Sari la conținut
Comunitate Desprecopii a devenit CLUB DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Reincarnare...

Mirunda

Postări Recomandate

Postat
quote:Originally posted by pulstar

Cine spune ca sunt 7 vieti? Eventual pisica o fi avand ..7 vieti.[;)]

id="quote">id="quote">

cum cine spune? aia de cred de la inceputuri in reincarnare si sunt cei mai credibili ca referinta critica.

quote:Pot exista o infinitate de vieti, si o infinitate de lumi in care sa le traim. Nirvana, este un concept foarte ambiguu iar.. "Marele Nimic" cu atat mai mult.
id="quote">id="quote">

acuma, o fi ambiguu pentru tine; pentru cei care au mai citit ceva despre asta, e foarte clar. dar, revenim la acelasi puncte de controversa deja traditionale intre noi doua: eu iti spun ce exista, tu ma contrezi cu ce s-ar putea sa existe. dupa logica asta, as putea sa afirm si eu ca oamenii insisi pot fi pisici sau gogosari, de ce nu? imaginatia e nelimitata si avem dreptul sa ne imaginam orice, dar de aici si pana la a sustine ca iluziile sunt de fapt dovedibile e cale cam de la stiinta la literatura stiintifico-fantastica.

quote:Nu exista.. "Nimic" si nici "nefiinta" .
id="quote">id="quote">

ca un echilibru al lumii vii, Nefiinta trebuie sa existe in balanta cu Fiinta (vezi si Hegel, te rog). vidul este un exemplu de spatiu in care Nimicul exista.

quote:Nu exista moarte ci doar o trecere spre alta dimensiune existentiala, iar fiecare sfarsit reprezinta un nou inceput..
id="quote">id="quote">

ohoho, exista moarte, tot ca necesitate, altfel Universul ar exploda suprapopulat de toate fiintele si particulele care s-au intamplat sa existe doar o singura data si carora li s-a pus pata sa se reincarneze de o infinitate de ori.

quote:Eu as spune ca totul conteaza..
id="quote">id="quote">

idem eu, dar ideea asta nu e compatibila cu teoria reincarnarii care are copyright la nirvanisti. restul, ce ne imaginam noi, repet, e SF.

quote:Ignorance is bliss..
id="quote">id="quote">

cam asa ceva [cheers]

-----------------------

este suficient sa judeci bine spre a proceda bine. (descartes)

• Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat

Din nou neconcordante:

Ioan 3, 1-8:

-Biblia Ortodoxa (aprobata de Sf Sinod)

1. Si era un om dintre farisei, care se numea Nicodim si care era fruntas al iudeilor.

2. Acesta a venit noaptea la Iisus si I-a zis: Rabi, stim ca de la Dumnezeu ai venit invatator; ca nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, daca nu este Dumnezeu cu el.

3. Raspuns-a Iisus si i-a zis: Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea sa vada imparatia lui Dumnezeu.

4. Iar Nicodim a zis catre El: Cum poate omul sa se nasca, fiind batran? Oare, poate sa intre a doua oara în pantecele mamei sale si sa se nasca?

5. Iisus a raspuns: Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.

6. Ce este nascut din trup, trup este; si ce este nascut din Duh, duh este.

7. Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti de sus.

8. Vantul sufla unde voieste si tu auzi glasul lui, dar nu stii de unde vine, nici incotro se duce. Astfel este cu oricine e nascut din Duhul.

-Biblia Cornilescu (neaprobata de Sf Sinod)

1 Intre Farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntas al Iudeilor.

2 Acesta a venit la Isus, noaptea, si I-a zis: Invatatorule, stim ca esti un Invatator, venit dela Dumnezeu; caci nimeni nu poate face semnele pe cari le faci Tu, daca nu este Dumnezeu cu el."

3 Drept raspuns, Isus i-a zis: Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu."

4 Nicodim I-a zis: Cum se poate naste un om batrin? Poate el sa intre a doua oara in pintecele maicii sale, si sa se nasca?"

