Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Despre cum se cere spaga intr-o primarie

Recommended Posts

Am vrut de mult timp sa deschid acest subiect, dar acesta este un lucru despre care vorbesc doar codificat si cu mare circumspectie si cu sefii si colegii mei. Pentru cei care nu stiu cum se aproba un proiect imobiliar, iata care este mersul lucrurilor: intai ceri un certificat de urbanism pentru proiectul respectiv, apoi faci un plan de urbanism zonal, iar apoi iei autorizatia de construire. Firma de investitii pentru care lucrez nu actioneaza in mod speculativ, cumpara terenuri exclusiv pentru a le dezvolta - hale industriale, centre comerciale, cladiri de birouri. In diferite orase din tara. In mod normal, o primarie/consiliu local ar trebui sa fie bucuros/oasa ca apar niste investitori in zona, dau de lucru la sute de oameni in timpul contructiei si dupa, si care mai apoi platesc impozite babane an de an. Ti-ai gasit! Nici o hartie nu este eliberata de buna voie. Nici un plan de urbanism nu este aprobat fara spaga de rigoare - adica mii sau zeci de mii de euro. Tranzactie consfintita intr-un contract, ca bani negri nu am de unde scoate din firma, ca nu avem. Contract care poate fi o reprezentare marketing, sponsorizare etc. Ca sa fim siguri ca nu ni se aproba nimic fara bani, ni se introduce proiectul de cateva ori pe ordinea de zi a Consiliului, ca mai apoi sa fie scos, pana la sedinta. Orice dorinta de colaborare din partea vreunui functionar mai sanatos la minte dispare dupa ce i se atrage atentia de catre sefii lui ca nu trebuie sa ne mai furnizeze nicio informatie. Ca sa nu va mai povestesc de obtinerea unei autorizatii de construire, pe care, teoretic, primaria ar trebui sa o elibereze in 30 de zile. AM avut intarzieri si de cate un an de la depunerea actelor. An care pe investitorii austrieci ii costa dobanzi in banci, pierderi de clienti etc. Evident ca pe primari nu ii intereseaza. Ar fi multe de spus... imi crapa obrazul de rusine cand trebuie sa le explic actionarilor ca iar ni s-au cerut bani. Sau ca banii de protocol pentru flori, parfumuri, mese la restaurant nu imi ajung nici cat sa deschid usa arhitectului sef. Ma intreb cateodata daca as putea face ceva. Sa organizez un flagrant este exclus. Ni s-ar inchide apoi usile in nas in toate orasele. Si nici nu cred ca ar fi dispusi investitorii sa faca asa ceva. Observ doar ca pe an ce trece, fonduile se dirijeaza cu precadere catre Bulgaria sau Ungaria. Ma intreb cand se va termina povestea spagii in Romania.
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

nu-i asa...eu cred ca noi suntem vinovati, noi contribuabilii adica, ca de-aia s-au saturat investitorii straini seriosi de romani si au plecat la bulgari(noi am luat Tzepe : Planorama, Belleview sinaia etc.. sunt sigura ca un flagrant nu rezolva problema per ansamblu, dar azi unul, maine altul... nu traim intr-un sat fara caini...daca investitorul strain face calcule, ajunge la concluzia ca este mai rentabil sa plateasca spaga si sa dea drumul la lucrari aducatoare de venituri in loc sa plateasca dobanzi si sa astepte dupa lege, eventual declara insolventa si ulterior faliment, aici ajungem. Eu ma intreb: oare de ce ca investitor strain, cu planuri bine puse la punct si cu finantare pe masura nu fac valuri? de ce nu spun de ce ma lovesc? am oare ceva de ascuns? Cum oare dau socoteala la actionariat pentru spaga arhitectului sau florile si mesele amantei lui X important din proiect? Le spun ca-s din Balcani si gata? oare nu se trag de aici niste bani?... Sunt fripta personal cu proiectele imobiliare si nu mai cred in lamentari: am luat tzeapa in proiectul Ozer: am luat credit de la banca, Piraeus, care era in parteneriat cu ei si am achitat o garsoniera in ansamblul construit de ei in Sinaia, ei au intrat in insolventa in sept 2009, eu platesc rate la credit fara a detine proprietatea si a beneficia de bun, banca vrea sa puna mana pe tot, sa vanda si sa-si recupereze banii, si vrea faliment, nu reorgarnizare...frumos, nu? Nu ma ascund: am platit 58000 Eur luati credit de la piraeus special pentru proiectul ozer, pentru o garsoniera ce nu putea fi ipotecata, era pe hartie doar, asa ca am garantat cu altceva pentru banii respectivi...adica am primit banii intr-un cont si i-am virat in alt cont(ambele deschise la Piraeus, normal, ca eram parteneri toti trei de acum) ei fiind parteneri si cu Primaria Sinaia, super serios proiect, cu prezentare si show room la International in Sinaia si vandut prin Euroestin Bucuresti: acum Ozer in lichidare/faliment, Piraeus si Eu pagubiti, cam in aceeasi linie dupa parerea lor, pana una alta eu platesc rate din 2009...fara a avea posibilitatea de a-mi primi bunul cumparat si fara ca Banca sa-mi vreun rabat: ma suna a doua zi de la scadenta, da? sa le dau banii pentru credit.. Daca nu ar fi adevarat ar parea hilar, pana una alta eu am documente care sa-mi ateste plata prostiei mele (bani dati cu stanga si luati cu dreapta in conturile deschise la aceeasi banca) si rate lunare la banca.. si ma supun legii insolventei si a falimentului care-mi va da la masa credala un procent din nimic. fac o schema: ozer construction,Piraeus, si Primaria Sinaia parteneri: primul cu constructia, al doilea cu banii, al treilea cu terenul. Eu, gushteritza,fac credit la piraeus si dau banii la ozer, urmand ca la final de constructie si receptie sa-mi iau bunul, nu? ba ii dau si in proportie de 90 % plus tva, adica aproape tot, sa scap de griji ca doar d-aia am facut credit. Ozer intra in insolventa, banca isi vrea banii de la ozer(si de la mine ca doar am credit, nu?), eu nu am nimic si nu voi avea nimic(ma supun legii insolventei/falimentului)

