Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

25 noiembrie si violenta fata de femei


Recommended Posts

Maine, 25 noiembrie, e Ziua Internationala de lupta impotriva violentei fata de femei. Mai multe organizatii preocupate de drepturile femeilor organizeaza un protest in parcul Izvor, in fata cladirii Parlamentului, incepand cu orele 16:00. Eu voi participa si voi protesta in speranta de a-i trezi pe "alesii neamului" din somnul cel de moarte si din lipsa cronica de interes fata de viata si siguranta femeilor, care reprezinta o parte importanta a populatiei (platitoare de taxe si cu drept de vot, I might add).

 

Dupa ce, in ceasul al 15-lea (respectiv in 2003), s-a introdus si in legislatia romaneasca conceptul de "violenta domestica", nu exista totusi o protectie adecvata si reala a victimelor, statul e mai degraba complicele agresorilor decat protectorul victimelor. Nu exista adaposturi (sunt extrem de putine, in unele judete deloc), nu exista in lege ideea de "ordin de protectie" sau "ordin de restrictie" pentru abuzator, iar victimele, de cele mai multe ori, au niste optiuni extrem de limitate (mai ales daca nici nu dispun de cine stie ce posibilitati materiale): ori raman alaturi de agresor, suferind in continuare, ori ajung pe strada.

 

Institutiile abilitate nu trateaza cu seriozitate aceasta problema, in general o ignora, considerand mediul familial un "cerc privat", in care fiecare face ce vrea. Victimele nu sunt luate in serios, sunt descurajate sa depuna plangeri, sa mearga in instanta, ba chiar, in general, li se induce ideea ca or fi facut ele ceva si asa au provocat agresorul. Oricum, vorba aceea, in cultura noastra, "bataia e rupta din rai", nu? Sau "femeia care nu e batuta nu e iubita" si altele de acest gen.

 

Mai sunt persoane care vor sa participe la protest? Sau care sprijina initiativele de acest gen?

 

P.S.: stiati ca, daca vreti sa declarati o agresiune la Politie, trebuie sa platiti o taxa de 38 RON? Si sa aveti buletin? Ca, vorba aceea, nu poti fii batuta gratis si fara acte!

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

inca o intrebare pt cineva in domeniu (politie, va rog), raspunsul ar ajuta la tema, un fel de ... indrumar pt femeia agresata.

Deci:

1. ce face o femeie cand este batuta de sot? Unde suna prima data?

2. ce face un vecin daca aude alaturi cum o femeie e batuta? Unde suna prima data?

 

Ce stiu este ca se pot face reclamatii telefonic, cerut nr de inregistrare, notat si notat numele si pers. cu care s-a vb la tel. (pe cat se poate)

 

Exista legi/reguli? pt ca multi politisti se eschiveaza sa inregistreze reclamatiile ... motive de lene, evident.

 

Un alt lucru: daca exista agresiune psihica, dar nu fizica (esti proasta, esti urata, ce scroafa esti, nu esti buna de nimic), exista asociatii, exista locuri unde se pot duce sa ceara ajutor?

 

 

Victoria (des.1), fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim! id="Comic Sans MS">id="size1">
id="right">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Daniela, o metoda simpla de a ajuta e sa popularizezi aceste initiative in familie, in cercul tau de prieteni si cunostinte, colegi etc. (retelele sociale gen FaceBook ajuta foarte mult). Iar ca sa fii informata, poti urmari activitatea putinelor asociatii care se preocupa de drepturile femeilor, la noi (de ex. Centrul Filia, au site si ii gasesti si pe FB, ei - adica ele - au initiat si protestul de maine). Mai sunt si fundatii care se ocupa de femei abuzate, au adaposturi, ofera consiliere psihologica - de ex. Fundatia Sensiblu (vorbesc despre cele cu care am avut eu de-a face, pentru ca mai exista si altele). Pentru a contribui la activitatea acestor fundatii poti face donatii sau te poti oferi ca voluntar pentru diverse activitati (daca te intereseaza partea de voluntariat, trebuie sa ii contactezi pentru a vedea de ce au nevoie).

