Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

amniocenteza su triplu test

Postări Recomandate

Postat

am citit de curand ca orice viitoare mama trebuie sa-si faca triplu test si amniocenteza inainte de a lua hotararea de a pastra sau nu bebelusul.sunt aceste teste daunatoare fatului?

multumesc,

Maria

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

Maria, aceste teste sunt indicate de obicei de medici in urmatoarele situatii:

- daca in familie exista antecedente de boli sau malfomatii genetice

- daca viitoarea mama are peste 35 ani

- daca exista suspiciuni de malfomatii constatate pin alte analize (ex. ecografie)

In unele tari intr-adevar se indica pentu toate gravidele.

Triplul test nu are nici o influenta asupra fatului, este de fapt doar o analiza a trei indicatori din sangele mamei. Asadar pericolul pentru bebelus este apreciat ca nesemnificativ, fiind voba doar de recoltarea sangelui mamei. Testul este unul statistic, nu pune un diagnostic, ci stabileste prin combinarea celor trei valori cu varsta mamei, varsta ecografica a sacinii si greutatea mamei, probabilitatea ca bebelusul sa sufere de o boala genetica. Daca aceasta probabilitate este mai mare decat riscul mediu se vor indica alte analize, cum ar fi ecografie morfologica sau amniocenteza.

Amniocenteza presupune recoltarea printr-o punctie de lichid amniotic care apoi este supus unor analize si se determina exact din celulele fatului daca acesta sufera de vreo malfomatie genetica. Procedura de prelevare se face sub contol ecografic, are un anumit grad de risc de avort evaluat diferit, din cate tin eu minte in jur de 1,2%. Deci este un risc pentru fat.

Daca vrei cauta pe aici prin subiectele mai vechi, sunt mai multe discutii despre ambele proceduri, intitulate chiar asa: triplu test, amniocenteza. Te vor lamuri mai bine, sunt sigura.

[pup]

Lali si licuriciul ei 31+

Dr. Anca, Municipal

Postat

Amniocenteza in nici un caz nu se indica sa o faci asa tam nesam. Analiza consta in prelevarea de lichid amniotic. Are mare risc de avort. Asta nu o recomanda medicul decat daca mama are varsta foarte inaintata sau daca are el motive bine intemeiate sa suspecteze o malformatie grava. Triplul test, e mai lejer e un test de sange, cam tot asa se recomanda mai mult mamelor de peste 30 de ani sau chiar 35, dar mai nou medicii au cam inceput sa-l recomande mai tuturor gravidelor.

Andreea

Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!

PS Pana am scris eu uite ce raspuns complet si documentat ai primit. [:D] Multumesc si eu, Lali!

Postat

nu am peste 35 de ani si nici antecedente in familie.dar pentru linistea mea as vrea sa ma asigur.eu l-am avut pe Cosmin cu 13% sanse date de medici.si se spune ca,cu cat inaintezi in varsta e bine sa te asiguri de 2 ori cum se spune.acest triplu test se face inainte de a ramane gravida,nu-i asa?

Maria

Postat

Maria,

Triplu est se face in saptamanile 15 - 17.

Recomandarea mea este sa faci acest test si in cazul in care raspunsul este pozitiv, abia atunci sa faci amniocenteza.

Pentru test iti propun "Genetic Lab". este cabinetul dr. Albu de la Giulesti, de fapt singurul din Bucuresti si parte asta de tara. Se pare ca Medicover si celelalte clinici particulare recolteaza sange, dar interpretarea o face tot "Genetic Lab". Costa 1.000.000 lei si ca sa nu te framanti vreo 10 zile si sa nu dormi noaptea asteptand rezultatul mai platest 200.000 lei si-ti da rezultatul a doua zi.

Trebuie sa te duci in aceeasi zi in care mergi la control, pentru ca necesita anumite masuratori (ex. pliu nucal).

Iti dau adresa (poate folosesti si altor viitoare mamici) si tel:

GENETIC LAB

Str Garleni nr. 3 (pe langa stadionul Ghencea, la capatul tramvaiului), Bl. C79 (la parter)

Tel: 413.1423

0788.125379

Bafta multa,

Tuti si bb 27+

Postat

Buna,

Triplu test este o analiza din sange care ptr copil nu prezinta nici un risc. In functie de rezultatele acestei analize si de varsta ta, ti se va recomanda sau nu amnioscenteza. Aceasta este o investigatie mai complicata si care comporta unele riscuri.

Succes,

Postat

Triplul test este un indicator de risc si nimic mai mult, binecunoscut pentru rezultatele fals pozitiv si fals negativ. De aceea in multe tari nici nu se mai foloseste, in schimb se foloseste un alt test numit test integral avand o acuratete ceva mai mare.

Amniocenteza are risc de avort, dar am inteles ca ar fi si alte riscuri pentru fat care nu pot fi sesizate inainte de nastere.

Tu decizi daca iti asumi riscul sau nu.

Crinuta si bb din burtica 32+ saptamani

Dr. Nayel, CFR2

Postat

In mai multe surse am vazut ca fiind recomandate pentru a face triplul test diferite perioade, si nu stiu pe care sa o iau de buna.

Am fost aseara la control si mi s-a spus sa fac triplul test acum, desi sint de-abia in saptamina 11 de sarcina, si nu stiu exact ce sa fac. Mi-e teama ca acum sa nu aiba relevanta si sa trebuiasca sa-l repet oricum mai tirziu.

Gabitza

• 2 săptămâni mai târziu...
Postat

mariagi, este alegerea mamei si respectiv a tatalui sa opteze pentru aceste teste. Sint parinti care din motive religioase hotarasc ca vor aduce copilasul pe lume indiferent cum ar fi, asa ca renunta la aceste teste din start. asa cum ti-au spus si fetele, triplul test este un indicator de risc si de cele mai multe ori iese fals pozitiv decit fals negativ. Deci daca iese pozitiv, are mai multe sanse sa fie fals decit daca iese negativ. Eu l-am facut in saptamina 16. Din pacate al meu a iesit pozitiv, asa ca am optat pentru amnio, desi nu am antecedente in familie si nici o virsta prea inaintata, dar vreau sa fiu sigura ca aduc pe lume un copil sanatos. Amniocenteza are intr-adevar risc de avort, dar nu foarte mare (aprox. 1 la 400) Procedura in sine nu este deloc complicata si nu impune alte riscuri (sa-l loveasca pe bebe cu acul, de ex.) daca medicul este competent si are experienta. Totul se face cu supravegherea stricta a ecografului si a pozitiei bebeului. Poti privi si tu monitorul sa fii sigura ca acul nu-l atinge pe bebe. La mine a durat 2 minute, mai mult teama de dinainte a fost mare, simti doar acul ca la o injectie normala, iar apoi poti avea ceva crampe si trebuie sa stai linistita. De obicei amniocenteza ar trebui facuta fara tagada daca mama a implinit 35 ani, deoarece riscurile cresc foarte mult dupa aceasta virsta, sau daca au mai fost antecedente in familie.

Eu zic ca tu stii cel mai bine ce vrei si cit de linistita vrei sa fii pina la sfirsitul sarcinii. fa intii triplul test si hotarasti dupa aceea.

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...