Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Doar pt. americance: public, private, alternative?

Recommended Posts

Pentru mine, de vreo citeva luni a inceput stresul cu scoala. Si de atunci traiesc cu teama ca daca acum eu iau o decizie proasta, ii ratez din start sansele copilului meu de a merge la Harvard. Acum, copilul meu poate nu va merge la Harvard din cu totul si cu totul alte motive - lipsa de interes, neperformanta academica, etc. - dar eu ca mama simt ca trebuie sa-i creez toate conditiile pentru a fi in stare sa aleaga. As vrea sa aud de la voi experiente legate atit de scoli public, cit si de scoli private. Mentionez ca stau intr-un oras mic din California, a carui oferta de scoli este foarte mare. Problema este ca scolilie publice sint ok, dar nu nemaipomenite. Dar nici nu exista vreo scoala extrem de proasta. Avem destule scoli charter, as putea de asemenea sa o dau in alt district, unde dezavantajul ar fi ca ar trebui sa ne suim in masina in fiecare zi - sint vreo 4 mile distanta; avem Waldrod, Montessori si doua private, dintre care una "normala" si una pentru copii dotati. Ceea ce ma intereseaza in special in povestile voastre este ce anume v-a determinat sa alegeti scoala pe care ati ales-o. A fost programa academica? Mediul social? Scoruriel? Cit de multe spune scorurile? Distanta fata de casa? Existena unui after-school care? Sper ca din raspunsurile voastre sa-mi cristalizez si eu ideile. Merci. [flo] [copil] Smaranda Ioana, 3.11.2005
[url="http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330"]Povestea nasterii [/url]
[url="http://www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp"] Alaptati,[/url] [url="http://www.lalecheleague.org/bfinfo.html"] alaptati, [/url] [url="http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=70643"] alaptati![/url]
Cum se poarta un bebelus in [url="www.mamatoto.org"]wrap [/url] si [url="http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=109625&whichpage=2"]discutia [/url] de pe DC
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Pai decizia tine foarte mult de psibilitatile fnanciare. O scoala privata costa mult si este un fel de double-pay, caci oricum platesti taxe scolii publice. O scoala publica nu costa (aparent) nimic. Dupa cercetarile mele - scolile private au reputatia de a fi mai stricte din punct de vedere a disciplinei - din punct de vedere academic - nu sunt obligate sa dea nici un rezultat public, deci nu dau ... nu se stie cata carte se invata in scoala aia. Deranjant ... sigur ca daca intrebi pe cineva din scoala , toti o sa spuna ca e cea mai brilianta scoala de pe fata pamantului - dar din pacate nu exista termen de comparatie ... deci vorbe goale. Se stie cu siguranta ca copiii sunt mai disciplinati si parintii sunt foarte implicati (ceea ce dupa mine nu este neaparat bine ca sunt parinti mai obiectivi si altii mai subiectivi) Scolile publice sunt mai open, mai relaxate cu disciplina - si au rezultatele academice publice. Teoria mea este ca o scoala cu rezultate academice bune are si copii seriosi si parinti implicati. Eu sunt oarecum in aceeasi situatie ca tine - apartinem de o scoala publica "asa si asa" si am decis la pana in clasa a 4 a sau poate a 5 a o sa-i dam acolo ... pentru ca pana atunci, ca parinte, ai control total asupra copilului, mai lucrezi cu el acasa, nu este atat de rebel si nu are impresia ca le stie el pe toate. Din clasa a 5 a, o sa-l dam la privat - nu stiu exact unde si cum - dar cred ca disciplina scolii are succes mai mare la acea varsta versus educatia de acasa. Tot ce pot sa sper este ca si academic vor fi ok.

