Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Bani pentru suplimentar?

Recommended Posts

Chiar astazi vorbea o colega invatatoare ca ii da fetei ei banuti pentru exercitiile si problemele suplimentare facute acasa.Asa isi castiga singurica banii de buzunar si consolideaza si cele invatate la scoala.Eu am mai auzit ideea aceasta pe forum,la Grati.ela parca,si am zis si atunci ca ma tem sa aplic aceasta metoda.Nu as vrea sa creada ca doar daca primeste banuti trebuie sa lucreze in plus.Pe de alta parte,nu e de datoria ei sa faca in plus,tema este obligatorie doar.Suplimentarul trebuie totusi facut,atunci cand vad ca scartie undeva,nu pricepe ceva din clasa sau inaintea vreunui test,pentru recapitulare.Stiu sigur ca metoda ar da roade la fiica-mea,care are marea pasiune de a aduna banutii primiti si e tare mandra daca are ceva in gentuta.Constiinta ca trebuie facut acel lucru nu e inca prea treaza la varsta asta.Si atunci copilul trebuie motivat,si nu doar cu laude si incurajari.E ok aceasta "plata"pentru suplimentar?E "mita"?E recompensa?E ok?
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

happiness, eu nu sunt de acord cu asta. nu trebuie sa te plateasca cineva ca sa inveti. eu de ex in vacanta dintre clasa aXI-a si clasa aXII-a am luat toate culegerile de Ganga si fara exagerare am facut TOATE exercitiile, probelemele, tot din culegeri. pt ca am vrut, pt ca urma BAC-ul, etc. si drept urmare la BAC am gresit niste porcarii de adunare, nicicum cele grele.

la "romana" citeam tot, nu am invatat comentarii, am scris pur si simplu ce compuneam eu, la istorie tin minte ca am stat o noapte intreaga treaza ca sa citesc o carte optionala, dar de atunci profa (care nu ma placea [:D]) m-a indragit, la filo am citit tot ce imi doream sa stiu... etc

chiar nu inteleg de ce ar tb recompensati copiii pt ceva ce ar trebui sa le faca placere.

iti dau copy/paste dintr-un articol. link nu pot pune, ca e de pe un alt site:

"A recompensa copilul pentru un anumit gen de activitate pe termen lung poate duce ulterior la asocierea totala a acelei activitati cu recompensa. Mare le va fi mirarea parintilor cand cereandu-i copilului sa face ceva vor primi replici de genul: "dar ce-mi dai pentru asta?" sau "nu fac decat daca..." Lauda si incurajarea sunt de multe ori practici mult mai "sanatoase" si care au acelasi efect ca si recompensa materiala.

Recompensarea frecventa poate duce la comportamentul dorit doar conditionat. De fiecare data cand copilul va dori ceva, va "uita" sa fie asa cum cer mama si tata, doar pentru a le forta mana la o noua promisiune de recompensa. Recompensa trebuie sa vina ulterior faptei, mai degraba decat o promisiune motivanta.

A face copiilor mici sau mari bucurii pentru anumite realizari este admirabil si atat de imbucurator pentru copii incat sclipirea din ochii lor umplu sufletele parintilor iubitori. Dar a face din acesta ca o "arma" de constrangere pentru a obtine anumite rezultate este extrem de periculos.

mami de alexutza (10.04.2003)[zana]si [bebic] Teodor Mihai (10.04.2008)

" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"

id="red">

kay, pofta vine mancand...nu poti fi bun la mate daca nu lucrezi suplimentar, nu poti fi creativ la romana daca nu citesti...Ozi are amici care urasc matematica pt ca spun ei nu o inteleg (dar nici nu fac un efort in sensul asta), altii nu reusesc sa scrie o compunere de o pagina...eu nu consider ca-mi mituiesc copilul...la inceput am vrut sa-i dovedesc ca si cartea poate fi frumoasa nu doar filmul, ca te poti distra si la mate...acum citeste tunelele2 (carte cumparata din banutii ei, dar pt care primeste 5ron pentru placerea de a-i strange); la mate a lucrat pentru ca a vrut si i-a placut ultima carte pe care i-am cumparat-o...pentru 36 de probleme i-am dat 27ron pe care i-a cheltuit pentru martisoare pentru mine si cele doua bunici... sunt atatia parinti care de ziua de nastere organizeaza petreceri de zeci de milioane, cumpara copiilor motivat sau nemotivat cadouri infiorator de scumpe...

