Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Postări Recomandate

Postat

AVERTISMENT:

 

In urma unor discutii pe acest forum am decis ca e bine sa incep cu un avertisment.

Este bine sa nu luati de bun ce scrie mai jos. Daca informatiile vi se par incomplete sau nu va satisfac, mai cautati si mai informati-va mai departe.

Atat cat pot (si ma duce capul acum, recunosc) pun niste informatii in mesaje, dar pot fi incomplete si s-ar putea sa nu va arate partea negativa sau ceea ce va intereseaza.

Cautati pe Google sau cereti cuiva ajutor sa va gaseasca si alte surse de informare cu privire la terapii, persoane etc. despre care auziti aici.

Nimic nu e nou sub soare, doar ca nu am vazut sa se mentioneze in limba romana despre aceste lucruri si le-am comasat intr-un subiect de forum.

Avand un copil cu probleme usoare acum, cunoasterea mea este limitata doar la ceea ce mi-a fost nevoie si am aplicat la propriul copil.

Daca va ajuta informatiile bine, daca va fac rau sau nu va ajuta, uitati-le.id="red">

 

Copiii cu leziuni cerebrale au varsta neurologica mai mica decat cea cronologica de obicei, deci metoda Doman, de mai jos, poate fi aplicata la orice varsta in cazul lor, si poate avea succes, in functie de diagnosticul copilului.

 

Sunt doua variante:

 

- cea mai costisitoare: parintele se instruieste direct de la sursa metodei (http://www.iahp.org/), urmand cursurile personal in SUA sau Italia si apoi aplica acasa sau chiar isi duce copilul la un centru

 

- cea mai putin costisitoare: parintele citeste cartile de mai jos, cauta tot ce au pus alti parinti de ani de zile pe site-uri, youtube etc, isi construieste cateva aparate in casa (daca are loc, daca nu poate ca gaseste cumva solutii... totul e posibil; sunt parinti care dau idei de cum sa faci ceva in spatiu mai mic) si face el insusi cu copilul un program adecvat. Pt reusita, in anumite cazuri este nevoie de mai multe persoane care sa ajute copilul, mai ales la "patterning" (recrearea tiparelor corecte de tarare, etc.) pt a stimula creierul. Cine poate citi cartea, se va lamuri mult legat de dezvoltarea creierului si a fizicului la copil.

 

In ambele cazuri copiii dau rezultate. Editare ulterioara: In primul rand depinde de diagnosticul copilului. Metoda Doman are rost doar dupa ce copilul a facut toate interventiile chirurgicale si alte tratamente si metode de recuperare necesare in cazul lui, conform medicilor specialisti.

 

Metoda nu trebuie urmata strict. Fiecare parinte poate lua si adapta orice crede ca este potrivit si poate fi aplicat la propriul copil. Poate ca ar fi de ajutor si parerea unui kinetoterapeut sau alt specialist. Sunt kinetoterapeuti romani care s-ar putea sa aplice deja metoda - aici pe forumul desprecopii a scris cineva o data - dar nu putem afla asta public/de pe internet.

 

Pe youtube, daca dati cautare "Metoda Doman", puteti gasi parinti din afara Romaniei care au copii cu tot felul de nevoi speciale, si care au aplicat metoda. Si puteti sa le scrieti, pentru a afla mai multe de la ei, avand in vedere ca unii o aplica de ceva timp si sunt multumiti de rezultate.id="red"> (Din conducerea IAHP face parte si un neurochirurg roman http://www.nspc.com/dr.dimanescu.html, iar fiul sau, sanatos ce-i drept a urmat intregul program Doman cu rezultate spectaculoase.

 

Unii zic pe forumurile straine ca IAHP a devenit un fel de cult in cercul lor strans. Totodata, altii sau aceiasi oameni spun ca nu au putut face chiar tot ce scriu ei in cartile lor.