 

Bineinteles, la modul general, cel mai mult ajuta daca noi suntem implicati si nu ne prefacem ca nu vedem cand in jurul nostru se intampla grozavii (de ex. auzim ca vecinul isi bate sotia, sau vedem pe strada un astfel de comportament etc.). Macar la 112 putem suna.

 

Deci, in primul rand, in cazuri de genul asta, trebuie sunat la 112 - Politie, pentru inregistrarea reclamatiei (trebuie neaparat cerut numar de inregistrare), apoi se poate lua legatura cu un centru care ofera consiliere, sprijin psihologic si juridic, eventual adapost (de ex. Casa Blu, la numarul 311 46 36).

 

Aici am gasit niste sfaturi utile pentru astfel de situatii:

http://acest topic este si pe site-ul Desprecopii/Prim-ajutor/violenta-domestica-un-plan-de-siguranta_1764

 

Si ce spune site-ul Politiei:

http://www.igpr.ro/violenta_in_familie.htm (mda, in loc sa spuna concret ce fac, ne trimit la ONG-uri, desi, altfel, cica ar considera violenta domestica o problema deosebit de grava)

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cleo, sigur ca exista o lege impotriva violentei in familie, legea 217/2003. Iar legea include si violenta verbala, nu numai pe cea fizica. Iata textul:

 

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1.

(1) Ocrotirea si sprijinirea familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiale, bazata pe prietenie, afectiune si intrajutorare morala si materiala a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes national.

(2) Statul actioneaza pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, potrivit dispozitiilor art. 175, 176, 179-183, 189-191, 193, 194, 197, 198, 202, 205, 206, 211, 305-307, 309, 314-316, 318 si altele asemenea din Codul penal, ale Legii nr. 705/2001 privind sistemul national de asistenta sociala si alte prevederi legale in aceeasi materie, precum si prevederilor prezentei legi.

 

Art. 2.

(1) In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.

(2) Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

 

Art. 3.

In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:

a) sotul;

b) ruda apropiata, astfel cum este definita la art. 149 din Codul penal.

 

Art. 4.

De efectele prezentei legi beneficiaza si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copil, dovedite pe baza anchetei sociale.

 

Art. 5.

Ministerele si celelalte organe centrale de specialitate ale administratiei publice, prin structurile lor teritoriale, vor desemna personalul specializat sa instrumenteze cu celeritate cazurile de violenta in familie.

 

Art. 6.

(1) Autoritatile prevazute la art. 5 vor asigura pregatirea si perfectionarea continua a persoanelor desemnate pentru identificarea formelor de abuz si pentru instrumentarea cazurilor de violenta in familie.

(2) Serviciul de reintegrare sociala si supraveghere a infractorilor va pregati personal specializat - asistenti sociali si psihologi -, capabil sa desfasoare programe de terapie si consiliere a agresorilor. Rezultatele aplicarii acestor programe se vor prezenta instantelor, in conditiile legii.

 

Art. 7.

(1) Comunitatile locale, prin reprezentanti legali, precum si autoritatile administratiei publice locale asigura conditii pentru consolidarea familiei, pentru prevenirea conflictelor si a violentelor in familie.

(2) In cazul declansarii unor violente, comunitatile locale, prin reprezentanti legali, precum si autoritatile administratiei publice vor acorda sprijinul logistic, informational si material Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei.

(3) Primarii si consiliile locale vor conlucra cu organizatiile de cult, organizatiile neguvernamentale, precum si cu oricare alte persoane juridice si fizice implicate in actiuni caritabile, acordandu-le sprijinul necesar in vederea indeplinirii obiectivelor prevazute la alin. (1) si (2).

(4) Organizatiile neguvernamentale, precum si oricare alte persoane juridice implicate in actiuni caritabile, care fac dovada ca desfasoara programe de asistenta pentru victimele violentei in familie, vor putea beneficia de subventii de la bugetul de stat sau, dupa caz, de la bugetele locale, in conditiile legii.

 

Continuarea o poti gasi aici:

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/217_2003.php, cu mentiunea ca Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a fost intre timp desfiintata (ca doar nu era sa ne ocupam de tot felul de mizilicuri din astea [alcool]).

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...



×
×
  • Adaugă...