Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Adeverinta servici

Adrriana

Recommended Posts

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Citat:
citat din mesajul lui Adrriana
Buna ...Sunt in concediu crestere copil...As vrea sa stiu daca am dreptul la adeverinta de servici ptr spital...Va multumesc Adriana
Sigur ca ai, iar in act va fi inscrisa situatia exacta: "Se adevereste ca X este angajata la firma Y, iar din data de ....are contractul de munca suspendat cf. art. 51 alin. 1 lit. a) Codul muncii". "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).
Distribuie pe alte site-uri

Cat timp sunteti in concediu pentru cresterea copilului nu aveti nevoie de adeverinta de salariat pentru spital. Conform art. 213 alin.2 lit.c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe durata acestui concediu, cu plata contributiei din alte surse. rodica

Voi face niste precizari cu trimitere la text, pentru ca cei interesati sa poata evita situatiile in care angajatorii ar considera ca nu este cazul sa emita o asemenea adeverinta in timpul CIC. Conform Ordinului 617/2007 al CNAS, doveda calitatii de asigurat se face in conditiile art. 20, in cazul de fata litera i): "i) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului pâna la implinirea vârstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, actul de identitate si decizia emisa de directiile judetene de munca, familie si egalitate de sanse, respectiv de Directia de Munca, Familie si Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti;" La fel de legala este insa si adeverinta emisa in baza art. 22 - 1): "Persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut în Anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii." Este inutil de spus ca persoanele in concediu pentru cresterea copilului au, in continuare, calitatea de salariat – deci se incadreaza in prevederile acestui articol. Mai mult, intre timp deciziile cu pricina au trecut de la directiile de munca la agentiile de prestatii – deci aplicarea acestui pct. i) este aproape imposibila. Nu mai spun ca exista situatii in care persoanele se afla in CIC, dar nu sunt indemnizate (deci nu au celebra decizie), conform art. 6^1 din OUG 148/2005, modificata. Nu in ultimul rand, angajatorul este obligat prin Codul muncii sa elibereze aceasta adeverinta (si oricare alta care priveste relatia angajat/angajator), cf. art.34 si 40.

Citat:
citat din mesajul lui rodi417
Cat timp sunteti in concediu pentru cresterea copilului nu aveti nevoie de adeverinta de salariat pentru spital. Conform art. 213 alin.2 lit.c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe durata acestui concediu, cu plata contributiei din alte surse. rodica
Si cum demonstrezi ca esti in concediu pentru cresterea copilului? Pe vorbe? Agentia de prestatii sociale iti poate da, in cel mai bun caz (si cu stat la cozi grele, dupa cum se stie) doar dovada ca primesti indemnizatia, asta-i treaba ei. Concediul pentru cresterea copilului se aproba de catre angajator, deci el este singurul indrituit sa elibereze adeverinta prin care sa ateste faptul ca angajata se afla in CIC. (Inteleg ca esti jurist, trecem pe privat daca vrei sa dezvoltam teoria cu argumente. Copy/paste-ul de mai sus defineste CINE este asigurat, nu ca nu mai este cazul sa faci DOVADA calitatii). "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). [/quote]

Am fost si eu internata in spital in timpul concediului pentru cresterea copilului si a fost suficienta decizia. Nu inteleg de ce te-ai suparat asa de tare. Iar ceea ce am scris nu este un copy/paste si nu sunt un jurist oarecare ci unul specializat in dreptul muncii si asigurarilor sociale cu o experinta in acest domeniu de 10 ani. Nu am nevoie sa caut in legislatie sau pe net pentru a da un raspuns ce priveste legislatia muncii sau a asigurarilor sociale. As avea poate nevoie daca ar trebui sa dau un raspuns din dreptul penal. Dar cum in acest domeniu nu am experienta prefer sa nu ma bag decat sa gresesc. Am tot citit pe aici raspunsuri eronate fara nici un fundament legal si nu este prima data cand am vrut sa intervin dar imi dau seama ca foarte rau am facut. Imi pare rau daca interventia mea a suparat. Sa auzim de bine. rodica

