Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Sanatate in bucate


Recommended Posts

Salutare tuturor!

Pentru ca a venit primavara si pietele sunt pliiiine de verdeturi as vrea sa facem un schimb de experienta (reciproc avantajos [:D]) despre proprietatile benefice ale plantelor pe care le putem folosi la bucatarie. Ce mancam, ce vitamine sau proietati curative au etc.

Toata iarna am mancat varza si brocoli din import, acum in fine au aparut si "ierburile" noastre.

Veniti cu cat mai multe idei!

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

LEURDA (USTUROIUL SALBATIC)

 

Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.

Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:

 

- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;

- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;

- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);

- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;

- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

 

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor

 

MACRIS/ STEVIE (eu doar am acrit ciorbele cu ele)

Actiune farmacologica: aperitiv, laxativ, alcalinizant, diuretic, depurativ, antiscorbutic.

Contraindicatii: sunt interzise la cei cu afectiuni pulmonare ca astm, artritism, guta, reumatism, colici nefrotice, calculi cu urati in special.

Se foloseste la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni digestive, afectiuni ale nervilor periferici, afrodiziac, boli de ficat, cancer, diaree, furuncule, gastrita, hepatita, imunitate scazuta, intoxicatii ale organismului, paralizie, pareze, pecingine, tumori, ulcer.

Stevia se poate folosi cu succes in combinatie cu macrisul in salate, dar si in ciorbe.

 

URZICI/SPANAC- se stie la ce-s bune, recunosc ca in urzici n-am prea "luptat" si nici n-am reusit sa imprietenesc copiii cu spanacul de cand au inceput amandoi sa vb, si au putut articula sunetele, mi-au spus pe sleau ca nu mai vor mancare verde

Spanacul poate proteja creierul de stresul oxidativ si poate reduce efectele imbatranirii biologice asupra creierului. Studii pe animale au demonstrat ca o dieta bogata in spanac creste semnificativ abilitatile motorii si imbunatateste capacitatea de a invata lucruri noi. Spanacul ajuta si la sanatatea oaselor, deoarece contine vitamina K care este implicata in procesul de remineralizare osoasa. Aceste frunze mai sunt si o sursa excelenta de fier ca si carnea de altfel, insa are un avantaj fata de carne datorita numarului mic de calorii si lipsei grasimilor. Luteina, un caroteinoid care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si lupta impotriva degenerarii maculare si a cataractei, se gaseste in vegetale verzi, in special in spanac, salata si broccoli.

 

PAPADIA

Foarte raspandita si considerata de multi ca fiind banala, papadia are multiple proprietati benefice sanatatii. Este excelenta pentru tratamentul afectiunilor vezicii biliare si a ficatului, a unor cazuri de acnee, eczeme, constipatie, reumatism etc. Nu ezita sa adaugi in salata ta si cateva frunze proaspete de papadie. Sunt bogate in vitaminele A, B, C si D si, datorita manitolului, sunt recomandate celor care sufera de afectiuni ale inimii sau au tensiunea arteriala marita.

 

LOBODA (buna de ciorbe in perioada postului mai ales)Acesta planta are si calitati terapeutice. Spre exemplu, s-a dovedit a fi eficienta in cazuri de acnee, astm, chisturi ovariene si in cazul unor alergii. De asemenea, imbunatateste circulatia sanguina. Se recomanda a fi consumata in salate cu frunze de papadie.

 

 

 

LAPTUCA (ciorbe, salate)-Laptuca nu este doar un aliment racoritor; în primul rând, ea este o planta bogata în elemente minerale: fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor (care faciliteaza cresterea osoasa), clorofila, carbonat de calciu... Vitaminele A, B, C si D.

Dar elementul caracteristic al acestei legume este lactucarium-u\, foarte pretios în tulburarile nervoase: insomnie, spasme ale viscerelor, tuse nervoasa, tuse convulsiva, palpitatii sau tahicardie, hiperexcitatie sexuala si nervoasa.

