Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Postări Recomandate

Postat

Buna tuturor,

Am tot cautat pe forum si n-am gasit un "tratament" pentru rasfat, fapt pentru care va intreb si pe voi cum credeti ca e mai bine sa reactionam in urmatoarea situatie :

Avem o super fetita de 10 luni, care a inceput sa mearga in picioare, nu a avut nicio problema medicala pana in acest moment, mananca cu placere de toate (cele recomandate de medic, evident), are niste parinti fericiti, si cred (si sper in acelasi timp) ca si ea este un super bebe mic fericit.

De cateva zile experimentam un "rasfat" (sau cel putin asa credem noi). Adica, in momentul in care i se cere sa nu faca ceva, sau pune mana pe ceva pe care nu trebuie si este avertizata sa lase acel lucru sau sa plece din locul respectiv, se uita lung la noi, zambeste, si continua sa faca dracia respectiva. Am incercat sa o "momim" cu alte jucarii sau cu alte activitati, insa de obicei nu prea accepta (decat daca noua jucarie / activitate este foarte speciala), incepe sa tipe si sa bata din picioare.

Sunt in mare dilema cum ar fi bine sa procedam cu ea. Adica, sa ridicam tonul si sa ii luam lucrul respectiv din mana, lasand-o sa planga pana se potoleste ? Sau sa o punem intr-un loc (de exemplu - in scaunul de masa) imediat ce incepe sa planga, lasand-o sa se linisteasca, si ulterior sa o aducem la locul de joaca ? sau... ?

O iubim ca pe ochii din cap si vrem sa fie sanatoasa si vesela, insa nu vrem sa o rasfatam. Nu am obisnuit-o sa fie luata in brate, am mutat-o in camera ei de la 3 luni si doarme toata noaptea singurica acolo, are companie permanenta in timpul zilei care ii acorda toata atentia cuvenita (sau... poate ... prea multa atentie ?), nu stiu ce sa zic... voi cum ati procedat in aceste inceputuri de "rasfat" acut :) ?

Salutari !!!

• Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Postat

eu am incuiat/cocotat/ascuns absolut tot ce ar fi fost periculos pentru copil, in rest avea acces peste tot, sa puna mana pe ce vroia, sa se joace cu ce dorea. Incepe sa descopere lumea si e normal sa fie curioasa.

Eu n-as ridica vocea la copil si nici nu i-as smulge obiectul din mana, este foarte frustrant. Incearca sa lasi la vedere numai obiecte cu care are voie sa se joace, iar daca vrei sa-i iei ceva din mana poate merge sa-i distragi atentia.

adra_bell si [zana]Eva-Elena (14 nov 2007)

about Eva

secolul XX la subiectiv

Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Postat

Eu propun sa va puneti in locul fetitei voastre si sa faceti exact ce vi-ar pica voua bine sa va faca parintii vostri.

Nu e usoara viata la 10 luni. Ei acum incep sa exploreze.

Siguranta este foarte importanta, insa este responsabilitatea voastra sa i-o asigurati.

Rasfat ? Adica o iubiti cu masura ?

Nu cred ca sunt compatibile cele doua lucruri. Ori o iubiti si i oferiti tot ce are nevoie pt o dezvoltare sanatoasa, ori o iubiti cu limitator si conditionat.

Daria & felina fioroasaid="Trebuchet MS">id="red">[zana]GIULIAid="Trebuchet MS">(2004 08 16)id="Trebuchet MS">id="red"> cuid="Trebuchet MS">id="red"> [buburuza] Selaid="Trebuchet MS">id="red">

_____________________id="red">"Meglio sole, che mall`accompagnate !"id="red">id="size1">

Postat

...sau mai exista si varianta 3 in care faceti casa child safe, incuiati tot ce nu e de atins sau e periculos pt copil, ridicati mai sus bibelourile, acoperiti prizele, etc.

La 10 luni nu vad rostul sa tipati la ea, nici sa o puneti in scaunel imobilizata pana se calmeaza. E curioasa si asa isi dezvolta aptitudinile.