5 Isus i-a raspuns: Adevarat, adevarat iti spun, ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.

6 Ce este nascut din carne, este carne, si ce este nascut din Duh, este duh.

7 Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti din nou.

8 Vintul sufla incotro vrea, si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul."

Dupa umila mea parere, nasterea "de sus" nu induce in nici un fel ideea de nastere "a doua oara", idee mentionata in continuare si pe care de fapt se structureaza tot fragmentul... In schimb nasterea "din nou" induce aceasta idee, facand ca idelile sa se lege intre ele.

Din cate am citit eu, Dumitru Cornilescu a fost preot ortodox, si observand versiunea Bibliei care circula pe atunci, si care era tradusa limba romana arhaica, cu caractere slavone, facand lectura extrem de anevoioasa, a hotarat sa faca o noua traducere. "Daca viata crestina a poporului izvoraste din cunoasterea Bibliei, iar eu nu pot intelege ce este scris acolo, cum va intelege oare poporul?" - a spus el. A inceput traducerea, dar fiind inca student la tologie, a fost impedicat de mijloacele sale modeste sa o duca la capat. A fost insa descoperit de printesa Rallu Calimachi, care avea de mai multa vreme dorinta de a pune la dispozitia poporului o traducere accesibila a Bibliei, si care l-a sprijinit din punct de vedere financiar. Din marturiile apropiatilor sai, aflam ca Dumitru Cornilescu a realizat noua traducere confruntand versiunile in ebraica si greaca, precum si traducerile in engleza, franceza si germana care circulau la momentul respectiv.

Versiunea dusa la bun sfarsit si tiparita a starnit insa dezaprobarea Bisericii Ortodoxe, atat prin textul in sine cat si, dupa unii, prin faptul ca oferea vulgului posibilitatea de a parcurge Scripturile, ceea ce nu convenea clerului. Astfel, Dumitru Cornilescu a ajuns tinta atacurilor clericilor vremii, fiind pus in situatia de a parasi tara, la sfatul Patriarhului Miron Cristea.

Respinsa si in zilele noastre de BOR, Biblia Cornilescu, tradusa de un preot ortodox, a fost in schimb acceptata de confesiunile neoprotestante.id="size1">

Matei 11, 11-14

11 Adevarat va spun ca, dintre cei nascuti din femei, nu s-a sculat nici unul mai mare decit Ioan Botezatorul. Totusi, cel mai mic in Imparatia cerurilor este mai mare decit el.

12 Din zilele lui Ioan Botezatorul pina acum, Imparatia cerurilor se ia cu navala, si ceice dau navala, pun mina pe ea.

13 Caci pina la Ioan au proorocit toti proorocii si Legea.

14 Si, daca vreti sa intelegeti, el este Ilie, care trebuia sa vina.

Matei 17, 10-13

10 Ucenicii I-au pus intrebarea urmatoare: Oare de ce zic carturarii ca intii trebuie sa vina Ilie?"

11 Drept raspuns, Isus le-a zis: Este adevarat ca trebuie sa vina intii Ilie, si sa aseze din nou toate lucrurile.

12 Dar va spun ca Ilie a si venit, si ei nu l-au cunoscut, ci au facut cu el ce au vrut. Tot asa are sa sufere si Fiul omului din partea lor."

13 Ucenicii au inteles atunci ca le vorbise despre Ioan Botezatorul.

Ioan 8, 56-58

56 Tatal vostru Avraam a saltat de bucurie ca are sa vada ziua Mea: a vazut-o si s-a bucurat."

57 N-ai nici cincizeci ce ani", I-au zis Iudeii, si ai vazut pe Avraam!"

58 Isus le-a zis: Adevarat, adevarat, va spun ca, mai inainte ca sa se nasca Avraam, sint Eu."

59 La auzul acestor vorbe, au luat pietre ca sa arunce in El. Dar Isus S-a ascuns, si a iesit din Templu, trecind prin mijlocul lor. Si asa a plecat din Templu.

