Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (4)

Recommended Posts

[url="http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=161770&whichpage=18"]<<<Topic precedent[/url]
Mai fetelor asta e teoria teoriei ce faceti voi aici. Mie-mi placeau subiectele cu i0dei practice care impanzeau forumul la un moment dat si tare mai era de folos. In aceeasi idee am incercat sa dau si eu sfaturi la randul meu. Acum aproape orice subiect sfarseste intr-o disputa seaca intre cateva grupuri deja destul de cunoscute. Nu o spun dar o repet: nu orice teorie se potriveste oricarei familii. Nu suntem la magazin unde cumparam ceva de pe raft pe baza unei analize reci am/nu am, imi trebuie/nu imi trebuie, am bani/n-am bani. E cu mult mai multe nuante ...
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 199
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Unde dai si unde crapa...Unde am zis eu ca e "nashpa" ca un copil se culca la ora 22 singur?! Eu nu stiu de unde se scot interpretarile astea...Cat despre etichete...eu nu mi-am pus nicio eticheta, eu am spus ca atat cat am citit eu pe tema AP sau din AP mi-a placut, au fost lucruri de bun-simt, interesante si de aceea nu inteleg cand se face AP-ul troaca de porci si se ajunge la ironii de genul "anxious parent". Eu sunt mama pur si simplu, nu procedez cum procedez in urma a ceea ce am citit din AP, doar am constatat ca instinctiv am facut lucruri ce se incadrau in acea teorie. Doar exista mame AP care n-au auzit in viata lor de acest AP, habar n-au ca exista o asemenea teorie, dar o aplica din instinct. N-am dat eu cu vreun volum de carte nimanui in cap, caci va spun sincer ca NU am citit nici Sears, nici Dolto (la Dolto am citit exact introducerea, atat), nici Spock nici Brazelton...doar am dat intamplator de fragmente/ citate din ei pe aici, dar in niciun caz n-as sti sa va spun ce-a zis unul sau altul si nici habar n-am despre ei, ce origine au sau ce au scris. Mie personal mi se pare absurd sa discutam pe teme de "parinteala" batandu-ne in citate, "nanny" versus "dolto" sau mai stiu eu ce, nu-mi plac argumentele de tip "ad verecundiam" si nu cred ca m-ati prins pe mine vreodata aducand vreun argument sub forma de citat. Asta a fost pe post de justificare la faptul ca am intervenit pro-AP. Caci una e sa nu-ti placa un curent, ok, toate bune si frumoase si alta e sa tot faci bascalie pe tema asta si sa-l combati fara sa ai habar despre ce e vorba. Dar, repet, eu cand vorbesc vorbesc din perspectiva unei mame pur si simplu, nu a unei mame indoctrinate cu vreo teorie, chiar nu e cazul la mine.

Luna, dar nu vad ce e atat de amuzant in observatia ta; daca sunt empatica si intelegatoare cu copilul nu inseamna ca sunt empatica si intelegatoare cu tot ce misca in jurul meu, n-am specificat nicaieri ca sunt Maica Tereza. Nu stiu de ce ai tu impresia ca vai, m-ai prins cu mitza-n sac:))). Ca si cum ai spune cuiva:"vaaai, ai atata rabdare cand stai la pescuit, nu te misti 4 ore de pe scaunel...si la coada la "Finantze" n-ai rabdare nici 2 ore...cand esti TU CEL ADEVARAT si cand te prefaci, la pescuit sau la "Finantze"?":)))) Totusi personalitatea are mai multe aspecte (parafrazand o celebra replica:"personalitatea e complexa si are multe aspecte":))), pot sa fiu cateodata rabdatoare, cateodata veninoasa etc, in functie de circumstante, de oamenii cu care vin in contact etc. Narcisa, cat despre faptul ca tu n-ai vazut nicio postare de-a mea unde sa dau sfaturi cuiva...daca nu ai vazut tu nu inseamna ca nu exista, ce parere ai de asta? Ai cautat tu in arhive la toate postarile mele si-ai vazut ca n-am dat niciodata sfaturi? Nu-mi dau seama la ce intrebare concreta te referi, la cum sa gestionezi crizele copilului? Pai eu de unde sa stiu, daca a mea nu a facut? Parca discutam practica, nu teorie...O data ca nu am practica la asa ceva si o data ca oricum nu se aplica o retzeta la toti copiii, de fapt nu exista o retzeta, caci atunci ce simplu ar fi...Ce as face DACA fiica mea s-ar apuca de tantrumuri? Pai la mine nu prea e nimic cu "premeditare", fac totul spontan, nu pot sa spun acum ce as face in asemenea situatie. Pot sa spun cel mult ce NU as face: nu as lovi-o, nu as urla la ea, n-as lasa-o acolo si sa plec...dar asta chiar cred ca nu le face nimeni (sper), deci nu spun nimic nou[:)]. Cu vorbitul iar nu ai inteles ce am vrut sa spun: fata mea denumeste verbal foarte putine chestii (ochelarii de soare, mancarea, apa, Tom si Jerry, papucii, ham-ham, "cotzca"...si cam atat), cum crezi ca ma inteleg verbal cu ea? Ea intelege tot ce ii spunem noi, dar nu ne poate transmite in cuvinte mare lucru, asa ca rationamentul tau ca al tau are doar 1 an si vorbeste mai putin si de aceea face crize nu e valid, daca faci paralela cu a mea.