Daca eu iti pun tie in mijlocul sufrageriei o masinarie, tu nu stii ce e, cum functioneaza, bineneteles ca din curiozitate vei merge sa o descoperi. Desi poate eu iti zic ca n-ai voie, tu tot vei insista ca esti curios.

P.S. ce intelegi prin rasfat?

Edit: ce intelegi prin prea multa atentie la 10 luni?

Inca una si ma duc: sotia ta te imbratiseaza cu masura sa nu te inveti asa? Dar tu iti tii in brate sotia cu masura de teama ca se invata asa?

Cand vei raspunde sincer la intrebarile de mai sus vei intelege cateva erori de mentalitate in privinta copilului.

Postat

Buna!

Incearca sa te pui in locul ei, al fetitei tale de 10 luni, care nu vorbeste si care acumuleaza frustrari peste frustrari zilnic (banuiesc ca nici nu merge, nu?)...In perioada asta ei incep sa inteleaga lumea si ar vrea sa faca atat de multe si nu pot! Inca nu au capacitatile fizice pentru tot ce-ar vrea sa faca si in afara de asta au o gramada de interdictii de la adultii din jur! La un moment dat si eu as tipa si bate din picioare! E modul ei in care protesteaza, nu e rasfat!

Scuza-ma ca te intreb - Fumezi? Daca da, inchipuie-ti ca vine sotul sau mama sau soacra sau un necunoscut si-ti ia tigara din mana cand te pregateai s-o aprinzi. Ca doar iti face clar rau! Cum reactionezi? Si inca tu ai puterea de a evalua binele si raul, de a judeca...dar un copil de 10 luni? cum sa inteleaga?

Ai chef de un pahar de vin rece intr-o zi calda de vara? Sorry, dar poti sa faci rosu-n gat! Sau sa te imbeti! Sau costa prea mult si nu se poate! Hai, de ce te superi???...Trebuie sa intelegi, e spre binele tau!...[:)]

A, vrei sa cumperi rochia asta pentru nunta de luna viitoare? Ntz ntz ntz...e cam scumpa...nu mai bine iti iei o bluza si mai gasesti tu o fusta prin dulap?...Da, mai bine porti rochia de anu' trecut...ca doar e criza!...Cum reactionezi? Hai, o data, de doua ori merge, dar chiar frustrare peste frustrare peste frustrare?...Hmm...Si tu esti adult in toata firea, ea e un bebelus!

Cel mai bine e sa-i permiti accesul la lucrurile care nu-s periculoase pentru ea si s-o lasi sa experimenteze, sa-si satisfaca curiozitatea...

De fapt, despre ce lucruri interzise vorbim acum? telecomanda? telefonul mobil? pantofii de pe hol? trage de carti, bibeblouri? vrea la PC?...Vrea furculita din mana ta? Exista solutii si explicatii pline de empatie pentru toate astea...Si niciuna nu implica retragerea obiectului si lasare copilului sa planga neconsolat pana se potoleste si intelege ca n-are voie![flo]

Ade, mami de Ilana

http://www.ilanaandreea.blogspot.com/

Postat

Don, bine ai venit pe Forum!

Cu "rasfatul"... uite cam cum sta treaba. La 10 luni nu e vorba de "rasfat" ci de descoperirea lumii. Nici macar nu vorbim inca de "testarea de limite" (o sa vina si asta mai tarziu [:D]) , pur si simplu fetita voastra a devenit mobila si... vrea sa incerce si sa vada tot ce poate incerca sau vedea. Uite, la varsta asta nu-i poti explica unui copilasi de ce pe obiectul X poate pune mana si pe obiectul Y nu. A, daca e vorba de usa de la cuptor care e fierbine, e altceva, cel mic simte ca e cald si deci... nu va mai pune manuta ca-l va durea. Dar bebe la 10 luni nu va face diferenta intre jucaria de plastic cu care se poate juca si mobilul lu' mami/bibeloul nu stiu care/aparatul foto ... ca nu are cum. Pentru ea sunt obiecte, faptul ca tu ii spui "nu" o ia ca un joc (de aceea iti zambeste si intinde la loc manuta). Cea mai simpla varianta e sa muti pe rafturile de sus sau sa pui in dulapuri ceea ce nu-ti doresti sa atinga, sa acoperi prizele, sa blochezi accesul la sertarele/dulapurile la care nu vrei sa ajunga si sa o lasi sa descopere "universul". Sa stii ca interesul ei fata de chestiile "interzise" va scadea. Uite, la varsta fetitei tale Mister al nostru era interesat de telefonul fix (nu mai stiam pe unde sa-l amplasam sa nu traga de cablu) si de butoanele de la video/DVD player/digi-box (si aici a trebuit sa fim ingeniosi dar am gasit pana la urma solutia). Ei bine, acum dupa aproape 10 luni e interesat sa se catare peste tot (au venit alte "probleme la rand cu care sa ne batem capul, he-he), "botoanele" il lasa rece, deja putem "discuta" cu el (dar si acum, nu vreau sa imi strice aparatul foto nu i-l las la indemana si gata)