Oamenii de stiinta apropie actiunea lactucarium-ului de aceea a opiului, fara ca acesta sa prezinte inconvenientele celui de-al doilea (constipatie, anorexie, tulburari functionale ale aparatelor circulator si digestiv).

în farmaciile homeopate exista înca, înregistrat în Codex, un extract alcoolic de lactucarium simplu, sub forma de pastile si de sirop.

 

CEAPA VERDE/USTUROIUL VERDE -stie lumea ce sunt si ca sustin sistemul imunitar, contin fier

 

RIDICHI- au proprietati antiseptice, sunt recomandate in rahitism, demineralizare, fermentatii intestinale, afectiuni hepatice, litiaza biliara, reumatism, afectiuni pulmonare, in tuse

 

cam cu asta contribui eu la subiectul propus, informatiile sunt colectate de pe diferite site uri

 

 

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Dorsilia, gand la gand!

Exact ieri am cumparat din piata, pentru prima data in vietisoara mea, leurda. Habar nu aveam ce gust are si cum se papa, (sper ca nu ma fac prea tare de ras [:D]). Am citit pe net si am vazut si eu ce calitati are si acum sunt determinata sa fac o cura de leurda. Asa mi-a venit si ideea cu acest topic, ca or mai fi multe de care n-am auzit si or mai fi si altii ca mine [:D]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

tot citind am gasit ca nu orice fel de leurda e buna, asa ca nu stiu ce se vinde prin piata, o fi ok?

e toxica daca nu e culeasa exact cea care trebuie

 

recunosc ca nici eu nu-s cunoscatoare mare intr-ale verdeturilor ce le-am descris mai sus, deci le stiam teoretic din citite, insa nu am cumparat efectiv decat spanac, salata, ridichi, ceapa si usturoi verde, iar anul asta m-am incumetat sa iau macris pt acrit ciorbe si leurda pt salatele de cartofi.

 

mai exista si UNTISORUL cunoscut #351;i sub numele de s#259;l#259;#355;ic#259;, grâu#351;or sau scânteiu#355;#259;, apare în acela#351;i timp cu p#259;p#259;dia #351;i are acela#351;i sezon de cules ca #351;i aceasta (lunile martie-aprilie) #351;i acelea#351;i restric#355;ii la recoltare. Nu culege#355;i frunzele de la plantele înflorite deoarece ele sunt toxice, mai ales dac#259; sunt consumate crude #351;i în cantit#259;#355;i mari. De aceea este indicat ca doar persoanele care cunosc bine planta s#259; o culeag#259;, ceilal#355;i fiindu-le indicat ca pentru siguran#355;#259; s#259; o cumpere de la pia#355;#259;.

Frunzele tinere de unti#351;or sunt folosite pentru salat#259; (în unele zone ale #355;#259;rii salata de unti#351;or fiind tradi#355;ional#259; în s#259;pt#259;mâna Pa#351;telui). Se pot prepara de asemenea #351;i ciorbe (la fel ca #351;i ciorba de salat#259; verde) sau mânc#259;ruri cu carne (frunzele de unti#351;or fiind folosite în special ca garnitur#259; la friptura de miel).

Unti#351;orul este considerat #351;i ca plant#259; medicinal#259;. Datorit#259; con#355;inutului în s#259;ruri minerale, vitamina C, ficarin#259;, acid ficaric, ulei volatil, proteine #351;i glucide planta este citat#259; pentru propriet#259;#355;ile ei anestezice #351;i antiinflamatoare.

Unti#351;orul este unul dintre cele mai bune remedii contra hemoroizilor hemoragici datorit#259; propriet#259;#355;ilor sale astringente #351;i calmante. Pentru aceasta se aplic#259; sucul proasp#259;t presat, cataplasme cu frunze op#259;rite sau se folose#351;te infuzia sau decoctul din frunze sau r#259;d#259;cin#259; de unti#351;or.

Planta se mai folose#351;te extern #351;i pentru calmarea pruritului (mânc#259;rimilor pielii), a inflama#355;iilor pielii #351;i a negilor.

