Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Obiective turistice-taxa de intrare

Recommended Posts

Ca tot vine vara si concediile si ne gandim care pe unde sa plecam,sa vizitam,as vrea sa va intreb ce parere aveti de taxele de intrare/participare/vizitare percepute de unele...organizatii sau institutii,in ceea ce priveste obiectivul turistic pe care il administreaza. Pe mine m-au indignat taxele de la manastiri si...cea de la intrarea in cimitirul vesel de la Sapanta.Am si argumente,dar as vrea sa stiu si parerea voastra. [:I]
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Mie mi se pare normal sa pui taxe atata vreme cat obiecitvele sunt in paragina si/sau trebuie renovate/restaurate. Sau numai pentru intreinerea lor, pentru personal...pe ei cine ii plateste? Am fost in lumea larga si daca in biserici nu era taxa(dar am gasit si unde era) atunci era taxa ca sa...urci in turn. Am fost in SUA la un castel, Hearst Castle se numeste, e locuinta unui bogatas american, care acum e muzeu...cu taxa, bineinteles. Altfel cine il intretine? Cine plateste oamenii care muncesc acolo la intretinere? Am fost la castrul de la Moigrad, cu taxa...am fost la Efes in turcia, cu taxa...why not? Parerea mea [asia]. [url="http://vorbele.wordpress.com/"] vorbe de copil...[/url] [url="http://salmi-foto.blogspot.com/"] Hobby[/url] [url="http://salmi-ladrum.blogspot.com/"] calator de profesie[/url]

In centrul Vienei e o minunata catedrala,Stephansdom,trebuie pusa pe lista "must see" a obiectivelor turistice,macar o data in viata.Intra turistii acolo intr-un flux extraordinar,ba chiar au voie sa faca poze in interior...E considerat in primul rand un lacas de cult,apoi o atractie turistica,desi e folosit cu prioritate inversa.Functioneaza cel mult un sistem de donatii,care sunt solicitate discret printr-o cutie pusa undeva,intr-o parte. Stiu ca e normal sa fie costuri de intretinere,de personal samd,insa mai ales unor biserici/manastiri care sunt patrimoniu national,taxa de vizitare mi se pare aberanta.Donatiile sunt forma cea mai civilizata de a ajuta sau participa la restaurare sau intretinere,mai ales ca e un act voluntar si consimtit cu placere,venit din propria initiativa,nu unul impus.

Eu zic ca nu este nimic neobisnuit. In general doar in biserica intri fara a plati o taxa, dar si acolo, se poate sa platesti pentru a vedea niste exponate. Taxele de intrare la noi sunt modice fata de taxele de intrare din strainatate. Uite spre exemplu, taxa de intrare pentu vizitatori la o manastire celebra din Austria este 9,5 euro, aproximativ 40 RON. http://www.stiftmelk.at/englisch/Eintrittspreise%202011%202012%20englisch.pdf A cere ca in Romania sa se intre gratis cand probabil ca Ministerul Culturii oricum nu are fonduri pentru intretinere si restaurare mi se pare cam mult. In multe locuri, si Cimitirul Vesel probabil ca este printre ele, veniturile din bilete ii ajuta sa pastreze ce e acolo. Intr-o tara in care cultura, si obiectivele mor incet, incet, sa le tai si o astfel de sursa de finantare mi se pare absurd.

Fara suparare dar Romania percepe taxa si pentru autostrazile care de fapt nici nu exista![:D] Sunt de acord cu taxele in general insa cred ca la biserici /manastiri chiar nu este cazul! Domul din Köln nu percepe taxe(un exemplu de biserica celebra)decit daca doresti sa urci in turn!Donatziile sunt alta chestie ,ce n-au legatura cu taxa! Dana [url="http://www.dropshots.com/andacos#"]handarbeit[/url]

Citat:
Intr-o tara in care cultura, si obiectivele mor incet, incet, sa le tai si o astfel de sursa de finantare mi se pare absurd.
Acum cativa ani al meu sot a fost colaborator la un proiect Phare la o primarie din tara,proiect foarte bine finantat,pentru crearea unui punct de atractie in oras,ceva cu protectia mediului,sali pentru experimente pentru copiii din oras,chestii interesante,pe hartie si in poveste.Ca pana la realizarea obiectivului,s-au tocat banii pe studii de fezabilitate a cladirii,"licitatii" pe proiect cu niste firme din oras,a "castigat" una licitatia,a aruncat colea o tencuiala,intre timp s-au certat sefii,a venit alta firma la controlul operatiunii,s-a eliminat tencuiala anterioara ca,de! sunt fonduri....pusa alta tencuiala,si tot asa,in ritm de salsa.Cladirea a fost finalizata,harzogaraie ...gramada! rapoarte,studii,brosuri,chestii si ...surpriza! inca mai erau bani."Ia sa-i tocam si pe astia si bagam o excursie de colaborare in Ucraina",pe hartii figurau si diurne,s-a mers pentru o zi,s-au scos bani pentru doua,mese la restaurante cu fitze(ca si ucrainenii au fitzele lor),prime grasutze pentru participanti in final.Bineinteles ca brocratia a sters si acoperit toate urmele,bine de tot.S-a muncit din greu,la ditai proiectul sponsorizat din banii Europei! Mda,daca auzeam la altii,nu credeam,dar...se poate.Realitatea e ca SUNT BANI,si cine e pus stapan la noi,deseori e lup.Sistemul e defectuos,nu oamenii,stiu... Citeam pe net ca bisericile din Moldova sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO,n-or fi ceva fonduri de acolo? Pentru ca greu mi-e sa cred ca se pot renova bisericile si manastirile cu taxa de intrare perceputa,nemaivorbind de intretinerea personalului.Si pentru ca se aduna doar asa un maruntis,se pierde si acela pe drum...[:I]