Tonul ridicat nu e o solutie. Ba dimpotriva. Ridici tonul la ea, va ridica si ea tonul la tine si nu cred ca asta va doriti. Sa o pui pe un scaunel pana se linisteste iarasi nu e o idee buna. "Time-out-ul" nu e practicat la varsta asta( ma rog, eu nu vreau sa-l practic deloc, am alte idei). Fetita e micuta, cea mai buna modalitate de a o linisti cand plange sau e frustrata e sa o luati in brate, sa-i explicati frumos, calm ca nu se poate sa faceti ce vrea ea si sa ii aratati altceva/sa faceti altceva impreuna. Crede-ma, functioneaza, si nu vei avea un copil "rasfatat" (uuuuff ce urasc cuvantul asta!) ci un copil echilibrat, afectuos, descurcaret si independent, care va vrea sa descopere lumea dar care in acelasi timp va sti ca mami si tati il/o iubesc si sunt acolo pentru ea/ea atunci cand are nevoie. Aaaa... ca poate nu va fi un copil "ascultator" si "cuminte, unde-l pui acolo sta" si care "face numai ce-i spui"...dar zau, nu cred ca asta va doriti [:D]

[pup][pup]

Dark Bendis

& Hogmanay Baby (31.12.2008) [cavaler]

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Postat

wow... sunt surprins placut de raspunsurile voastre, sincer, multumesc tare pentru suport, chiar daca la un moment dat mi s-a parut ca sunt certat pentru a am indraznit sa gasesc o solutie buna pentru copilul meu... pana acum chiar cred ca am fost un tatic model, si sunt sigur ca o sa ma mai fac :)

asadar, voi incerca sa va raspund la toti. astfel :

- initial am vazut un post de la miereamara, insa intre timp a disparut... nu stiu ce s-a intamplat, poate ca am facut vreo dracie...

- darkbendis (in ordinea asta imi afiseaza browserul raspunsurile :) : am incercat si incercam in continuare sa facem casa cat mai "safe" pentru copil, mai avem ceva de lucru la asta - stiu. insa nu am stiut cum sa reactionez la faptul ca bebe mic baga in gura pantofii de mers cu care patruleaza atat prin casa cat si prin curte. i-am spus cu blandete ca nu are voie, si cu mana i-am indepartat pantoful de la gura, in ideea ca va intelege ceva. am facut asta de vreo 640 de ori. probabil ca mai trebuie :)

si in niciun caz nu vreau sa ajungem sa avem un copil care sta acolo unde-l pui, ci (asa cum foarte frumos ai spus) "ci un copil echilibrat, afectuos, descurcaret si independent, care va vrea sa descopere lumea dar care in acelasi timp va sti ca mami si tati il/o iubesc si sunt acolo pentru ea/ea atunci cand are nevoie".

multumesc :)

- adelamaria : intr-adevar, am empatizat cu bebe mic asa cum mi-ai spus, si trebuie sa recunosc ca ai mare dreptate. chiar daca nu ma intereseaza fotbalul, nu ma joc pe PC, nu ma uit la televizor si... in general, nu prea fac chestii de barbati adevarati :) probabil, prins in jobul asta de tatic, am uitat ca "Cel mai bine e sa-i permiti accesul la lucrurile care nu-s periculoase pentru ea si s-o lasi sa experimenteze, sa-si satisfaca curiozitatea...". respectele mele !

