Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Religia disciplina obligatorie

Recommended Posts

hello

de curand am aflat la sedinta cu parintii ca mai nou religia a fost inclusa in trunchiul comun de discipline obligatirii pt elevi, drept pt care nu exista pt parinti si copii nici o optiune.

as fi fost de acord si cu asta insa doamna de religie de la scoala baietelului meu ne-a informat pur si simplu ca ea ii va duce la biserica in toate posturile sa-i impartaseasca/spovedeasca/moliftuiasca, ca sotul dumneai e preot si ca e o mare favoare de care e bine sa profitam. Eu nu vad asa lucrurile. si nu, nu sunt ateu. Traim intr-o lume libera sau nu? Nici macar in cele spirituale nu mai avem dreptul la alege cum sa ne exprimam noi si cum sa se exprime copiii nostri? Chiar e necesar sa fie dus in turma la biserica in fata unui preot care biserica nu e decat o institutie si care preot nu e decat un slujbas angajat in acea institutie, nu un zeu, nu un supraom, nu e mai important decat un medic sau profesor si totusi, atunci de ce sa se insinueze pana si in vietile noastre intime spirituale aceasta disciplina - Religia? In opinia mea profesorul de religie trebuie sa se limiteze la a-si realiza activitatea in cadrul scolii cu mijloacele didactice aferente, urmarindu-si programa si nimic mai mult. Scrie undeva ca sunt obligata sa-mi fie impartasit copilul in absenta mea? S-ar putea sa aiba calificative slabe la aceasta disciplina daca ma opun sa fie dus si impartasit in grup la biserica? Pentru ca e evident ca doamnei profesoare de religie nu i-a sunat prea bine cand i-am spus ca as dori sa am dreptul sa imi dau acordul pt scoaterea copilului din scoala si ducerea lui intr-o biserica nu doar in vizita ci la impartasit/spovedit, ascultat slujbe etc. Si nu e vb doar de mine ci de mai multi parinti care gandim la fel.

merci pt suport

lia

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Nici nu stiam ca e obligatorie ca materie [bang]

Esti sigura ???

Oricum, daca asa s-ar face la fi`mea, eu una nu as lasa-o. Mi se pare extremista doamna asta a vostra [bang][bang][bang]

_______________________________________________id="red">

Daria & felina fioroasaid="Trebuchet MS">id="red">[zana]GIULIAid="Trebuchet MS">(2004 08 16) id="Trebuchet MS">id="red">cuid="Trebuchet MS">id="red"> [buburuza]Selaid="Trebuchet MS">id="red">

eu asa stiu ca nu e obligatoriu. mai intreaba Lia la invatatoare.

oricum nu as lasa asa treaba asta cu plimbatul alela [bang]

Daria & felina fioroasaid="Trebuchet MS">id="red">[zana]GIULIAid="Trebuchet MS">(2004 08 16) id="Trebuchet MS">id="red">cuid="Trebuchet MS">id="red"> [buburuza]Selaid="Trebuchet MS">id="red">

Dorsilia, pe buna dreptate esti suparata - asta strict din punctul meu de vedere...poate altii vad altfel lucrurile, nu stiu.

Am mai scris si la alt subiect - religia NU E OBLIGATORIE! Daca ati fost informati asa, ei, bine, e un abuz din partea scolii ori a cadrului didactic respectiv.

Initial, noi am avut intentia de a o lasa pe Iustina la orele de religie. Apoi, ne-am schimbat optiunea, bineinteles, tinand cont si de dorintele copilului si am facut cerere la directorul scolii ca fetita sa nu participe la aceste ore. Cererea noastra a fost acceptata pe loc, fara absolut nicio problema.

Legea invatamantului (Legea nr. 1/2011) spune asa:

ART. 18

(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

(3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Deci nu e obligatorie religia ca disciplina scolara, clar.

Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

mda e aiurea chiar si cand toti copii din clasa sunt crestini-ortodocsi...daca ar avea copii de alte religii ii lasa repetenti daca nu se convertesc?!!!

situatia ar trebui discutata si la nivelul conducerii scolii, dnei profesor ar trebui sa i se aduca la cunostinta pe cale ierarhica fisa postului ... poate nu o stie...poate nu si-a inteles atributiile...

Nina,[gravired] 28+, [fetita]

a nu, cei de alta religie se regrupeaza [:D]

(si fi`mea e de alta religie dar am lasat o in turma [:D])

pfoai, eu as scoate flacari si fum pe nari, daca as fi in locul tau.

bun, si daca din intamplare unul sau mai multi copilasi dintr-o clasa apartin altui cult religios, ce se intampla ? trebuie sa existe o portita de scapare sau o chichita, astfel incat acei copilasi sa nu fie bulversati, una-i religia de acasa, alta e cea de la scoala.

asa cum pentru alte culte religioase institutiile statului respecta zilele de sarbatoare, altele decat cele ortodoxe, nu vad de ce nu ar fi posibil ca parintii sa fie singurii in masura sa decida daca al lor copil va participa sau nu la orele de religie ortodoxa si activitatile ce deriva din asta.

sau, daca e sa fie dreptate pana la capat pentru toti, sa fie prezentate toate religiile lumii, nu doar cea ortodoxa, iar materia sa nu fie intitulata "religie", ci "istoria religiilor".

recent a fost aici pe forum un subiect, despre ce boli pot fi luate prin puparea icoanelor, de exemplu.

nu mai zic despre pericolul la care sunt expusi copii, prin scosul din scoala si plimbatul pe la biserici, fara suficient de multi adulti insotitori...

Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Fiul meu este scos de la religie. In fiecare an, la inceput, fac o cerere pe care o las la secretariat sau o dau invatatoarei sa o depuna. Daca in primul an secretara a comentat si a incercat sa ma determine sa las copilul la ora ca nu-i strica, s-a lamurit ca nu are cu cine negocia si s-a linistit. Intamplator copilului ii place profesorul si uneori vrea sa stea la ore - il las - dar fac cererea tocmai pentru a preveni astfel de abuzuri si pentru ca religia, indiferent care, este o optiune personala, nu materie pentru scoala intr-un stat laic.

Dorsilia, vezi ca la scoala ta se fac abuzuri.

Anya

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...