"Invatatura din constrangere nu este facuta sa ramana, dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa, aceea ramane acolo pentru totdeauna" Sfantul Ioan Gura de Aur

grati.ela [pup]

eu cred ca banutii astia pe care ii investeste bine de altfel, pot veni de altundeva. adica nu de la invatat. e ok sa-si cumpere o carte. e ok sa-i dai bani sa-si cumpere o carte. dar nu e mai ok sa nu fie recompensata pt ca a citit? adica sa vina sa-ti spuna ca vrea sa citesca X carte, iar tu sa ii spui, ok, iti dau banii pt carte. adica.. nu stiu daca exprim bine, dar ideea este sa nu fie recompensata pt invatat, ci incurajata. se intelege ceva?

In mod normal nu ar trebui recompensati material,ar trebui sa citeasca de drag,sa lucreze suplimentar de placere.Doar ca placerea aceasta nu prea mai exista atunci cand stai la scoala 4-5 ore si mai ai si acasa teme.Cum ii motivezi sa faca in plus?Ca nu pot ramane cu ce fac in clasa daca vrei sa nu uite sau sa consolideze cele facute.Stiti doar ca repetitia e mama invataturii.Daca nu repeta uita tot.Si eu as vrea tare mult sa citeasca sau sa lucreze ca pana acum,adica din constiinta mea,de fapt,ca ea e prea mica pentru asa ceva.Stie ca primeste de la doamna fete vesele pentru ce face in plus,eu o laud,o pupacesc,dar se pare ca de cateva saptamani astea nu mai sunt de ajuns.Eu nu as vrea sa o mituiesc,de asta am si evitat sa ii iau ceva daca scrie,am zis ca e datoria ei si gata.Dar sunt de acord si cu Grati.ela,alti copii primesc cadouri de milioane chiar daca nu invata foarte bine,au tot ce vor fara sa fie constransi in vreun fel.Imi explica acea colega ca fiica-sa strange cu mare drag banutii pentru probleme si la final isi ia diverse chestii pe care oricum parintii le-ar fi luat,doar ca acum munceste un pic pentru ei.Si de fapt spre binele ei.Eu inca nu am aplicat sistemul,dar ma tem ca nu mai rezist mult doar cu laudele...Ca nu prea mai merge.

Happiness, iarta-ma, dar cE treaba au parintii care fac mai stiu eu ce in educatia data de tine copilului tau? De ce ne uitam in curtea vecinului ca sa ne justificam propriile actiuni? Daca vrei sa-i dai bani pt ca invata suplimentar, da-i, e treaba ta, copilul tau. Dar este gresit. Mai ales ca e atat de mica, nici nu o lasi sa ajunga sa descopere ce e invatatul, ce inseamna sa lucrezi de placere. Daca tu incepi cu recompense de la varsta asta, la 16 ani ce-i mai faci ca sa invete?

Eu te [pup] si iti doresc sa mearga, orice solutie ai alege.

Mie nu mi se pare OK deloc.

Nu cred ca poate fi o metoda fara efecte pe termen lung. Eu cred ca este tot o fortare a copilului, dar altfel, psihica. Eu am primit recompense materiale (nu bani) in copilarie doar pentru atingerea unor tinte mari, au fost 2 sau 3 in total si mi le amintesc si acum cu drag. In rest cred ca depinde si de copil daca e sau nu aplecat spre studiu. Si va spun asta pentru ca eu am descoperit niste jurnale proprii de prin clasa a VII-a ( va mai amintiti jurnalele si caietele de amintiri [olala]?) in care scriam ceva de genul: "uraaaa ! a venit gazeta matematica, o asteptam de doua saptamani, azi n-am iesit afara de bucurie, am facut toate problemele. Deabia astept sa i le duc maine la prof' " Inca imi mai sondez parintii sa vad cum m-au determinat ei sa fiu asa de constiincioasa, eu nu am fost nici batuta, nici recompensata. Doar motivata prin vorbe. Deci se poate, dar, evident depinde si de copil. Iar recompensa pentru suplimentar...hm, eu cred ca m-as gandi la o astfel de metoda doar in cazul in care copilul nu reuseste sa deprinda baza, (nu pentru premianti) si celelalte metode au dat gres, adica in extremis.