- luna1 : exemplele pe care mi le-ai dat ma ajuta sa inteleg mai mult, mi-ai fost de mare ajutor..."prea multa atentie" - m-am gandit si la asta la un moment dat. adica, frumoasa mea mica se trezeste dimineata cam pe la ora 7. mergem la ea, o pupam si o dragalim (e asa moale si pufoasa si miroase frumos, ca dupa somnic :) ), dupa care o schimb, ii fac bibe, si apoi sotia mea ramane cu ea pana pe la 8 - 8 jumatate cand ajunge bona. am apelat la varianta asta pentru ca sotia mea trebuie sa sustina un examen important in toamna asta si incearca sa faca pe dracu-n patru ca sa rezolve de toate (si culmea - si reuseste !). cu noi mai sta si bunica (87 ani, merge cu cadrul dupa o problema ortopedica), care din cand in cand, cu rabdarea-i caracteristica sta cu bebe mic atata timp cat ea este in carucior. fapt pentru care intre 8 si 10 copilul are parte de compania bonei, bunicii si a sotiei (care pana pleaca mai roboteste cate ceva prin casa). apoi la 10 ramane "doar" bona si bunica, iar de la ora 15 - 16 cand se intoarce doamna mea, o preia, si stau impreuna cam pana pe la ora 7 seara, cand ajung si eu acasa de la servici, iar eu o iau la plimbare, ma joc cu ea, pana seara pe la 9, cand ii facem baita, o culcam, etc. in tot timpul asta bebe mic nu sta singura deloc (decat in timpul noptii), adica daca se joaca singurica si pleci din camera, incepe sa planga. la asta ma refeream cand spuneam "prea multa atentie", adica permanent are una - doua persoane in preajma care ii duc grija. rau nu e, tinand cont de faptul ca atata timp cat sunt plecat de acasa, sunt linistit ca "e pe maini bune". insa... o fi bine ? :)

- mamagiuliei : ne iubim puiul fara masura. asta e clar. in schimb sunt de parere ca masura e importanta, ca printre rolurile noastre de parinti este sa punem masura acolo unde copiii nu au. tocmai, precum spui, pentru a dezvoltare sanatoasa cred e bine sa nu bage in gura pantofiorii de mers. nu e sanatos. nu ? salutari !!

- andra_bell : Intr-adevar, simteam ca nu e ok ridicatul vocii la copil, insa dupa raspunsurile voastre, am acum si confirmarea. Noi am inceput sa-I dam toate obiectele pe care le vede, chiar iau aproape in fiecare zi cate-un sertar, il dau jos, si i-l dau copilului sa cerceteze, sa descopere ce se afle inauntru. Asa trebuie facut, e clar, sa “lasi la vedere numai obiecte cu care are voie sa se joace”. Multumesc din nou :)

Postat

securizezi casa si lasi copilul sa faca tot ce vrea, pt a pune bazele increderii in sine si in voi ca parinti :)

Copiii certati devin adulti frustrati.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!id="Century Gothic">id="red">id="size1">

Cum mi-am alaptat copiiiid="Book Antiqua">id="size2">id="maroon">

Sabina's blogid="teal">, [hippi] Sofia Galagiaid="teal">id="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman"> si [yum] bb Gheoid="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman">id="teal">

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.id="Verdana">id="purple">id="size1">
id="right">

Postat

Nu stiu ce sa zic. Efectiv nu stiu ce sa mai spun la asemenea subiecte. Nu o lua personal.

Insa spui ca ai un copil deosebit de cuminte.

Si totusi o redenumesti rasfatata.

As vrea sa te citesc cand fetita ta are deja 5 ani [:D]

Ti se va parea light de tot pantoful ala prafuit [8D]

Daria & felina fioroasaid="Trebuchet MS">id="red">[zana]GIULIAid="Trebuchet MS">(2004 08 16)id="Trebuchet MS">id="red"> cuid="Trebuchet MS">id="red"> [buburuza] Selaid="Trebuchet MS">id="red">

_____________________id="red">"Meglio sole, che mall`accompagnate !"id="red">id="size1">

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare...

• Creează nouă...