Citat:
citat din mesajul lui rodi417
Am fost si eu internata in spital in timpul concediului pentru cresterea copilului si a fost suficienta decizia. Nu inteleg de ce te-ai suparat asa de tare. Iar ceea ce am scris nu este un copy/paste si nu sunt un jurist oarecare ci unul specializat in dreptul muncii si asigurarilor sociale cu o experinta in acest domeniu de 10 ani. Nu am nevoie sa caut in legislatie sau pe net pentru a da un raspuns ce priveste legislatia muncii sau a asigurarilor sociale. As avea poate nevoie daca ar trebui sa dau un raspuns din dreptul penal. Dar cum in acest domeniu nu am experienta prefer sa nu ma bag decat sa gresesc. Am tot citit pe aici raspunsuri eronate fara nici un fundament legal si nu este prima data cand am vrut sa intervin dar imi dau seama ca foarte rau am facut. Imi pare rau daca interventia mea a suparat. Sa auzim de bine. rodica
Nu m-am suparat, detest insa vorbitul din varful buzelor. Indica, te rog, raspunsurile eronate, fara fundament legal. Cat priveste specializarea ta - sper din toata inima ca nu esti jurist la vreuna dintre institutiile care "umplu" contenciosul administrativ cu cauze. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Citat:
citat din mesajul lui rodi417 Iar ceea ce am scris nu este un copy/paste si nu sunt un jurist oarecare ci unul specializat in dreptul muncii si asigurarilor sociale cu o experinta in acest domeniu de 10 ani.
Cum ramane, deci, cu persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului fara indemnizatie? De unde decizie, cf. lit. i)? Asadar, cum dovedim calitatea de asigurat in aceasta situatie? Lumineaza-ne, cu fundament legal (eventual ala care a scapat stralucitilor de la CNAS). "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Rodica - nu e cazul sa te superi si nici sa-ti para rau, este foarte Ok daca sesizezi erori sau inadvertente INSA trebuie sa mentionez ca aici asa cum probabil stii este esentiala rigurozitatea, probarea samd. de ce? Pentru ca ceea ce este important ar fi ca cine utilizeaza aceste informatii sa mearga BETON mai departe. Stii cum e oricine te poate inchide intro prevedere scurta concisa daca nu esti acasa cu ea. Asa ca eu ma uit atent la fiecare raspuns si caut rigurozitatea. Adica acel q.e.d. fara drept de apel. Faptul ca uneori sau odata sau vreodata a functionat undeva cumva si altfel decat strict legal e foarte posibil dar nu e litera de lege cum se zice. Asa incat te rog sa intervii oridecateori sesizezi ceva nu tocmai Ok nu de alta dar de ce sa nu ne scriem opiniile? La urma urmei oricine are doar de castigat. Trebuie sa precizez ca mediajust este dureros [:)] de exacta. Insa toti putem forma o echipa dureros de buna.[:)] [url="www.romleas.ro/eu"]Eu pur si simplu[/url] / [url="www.marius.rdsor.ro"]Pagina familiei[/url] /[url="http://secure.smilebox.com/ecom/openTheBox?sendevent=4e5449344d7a51784e4877784d4441324d7a51334f413d3d0d0a&sb=1"] Tot noi[/url] / [url="http://community.webshots.com/user/mariuspernes"]Mai multe...[/url] / [url="http://www.youtube.com/user/mariuspernes"] Video [/url] [url="www.romleas.ro/legi/juridic.html"]Pagina legislativa[/url]

Din punctul meu de vedere nu se poate acorda concediu pentru cresterea copilului fara indemnizatie. Adica daca este indeplinita conditia stagiului de cotizare se acorda ambele, daca aceasta conditie nu este indeplinita, nu se acorda nici concediu nici indemnizatie. Altfel spus, cele doua drepturi nu pot fi separate. La art. 1 alin. (1) din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului se prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. Am spus ca profesez in domeniul legislatiei muncii si asigurarilor sociale nu in domeniul contenciosului administrativ. Eu chiar nu vreau sa ma cert si nici sa discut in contradictoriu cu nimeni cred ca nu asta este scopul acestui forum, asa ca inchei aici discutia asta. rodica

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...