Ieremia 1, 4-7

4 Cuvintul Domnului mi-a vorbit astfel:

5 Mai inainte ca sa te fi intocmit in pintecele mamei tale, te cunosteam, si mai inainte ca sa fi iesit tu din pintecele ei, Eu te pusesem deoparte , si te facusem prooroc al neamurilor."

6 Eu am raspuns: Ah! Doamne Dumnezeule, vezi ca eu nu stiu sa vorbesc, caci sint un copil."

7 Dar Domnul mi-a zis: Nu zice: Sint un copil, caci te vei duce la toti aceia la cari te voi trimete, si vei spune tot ce-ti voi porunci.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Postat

In alta ordine de idei, in hinduism sufletul (atman) atinge starea de nirvana prin fuziunea cu brahman. Acest brahman nu este, dupa stiinta mea, "Marele Nimic", cum se tot vehiculeaza aici, ci Absolutul. Iar nirvana semnifica starea de eliberare, de non-dorinta, care poate sa "bata" foarte bine inclusiv cu Raiul ortodox.

Si, inca ceva ce de mult voiam sa spun: nu pricep de ce trebuie sa avem neaparat o gandire inchistata in niste sisteme. Daca gandesc ceva, trebuie sa ma conformez fie sistemului x, fie sistemului y, altfel ceea ce gandesc nu are nici o valoare. Daca eu vreau sa caut puncte comune intre sistemul x si sistemul y, mi se da imediat peste maini, nu este permis. De ce sa nu fie permis? Daca eu descopar ca anumite concepte din sistemul x sunt similare cu anumite concepte din sistemul Y in care eu cred, de ce este o blasfemie sa spun ca cred si in acele concepte din sistemul x? De ce neaparat asta trebuie sa duca la confuzie? Cum ne abatem un pic de la calea cunoscuta (care nu este, dupa mine, singura dreapta, pt ca altfel pamantul ar fi o cloaca de pacatosi, cu exceptia celor cativa "alesi" crestini ortodocsi!!), cum brusc suntem confuzi si inseamna ca nu mai stim ce vorbim? Dar mintea pt ce ne-a fost data de Dumnezeu?

Postat
quote:Originally posted by cataghe

http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel16.htmDaca va intereseaza subiectul, luati va rog Biblia si mergeti la trimiterile din acest articol... eu am fost uimita!________________________________________________To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

id="quote">id="quote">Citit, cautat, mirat... dar nu prea mult, ca strica la ten [:D] !!!Imi aduc aminte acum de un citat – scuze daca nu e prea exact – e din memorie: ”Cautati Adevarul si Adevarul va va face liberi !!!” id="teal">Singur, DARAELRatacitor prin Lumehttp://www.geocities.com/dara2el/“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
Postat

Imi cer scuze ca mai postez aici o data, dar mi-am adus aminte de „un detaliu nesemnificativ”: In citatul respectiv, nu se spunea „adevarul lui X” sau „adevarul lui Y”, ci „ADEVARUL...”

Singur, DARAEL

Ratacitor prin Lume

http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Postat
quote:Originally posted by cataghe

In alta ordine de idei, in hinduism sufletul (atman) atinge starea de nirvana prin fuziunea cu brahman. Acest brahman nu este, dupa stiinta mea, "Marele Nimic", cum se tot vehiculeaza aici, ci Absolutul. Iar nirvana semnifica starea de eliberare, de non-dorinta, care poate sa "bata" foarte bine inclusiv cu Raiul ortodox.