Chiar daca au dreptate, ideea este ca se poate lua ceea ce este bun din metodele lor si poate fi aplicat in propria familie. Din ce am luat si adaptat pt baietelul nostru, eu sunt multumita. RMN-urile arata evolutii. Nu stiu cum e pentru cazurile mai grave - tetrapareza, semipareza etc - totusi, in afara de ce se poate vedea pe net/google/youtube.)

 

http://www.iahp.org/ - Vezi sectiunea "Brain Injured Children", "Success Stories" din meniu - [videoclipuri] Povesti de succes ale unor copii cu diverse leziuni cerebrale care au urmat aceeasi metoda, verificata pe mii si mii de copii cu leziuni cerebrale, din lumea intreaga.

 

http://www.gentlerevolution.com/mm5/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=G&Category_Code=books-about-brain-injury - Doua carti (de fapt o carte si o brosura), materiale extrem de utile pentru parintii copiilor cu nevoi speciale:

 

"What To Do About Your Brain Injured Child - Or Your Brain-damaged, Mentally Retarded, Mentally Deficient, Cerebral-palsied, Epileptic, Autistic, Athetoid, Hyperactive, Attention Deficit Disordered, Developmentally Delayed, Down’s Child." - by Glenn Doman

[ Ce sa faceti pt copilul dvs. cu leziuni cerebrale - Sau pt copilul dvs. cu retard mental, cu deficiente mentale, cu paralizie cerebrala, epileptic, autist, atetoid, hiperactiv, cu deficit de atentie, cu intarzieri in dezvoltare, cu sindrom Down ]

 

si

 

"The Pathway to Wellness" [ Calea spre o stare buna de sanatate ]

 

 

(Cine doreste mai multe informatii si nu stie engleza, sa ma anunte.)

 

Atitudinea naste altitudinea!

  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Postat

Incerc sa nu fac reclama, dar inevitabil voi face pt ca trebuie sa va spun despre inca o metoda, care acum e si in Romania. Cei interesati (kinetoterapeuti, parinti etc.) pot face si cursuri (detalii de contact, mai jos):

 

TERAPIA CRANIOSACARALA

 

Ce este terapia craniosacrala si cui i se adreseaza ea?

 

Terapia CranioSacrala – este o terapie blanda care are ca scop intensificarea sistemului cranio-sacral, locul in care creierul si maduva spinarii functioneaza.

- este o metoda de detectare si corectie, care incurajeaza mecanismul individual de insanatosire naturala si disiparea efectelor negative

- ajuta la alinarea durerii si la ameliorarea unei game largi de boli si disfunctii cum ar fi:

  • migrene si dureri de cap
  • dureri cronice de gat si spate
  • stress si probleme legate de tensiuni nervoase
  • afectiuni ale creierului si maduvei spinarii ca urmare a accidentelor
  • oboseala cronica
  • scolioza
  • probleme ortopedice
  • dereglari ale sistemului nervos central
  • dificultati emotionale

si multe altele

Terapia CranioSacrala se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate dar si persoanelor care nu au probleme dar vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor. E adecvata tuturor grupelor de viata de la nou-nascut, la varsta a treia.

 

 

Informatii despre cursuri:

Primul curs de invatarea tehnicilor terapiei CranioSacrale, sustinut de Institutul Upledger, USA, prin intermediul Asociatiei CranioSacrala metoda Upledger,Romania, sa tinut la Brasov pe parcursul a 4 zile, intre 16-19 Septembrie 2010. Urmatorul este programat pentru 24-27 Martie 2011.

 

 

Persoana de contact : Mihaela Gugu

tel : 072-352-1155

craniosacral.romania@yahoo.com

 

 

PS: Mamica unei fetite cu spina bifida si hidrocefalie (o fetita cu multe probleme de sanatate, de altfel) a fost la cel putin o sedinta de TCS. Au aparut rezultate imediat. S-a observat ca corpul a lucrat imediat sa repare anumite probleme. De aceea m-am gandit sa scriu, poate si altora le va fi de ajutor.

 

 

Atitudinea naste altitudinea!

