Sari la conținut
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

• ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Doliu?

loneanbianca

Postări Recomandate

• Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Postat
quote:Initial creeata de loneanbianca

Cum e cu purtatea doliului? Azi a murit mama mea si ma ingrozeste ideea de haine negre 1 an....

id="quote">id="quote">cred ca nu e o obligatie sa porti negru un an, daca nu simti. Doliul e in primul rand in suflet.
Postat

In primul rand, condoleante!Sa se odihneasca in pace mama ta![ruga]

In al doilea rand, e adevarat ca in Romania s-a inradacinat ideea de a purta haine negre un an de zile dupa moartea unei rude de gradul intai.Eu sunt de acord cu Sybille pana la un anume punct, adica exact cu "doliul este...in suflet".Culoarea hainelor in acest caz e doar un simbol, negrul ar sublinia durerea...cel putin in vazul lumii.Nu vreau sa fiu rea sau sa ma razboiesc cu cineva care intra si citeste aici, dar am intalnit cazuri diferite de-a lungul timpului (persoane care purtau negru vreme indelungata si care stiu sigur ca faceau asta doar de gura lumii,culoarea hainelor nu avea legatura cu durerea sufleteasca - in cazul lor durerea era aproape/sau inexistenta, precum si persoane care faceau exceptii cu anumite ocazii - nasa mea de botez a fost la nunta mea, la 6 luni de la moartea sotului ei, cu o rochie albastra si tot a fost barfita la nesfarsit ca a indraznit sa participe la petrecere si ca nu a venit infofolita in negru...si eu stiu ce e in sufletul ei si acum dupa 4 ani).

Bianca,presupun ca te ingrozeste ideea ca aceasta culoare sa marcheze zi de zi durerea ta, sa-ti aminteasca permanent de pierderea suferita.Gresesc?

Sa mai spun ceva, cu riscul de a fi judecata si bombardata cu rosii:in urma cu 3 luni si jumatate am pierdut o persoana draga, unul din unchii preferati si doar eu stiu cat mi-a plans sufletul mai ales ca nu am reusit sa-l conduc pe ultimul drum, ca am pierdut pt totdeauna sansa sa-l revad, sa-l aud glumind.M-a afectat intr-o asemenea masura incat am ajuns sa am stari de panica, sa simt ca nu am nici un control asupra vietii,sa-mi fac o mie de griji fara motive intemeiate.Perioada asta a corespuns cu perioada doliului pe intelesul romanilor:adica in cele doua saptamani in care m-am incapatanat sa ma imbrac in negru din cap pana-n picioare.Nu ma puteam vedea in oglinda.M-am imbarbatat singura si am luat decizia sa renunt la negru, sa ma imbrac cum ma simt bine, cu culorile preferate, care sa ma anime.In seara in care am luat decizia de a renunta la negru m-am uitat inca o data la filmuletul de la nunta mea ca sa mi-l amintesc fericit, dansand si glumind cu mine.Inca ma doare mult sa nu-l mai stiu printre cei vii, dar macar culorile de pe mine nu-mi amintesc permanent de disparitia lui.Sunt sigura ca doliul din sufletul meu va dura mult mai mult decat perioada in care s-ar presupune ca trebuie sa port haine negre.

In alta ordine de idei, aici nici la inmormantari nu e obligatorie culoarea neagra, am vazut chiar doamne cu articole vestimentare rosii.In nici un caz nu am vazut pe cineva in negru din cap pana-n picioare.

Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004

[foto][iepu]Almaid="teal">,poze noiid="teal">,si mai noiid="teal">,cele mai noiid="teal">,nou-nouteid="teal">,

[foto]poze yahooid="teal">

Povestea Almeiid="red">

Postat

condoleante

asa cum spun majoritatea fetelor si cum spunea si danyce doliul pina la urma nu sta in ce te imbraci eu intotdeauna am considerat ca este in suflet doliu degeaba port haine negre daca in suflet nu am nimic.

nu calca adevarul in picioare ,daca vrei sa ai trecere la oameniid="limegreen">

familia mea de-ale croitoriei animalutze

Postat

Condoleante!Sa-i fie tarana usoara si sa se odihneasca in pace!

Teoretic cica un an negru dupa rude de gradul I apoi pana la 7 ani, culori inchise.

Practic faci cum simti. Sotul meu n-a putut purta doliu dupa moartea mamei lui nici 40 de zile cat ar fi fost oarecum obligatoriu pentru ca i se facea rau de cate ori vedea camasa neagra. Sa vezi atunci ditamai omul cum se prabusea si incepea sa planga ca un copil nu e o priveliste prea usor de suportat. Si atunci am renuntat la negru. Nu poarta nici acum rosu galben sau culori aprinse dar nu poarta doliu.

Tu faci exact cum crezi ca te-ar face sa te simti bine fiindca n-are absolut nici un rost sa te imbolnavesti sau sa faci cine stie ce depresie. Acest lucru n-ar aducea inapoi pe mama ta si tu trebuie sa traiesti mai departe, sa ai grija de familia ta.

Fii tare si gandeste-te ca mama ta va fi intotdeauna cu tine de acum inainte!

Andreea si Tefanu' nazdravanu'

Postat

Condoleante.

...eu consider ca doliul este o formalitate, durerea oricum e in suflet, nu inteleg de ce trebuie exagerata pt ochii celorlalti.

Daniella id="teal"> si [copil] Alexisid="red"> 18 nov 2004

"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"id="size1">

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...