Bic, daca ai o scoala privata buna in zona si ti-o permiti eu zic sa nu stai pe ganduri. Alex al nostru are 8 ani, clasa a 2-a, scoala privata costa 1500/luna cu tot cu after school, nu ne-am permis deocamdata si l-am dat la scoala publica, am luat special casa intr-o zona cu o scoala publica f buna. Suntem multumiti deocamdata. Dar, din ce am vazut pana acum, nu se compara cu ce fac la private, sunt cam cu 1 an inaintea copiilor de la scoala publica. Ca sa compensam, noi il ducem pe Alex la Kumon si lucram cu el acasa. Conteaza f mult nu doar cat de buna e scoala academic, dar si comunitatea, daca ceilalti parinti se implica, daca sunt copii buni, fara influente negative majore... Pentru clasa 6-12 exista o scoala f buna, International Community School, care e gratis, dar se intra pe sistem de loterie. Daca nu are norocul sa intre acolo il vom da cu siguranta la private school din clasa a 6-a, desi atunci costa 2000/luna. Dar ne pregatim de pe acum. Ca rezumat eu cred ca educatia e f importanta, trebuie sa aleasa scoala cea mai buna pt copil pe care ti-o poti permite..Conteaza atat academic, cat si anturajul. In liceu copiii isi fac relatii care o sa dureze o viata si sunt influentati puternic de anturaj, cred ca atunci e f important sa fie la o scoala cat mai buna.

Sint scoli private foarte bune (si foarte scumpe), asta ar fi prima mea optiune daca mi-as putea permite asa ceva. Poti sa ceri date, aici gasisem ceva cu procentul de studenti care merg la Ivy League schools. Privatele de peste 15k pe an aveau procentaj mai mare fata de celelalte variante de scoli. Eu atita am ales la scolile astea publice si pina la urma sint foarte nemultumita. Depinde mult de teacher si la scolile publice cred ca variaza mult calitatea lor (chiar si la aceeasi scoala). Inainte sa intre si Anuta in schema am vizitat scoli private cum iti spun, dar pentru doi copii nu mi-as fi putut permite private school, asa ca nu va merge niciunul...[q] Lume multa, oameni putini

Daca scoala publica e OK, eu acolo l-as duce. Poate sa faca si homeschooling, sansele de harvard nu-i scad legat de scoala pina la liceu. Liceul e singurul important si el in mare parte va determina ce facultate va urma copilul. (nici nu se mentioneaza scoala primara). Nu "exhaust" resursele fizice, psihice si financiare pe lucruri fara mare importanta. In scoala primara si middle, conteaza mai mult ce faci tu acasa si cum ai grija tu sa aiba rezultate indiferent la ce scoala e. Un liceu bun particular e in jur de 45K pe an. Cam cit un an de facultate.(ca n-are absolut nici un sens sa investesti in scoala primara la particular si apoi sa-l azvirli in liceu mediocru ) Decit sa arunci bani 12 ani pe scoli particulare, mai bine investesti banii aia si in 8 ani vei fi in stare ca cumperi casa intr-o zona buna. Vei pastra si valoarea casei, si copilul va beneficia de liceu de stat bun.

daca ce a zis mai sus si sunt de acord ca avirli banii, poti alege varianta charter school daca ai spus ca ai pe aproape. si investesti ulterior in lectii tip Kumon suplimentar. la charter e si disciplina si nu platesti, si mai putin elevi in clasa. da eu cred ca primul pas in Harvard e ce faci tu suplimentar cu copilul acasa in fiecare zi.

Anca, ce mult mi se pare $2,000/luna scoala primara. Asta inseamna $24k/an ? Nu stiam ca exista scoli atat de scumpe ... De unde stii tu ca aia de la privata sunt cu un an in fata celor de la public ? Exista vreo informatie oficiala ? Ca asa de la parinti nu mi se pare o sursa credibla. Ah ! Ca sa nu mai spun ca legenda pe aici spune ca profesorii de la publice sunt mai bine platiti decat cei de la private - deci cei mai buni ar fi la publice.[:-@]

Citat:
citat din mesajul lui Andrada Decit sa arunci bani 12 ani pe scoli particulare, mai bine investesti banii aia si in 8 ani vei fi in stare ca cumperi casa intr-o zona buna. Vei pastra si valoarea casei, si copilul va beneficia de liceu de stat bun.
Mdaaaa ... e o solutie. Si dupa ce ti-ai luat casa buna, in zona buna, cu taxe bune, mai stai 4 ani in ea de dragul copiilor, dupa care ei pleaca pe la facultati, cat mai departe de parinti si ramai tu si sotul in casa, sa platiti spatiu si taxe pt scoala buna care nu iti mai trebuie [:-@] si utilitati si asa mai departe ...