  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat

Buna Andrea_S ! [flo]

 

Citesc acum cartea lui John E.Upledger ,, Tu si medicul din tine''-terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala si sunt interesata daca in Bucuresti sunt deja specialisti avizati si daca se tin cursuri (si unde anume)?

 

Astept un raspuns.

Multumesc mult!

 

Mary [:)]

Postat

Buna,

 

eu nu stiu detalii, doar ce am scris aici, ca sa stie lumea.

 

Mihaela Gugu este singura in masura sa dea informatii in detaliu despre TCS in Romania, cursuri etc. Dau din nou datele:

tel : 0723 521 155

craniosacral.romania@yahoo.com

 

 

Atitudinea naste altitudinea!

  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat
Eu sunt terapeut ABA, lucrez cu copiii care au tulburari de spectru autist, ADHD, tulburari de limbaj, sindrom Williams, Sunt licentiata in Psihologie, iar in prezent sunt la master in Psihologia Clinica si consiliere psihologica. Daca cineva are nevoie de terapeut in Bucuresti, ma puteti suna la tel 0766630811, sau tatianachireu@yahoo.com
  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat

Metoda Doman pentru copii cu leziuni cerebrale (si pentru copiii sanatosi):

 

Pro:

 

- abordeaza 6 tipuri de inteligenta umana, conform celor 6 functii:

inteligenta mobilitatii,

inteligenta limbajului,

inteligenta manuala,

inteligenta vizuala,

inteligenta auditiva,

inteligenta tactila.

 

- rezultatele se observa cel mai bine si mai repede la programele care nu implica exercitiile fizice (adica toate fara programul fizic): exista copii cu paralizie cerebrala atetoida sau copii autisti sau cu sindrom down sau cu alte tipuri de leziuni care citesc de la o varsta frageda, de ex.

 

 

Contra:

 

- necesita timp, efort si bani.

 

Unele sectiuni ale programului sunt scurte, altele dureaza (cele pt stimularea fizica). Iar din cele scurte, unele trebuie repetate de multe ori in cazul copiilor cu leziuni cerebrale.

 

Timp si efort pentru ca copilul, mai ales cel cu leziuni cerebrale, trebuie stimulat cat mai mult posibil pe parcursul unei zile.

Bani, pentru ca ai nevoie de cartile cu metoda Doman (nu toate pot fi descarcate de pe net din surse "extra"...) ca sa stii ce inseamna si ce trebuie facut. In plus costa construirea sau procurarea de materiale mai ales pentru programul fizic, dar si pentru cele destinate celorlalte inteligente. Iar daca se are in vedere un drum, cu un curs si o evaluare directa la centrul IAHP atunci "te rupe" la buzunar...

 

In anumite parti ale programului munca parintelui poate fi redusa daca cumpara materiale pe suport fizic (cartonase speciale) sau logic (software).

 

- rezultatele la programul fizic se vad greu in timp,

 

si sunt parinti care au preferat sa renunte dupa 18 luni sau mai mult sau mai putin. In schimb, au ales alte metode (Bobath, ABR etc. sau combinatii din aceste metode, in functie de compatibilitate).

 

 

Andrea

Postat

Pe un forum strain (vezi mai jos) am intrebat-o pe o mamica din Indonezia despre metoda Doman. Este mama unei fetite care acum are 3 ani, diagnosticata cu paralizie cerebrala atetoida. Ea a facut mai multe metode si mai jos ne spune despre ele:

 

"Intai de toate este foarte dificil de spus daca copilul se potriveste cu acest program sau nu, dar in ce priveste programul intelectual 100% ei spun lucruri foarte bune, programul privind dieta (pentru a reduce atacurile si a mentine sanatatea) este de asemenea unul bun, fiica mea acum nu mai are atacuri, si nu mai ia nici medicatie pentru atacuri (Phenobarbitan - Fenobarbital, n.tr. si Depakene/Epilim – Valproat, n.tr.). Totusi, este greu de spus despre programul fizic, la unii observ multe imbunatatiri, mai ales usoare si moderate.