Da, fata mea e innebunita dupa Tom si Jerry desi ni s-a zis ca vai, de ce i-am pus desene asa de violente; ei, ce sa-i faci, seamana cu ma-sa, ii place violentza:))) Stiu ca alti copii de varsta ei carora le-au pus parintii Tom si Jerry au si plans, nu le-a placut, fiica-mea a fost fascinata din start, rade de se prapadeste. Episodul ei preferat e cu Tom care dirijeaza o orchestra si se baga si Jerry; ei, dirijeaza fiica-mea de nu-i adevarat. Apropo de comunicare, desi v-am zis ca are un vocabular f. saracacios, se descurca: daca se protzapeste in fatza calculatorului si incepe sa dirijeze, privindu-ma cu subinteles, e clar, vrea episodul acela! (pana la urma avea dreptate Sabina, asta e cu muzica simfonica, episodul, si ii place cel mai mult). Revenind la discutii, pe mine ma si distreaza ma si intriga in acelasi timp afirmatii de genul "copilul trebuie neaparat sa doarma seara la o ora rezonabila, cel tarziu 21; daca esti consecvent, daca faci un ritual, daca creezi conditii, daca..daca...e imposibil sa nu reusesti sa-i creezi obiceiul acesta!" Ei, cine spune asta n-o cunoaste pe fiica-mea, careia chiar NU poti sa-i induci obiceiuri legate de somn sau masa. Imi amintesc un topic unde o forumista era indignata ca in Romania sunt copii care se culca la ore tarzii; ca ai ei copii se culca in fiecare seara la 19.30 fie iarna fie vara si ca alti copii de-aia nu se culca asa devreme fiindca sunt mamele comode si vor sa doarma mai mult dimineatza si de-aia prefera sa-si culce copiii tarziu:)))

A mea rade numai cand vede veveritele:)) Cand incep alea sa faca fel si fel de dracii, e in delir:) Si i-a mai placut Cartea Junglei. Eu prefer desenele astea, decat porcariile de acum. Referitor la somn, cred ca depinde iar de copil. Nu cred ca e meritul neaparat al parintilor daca copilul se culca sau nu devreme/tarziu Ma refer la varste asa de mici, nu mai tarziu, la varste mai mari, acolo nu ma bag, ca inca nu stiu cum e. A mea a fost intotdeauna genul care se culca devreme, dar asa a fost ea, nu a fost meritul meu. Mie, sincer, mi-ar fi convenit sa se culce mai tarziu, ca sa dorm si eu mai mult[:D] Mai ales atunci cand stateam cu ea acasa. Ca zau, nu e taman placut iarna, in we, sa te trezesti la 6.30, sa fie bezna in casa si tu sa te joci cu copilul, care e fresh[:)] Iar acum, cand merg la servici, sta motz langa mine, cand ma machiez si isi baga nasul in toate fardurile. NU mai zic cate mi-a stricat si ce sa va zic...mi-a luat toate glossurile si nu mi le mai da inapoi, ca cica-s ale ei[olala] [url="http://bazar.desprecopii.com/"]BAZAR UMANITAR[/url]