id="quote">id="quote">asta, te rog da-mi voie sa n-o cred, ca Nirvana rivalizeaza cu raiul crestin! in ultimul caz e vorba de fericire continua, tocmai pentru ca este in prezenta dragostei, unde vezi tu asta la absolutul nirvanist? si nu, oficial nu-i spune Marele Nimic, asa am ales eu sa-l interpretez, pentru ca asta este. dizolvarea in neant, contopirea cu universul, or, ce inseamna asta, ma rog? pierderea individualitatii, cea mai de seama diferenta fata de raiul crestin!
quote:Si, inca ceva ce de mult voiam sa spun: nu pricep de ce trebuie sa avem neaparat o gandire inchistata in niste sisteme. Daca gandesc ceva, trebuie sa ma conformez fie sistemului x, fie sistemului y, altfel ceea ce gandesc nu are nici o valoare. Daca eu vreau sa caut puncte comune intre sistemul x si sistemul y, mi se da imediat peste maini, nu este permis.
id="quote">id="quote">Cata, exagerezi. puncte comune chiar exista buddhism si crestinism, cred ca vreo 3 erau de baza daca nu ma insel: similaritatea intre descoperirea suferintei la Buddha si Iisus, primul tot asa, "cazut" din inocenta sa princiara, al doilea devenit om, deci expus suferintei, din ipostaza sa de Fiu al lui Dumnezeu. alta era legata de rugaciunea prin coborarea mintii in inima-o rugaciune intalnita la sihastrii ortodocsi, metoda de ruga care seamana enorm cu meditatia orientala pozitia lotus- daca vrei, ti-o descriu in trei vorbe. a treia asemanare de baza n-o mai stiu, hihi, poate mi-o amintesc pana termin mesajul, dar si cafeaua :))deci, ideea e ca raspunsul meu nu a cenzurat munca de comparatie si cautare a similaritatilor(extrem de interesanta si benefica), ci ....n-am cuvinte s-o denumesc ce anume, ca nush cum ii zice cand cineva isi imagineaza cum ar putea fi viata de dupa si dupa aia decreteaza "chiar asa este, incepand de azi eu cred cu toata fiinta mea in ceea ce visez eu sa fie". exista vreun cult ceva care crede in reincarnari infinite? este vreo carte despre asta unde m-as putea documenta? Cata, daca ar veni maine la tine cineva si ti-ar spune ca razele x scaneaza betonul, tu ce i-ai spune? uite, mi-e si tarsha sa explic asa un elementar lucru: cand vorbim in grup, e necesar sa pastram puncte de referinta comune, altfel cum ne intelegem? zice cineva "reincarnare", normal ca ma duce gandul la extremul orient in primul rand. asta nu inseamna nici ca am gandirea inchistata in sisteme, nici ca dau altora peste mana. de altfel, eu imi spusesem pur si simplu parerea la topic, pana cand mi s-a dat peste mana cu infinitatea de reincarnar, pai de unde pacatele mele sa stiu eu despre asa ceva? unde scrie? jurnalele personale nu se pun ca reper critic, va rog frumos, ca nu-s cititor in stele...:))-----------------------este suficient sa judeci bine spre a proceda bine. (descartes)
Postat

Hai mai, fetelor, nu va certati, nu va aprindeti, PACE [:D]!!!

Draga Conchita, ideea cu numarul 7 privind reincarnarile, am citit-o si eu prin ceva carti, cel mai bine imi aduc aminte de ea in "Adam si Eva". Exista insa enorm de multe alte carti pe aceasta tema, unde se vorbeste despre "sute sau mii" de reincarnari...poate ai citit "Cartea Tibetana a mortilor"...pe mine m-a fascinat!

Cred ca mult mai important decat acest numar, 7, 700 sau 7000, este ideea extraordinara ce se ascunde in spatele lui...Si se zice, de fapt si pe aceasta tema exista intre timp o multime de carti, ca, de exemplu practicand regresiunea prin hipnoza, multi oameni isi amintesc detalii din vietile trecute...

http://community.webshots.com/user/mirunda

"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".

