Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

cum pot sa-mi pastrez postul?

elamircea

Postări Recomandate

Postat

salut!sunt ela, 30 ani,economist (la CEC) si am un baietel de 1 an si 2 luni nascut pe 24.08.2003.mai am concediu pana pe 24.08.2005.CEC-ul pana la sf. anului 2005 trebuie sa fie privatizat ceea ce implica si restructurare de personal.M-au chemat la munca de la 01.01.2005 si nu stiu ce sa fac caci nu vreau sa stric relatiile cu sefii.

-daca ma intorc la lucru si primesc preaviz(cu 15 zile inainte de concediere)eu pot sa vin in aceeasi zi cu cererea de reintoarcere in CIC? care din cele doua acte are prioritate legala, cererea mea sau preavizul lor? dar daca depun cererea mea inainte/ sau dupa preavizul lor?(sper ca sindicatul sa ne anunte inainte de concedieri ca sa-mi pot face cererea dinainte)

-la intoarcere din CIC-24.08.2005- ma pot da afara pe motiv ca postul meu era vizat pentru restructurarea, sa zicem, de exemplu din martie 2005?

-adica daca am scapat de criteriile care stabilesc ordinea la concedieri inseamna ca mi-am pastrat postul? eu asa cred

-are vreo importanta felul in care se fac concedierile: pe post sau generale, de ex. 20% din personal?

-am auzit din revista MAMI ca se poate lua concediu de odihna fara plata inca un an dupa terminarea CIC,in care unitatea este obligata

sa-mi pastreze postul.Este adevarat? unde anume, in ce lege se specifica acest lucru?in codul muncii am vazut numai condcediu de odihna pentru studii si alte feluri de concedii dar nu se specifica felul acestora.din acest fel de concediu te pot chema la munca oricand are unitatea nevoie?adica peste cateva zile te pot da afara, cred

-pentru curiozitatea mea: am nascut pe 24.08.2003 am intrat in CIC pe 05.12.2003 cu vechea lege.Puteam sa nu cer CIC pana la sfarsitul lui 2003 si sa-l cer dupa 01.01.2004 ca sa fi intrat cu noua lege (indemnizatie de 6,5 mil) care ma avantaja mai mult?pe atunci nu s-a specificat clar, se spunea ca numai copii nascuti dupa 01.01.2004 beneficiaza de noua lege, abia ulterior s-au corectat.

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

potrivit prevederilor art.62 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anul 2003 (valabil pana la 30.01.2005):

"(1) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.

(2)pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin.1 nu i se va putea desface contractul individual de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe perioada determinata."

Iti doresc succes!

Deni

Deni mic

Postat

Initial creeata de elamircea

salut!sunt ela, 30 ani,economist (la CEC) si am un baietel de 1 an si 2 luni nascut pe 24.08.2003.mai am concediu pana pe 24.08.2005.CEC-ul pana la sf. anului 2005 trebuie sa fie privatizat ceea ce implica si restructurare de personal.M-au chemat la munca de la 01.01.2005 si nu stiu ce sa fac caci nu vreau sa stric relatiile cu sefii.****marius:Decizia de a te intoarce sau nu iti apartine. Daca vrei te intorci daca nu, nu.***********-daca ma intorc la lucru si primesc preaviz(cu 15 zile inainte de concediere)eu pot sa vin in aceeasi zi cu cererea de reintoarcere in CIC? *******marius:poti sa vii in aceeasi zi insa are proritate preavizul*******care din cele doua acte are prioritate legala, cererea mea sau preavizul lor? dar daca depun cererea mea inainte/ sau dupa preavizul lor?(sper ca sindicatul sa ne anunte inainte de concedieri ca sa-mi pot face cererea dinainte)-la intoarcere din CIC-24.08.2005- ma pot da afara pe motiv ca postul meu era vizat pentru restructurarea, sa zicem, de exemplu din martie 2005?*****marius:Da *****-adica daca am scapat de criteriile care stabilesc ordinea la concedieri inseamna ca mi-am pastrat postul? eu asa cred-are vreo importanta felul in care se fac concedierile: pe post sau generale, de ex. 20% din personal?******marius:Nu are importanta daca nu este specificat in mod particular*****-am auzit din revista MAMI ca se poate lua concediu de odihna fara plata inca un an dupa terminarea CIC,in care unitatea este obligata sa-mi pastreze postul.Este adevarat? ******marius:Nu este adevarat******unde anume, in ce lege se specifica acest lucru?in codul muncii am vazut numai condcediu de odihna pentru studii si alte feluri de concedii dar nu se specifica felul acestora.din acest fel de concediu te pot chema la munca oricand are unitatea nevoie?adica peste cateva zile te pot da afara, cred-pentru curiozitatea mea: am nascut pe 24.08.2003 am intrat in CIC pe 05.12.2003 cu vechea lege.Puteam sa nu cer CIC pana la sfarsitul lui 2003 si sa-l cer dupa 01.01.2004 ca sa fi intrat cu noua lege (indemnizatie de 6,5 mil) care ma avantaja mai mult?pe atunci nu s-a specificat clar, se spunea ca numai copii nascuti dupa 01.01.2004 beneficiaza de noua lege, abia ulterior s-au corectat.*****marius:Da puteai sa faci astfel si ai fi avut milioane lei, acum 6.5 fara asigurari dar acum nu mai are importanta*******

Postat

merci marius pentru raspuns.

deci sa inteleg ca trebuie sa vin cu cererea de reintoarcere in cic inainte de preaviz.cat de inainte , mai exact?

si totusi am primit raspuns bazat pe contractul colectiv de munca ca se da si al treilea an de concediu fara plata.

Postat
Nu am timp acum sa citesc pt ptima intrebare iar pt a doua daca s-a semnat un contract colectiv de munca unde sa fie aceasta prevedere atunci raspunsul este afirmativ datorita acestei prevederi particulare de care nu am cum sa stiu. Eu am raspuns la nivel de legislatie. Exceptiile cum este cazul descris de tine sunt admise dar sunt valabile doar daca ele exista.
  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat

ii rog pe marius sau liviu sa-mi spuna de ce astia care au dat legea cu noua indemnizatie de 6,5 mil au spus la inceput ca e numai pt copii nascuti dupa 01.01.2004? (astfel incat eu in loc sa cer indemnizatia la 01.01.2004 am cerut-o la 05.12.2003 iesind in pierdere cu vechea lege).cand s-a publicat legea corectata cu faptul ca indemnizatia noua se acorda indiferent de data nasterii copilului, si anume la data cand se solicita indemnizatia?

stiu ca nu mai are rost, dar ma oftic, si le-as face o plangere.

de ce numai in Romania e brambureala asta?-de ex. poate va mai amintiti de panarama cu asigurarile suplimentare pt care au dat si abrogat niste legi care au pus pe jar o tara intreaga.macar, pe cei care au cotizat i-au scos in castig cu banii cotizati si au primit bani frumosi la indemnizatie (majoritatea cu mult peste 6,5mil).

dar mi se pare corect ca unii sa castige , iar altii sa piarda nu-i asa?

Postat

il rog pe danii mic sa-mi spuna la ce se refera cand spune contract colectiv de munca unic la nivel national-cumva lucrezi tot la CEC?in ce oras? daca da imi pare bine de cunostinta, si astept sa-mi scrii cu ce se mai aude pe la voi pe adresa mea de mail adylaurentiu04@yahoo.com (nu cred ca pe acest site mai intereseaza pe cineva amanuntele astea)

merci si astept raspuns

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...