 

Cazul fiicei mele si al altora care cred ca programul fizic nu ii ajuta prea mult este un caz grav; fiica mea inca nu-si poate folosi mana, asa ca nu o poate folosi ca sa se tarasca, sa mearga de-a busilea etc. [etape din programul fizic care sunt in metoda Doman, n.tr.], asa ca ea depinde doar de impulsul dat de picior. La cei care isi pot folosi mana, observ multe progrese, [si] acum pot intelege de ce unii dintre ei pot, de ce la altii nu a mers deloc, dar totusi merita incercat.

 

[...] (aici vorbeste de locuri in care programul Doman poate fi gasit mai ieftin in China, pt asiatici)

 

ABR [o alta terapie pe care a facut-o fetita ei, n.tr.] este o terapie prin care se repara structura corpului, dar eu nu inteleg atat de bine aceasta terapie. Poti cauta Leonid Bylum pe google, el este fondatorul, poti citi si pe web. Noi am facut ABR 1,5 ani si dupa tratament au avut loc modificari in structura corpului ei, dar nu mai mergem acolo, caci taxa este si ea foarte scumpa, dar au unele centre in anumite tari.

 

Ultima metoda pe care o incercam este Masgutova, dar inca nu m-am prins cum e. Unii dintre prietenii mei indonezieni se duc aolo fiindca Masgutova apare si in Indonezia. Unii din ei au spus ca si terapia aceasta este buna.

 

Dar revenind la copilul insusi, nu poti sa te iei dupa ce spune lumea, dar trebuie sa incerci sa vezi daca se potriveste sau nu cu copilul tau, fiindca depinde foarte mult de la individ la individ...

 

Daca doresti mai multe informatii despre Programul lui GD [Glenn Doman], am niste prieteni care inca se mai duc acolo de cativa ani, unii au copil cu CP [paralizie cerebrala] si unii au copil autist. Daca doresti, iti pot oferi datele lor de contact, ar fi incantati sa ajute cu informatii... Succes...

"id="green">

 

Mentiuni: Este o fetita foarte desteapta, care inca de la 2 ani a dat rezultate cu programul intelectual al metodei Doman. Daca cititi prima pagina a subiectului in engleza din link (eu am tradus din ultimul mesaj de pe pagina 3 a subiectului) veti vedea cum a fost pregatita si cum raspunde fetita inca de acum un an.

 

http://forum.brillkids.com/teaching-your-child-to-read/success-story-brain-injured-child-can-read-they-are-fast-reader!!!/30/

 

Atitudinea naste altitudinea!

  • 3 săptămâni mai târziu...
Postat

Metoda Doman, de fapt programul intelectual al metodei, se regaseste in mai multe programe/softuri create in lume (SUA, Indonezia etc.) pentru copiii cu varsta intre 0 si 6 ani.

Cateva din ele le folosim si noi acasa (le-am "gasit"... sa zicem... din intamplare...) - ele intra la categoria "early learning"; pe cat de surprinzatoare si de necrezut par la prima vedere, pe atat de functionale se dovedesc in timp.

Cum spuneam si la subiectul "Terapia prin muzica", baietelul nostru urmeaza zilnic mai multe programe (de scurta durata, impartite in sedinte/lectii de cateva minute o data, cand copilul e dispus sa faca in joaca si sa urmareasca cu placere). Dupa cateva luni de aplicare mai serioasa, si mai ales dupa cateva saptamani in care programul e mai diversificat, rezultatele nu s-au lasat asteptate.

 

E ultimul mesaj pe acest an asa ca...

 

Va doresc ce va doriti voi, atat pentru voi cat si pentru copiii vostri!

