ML Postat August 25, 2011 Autor Raport Distribuie Postat August 25, 2011 Eu le folosesc la supa de fasole cu pui (numai broth, fara carne), imi place ce iese dar vreau si altceva, sotul a pus multe, hmmm... prea multe in gradina. Am gasit niste retete americane pe Net, dar nu prea imi vine sa fac cu carne de porc, ba una avea si o cana de zahar la ingrediente. Nu stiu cum se numesc in romana, asa arata, planta este inrudita cu varza): http://www.gardeningblog.net/how-to-grow/collard-greens/ La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze) "id="red">Un fluture (de noapteid="purple">) pe zi si alte [biz]"id="red"> (tot poze) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Postat August 25, 2011 Raport Distribuie Postat August 25, 2011 ML .. nu trebuie sa le lasi sa creasca cu frunze prea mari ca devin tari si trebuie sa le fierbi mai mult , iar ele fiind neam cu varza si brocoli cind le fierbi mult miros urit. Deci cu cit e frunza mai mica e mai frgeda si o coci mai putin . Poti sa faci orice fel de supa/ciorba/ minestrone simpla in stil romanesc cum sunt ciorbele de zarzavat de post cu sau fara orez sau chiar sa pui macaroane mici fierte separat, merge si un fel de ciorba pe stil ciorba de salata ( faci ciorba cu frunzele astea tocate ca pentru rate si la urma acresti cu iaurt/ lapte batut si adaugi omleta taita felii inguste ) . Merge sa le speli, cureti si fierbi pina intra furculita in ele apoi le scurgi si le pui in tava la cuptor cu sos de rosii . Servesti ca un fel de mincare vegetarian sau ca si garnitura la carne sau peste. Din frunzele tinere poti sa faci sarmalute umplute cu peste ( fara oase ) sau cu orez ( orezul copt pe jumatate cu ceapa calita sau nu, cum iti place tie ) cu orez si mozzarella sau cascaval afumat si mai bun tot asa cu orezul fiert /copt si puse in foile astea apoi coapte la cuptor in tava cu supa sau cu sos de rosii .. si evident si cu carne tocata, eu as folosi carne tocata de curcan. Pentru sarmale fierbi inainte frunzele sau le coci la abur macar pe jumatate . Cind le culegi din gradina e bine sa le si gatesti sau le poti tine in frigider citeva zile dar nu prea multe ca se amarasc, s pastreaza in frigider invelite in hirtie . Cind le culegi din gradina si le tai de la radacina, e bine sa le pui la inmuiat in lighean cu apa rece, eventual si cu o lingurita de bicarbonat caci le spala mai bine, nisipul si pamintul de pe tulpini se va lasa pe fundul ligheanului, apoi le speli bine la jet de apa si le pregatesti cum vrei . Fierte si racite apoi tocate mai mari sau mai mici le poti pune si in omlete, la tigaie sau in cuptor alaturi de alte ingrediente . Fierte si scurse le poti pune in tigaie cu putin ulei ( 1 lingura) , 1 catel de sutuiroi intreg chiar si necuratat de coaja si strivit cu lama de la cutit, le lasi sa prinda aroma de la acest ulei si ustroi, arunci usturoiul si servesti frunzele aromate ca un felul doi vegetarian , eventual cu parmezan ras peste sau ca si garnitura la fripturi de preferat cele la cuptor sau la carnuri fierte, sau chiar linga peste . E indicat sa fierbi intii partea cu tulpina care e mai cotoroasa si frunzele verzi sa le pui mereu ultimele . Nu trebuie musai fierte cu carne de porc dar sunt mai bune daca le fierbi in supa ( deci poti sa pui macar o ceapa si un morcov linga ele in oala ). Fierte si racite dar taiate in bucati mai mari de 4-5 cm le poti pune in tava cu beshamel si brinza rasa ( cascaval, parmezan ) apoi la grill pina se formeaza crusta. Fierte si racite apoi taiate sau chiar taiate inainte in bastonase, ma refer la partea de tulpina in special, date prin aluat ca de clatite sau numai apa minerala cu faina ( aici poti folosi ce faina vrei tu ) si prajite rapid in baie de ulei,ies chipsuri , Poti sa improvizezi . Vezi ca sunt si retete portugheze sau braziliene ( cauta reteta de caldo verde ) . sper sa iti placa Cristina Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ML Publicat August 25, 2011 Raport Distribuie Publicat August 25, 2011 Sarmalute (cu orez si mozarella sau carne... de pui), supe, omlete, calite in ulei (folosesc de nuca de cocos, asa ca mai trec peste fixuri si calesc uneori :)), asta am sa fac. Iti multumesc de idei, Cristina, imi inchipui ca sub forma de sarmalute cu orez si branza ies cam ca cele in frunze de sfecla (reteta ta, ne-au placut [flo], le gatesc din cand in cand), doar poate nu asa dulcege...? Caldo verde nu este supa cu fasole si