Nu se recomand#259; în nici un caz administrarea intern#259; a plantei deoarece principalul ei compus (numit protoanemonin#259;) este un iritant sever.

 

Dupa cum vedeti si planta asta e toxica daca nu e recoltata de cunoscatori si mai ales vad ca NU prea e recomandata pt consum intern desi e recomandata ca garnitura la carne. Presupun ca e buna de cataplasme, e antipruritica si antiinflamatoare mai mult.

 

Pe mine fazele astea cu verdeturile care trebuie culese cu atentie ma face oarecum sceptica, asa ca de multe ori ezit in fata gramajoarelor verzi de pe mesele din piata si ma orientez tot spre "verdeturile clasice"(patrunjel, marar, leustean, ceapa si usturoi, spanac si salata, ridichi rosii si albe)

 

Natura ofera o mare varietate de plante, majoritatea din ele cu proprietati medicinale dovedite insa noi orasenii, care ne hranim din piete (suntem norocosi daca reusim sa gasim niste oameni din zona rurala de treaba si agricultori cinstiti de la care sa cumparam), si care nu am avut ocazia sa crestem langa bunici si strabunici care sa ne invete despre plante, nu am crescut in zone verzi, naturale, avem acest handicap al indepartarii de darurile naturii, si suntem si mai expusi pericolelor daca avem ghinionul sa cumparam din piata de la "cunoscatori" asemeni noua.

 

Incerc insa sa raman deschisa la optiuni si in masura in care tanti din piata imi pare de incredere, imi extind consumul si asupra altor verdeturi, cum am facut anul asta cand am cumparat prima data leurda si macris la indicatiile unei tanti de la tara care mi-a explicat cum se gatesc, ce cantitate de frunze imi sunt necesare la x litri de ciorba sau la cata leurda sa pun in loc de usturoi in mancarea de cartofi sau de spanac.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Multumiri, Dorsilia!

 

Am citit si eu mai in amanunt acum despre leurda, la ea exista riscul de a fi confundata cu brandusa de toamna si ca o recunoastem sigur dupa mirosul si gustul asemanator cu al usturoiului, inteleg ca nu conteaza perioada de recoltare. La untisor e mai complicat, ca nu stii daca a fost recoltat corect. Din asta n-am vazut prin piata...

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

' Neata!

 

Sa va zic ce salate de cruditati fac eu. Acum, primavara, desigur, predomina salatele de verzaturi care se gasesc in piata. Si anume:

- pun frunze de salata, de stevie, de spanac, adaug si marar, ridichi, uneori mai adaug brocoli crud, dreg cu sare si lamaie dupa gust;

- o alta salata care imi place mult este cea cu frunze de salata, spanac si bucatele de somon afumat, acrita cu lamaie. Se poate face si cu cubulete de branza.

Din verdeturile astea se pot gati si diverse mancaruri, mancare de spanac, de stevie, dar eu le prefer crude.

O salata de morcov si telina, care se poate face si pe timp de iarna:

morcov ras, telina rasa, optional mar ras, din cel acrisor, adaug un sos facut din lamaie, miere, sare, ulei de masline virgin.

Tot pentru perioada cand nu se gasesc verzaturi fac salate de varza alba, varza rosie, sfecla rosie, combinate sau nu intre ele, toate acrite cu lamaie, eu nu prea folosesc otet la salate.

 

Mai astept si alte idei!

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

salut fetelor, suntem mari consumatori si noi de verdeturi primavara, dar din pacate nici cele romanesti nu mai au gustul de altadata![q]

am vazut intr-un reportaj la tv ca romanii nostrii stropesc pe camp si in solarii verdeturile si legumele cu tot felul de pesticide interzise in EU. efectiv nu stim ce sa mai mancam cu adevarat sanatos [:)]

in acelasi reportaj se spunea ca verdeturile isi pierd proprietatile curative daca sunt stropite cu pesticide in exces....

Oana, mamica fericita de id="purple">id="size2"> Maria-Emiliaid="red"> (28.02.2010)[bis]

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...