Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Enigmele Terrei


Oaspete desprecopii

Recommended Posts

  • Administrators

Cand eram copil - am primit la o anume zi de nastere o carte care m-a fascinat. Se numea Enigmele Terrei. Este una din putinele carti care m-a marcat. Nu pot sa uit acea carte - cat era de interesanta. La un moment dat, un prieten mi-a cerut sa i-o imprumut si am pierdut-o.

Nu incerc sa recuperez cartea la acest topic :)) insa as vrea sa vorbim iar despre enigmele acestei planete atat de frumoase pe care traim.

[flo]

 

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

 

**************

Linkurile mele: Supereva.roid="purple"> | Blogul meuid="teal">id="navy"> | DC pe Facebookid="navy"> id="Georgia">id="size1">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Citat:
citat din mesajul lui beren
Din cate am citit, se pare ca unele enigme au fost elucidate cu succes: miscarea de nutatie e un exemplu.
align="right" id="quote2">si precesie?[cit] si legaturile dintre?Poti face un rezumat succint?[flo]----------------------OspitalitateaGaieiid="teal">id="Times New Roman">id="teal">id="Times New Roman">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Lol, really?

 

Hm, atunci poate fi o piesa in trei acte:

 

Actul I - fizica si algebra de liceu

 

In lipsa fortelor exterioare (sau intr-un camp de forte centrale), energia cinetica si momentul cinetic se conserva, atat pentru puncte materiale cat si pentru corpuri rigide. Asta daca sunt exprimate intr-un sistem de referinta inertial (si mai simplu, "imobil").

 

Un corp rigid are o distributie de masa caracterizata de tensorul de momente de inertie, o matrice 3x3, simetrica, pozitiv definita. Algebra ne spune ca exista un sistem de axe de coordonate (propriu acelui corp) in raport cu care matricea devine diagonala. Elementele de pe diagonala se numesc momente principale de inertie, iar sistemul - sistem de axe principale.

 

Axele principale sunt adesea identice cu axele de simetrie ale corpului. La o distributie de masa sferica, ar fi orice 3 axe mutual perpendiculare trecand prin origine, etc. Asa ca axele se misca odata cu corpul, daca acesta se misca.

 

In raport cu axele principale conservarea modulul momentului cinetic (la patrat) este echivalenta cu faptul ca suma patratelor celor trei componente ale vectorului este constanta - adica o ecuatie care defineste o sfera in 3D.

 

In acelasi sistem, conservarea energiei cinetice este echivalenta cu faptul ca suma patratelor componentelor momentului cinetic, fiecare impartita la momentul principal de inertie respectiv, este constanta - adica o ecuatie care defineste un elipsoid in 3D.

 

Dinamica este restransa la intersectia celor doua suprafete, adica o curba trasata de momentul cinetic pe sfera data de modulul sau fixat.

 

De ce variaza variaza momentul cinetic in acest sistem de axe? Pentru ca e ne-inertial, se roteste. De ce? Pentru ca viteza unghiulara variaza in timp, conform ecuatiilor lui Euler. De ce? Vezi actul al II-lea.

 

Actul al II-lea - Poinsot, Binet, fizica si algebra de anul 1

 

(Un cuvant despre ecuatiile Euler: pornind de la identitatea moment cinetic = conservat, adica (tensor de intertie) x (vector de viteza unghiulara) = constant, se deriveaza in timp si se obtine suma a doi termeni (regula Leibniz) = zero. Primul termen contine derivata vitezei unghiulare, al doilea derivata tensorului de inertie. Dar tensorul de inertie se schimba in timp datorita rotatiei corpului, asa ca derivata lui e proportionala din nou cu viteza unghiulara. Totul, matricial (tensorial). Asa ca, inmultind cu inversul tensorului, se obtin ecuatiile acceleratie unghiulara + termeni de ordinul doi in viteza unghiulara = 0. Adica ecuatiile Euler.)

 

Cu mai putina analiza si mai multa geometrie: intr-un sistem de axe imobil, momentul cinetic e conservat. Asa ca directia sa e fixa in timp, si defineste un plan fix in timp (perpendicular pe vector).

 

Dar in acelasi timp, energia cinetica e conservata, si este o forma cuadratica in viteza unghiulara, data de tensorul de intertie. Asa ca putem calcula gradientul energiei cinetice, care va fi paralel cu vectorul normal la suprafata (este "echipotentiala", "echi-cinetica"). Gradientul este chiar momentul cinetic (tensor x viteza unghiulara), deci este normal la acel plan fix, de mai sus.

 

Am obtinut ca dinamica este descrisa de un elipsoid rigid (energia cinetica) care se rostogoleste pe un plan fix, fara alunecare (normala comuna celor doua suprafete). Asta este "constructia Poinsot", care descrie geometric solutia.

 

(Binet a repetat povestea folosind suprafata sferica data de momentul cinetic.)

 

Actul al III-lea - ceva modern

 

"Rostogolirea fara frecare" a unui corp rigid pe o suprafata fixa duce la multe alte probleme interesante. Poinsot insusi a studiat rostogolirea unei elipse pe o conica deschisa, si pe o curba algebrica de ordinul al 5-lea. Recent, o constructie similara a fost folosita de Ovsienko, Schwartz si Tabachnikov ca sa obtina un sistem dinamic integrabil descris de ecuatii cu diferente discrete, mai degraba decat ecuatii diferentiale. E un camp nou de studiu, neatins din timpul lui Birchoff; dinamica celor 3 autori a fost numita "pentagram map" si este un sistem integrabil remarcabil, care produce rezultate noi in geometria algebrica si teoria campurilor finite. Mai conduce si la o generalizare a notiunii de deformare isomonodromica a unor relatii de recurenta rationale.

 

Da, unii chiar se ocupa cu asa ceva... :(( Boring, I know.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

beren, multzam si io de raspuns chiar daca io spre deosebire de acushor nu intelesei mare lucru, intelesei insa ca miscarea de nutatie nu (mai) e o enigma. si nici malström-urile. si ca exista o explicatie pentru freak waves, datorita matematicianului Al Osborne din cate am mai citit si io.

cum ramane cu triunghiul bermudelor si cu bulele de gaz? asta sa fie oare explicatia? e o explicatie plauzibila?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...