Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Moda in timpul invierii

Recommended Posts

Nu ma mai apuca demult groaza la faze d-astea...ma apuca regretul.

Atunci cand evoci trecutul, cu obiceiuri potolite, traditie, respect, ti se arunca repede faza cu evolutia si schimarea fireasca a timpurilor.

Da, este fireasca.

In ultimii ani, am petrecut Pastele la tara si am fost martor, la biserica din sat, la niste spectacole de toata jena. Asta ca sa nu credeti ca doar la oras se poate asa ceva.

Seara, incepand cu ora 23, se scurg spre biserica oameni gatiti ca de sarbatoare. Da, de sarbatoare...dar mai exact de o nunta, un Revelion ceva...tocurile cui mesteca pamantul ulitelor si dezgroapa pietrele, hainele sclipitoare si cu economie de material sunt etalate alaturi de bijuterii, de data asta fara economie de material. Coafuri elevate, parfumuri...mai bine nu-mi amintesc.

Dar vin si cu masini, pe care toti vor sa le parcheze in poarta bisericii, evident.

Toata lumea asta se strange in biserica, unde preotul tine, neascultat de nimeni, slujba de Inviere. Oameni intra, ies, se pupa, se saluta, fac cunostiinta, se revad, isi povestesc...apoi ies cu totii afara, sa astepte lumina. Iese si preotul, nimeni nu asculta ce zice, cativa raspund la "Cristos a inviat!" si si mai putin canta cele cateva versuri pe care oricine le ingana in acele momente.

Oricine, mai putin lumea adunata acolo.

Si lumea se imprastie, nu stiu unde se duc si nici nu ma intereseaza...

Raman cativa batrani, pana dimineata, atunci cand vin acasa obositi, cu cateva bucatele de anafura in servetel, sa dea Pasti la familie.

Asta se cheama evolutie. De, alte vremuri.

Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

...dar asta inseamna ca din ce in ce mai multi merg la inviere doar de dragul traditiei si mai putin din credinta.

Cata vreme se comporta civilizat, nici nu stiu ce problema ar fi (ex ca vin eleganti ca la nunta, etc- e decizia lor si pana la urma tot e bine, decat sa vii neingrijit sau cu blugii atarnand).

Prin Bucuresti oricum nu ai loc in biserica - cei credinciosi probabil se aduna din timp, in biserica. Ceilalti ajung cu putin inainte de miezul noptii, pentru a lua lumina, se aduna afara, stau afara, nu fac zgomot, iau lumina, dupa care pleaca. Este pura traditie si daca se comporta civilizat nu inteleg de unde ar proveni revolta impotriva lor.

eu nu inteleg cum nu ai loc in biserica... doar la cele ortodoxe vezi oamenii stand inafara, mai fumeaza o tigara, mai schimba o vorba...dar deh sunt prezenti la slujba. pe pariu ca daca ii intrebi despre ce a vorbit preotul, 99% dintre ei habar nu au. (asta in zilele de duminica normale). mi-a ramas in minte o imagine care m-a facut sa rad si sa plang in acelas timp: intr-o duminica ma intorceam catre casa de la biserica, iar in drumul meu sunt 2 biserici ortodoxe. una dintre ele e chiar vis-a-vis de un chiosc cu terasa. la un mom dat vad  un domn care iese din curtea bisericii (ca e la moda sa stai afara nu inauntru - de asta sunt si difuzoare pe fiecare biserica [batcap] ), traverseaza strada, merge la chiosc isi cumpara un paharel de tarie, il da pe gat si da-i fuguta inapoi in curtea bisericii unde continua sa stea cu capul plecat, pios, facandu-si cruce) [alcool]

e un lucru sa te imbraci elegant, frumos atunci cand mergi la biserica, doar ca majoritatea confunda biserica cu o nunta sau un club. exact cum zicea si Rufus mai sus, nu doar la oras e asa, se intampla la fel si la sate. Sa mergi de Paste sau de Craciun la slujba este o modalitate in plus de a te afisa cu cea mai racnet masina, cele mai de firma haine, bijuterii etc...sa vada lumea ca ai...vb aceea "sa moara dusmanii de ciuda" [batcap]

din pacate mersul la biserica in cele mai multe cazuri nu se mai face din considerente religioase, nu are nimic de-a face cu credinta...

Giulia, cum adica nu intelegi ca nu ai loc in biserica? Nu ai loc ca nu mai e loc... [:)] , sa nu crezi ca e biserica goala si toata lumea sta afara...

S-a mai spus, foarte putini merg din considerente religioase, asculta ce spune preotul, etc. Majoritatea merg doar din traditie.

Cel putin eu nu am incaput in niciun an [:)] .

Pai or fi ceva biserici...dar si cata populatie? Nu uita ca nu e vorba de credinta, ci de datina de a merge la biserica in noaptea de Inviere sa iei lumina...deci ies toti, cu mic, cu mare...cel putin la mine aici, la biserica noastra, sunt cel putin cateva sute de oameni adunati in fiecare an de la toate blocurile din jur.

hai sa zicem ca inteleg (desi nu prea) ca de sarbatori sunt fffff multi "credinciosi" si din aceasta cauza nu incap in biserica....dar acelas lucru e si in duminicile "normale", majoritatea stau afara, in fata bisericii, si chiar nu inteleg de ce: din cate stiu eu in bisericile ortodoxe nu sunt banci, scaune cum sunt in cele catolice de ex, deci teoretic ar trebui sa incapa mai multi oameni, nu? de ce totusi stau afara?

f trist ca s-a ajuns sa fie bataie de joc o zi atit de sfinta

Ziua in care Fiul lui Dumenzeu-Creatorul nostru, Creatorul Universului si-a dat viata si a murit in chinuri cumplite si  ne-a spalat cu singele lui, pacatele noastre...si a inviat dupa 3 zile sa ne dea sperantza invierii si noua.

iar oamenii ce fac pt asta? isi bat pur si simplu joc!

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

• Adaugă...