Inteleg sa platesc bilete la un muzeu, inteleg sa platesc sa urc in turnul bisericii, sa platesc la intrarea intr-o pestera....dar sa mi se dea bilet!!! Cea mai crasa nesimtire am intalnit-o la intrarea in Pestera Ialomicioara. De cativa ani calugarii de la manastirea din apropiere si-au insusit Pestera. Au trantit o biserica la intrarea in pestera si cer bani pt vizitarea pesterii. Toate bune si frumoase, inteleg ca trebuie intretinuta, ca lumina trebuie platita, dar cand am cerut biletele au inceput sa dea din colt in colt. Intai ca nu mai au...pana la urma s-au scolocit de doua bilete pt adulti dar bilete cu tarif de copil n-au gasit, motiv pentru care am refuzat sa platesc ceva pt care nu au bilet sa-mi dea. Va dati seama cati bani la negru se fac? Anya

N-am nimic impotriva taxelor de vizitare a bisericilor sau manastirilor in care nu se mai tin slujbe. DEci acele cladiri considerate istorice. Dar ce ma deranjeaza cel mai tare este comertul din cadrul bisericii. Da, in manastirea Cozia, acum doi ani in pronaos( cred ca asa se numeste holul de la intrare in manastire) maicutele vindeau suveniruri. Si la multe alte manastiri am vazut ca in interiorul cladirii se practica comertul. Pai e o casa a Domnului sau una a comertului?.

Se practica si in Vest comertul asta jenant al bisericilor, dar atunci sa nu aiba pretentii de la enoriasi ca asa si pe dincolo. Cred sincer ca Isus s-ar cruci daca ar vedea ce se intampla[8D] nu el a daramat mesele negustorilor in Ierusalim? Oricum ar fi, jenant mi se pare, peste tot in lume, nu vorbesc numai de Romania acum ca s-a ajuns la asa ceva. In felul asta oameni saraci nu vor ajunge niciodata sa vada ceva cultural. Biletele la opera, teatru costa de te rup, muzeele la fel, iar baietii aia la costum de mii de euro din banci care iau bonusuri din taxele fraierilor merg mai departe pe aceasi linie. Dar nimic nu ma mai mira, in loc ca statele Europei sa investeasca in cultura, investesc in razboaie ca de acolo iese profit, asa din cultura, mda.

La muzee deja e putin diferita treaba.Se pune problema unor achizitii de valoare,ori a unor sume platite pentru a "inchiria" anumite exponate pentru o anumita perioada de la proprietari sau de la cei care au drept de posesiune asupra lor.Mai sunt sistemele de siguranta performante care costa o caruta de bani,accesorii speciale de intretinere samd. (Mare paranteza: de ziua Austriei si cu alte cateva alte ocazii,se practica in Viena ziua portilor deschise la muzee,cand nu se plateste nimic.ocazii identice,rare,ce-i drept,sunt si la Opera din Viena,cand nu se percepe taxa pentru intrare.) Dar la biserici si manastiri unde multi merg sa se roage,sa consulte calugari sau maicute pentru o vorba buna,acolo,sa intre intr-o casa sfanta,vorba aia... acolo nu ar trebui sa se ceara bani. Nu mai spun de pretentiile cu privire la imbracaminte,duse la extrem cateodata!! si am trait-o si personal,ca-mi venea sa intru in pamant de jena.Aveam un musafir din America,fost profesor universitar,care a iesit la pensie din cauza unui atac cerebral.Ramas cu o semipareza pe partea dreapta,se poatea totusi deplasa cu niste carje si proteze speciale.Am vizitat mai multe dintre obiectivele din Moldova,si-am ajuns si la celebrul Voronet.Vara,canicula,praaaf,mult praf.Insotitorul meu era imbracat cu t-shirt si cu pantaloni scurti din doc,cam pana la genunchi,putin mai sus,insa oricum nu ar fi deranjat privirile niciunui sfant,ca piciorul drept era oricum prins bine in proteza de cauciuc,nu se vedea mai nimic din pielea ispititoare a profanului.Ei bine,am platit biletele si ne indreptam spre manastire,cand un vultur de maicuta a venit si ne-a tras deoparte,dandu-ne o...fusta neagra,prafuita si rupta la poale,sa se imbrace profanul.[alcool] Am ramas socata! I-am spus ca e barbat,mai inainte de toate(desi,mai stii! or fi maicute starnite in pofte si "dorinti" de vederea unor tibii si fibule de infirm...),si-apoi ca e in varsta,ca e infirm si din cauza protezei si a carjei ar fi greu de imbracat asa un accesoriu.Parca vorbeam cu un zid,o figura acra si impasibila care ii dadea inainte ca pamantul e sfintit si ca omul e indecent.Sfintit de cine,maica?! Parca omul sfinteste locul...si,tot asa,o purtare necuviincioasa il pangareste. Nu am avut de-ales,efectiv ne-am chinuit sa tragem fustoiul pe sarmanul om,a fost si el indignat(poate nu atat de impunere si intoleranta fata de un infirm,cat de carpa murdara care,pe langa taxa de la intrare,i-a fost bagata pe gat!)...si toata vizita la Voronet a fost un esec total! Rar am vazut o imagine mai trista,mai tragi-comica cum a fost cea de atunci.Se incurcau poalele vesmantului obligatoriu in piciorul carjei,dar eram in regulament.Forma,nu fondul,conteaza.

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...