certificat romanesc pe langa cel canadian sa aiba dreptul de a alege unde va dori el Eu nu am avut acest drept pana la revelionul '89. I-l acord lui. Desi sunt tanara i-am zis sotului ca daca mor sa ma arda si sa-mi duca cenusa in Romania. A zis sotul ca sunt nebuna. Nu sunt nebuna numai ca eu asa sunt. Ce este normal pe lumea asta?

Mihaela

http://www.hi5.com/friend/photos/displayUserAlbum.do?albumId=119318750&ownerId=166574282

Postat

Doamne, credeam ca numai eu sunt nebuna....

Dupa multi ani de strainataturi, gandul meu ascuns este sa ma intorc in micul meu orasel unde prietenii se pot vizita mergand pe jos, si nu calatorind 2 ore cu masina in fiecare sens...

Cine stie ce voi gasi ...

Poate noua ne este dor de copilare, de tinerete...

Nu conteaza ca am baut pepsi doar din an in pasti si cand plecam la mare...

Nu conteaza ca stateam la rand la butelie..

Stiu ca nu este hartie igienica in toalete....dar nu-i nici o problema....am sa am grija sa am in geanta un sul tot timpul...

Intoarce-te timp inapoi...cu cele de demult....

Din pacate....si acolo s-au schimbat lucrurile....si simplitatea aceea care avea atata farmec...s-a dus....odata cu molurile si cu hipermarketuri...

Cand eram copila si chiar adolescenta...mancam o caldare....nu exagerez...o caldare de cirese ( din gradina bunicii )

si citeam o carte in doua zile...

Acum , departe de romania...mananc cirese cu suta de grame ...si citesc literatura proasta doar fiindca e romana...

Citesc si in engleza...mult...dar nu ma simt la fel...nu simt rotunjirea cuvintelor din inima...

Uf...grea e viata cu doua tari iubite...

Mona

:)

In pauza. de-o vara.. , pusa pe prostioare....

Postat
Si noi ne gandim sa plecam; deocamdata adunam informatii si ne tot gandim. Toate ca toate, ca pe toate le descurci pana la urma, oriunde ai fi, insa asta mi-e groaza principala:sa nu raman cu gandul si sufletul intre doua lumi...la mine e si mai greu, ca familia mea nu e de acord cu plecatul, ei nu s-ar urni de aici..Si asa ca ma tot gandesc si socotesc si tot citesc de pe la fetele mutate..

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare...

• Creează nouă...