 

Sarbatori fericite!

si

La Multi Ani!id="teal">

  • 3 săptămâni mai târziu...
Postat

Despre neurobiofeedback si software pt limbaj pt copii cu nevoi speciale

 

Neurobiofeedback si copiii autisti (si alti copii cu nevoi speciale)

 

Cu ceva timp in urma, cat cautam pe net diverse, gasisem un site care vorbea de un proiect interesant privind copiii autisti. Cred ca era vorba de un tip de tratament sau un gen de terapie cu neurobiofeedback combinat cu program de limbaj (pe computer). Copilul era conectat la aparatura de neurobiofeedback si in fata ochilor se derula softul special creat. Atunci erau abia la inceput si stiu ca aveau succes.

 

Dezavantajul era ca parintii trebuiau sa isi duca copiii acolo, nu se putea face acasa - si cam asa e cu multe tratamente in care se foloseste neurobiofeedback pt copii autisti.

Un alt dezavantaj este ca exista programe de biofeedback scumpe sau foarte scumpe am putea spune (cele din colectia Wild Divine, de exemplu, indiferent ca le cumparati din Ro sau de la ei) care se pot folosi acasa, dar nu stiu in ce masura e acelasi lucru sau util pt acesti copii sau altii.

 

Am zis biofeedback si nu neuro-biofeedback pt ca softul WD de care stiu eu nu masoara si undele cerebrale, ci conductanta bazala a pielii (CBP) si variabilitatea ritmului cardiac (VRC) cu ajutorul celor trei senzori pe care ii are un dispozitiv extern. Ori pt copiii autisti s-ar putea sa fie nevoie strict de neurobiofeedback sa aiba succes.

 

Acum am dat peste alte informatii care pot fi regasite in mai multe siteuri, dar poate genul acesta de tratament e unul si acelasi lucru cu ce stiam eu de mai demult. Parintii autisti probabil stiu de acestea (avand in vedere ca sunt multi parinti interesati aici pe forum care sunt bine informati), dar dau mai jos si pentru cei care nu stiu.

 

Link catre o resursa de informatii privind autismul, iar pe aceasta pagina scrie despre neurobiofeedback si copiii autisti: http://www.disability-resource.com/Autism/autism-and-biofeedback.html

 

Software pt limbaj - programe de invatare pt copii cu nevoi speciale

 

Link catre software-ul pentru limbaj:

http://www.disability-resource.com/Autism/language-program-for-autism.html

 

Iar http://www.laureatelearning.com/ e site-ul creatorilor acelui software de invatare pentru copiii cu nevoi speciale.

 

In afara de informatiile pe care le gasiti pe acele site-uri sau pe altele, eu nu va pot oferi pt ca nu am incercat programele sau tratamentele respective.

Ideea de a pune aceste informatii aici a venit de la o intrebare pe care a pus-o o mamica pe un forum strain. Eu nu stiam ca exista programe de limbaj pt CNS si daca tot am gasit informatia, m-am gandit sa dau mai departe.

 

Mentiuni ulterioare:

Un parinte de copil cu o forma de autism zice ca ai succes in primul rand cu terapia ABA.

Dar pt ca nu si-a permis sa includa copilul intr-un program ABA sau sa plateasca pe cineva pt asta a apelat, printre altele, si la programe (software) speciale.

A putut sa incerce inainte de achizitionare (e vorba de alt soft, http://www.babybumblebee.com/I_landings/Austim_PDD.cfm) - copilul se plictisea din cauza ca se derula foarte lent.

A testat apoi ceva similar pt copii normali (pt dezvoltarea limbajului - YBCR, Your Baby Can Read), iar copilul a reactionat bine si chiar a avut rezultate (in timp si-a marit vocabularul si a invatat cum sa citeasca).

 

 

Andrea

  • 6 luni mai târziu...
Postat

Buna,

 

Am citit postarile voastre referitoare la metoda Doman... auzisem de ea si vazusem pe youtube niste filmulete... mi-ar placea sa o aplic eu acasa cu copilul meu (are o intarziere in dezvoltarea psiho-motorie). cam la ce pret ajunge cartea (ghidul). Poate fi procurata din Romania?

 

 

Multumesc

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare...



×
×
  • Creează nouă...