Postat

dati-mi voie sa ma autocitez dintr-o postare anterioara la topicul

"Credinta in reincarnare anuleaza credinta in Dzeu?"

atasez un citat dintr-o carte foarte interesanta "Reincarnarea dintr-o noua perspectiva" de J. Martin Sorge:

Opinia ca ideea de reincarnarea este de origine budista si ca probabil ar fi ajuns in Europa in vremea din urma, prin gindirea filozofica a Orientului indepartat, vehiculata de tehnici Yoga si de meditatie, nu are nici un temei. Mai degraba se poate constata ca reprezentarea vietii pamintesti ca repetabila a existat din totdeauna la toate popoarele de cultura. Deja la Pitagora gasim elaborate principiile reincarnarii, pe care el o numeste metempsihoza, bazate pe experienta propriilor "regresiuni". Platon in Phaidon aminteste de faptul ca viata se reinoieste si ca cei vii s enasc din cei morti. Cezar, in De bello Galico, ne informeaza ca la Germani domina credinta careia dupa moartea sufletele trec in alti oameni, "drept urmare ei pun in evidenta virtutea si infring spaima de moarte".

Dupa ce mai intai a tolerat teoria reincarnarii, biserica a combatut-o mai apoi. La conciliul de la Constantinopol (533 d.Chr.), ea i-a excomunicat pe toti aceia care predicau "preexistenta fabuloasa a sufletului si restauratia lui monstroasa".Cu toate acestea, in veacurile care au urmat nu putine au fost marile spirite care au impartasit credinta in reincarnare. De la un ginditor atat de luminat ca Voltaire a ramas reflectia dupa care: "A te naste de doua ori nu este mai miraculos decat a te naste o data - Reinvierea este totul in natura".

Per aspera ad astra!

Postat
quote:Originally posted by conchita

eu imi spusesem pur si simplu parerea la topic

id="quote">id="quote">Hmm..Credeam ca si eu facusem la fel..[;)]Sau poate doar unii au acest drept..
quote:Originally posted by pulstarCine spune ca sunt 7 vieti? Eventual pisica o fi avand ..7 vieti.[;)]
id="quote">id="quote">cum cine spune? aia de cred de la inceputuri in reincarnare si sunt cei mai credibili ca referinta critica.
id="quote">id="quote">Mai precis? La care anume "aia" te referi, c-au fost si sunt o multime..
quote:Nu exista.. "Nimic" si nici "nefiinta" .
id="quote">id="quote">ca un echilibru al lumii vii, Nefiinta trebuie sa existe in balanta cu Fiinta. vidul este un exemplu de spatiu in care Nimicul exista.
id="quote">id="quote"> Eu as spune ca asa cum nu exista "nimic", nu exista nici .."vid"..[;)]
quote:Nu exista moarte ci doar o trecere spre alta dimensiune existentiala, iar fiecare sfarsit reprezinta un nou inceput..
id="quote">id="quote">ohoho, exista moarte, tot ca necesitate, altfel Universul ar exploda suprapopulat de toate fiintele si particulele care s-au intamplat sa existe doar o singura data si carora li s-a pus pata sa se reincarneze de o infinitate de ori..
id="quote">id="quote"> Este parerea ta, si o respect..Insa, asa cum nu exista intamplare sau coincidenta, nu exista nici "fiinte sau particule care ..s-au intamplat sa existe". Prin urmare ma indoiesc ca Universul ar putea exploda din cauza ..suprapopularii..
quote:Eu as spune ca totul conteaza..
id="quote">id="quote">idem eu, dar ideea asta nu e compatibila cu teoria reincarnarii care are copyright la nirvanisti.
id="quote">id="quote">Din cate stiu eu nirvanistii nu detin .."copyright" asupra teoriei reincarnarii. In schimb acei nirvanisti detin .."premiul de popularitate" in ceea ce priveste aceasta teorie. [;)]
quote:Ignorance is bliss..
id="quote">id="quote">cam asa ceva ..
id="quote">id="quote">E adevarat nu?..[;)]__________________id="blue">*id="blue"> Ignorance is bliss..id="black"> *id="blue">
Postat

asta, te rog da-mi voie sa n-o cred, ca Nirvana rivalizeaza cu raiul crestin! in ultimul caz e vorba de fericire continua, tocmai pentru ca este in prezenta dragostei, unde vezi tu asta la absolutul nirvanist? si nu, oficial nu-i spune Marele Nimic, asa am ales eu sa-l interpretez, pentru ca asta este. dizolvarea in neant, contopirea cu universul, or, ce inseamna asta, ma rog? pierderea individualitatii, cea mai de seama diferenta fata de raiul crestin!

