Sari la conținut
Comunitate Desprecopii a devenit CLUB DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Portretul tanarului tatic roman

Postări Recomandate

• Administrators
Postat

Implicat? Macho? Tandru? Gelos? Pasional? Posesiv? Familist? Lenes?

Inainte de a incerca sa ii modelam, haideti sa ii definim mai intii. Probabil e doar o prejudecata. Sau poate doar o problema de perceptie. Sau doar niste exceptii. Si totusi ei exista. De ce sunt unii tineri tatici - made in Romania - uneori atit de ne-implicati in cresterea copiilor? De ce unii sunt 'cartofi de canapea'? De ce nu stiu sa schimbe scutecele?

O discutie sincera despre portretul minoritar al tanarului tatic roman.

(barbatii de pe www.desprecopii.com sunt si ei invitati la discutie. evident ei sunt áltfel decit cei pe care vrem sa ii luam noi in discutie)

[dc]

PS> Si - ca gest constructiv si tamaduitor - va invit sa propuneti intrebari pentru Testul Taticului Cartof de Canapea. Dupa ce ajungem la 20 de intrebari - punem testul activ pe site.

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.id="Arial">id="size1">

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

Ce-mi plac mie discutiile astea sterile despre cum e romanu' fie el femeie sau barbat.

Avand in vedere enuntul problemei si tinind cont de comportamentu meu fata de copil ma vad in fata unor mari dileme :

- sunt oare femeie ?

- oi fi japonez si nu-mi dau seama inca ?

Daca raspunsul la aceste doua intrebari este NU va rog sa-mi spuenti ce inseamna tanar.

Un cartof de congelator

Postat

poate e o prejudecata totusi asta. Taticul roman pe care il avem noi in dotare (adica eu, Maria si bb pe drum) este super implicat, plimba copilul, ii schimba scutecele, m-a ajutat enorm pe timpul colicilor si a noptilor nedormite, face baie la copil si toate astea. Si in primul rand e mandru de copilul lui si l-a dorit pe al doilea mult mai mult decat mine

Fara sa-i incadez in categoria "cartofi de canapea" [:D](cum suna unele chestii in romaneste!!!) as spune ca majoritatea asa au fost invatati de mamicile lor : a creste copilul e responsabilitatea mamicilor. Ei tb sa aduca bani in casa si atat.

Marinaid="Arial">id="blue">

Postat

Bine v-am gasit! Frumos subiect![flo]

Deocamdata Taticul de la noi din casa e doar Tatic de Cookie (caniche mijlociu negru de 4 ani), dar asteptam si o BBlina la sfarsitul lui septembrie.

Avand in vedere ca acest Cookie nu s-a dezlipit de sufletul meu de cand l-am luat pana la varsta de 5 luni cand l-a intalnit pe El, puteti judeca ce efect a avut asupra lui[il] si a ramas Tati lui, asta vrand nevrand[:D] Nu se pune problema care trebuie sa il ajute cand are nevoie (spalat pe picioruse cand vine de afara, facut baita, tuns, pieptanat, smuls parul din urechi etc), pur si simplu se face de cel ce are mai mult timp sau de amandoi[biz] dar el mai mult si mai mult tot pe Tati lui il umbeste ca il vede mai rarut[il]

V-am povestit asta pt a va face o idee despre cat de atent si tandru si umbitor e Tati nostru. Asta nu inseamna ca nu e si sever cand situatia o cere.

Este total, dar total opus tatalui meu, care, de exemplu, nu m-a luat absolut niciodata in brate... poate ca nu stie sa isi arate sentimentele, eu nu spun ca nu le-ar avea... Mult timp am crezut ca e vina mamei mele, ca ar fi trebuit sa il lase si pe el sa se descurce: sa schimbe un scutec, sa ma hraneasca, ca se ingrijeasca de ghetute si hainute ca incepe scala, ca vine Mos Niculae, etc... O fi asa, n-o fi, cine stie![alcool]

Io zic insa ca e si o chestie de bun simt: sa o vezi pe sotie ca se da de ceasul mortii sa le impace pe toate iar tu sa fii mereu Marele Omniabsent![bang] Nici nu ar trebuie biata femeie sa deschida gura sa ceara un lucru asa de firesc cum e impartirea sarcinilor! In plus nu inteleg cum sa nu te sensibilizeze faptul ca piciul tau are nevoie de tine![bang]

Se pare insa ca Dumnezeu a vrut sa ma recompenseze ca adult![flo]

Simona_B

Postat

Cred ca este o impresie gresita ce o lasa tanarul tatic. Noi nu luptam pentru imaginea de tata-eroin asa cum umbla mamele.

Asa cum orice padure are uscaturile ei, asa cum probabil procentul de mame "cartoafe de canapea" este mai mare decat procentul taticilor alcoolishti... exista f`corse si tatici mai putin implicati in cresterea odoarelor.

De ce nu stiu sa skimbe scutece ? poate fiindca in Romania mamele stau cu copii acasa in proportie de peste 90%. Tatal este cel care aduce bani acasa. El este protejat de mama/sotie, el este cel care asista si se implica mai putin din cauza timpului redus pe care il petrece cu copilul.

Cred ca tine si de varsta pe care o are tatal si de numarul copilului.. primul, al 2-lea.. Tine de familia/mediul in care au crescut cei 2 parintzi.

