unomdiana Publicat Aprilie 18, 2011 Raport Distribuie Publicat Aprilie 18, 2011 tatal meu este bolnav de ciroza lichida si aj vrea sa stiu daca are voie sa manance dulciuri sau hrean...id="red">id="size3">id="Georgia"> Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
isabela Publicat Aprilie 18, 2011 Raport Distribuie Publicat Aprilie 18, 2011 Hrean, nu dupa cate stiu eu, si daca bine-mi aduc aminte la dulciuri NU : pr#259;jiturile cu crem#259; de unt, pl#259;cintele cu gr#259;sime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, pr#259;jiturile cu ciocolat#259;, cacao, cl#259;titele, gogo#351;ile, pr#259;jiturile cu multe nuci. Alimente interzise B#259;uturi: orice fel de b#259;utur#259; cu alcool (#355;uic#259;, drojdie, lichior, vermut, vin, etc.) precum #351;i b#259;uturile gazoase sau b#259;uturile prea reci. Pâine: pâine alb#259; sau neagr#259; necoapt#259; sau cald#259;. Carne: carne gras#259; de vac#259; sau carne de porc, carne de oaie, carne de gâsc#259;, #351;i ra#355;#259;, orice vânat sau carne afumat#259;, s#259;rat#259;, conservat#259;, mezeluri, zgârciuri, momi#355;e, creier, uger, ficat. Orice fel de mânc#259;ruri s#259;rate, picante, iu#355;i. Pe#351;te gras: s#259;rat, afumat, conservat, pr#259;jit. Ou#259;: g#259;lbenu#351;ul în exces, omlet#259; de ou#259; pr#259;jite, ochiurile pr#259;jite, maionezele. Brânzeturi: brânzeturile s#259;rate, grase, fermentate ca: brânza de putin#259;, brânza de Dorna, brânza de burduf, ca#351;cavalul etc. F#259;inoasele: insuficient fierte #351;i nelimpezite, preparate cu gr#259;sime pr#259;jit#259; #351;i g#259;lbenu#351;uri multe. Zarzavaturi #351;i legume: zarzavaturi cu partea lemnoas#259; (celuloza) grosolan#259;, ca ridichile, guliile, castrave#355;ii, varza #351;i conopida, mai ales crude, nem#259;run#355;ite sau nerase pe r#259;z#259;toare. Toate legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul, mur#259;turile, varza acr#259; de putin#259;. Orice legum#259; pr#259;jit#259; sau preparat#259; cu sosuri cu rânta#351;. Fructe: verzi, necoapte, crude, tari, în cantitate mare, necur#259;#355;ite de coji #351;i sâmburi. Nuci, alune. Gr#259;simi: untur#259;, sl#259;nin#259;, margarin#259;, orice gr#259;sime pr#259;jit#259;, g#259;lbenu#351; în exces. Sosuri: toate sosurile preparate cu gr#259;sime încins#259; sau cu gr#259;sime peste cantitatea permis#259; ori cu ceap#259; pr#259;jit#259;, mu#351;tar, piper, vin sau boia iute. Dulciuri: pr#259;jiturile cu crem#259; de unt, pl#259;cintele cu gr#259;sime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, pr#259;jiturile cu ciocolat#259;, cacao, cl#259;titele, gogo#351;ile, pr#259;jiturile cu multe nuci. Diverse: sare în cantitate peste 5 g pe zi, boia, ardei iute, piper, mu#351;tar, o#355;et, ceap#259; crud#259; sau pr#259;jit#259; etc. Pentru cei cu ascit#259; sau edeme, supele sau ciorbele vor fi preparate f#259;r#259; sare #351;i vor fi socotite în cantitatea de lichide permis#259; de medic. În cirozele cu ascit#259; se exclude total sarea de buc#259;t#259;rie #351;i sarea de l#259;mâie Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.