id="quote">id="quote">

Conchita, [flo]n-a zis nimeni ca "rivalizeaza", chiar nu inteleg de ce toate trebuie sa "rivalizeze" unele cu altele!

quote:

alta era legata de rugaciunea prin coborarea mintii in inima-o rugaciune intalnita la sihastrii ortodocsi, metoda de ruga care seamana enorm cu meditatia orientala pozitia lotus- daca vrei, ti-o descriu in trei vorbe.

id="quote">id="quote">

Isihasm - Miscarea duhovniceasca inceputa in secolul XIV la Muntele Athos. Cuvantul se traduce "a fi tacut" si reprezinta o metoda mistica de evoluare prin rugaciune, smerita cugetare si contemplatie, pentru a ajunge la nivelul desavarsirii spirituale, de unire cu Dumnezeu (Theosis).

Din cate imi mai amintesc eu din lecturile mele adolescentine, nu e vorba numai despre asemanarea de pozitie, ci si de anumite tehnici de respiratie asemanatoare, si de concentrarea acesteia undeva in zona ombilicului - iertare daca ma insel, a fost de mult si acum nu am mai avut timp sa reiau.

In alta ordine de idei, "unirea cu Dumnezeu" presupune sau nu individualitate?

quote:

deci, ideea e ca raspunsul meu nu a cenzurat munca de comparatie si cautare a similaritatilor(extrem de interesanta si benefica), ci ....n-am cuvinte s-o denumesc ce anume, ca nush cum ii zice cand cineva isi imagineaza cum ar putea fi viata de dupa si dupa aia decreteaza "chiar asa este, incepand de azi eu cred cu toata fiinta mea in ceea ce visez eu sa fie". exista vreun cult ceva care crede in reincarnari infinite? este vreo carte despre asta unde m-as putea documenta? Cata, daca ar veni maine la tine cineva si ti-ar spune ca razele x scaneaza betonul, tu ce i-ai spune?

id="quote">id="quote">

Nu a spus nimeni "chiar asa este", s-a spus "asa cred eu" sau "nu resping aceasta idee" sau, din contra, "resping ideea ca...". Eu personal nu am vorbit nicaieri de reincarnari infinite si nici nu cred in asa ceva.

Cu betoanele nu ajungem nicaieri, aici vorbim despre lucruri care nu se pot demonstra.

Iar dialogul, dupa mine, se structureaza in felul urmator: vine cineva si zice "reincarnare" si tu zici "7 vieti", ca te duci cu gandul la Orient. Dar interlocutorul tau vine cu lamuriri, zice "nu 7 vieti, despre altceva vorbesc eu" iar tu vii si ii spui "nu, reincarnare=orient=7 vieti, nu ai voie sa vrobesti despre altceva".

Tie cum iti suna? De altfel, in linkul pe care l-am dat eu era un pasaj despre reincarnare si in gandirea greaca, iar citatul dat de MyX este mai mult decat edificator. Prin urmare, cand spui reincarnare nu spui automat nici Orient, nici 7 vieti. q.e.d.

Bon, altceva vreau sa stiu eu, sa lasam Orientul putin, cum comentati pasajele din Biblie pe care le-am citat si diferentele intre Biblia Ortodoxa si Biblia Cornilescu? Ca vad ca nu se inghesuie nimeni... Dar pasajul citat de myX?

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...