Vad in fiecare weekend cand ies mai des cu fata afara destui tatici singuri/sau nu, cu copiii. La cumparaturi ii vad carand scutece si lapte praf. Nu se compara cu numarul de mame care fac acelasi lucru.. dar daca punem in balantza raportul dintre numarul de femei si barbatzi (5:1), si faptul ca in romania un barbat cashtiga mai bine ca o femeie deci este normal ca el sa se duca la munca sa aduca bani pentru familie, E NORMAL si LOGIC ca un barbat sa nu se poata implica la fel de mult ca mama in cresterea copilului mic. Mama ii da sa suga, mama ii da nashtere.. mama este cea strigata cand copilul se loveshte. Mama e MAMA.. tatal.. e doar.. tata. [:D]

Cum ma consider eu.. din cele enumerate in subiect ?...

MANDRU ca am o fata si dornic sa ma implic cat pot in cresterea ei.

Cu respect,

Florin

"Give me what I want and I'll go away."id="size1">

Postat

mie imi place ca au raspuns baietii de pe site. Care ar trebui apreciati la maxim pentru ca e clar ca sunt niste tatici care se implica![flo]

Marinaid="Arial">id="blue">

Postat

Acu' am vazut mesajul lui Tata lu' Toma. Felicitari [flo] si sa stiti ca nici Tati nostru nu e japonez[:I] si nici femeie[:0], e Roman de la Romania! pe bune si sa stiti ca si tinerel[;)][pup]

Simona_B

Postat
quote:Initial creeata de desprecopii

Implicat? Macho? Tandru? Gelos? Pasional? Posesiv? Familist? Lenes?Inainte de a incerca sa ii modelam, haideti sa ii definim mai intii. Probabil e doar o prejudecata. Sau poate doar o problema de perceptie. Sau doar niste exceptii. Si totusi ei exista. De ce sunt unii tineri tatici - made in Romania - uneori atit de ne-implicati in cresterea copiilor? De ce unii sunt 'CARTOFI DE CANAPEA'? De ce nu stiu sa schimbe scutecele? O discutie sincera despre portretul minoritar al tanarului tatic roman.(barbatii de pe www.desprecopii.com sunt si ei invitati la discutie. evident ei sunt áltfel decit cei pe care vrem sa ii luam noi in discutie)[dc]

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.id="Arial">id="size1">
id="quote">id="quote">Nu prea mi se pare coerent mesajul asa ca nu inteleg unde vrei sa ajungi.1 / Toate calificativele pe care le pui cu semn de intrebare par sa caracterizeze mai degraba un partener decit un tatic2/ Cind incerci sa ii definesti pleci de la ideea ca nu corespund unui model pe care ti-l doresti poate ("nu stiu sa schimbe scutece etc")2 / in final vorbesti de "portretul minoritat" si o discutie sincera pe aceasta tema. Inteleg deci ca vrei sa afli despre tatici care se implica, sint famiisti , schimba scutece etc Da exista. Vorbesc de fratele meu, care se ocupa de baiatul lor si cind avea citeva saptamini si mai tirziu cind numai sotia lucra si in general de cite ori e nevoie. La schimbat pampers era expert. Treburile sint impartite in functie de timpul parintilor si nu conteaza daca tatal sau mama fac o anumita chestie cu copilul, fiecaruia ii vine rindul in functie de alte prioritati. Fata de modelul de tata pe care l-am avut in casa (care numai model demn de uramt nu era !) constat ca e diametral opus (in bine !)Deci nu e .. "ereditar" ! Tine de bun simt si de caracter mai mult decit de educatia primita.If you want to win you have to learn to be a master of the game.
Postat

------------------

joxy:

Nu se compara cu numarul de mame care fac acelasi lucru.. dar daca punem in balantza raportul dintre numarul de femei si barbatzi (5:1), si faptul ca in romania un barbat cashtiga mai bine ca o femeie deci este normal ca el sa se duca la munca sa aduca bani pentru familie

-------------------

Raportul de 5:1 dintre numarul de femei si numarul de barbati este mult exagerat. Conform raportului "CIA - The World Factbook", actualizat la 18 Dec 2003 pentru Romania, raportul este mult, mult mai mic, si sunt grupe de varste la care raportul este subunitar:

Sex ratio:

at birth: 1.06 male(s)/female

under 15 years: 1.05 male(s)/female

15-64 years: 0.99 male(s)/female

65 years and over: 0.7 male(s)/female

total population: 0.95 male(s)/female (2003 est.)

Pentru mai multe detalii:

http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/ro.html

Si chiar daca raportul ar fi 5:1, ar exista mai multe mame decat tati, doar in ipoteza in care barbatul face copii cu mai multe femei, ceea ce, totusi, nu este caracteristic Romaniei.

Eu nu am impresia ca in Romania, aceeasi munca, prestata cu aceesi calitate, este retribuita diferentiat pe sexe. E posibil ca barbatul sa castige mai multi bani, daca efectueaza o munca mai bine platita decat sotia, dar nu pentru ca e barbat, cum la fel de bine se intampla ca sotia sa aiba o slujba mai banoasa. S-ar putea, totusi, pe ansamblu, ca femeile sa aleaga ocupatii mai prost platite, dar cu mai mult timp liber, fata de barbati. Oricum, nu cred ca un barbat castiga mai mult doar pentru ca e barbat.

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...