Happy, dar eu tot te citesc si imi dau seama ca ai o fetita tare buna la carte. De ce te gandesti la recompense ? Nu le folosi curent, lasa-le pentru "ocazii speciale" pe care si le va aminti mai tarziu cu drag si nu vor avea efecte adverse.

Iar daca vrei ca fetita sa deprinda valoarea banului, ideea de economisire, adunare, eu cred ca tot clasica pusculita e mai buna. Noi avem, colectam maruntei de prin casa, mai primeste de la bunici si cand e plina mergem cu punguta, cu mandrie la magazin si isi ia ce vrea el. [8D]

La noi copilul a fost invatat cu bani pe mana, nu din cauza mea, ci pentru ca asa a crescut si sotul. Eu prefer sa ii dau bani daca duce gunoiul, ma ajuta sa fac mancare etc. Nu e o solutie buna, recunosc. Dar pentru studiat suplimentar? Pentru orice fel de studiu: asta e "serviciul" lui, deci nu. Asa cum are mami si tati servici, asa si el trebuie sa munceasca. I-am explicat ca si acasa trebuie sa munceasca fara bani, doar ca vrea si el sa isi cumper o jucarie sau alta si atunci prefer sa stie ca sunt primiti pentru ca a muncit, pentru ca a facut ceva pentru ei.

Chiar acum doua zile si-a luat o haina de primavara din banutii lui- vreo 80 ron ca era la reducere. Si a fost multumit ca s-a imbracat din ''munca'' lui.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Al meu, cand era mai mic a spus ca trebuie sa-l platesc daca face curat in camera, spala vasele etc... atunci i-am spus ca este OK, dar si el sa plateasca ciorba, snitelul, calcatul rufelor [:D], asa ca a renuntat.

Eu ii dau bani de buzunar, cam 5 lei pe saptamana. Nici el nu-i cheltuieste aiurea, isi ia covrigi sau cate o lanterna, ca na noua ne plac lanternele/calculatoarele nu cartile[alcool], mai nou leduri/ventilatoare/tranzistori/baterii. Uneori, daca are un obiectiv, economiseste banii, si-a luat camera foto din banii lui, iar la ultimul concurs, pentru ca a luat peste 90 de puncte (la romana, durerea noastra) a avut voie sa-si ia telefon mobil din banii lui.[:D]

Daca insa are vreun rezultat exceptional la concursuri, indiferent de natura acestora a fost recompensat material.

Nu sunt de acord nici cu "altii au si nu invata asa bine" la noi de baza este "te intinzi cat iti este plapuma" de ce sa devina invidios pe colegul care merge la excursie la ski in Austria, daca eu nu-mi voi putea permite nicicand sa-i platesc una?[:I]

Eu il bat mereu la cap ca de invatat invata pentru a avea un viitor mai bun... pentru el... daca altii au bani pentru a-si asigura viitorul, el nu are, deci singura sansa este invatatul, sa stie cat mai multe, in mai multe domenii.

SI am uitat sa spun de suplimentar... Suplimentarul face parte din tema zilnica si este obligatoriu... i-am explicat ca nu va reusi doar cu temele pe care i le da doamna, ca facem alte exercitii din care se vede unde are lipsuri. Daca in primele doua clase maraia, acum a spus chiar el ca este bine ca facem in plus si i-am explicat unele lucruri inainte, ca i-a fost mai usor sa inteleaga.

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...