Americanii de-i cunosc eu care provin din familii de middle class si-au intrat pe la scoli gen Harvard zic asa: daca iti permiti cativa ani de particulara, cel mai bine dpdv academic ar fi de mers la scoala particulara in middle school (5-8 sau 6-8), ca cica atunci se pun bazele.. si-apoi in liceu public esti mama lor. Acum nu stiu sa va spun cat de fondata e aceasta opinie, daca e bazata pe ceva studii sau e doar o parere parerista. La respectivii a functionat strategia (dar nu am counter-factual sa va zic ce li s-ar fi intamplat de ar fi ales alta'n loc). In universitatile gen Harvard, aproape jumatate din studenti vin din scoli particulare. Cum un procent mult mai mare din elevii americani merg la scoli publice, reiese ca un procent considerabil mai mare din elevii scolilor particulare ajung la astfel de universitati comparat cu cei din scolile publice. Dar asta nu inseamna automat ca se datoreaza totul acestor scoli particulare.. avand in vedere ca acesti elevi tind sa provina din familii cu mai multi bani, cu mai multe posibilitati pentru diverse activitati extra-scolare, inclusiv academice, cu mai mult interes pentru educatie (vreau sa spun ca e foarte posibil ca unui elev cu parinti la fel de interesati sa-i fi mers la fel de bine si intr-o scoala publica). Un alt lucru de luat in considerare este ca aceste universitati cauta studenti care sa fi profitat cat mai mult de oportunitatile care le-au fost oferite, sau chiar sa fi creat oportunitati. Astfel ca un elev care-a fost cel mai tare in scoala lui publica poate fi mai interesant decat un elev mediu dintr-o scoala particulara (chiar daca media din respectiva scoala particulara este, sa presupunem, mult deasupra mediei din scoala publica). [eu vb. acum de scoli particulare bune, ca simplul fapt ca e particulara nu inseamna automat ca e minunata] Lai

buflea, e 2000/luna, clasele 6-12, middle school si high school sunt la un loc la ei. In astia 2000 nu e inclus after school. Copiii lui frate'meu merg la private school, si ai altor prieteni, comparand temele si ce fac in clasa(aia chiar au tema, nu se compara cu ce le da la private) si stiu si ce invata la scoala, spun sigur ca fac materia cu 1 an inainte. Ca un exemplu, la clasa 1 ei stiu adunare cu 2 digiti si cu 1 care se raporteaza si scaderi cu 2 digiti..incepusera sa le invete de la K, la Alex le-a mentionat un pic in clasa 1, abia la clasa 2 le-a explicat mai pe indelete. Eu nu zic ce stie copilu', zic ce fac la scoala. Depinde si de scoala, sunt sigura ca exista si scoli private proaste, eu vb de una buna de la noi. Multi parinti cumpara casa doar de dragul scolii, si la fel de multi se muta odata intrat copilu' la facultate intr-una mai mica si mai ieftina si folosesc banii pt colegiu...mie mi se pare f ok ideea asta, oarecum asa am decis si noi cand am luat casa. Iti scoti parleala mai ales daca ai mai multi copii [:)] Alta chestie de luat in calcul este ca daca copilu' merge la o scoala publica si face doar ce se cere acolo sunt sanse f mari sa nu intre la scoala privata la liceu. Intrarea la liceu private care pregateste pt Ivy league nu e usoara, sunt teste nasoale de dat si multe esee de scris, e greu nu numai pt copii, dar si pt parinti. Aici si parintii au de scris esee cand aplica copilul. In cazul in care familia are bani de private school bun si nu e strectch pt ei eu zic ca public school nici nu ar trebui sa intre in dicutie, indiferent de varsta sau de cat de ager e copilul. Dar daca finantele sunt limitate, si parintii sunt ok sa se ocupe mai intensiv de copil dupa scoala si copilul e unul mai ager atunci sunt de acord ca nu se merita de investit banii in private pana la liceu. Sunt de acord ca exista copii, rar, dar sunt, care sunt f capabili si foarte determinati si in cazul carora faptul ca sunt la private sau public nu face mare diferenta, aia sunt primii oriunde ar fi.

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...