Hai sa le iau pe rand [:D]. Rrox, baietelul meu e un amestec intre temperament sangvin si coleric. Tocmai de aia m-am gandit ca daca un sangvino-coleric nu s-a tavalit niciodata pe jos, tre' sa fie si meritul nostru, al parintilor ;). Asa cum orice chestie naspa pe care o face un adult o pui (aproape exclusiv) pe seama parintilor, nu stiu de ce nu ai pune pe seama parintilor ne-tavalitul pe jos :D. AgnesLuca, multumesc mult, mi-a crescut inima cat o paine calda [:I]. Saskia, problema cu time out este ca-i o metoda umilitoare. De cele mai multe ori se practica de pe pozitii de autoritate (profesori, educatori, parinti cu care nu se poate colabora si care se considera sefii copiilor). Una e sa-i spui copilului prieteneste "uite, esti prost dispus, poate ar fi bine sa ne retragem amandoi/sa te retragi putin in camera ta si sa ne gandim la asta. Ne intalnim in living peste 10 minute" si, alta e sa impui un time out de pe o pozitie autoritara (vorbim inclusiv despre autoritatea data de caracteristici fizice). Pentru ca, orice ai spune, nu poti zice ca un time out impus unui copil de 2 ani cu care nu te mai poti intelege nu e o chestie violenta si umilitoare pentru copil. Un copil de 2 ani care e frustrat si face scandal nu poate fi dus cu blandete in camera lui, sa fim serioase... Parintele profita de superioritatea fizica (cel putin) si obliga copilul sa stea pe scaunel/la el in camera/pe canapea, ma rog... Anca74, pai sigur ca iti placea cum decurgea discutia [:-@], te cred si eu... In sfarsit gasisei si tu teren prielnic pentru a-ti etala principiile [:D], fara ca cineva sa dea semne ca ar vrea sa-ti sara in cap [:D] (pentru ca, trebuie sa recunoastem, ca vorbesti despre secretare, ca vorbesti despre homosexuali, ca vorbesti despre educatie, ridici tensiunea audientei. Oare ai prea multa personalitate? [:D]. Ai grija, stii tu ce se intampla cand mamele sunt prea personalitacioase [hot] :)). Cred ca mai aveai putin si-ti ziceai parerea despre pocneala copiilor cu care esti de acord [8], despre impunerea muuultelor tale standarde copilei si... toate celelalte. Te stiu eu [}:)]. Mai fortezi copila sa manance pana vomita? [q] Si, in final, raman cu aceeasi nedumerire: cum poate o mama sa condamne si sa fie iritata de discursul altei mame care vorbeste despre respectul care trebuie aratat unui copil [:-/].
[url="http://fc01.deviantart.com/fs5/i/2004/272/c/e/Very_little_duck_by_haeresis.jpg"]Before...[/url]
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
[url="http://farm3.static.flickr.com/2133/1570343649_4b67300ef4.jpg"]... After[/url]

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Saskia, problema cu time out este ca-i o metoda umilitoare. De cele mai multe ori se practica de pe pozitii de autoritate (profesori, educatori, parinti cu care nu se poate colabora si care se considera sefii copiilor). Una e sa-i spui copilului prieteneste "uite, esti prost dispus, poate ar fi bine sa ne retragem amandoi/sa te retragi putin in camera ta si sa ne gandim la asta. Ne intalnim in living peste 10 minute" si, alta e sa impui un time out de pe o pozitie autoritara (vorbim inclusiv despre autoritatea data de caracteristici fizice). Pentru ca, orice ai spune, nu poti zice ca un time out impus unui copil de 2 ani cu care nu te mai poti intelege nu e o chestie violenta si umilitoare pentru copil. Un copil de 2 ani care e frustrat si face scandal nu poate fi dus cu blandete in camera lui, sa fim serioase... Parintele profita de superioritatea fizica (cel putin) si obliga copilul sa stea pe scaunel/la el in camera/pe canapea, ma rog...
Pai si atunci de ce e folosita in Olanda, contravine vreunei metode de educatie? Ce se foloseste in Romania pentru copiii care deranjeaza orele? Refuz sa cred ca stau educatoarele/invatatoarele sa negocieze sau analizeze fiecare criza pe care o face un copil, ar insemna sa nu se mai desfasoara ora pentru ceilalti copii. Si daca time-out-ul este violent pentru un copil de 2 ani ce metoda se foloseste acum cand un copil intra intr-un tantrum? Si tot nu pot intelege ce e violent, ca doar ii dai timp si lui si tie sa va racoriti...time-out nu inseamna inchis cu cheia in vreun beci, camara, whatever. Violenta este tipatul, bataia. A da un timp de refulare a sentimentelor nu este violent deloc.

Denizel nu stiu cati copii ai, dar sa stii ca fiecare copil are propriul sau temperament. Eu am doi si nu seamana deloc unul cu celalalt, unul a facut tantrumuri, altul nu, aceasi educatie, aceleasi metode la amandoi. Nu poti spune ca e meritul tau ca alt tau copil nu a facut tantrumuri, vezi explicatia de mai sus, sa spuna si alte mame cu mai multi copii. Tu iti arogi un merit, care nici macar un cercetator/doctor nu l-a validat, nu am auzit niciodata si daca vrei cauta pe google si vino cu dovezi ca tantrumurile sunt provocate de educatia parintilor.

Oaspete
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Adaugă...