chicken broth? Imi suna cunsocut numele, dar am sa caut. Hai sa-ti spun ca am plantat in gradina si in urma cu trei ani, le-am cules tinerele (nu punem nimic chimic peste plante, le lasam sa razbeasca cum pot :))... Erau cele mai pline de "omizi" din gradina, n-am vazut in viata mea asa creaturi scarboase si greu de reperat . Aici multi si le lasa ultimele pe camp, dupa ce da bine bruma, spun ca se indulcesc daca le ia gerul. Am pastrat si eu cateva, mai mult pt. ca mi-a pierit entuziasmul, nu ca am vrut sa acult :), nu stiu daca s-au indulcit, da' scarboseniile de omizi erau rapuse toate, frunza era curata. Cam mancata dansa, da' curata :)!id="size1"> La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze) "id="red">Un fluture (de noapteid="purple">) pe zi si alte [biz]"id="red"> (tot poze) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Postat August 25, 2011 Raport Distribuie Postat August 25, 2011 Asa-i cum zic localnicii .. frunzele astea sunt neam cu varza neagra care creste pe aici in Toscana ( Kale la voi ), tot asa cind o fierbi e usor puturoasa la miros stil conopida si prin traditia populara frunzele astea erau lasate pe cimp, de fapt cred ca multe cresc spontan si sunt culese dupa ce cade bruma, ca si la noi in Ro varza. Dupa ce a dat bruma frunzele sunt mai fragede. Pate reusesti sa mai salvezi din gura omizilor si sa lasi plante si pentru mai spre iarna :-) Nu e asa dulce ca frunzele alea de care zici, alea sunt ruda cu sfecla nu cu varza , motiv pentru care sunt foarte dulcege. Frunzele oparite si apoi zapacite in tigaie cu utin ulei plus uturoi nu sunt ca si cum le-ai praji, nu pui mai mult de 1 lingura de ulei de calitate la o tigaie ( a mea de 30 cm) ci numai un fel de inabuseala dar fara capac ... totul se face in 1-2 minute maxim ... Mi-am amintit ca la varianta asta poti sa daugi in tigaie impreuna cu ele si 1-2 cartofi fierti curatati de coaj, sa fioe fierti bine ca sa se rupa cind ii amesteci in tigaie ... Se vor lipi frunzele de ei si cind maninci minarea pare mai dulce, mai taie din gustul de varzo-conopida :-) Eu fac si varza clasica cu cartofi in ea, Este un fel de mincare vegetariam, de post chiar, satios si bun. Pe linga subiect dar tot despre frunze , de data asta de varza normala, oparita bine , umplute cu mozzarella si facute sarmalute, apoi fierte / de preferat la cuptor cu sos de rosii .. Pentru condimente si minuni te las pe tine sa te joci cu reteta :-) noua nw-a placut, e deosebita. E pe blog . Csldo verde - internet dixit - cica e supa de varza ( ai exact collard asta dar mereg si kale sau chiar varza ) cu cartof si cirnat .. dar cine te obliga sa pui cirnat ? :-) e cu cirnat sau poate in alte retete cu carne caci e o supa de nunta O trec la preferate sa o fac si eu la toamna cu kale. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ML Publicat August 26, 2011 Raport Distribuie Publicat August 26, 2011 Citat:citat din mesajul lui crista-sAsa-i cum zic localnicii .. frunzele astea sunt neam cu varza neagra care creste pe aici in Toscana ( Kale la voi ), tot asa cind o fierbi e usor puturoasa la miros stil conopida si prin traditia populara frunzele astea erau lasate pe cimp, de fapt cred ca multe cresc spontan si sunt culese dupa ce cade bruma, ca si la noi in Ro varza. Dupa ce a dat bruma frunzele sunt mai fragede. Pate reusesti sa mai salvezi din gura omizilor si sa lasi plante si pentru mai spre iarna :-) Cred ca le las pe toate, sa nu mai vaz omizile, are gerul grija de ele.id="red"> Frunzele oparite si apoi zapacite in tigaie cu utin ulei plus uturoi nu sunt ca si cum le-ai praji, nu pui mai mult de 1 lingura de ulei de calitate la o tigaie ( a mea de 30 cm) ci numai un fel de inabuseala dar fara capac ... totul se face in 1-2 minute maxim ...Cam asa fac, nu pun mult ulei, poate le tin prea mult, asa ca ma conformez:)id="red"> Mi-am amintit ca la varianta asta poti sa daugi in tigaie impreuna cu ele si 1-2 cartofi fierti curatati de coaj, sa fioe fierti bine ca sa se rupa cind ii amesteci in tigaie ... Se vor lipi frunzele de ei si cind maninci minarea pare mai dulce, mai taie din gustul de varzo-conopida :-) Eu fac si varza clasica cu cartofi in ea, Este un fel de mincare vegetariam, de post chiar, satios si bun. Ah, copiii si barbatul sunt mofturosi. Am facut o data spanac cu cartofi (de post), a trebuit sa-l mananc eu pe tot . Mie mi-a placut, ei sa nici nu-l vada!id="red"> Pe linga subiect dar tot despre