eu nu am mentionat nimic de rezidential. noi nu facem asa ceva. doar centre comerciale, birouri hale. adica vine intai clientul, ii place terenul, facem impreuna proiectul, iar noi il construim si il inchiriem catre el. deci nu se pune problema de dat tzepe. tzepele le primim doar de la institutiile Romaniei.

Citat:
citat din mesajul lui felicic76
nu-i asa...eu cred ca noi suntem vinovati, noi contribuabilii adica, ca de-aia s-au saturat investitorii straini seriosi de romani si au plecat la bulgari(noi am luat Tzepe : Planorama, Belleview sinaia etc.. sunt sigura ca un flagrant nu rezolva problema per ansamblu, dar azi unul, maine altul... nu traim intr-un sat fara caini...daca investitorul strain face calcule, ajunge la concluzia ca este mai rentabil sa plateasca spaga si sa dea drumul la lucrari aducatoare de venituri in loc sa plateasca dobanzi si sa astepte dupa lege, eventual declara insolventa si ulterior faliment, aici ajungem.
orice institutie este obligata conform legii sa raspunda in 30 de zile la orice cerere, si sa elibereze actele tot in 30 de zile. deci dobanda ar trebui sa o plateasca investitorul doar pentru 30 de zile, nu pentru 12-24 de luni. iarasi, investitorul strain prefera sa nu fie implicat intr-un scandal. lui ii este indiferent daca investeste in romania sau in bulgaria.

Citat:
citat din mesajul lui felicic76 Eu ma intreb: oare de ce ca investitor strain, cu planuri bine puse la punct si cu finantare pe masura nu fac valuri? de ce nu spun de ce ma lovesc? am oare ceva de ascuns? Cum oare dau socoteala la actionariat pentru spaga arhitectului sau florile si mesele amantei lui X important din proiect? Le spun ca-s din Balcani si gata? oare nu se trag de aici niste bani?...
am uitat sa iti spun - caile spagii merg atat de sus incat te ia ameteala numai cand privesti in sus! iar spagile, dupa ce ne sunt sugerate noua, angajatilor, sunt cerute si actionarilor, fata in fata, pin strainatate - Viena, Budapesta, Paris etc. asa ca este cam imposibil sa tragi bani din asa ceva, tu, ca angajat!

Dar e de notorietate cazul "Vinci" dupa urma caruia am pierdut Scgengenul, nu am timp sa detaliez povestea asa ca pun un link: http://capitalismpepaine.wordpress.com/2010/12/22/a-cerut-romania-%E2%80%9Cspaga-africana%E2%80%9D-francezilor/ sau aici: http://www.realitatea.net/corlatean-aderarea-la-schengen-a-fost-amanata-deoarece-guvernul-a-cerut-spaga-de-la-vinci_785350.html si e plin netul de asta, inclusiv siteuri straine si in aceste conditii... cum dracu sa nu ceara spaga o primarie? nici macar nu cer, se fac ca au muuuulllta treaba si muuuulte cafele de baut..pana te sesizezi ca trebuie sa dai. Andries

Citat:
citat din mesajul lui Andries
Dar e de notorietate cazul "Vinci" dupa urma caruia am pierdut Scgengenul, nu am timp sa detaliez povestea asa ca pun un link: http://capitalismpepaine.wordpress.com/2010/12/22/a-cerut-romania-%E2%80%9Cspaga-africana%E2%80%9D-francezilor/ sau aici: http://www.realitatea.net/corlatean-aderarea-la-schengen-a-fost-amanata-deoarece-guvernul-a-cerut-spaga-de-la-vinci_785350.html si e plin netul de asta, inclusiv siteuri straine si in aceste conditii... cum dracu sa nu ceara spaga o primarie? nici macar nu cer, se fac ca au muuuulllta treaba si muuuulte cafele de baut..pana te sesizezi ca trebuie sa dai. Andries
hehehe... prin 2003-2004 colaboram cu o firma de consultanta (studii fezabilitate, proiecte etc.), cu care a lucrat vinci-ul pentru partea de poduri din autostrada. dupa ce au bgat bani in studii topo, geo, studii financiare, francezilor li s-au cerut spagi imense pentru semnarea contractului. pe atunci era la putere psd-ul. atunci au refuzat sa dea spaga si au asteptat. sperau ca odata cu schimbarea puterii, se vor schimba si lucrurile prin guvern. dar au luat tzeapa, ca iata, povestea s-a repetat si in 2010.

Problema asta a spagii la noi in tara este endemica. Nu exista (eu nu am gasit) loc in care sa nu ti se ceara/ti se fi cerut/ti se va cere si mai conjugati si voi ... SPAGA. Scoala, spital, biserica, primarie, administratie financiara, politie, vama, judecatorie si in principiu in aproape orice serviciu de stat. O singura imbunatatire am observat eu in ultimii 10 ani: serviciul pasapoarte si serv evidenta populatiei. Inca n-am ajuns la cei de la permise auto, dar sper ca e la fel de ok ca la ev populatiei. Andries

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...