frunze , de data asta de varza normala, oparita bine , umplute cu mozzarella si facute sarmalute, apoi fierte / de preferat la cuptor cu sos de rosii .. Pentru condimente si minuni te las pe tine sa te joci cu reteta :-) noua nw-a placut, e deosebita. E pe blog . Am sa o caut, cred ca ne-ar place.id="red"> Csldo verde - internet dixit - cica e supa de varza ( ai exact collard asta dar mereg si kale sau chiar varza ) cu cartof si cirnat .. dar cine te obliga sa pui cirnat ? :-) e cu cirnat sau poate in alte retete cu carne caci e o supa de nunta O trec la preferate sa o fac si eu la toamna cu kale.Aha, ar fi gustoasa, ce nu iese bun cu carne? Gasesc aici niste turkey bacon afumat, fara nitriti si antibiotice, etc., ar trebui sa mearga.id="red"> align="right" id="quote2">La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)"id="red">Un fluture (de noapteid="purple">) pe zi si alte [biz]"id="red"> (tot poze) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
msl1 Publicat August 27, 2011 Raport Distribuie Publicat August 27, 2011 de o vreme contemplez si eu aceste verdeturi...collard greens si kale...si ma intrebam daca se poate face supa/ciorba din ele asa cum faci de salata? a incercat cineva?iasa buna? ce este rutabaga? am inteles ca este plina de nutrienti, a mincat cineva? ce gust are? oare se poate pune in ciorba alaturi de alte legume? Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ML Publicat August 27, 2011 Raport Distribuie Publicat August 27, 2011 Am mancat rutabaga o singura data, nu mi-a placut, dar gusturile... parca am fiert-o si am pus sare, piper si ulei peste, nici nu mai stiu. Eu fac salata cu kale (cu chilli si avocado) si supa crema cu usturoi si cartofi. Ne place, dar nu am incercat ceva cu carne si kale. Poate iti spune Cristina. La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze) "id="red">Un fluture (de noapteid="purple">) pe zi si alte [biz]"id="red"> (tot poze) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Publicat August 27, 2011 Raport Distribuie Publicat August 27, 2011 Kale ( la italieni in traducere directa : varza neagra ) se oloseste in primul si in primul rind la ciorba ( minestra sau zuppa ) toscana. Dupa gustul meu de romanca merge si in ciorba stil cea de salata, de faot eu am facut cioba ca cea de salata si cu alte frunze verzi insa tine mult de gustul omului. Cea mai buna si clasica reteta este Ribollita o supa toscana cu aceasta planta, cam lunga prepaarea ei dar dc o gasiti pe net merita sa incercati. aici cum se curata frunzele Este o planta minunta , asta off topic dar nu puteam sa nu ii ridic putin slavi partile bune, zic specilistii ca este buna pentru prevenirea cancerului in special colon , stomac, prostata, vezica, rect) . Este ideala pentru cine tine cura de spklabire caci are foarte putine calorii . Si ca sa salvam toate calitatile acestei plante nu trebuie fiarta/ coapta mai mult de 20-25 minute ( din cazua asta ori se culege cit e tinara ori dupa ce a cazut bruma si deci e mai frageda) . Daca o fierbi rea mult simti mirosul de sulf pe care il emana si deci e ca un semnal de alarma care iti zice sa stingi focul la aragaz ca distrugi tot :-) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ML Publicat August 31, 2011 Raport Distribuie Publicat August 31, 2011 Citat:citat din mesajul lui crista-s. aici cum se curata frunzele http://www.youtube.com/watch?v=4yGJlaYuzOMalign="right" id="quote2">Isteata metoda, eu ma chinuiam cu cutitul pe fundul de lemn. Aici parca e mai creata frunza, banuiesc ca-i vorba despre aceeasi planta .La tid="red">zid="teal">aid="purple">rid="teal">aid="maroon"> americanaid="blue"> (poze)"id="red">Un fluture (de noapteid="purple">) pe zi si alte [biz]"id="red"> (tot poze) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Publicat August 31, 2011 Raport Distribuie Publicat August 31, 2011 Astea din film sunt frunze de kale si sunt mai create decit collard green, ce spune el si nu stiu da a se intelege din film este ca frunzele exterioare, mai mari le smulge de pe fibra interna si arata cum in timp ce frunzele din mijlco mult mai fragede le rupe si le pune asa cum sunt ele direct la fiert. Se fierbe in apa putina, cit sa le acopere, apa sa fie deja sarata apoi se scurg si se trec sub jet de apa rece ( ca sa pastreze culoarea verde). Eram eu off topic si am ajuns de la una la alta .. dar macar sunt inrudite Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.