Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Despre iubire, teoria chibritului


Recommended Posts

Tot citind la sectiunea asta despre diverse situatii si privind in jurul meu, am observat ca se intampla/comit si multe lucruri rele in numele iubirii. Femeile suporta relatii abuzive pentru ca "il iubesc", apoi se minte in numele iubirii (celebrul cantec al lui Brian Adams "I´d lie for you, I´d die for you ") si chiar mai cumplit, se omoara (!!) in numele iubirii (vezi stirile de la ora 5 "o iubeam asa de mult si n-am suportat s-o vad in bratele altuia...."). Se mai poate numi asta iubire ? Da, eu cred ca da !! si asta e tot iubire si cred ca acei oameni care ajung sa minta sau sa faca/suporte anumite lucruri nedemne, chiar iubesc in felul lor. Atunci cum se intampla ca asa un sentiment frumos, are si o latura atit de urita ?? si cum putem sa facem sa evitam sa ajungem la asta ?? sigur, e vorba de bunul simt si de principiile fiecaruia, dar am citit si auzit de persoane care declarau ca pana la momentul x, cand a aparut el/ea, aveau principii foarte solide in viata, erau persoane morale si totusi au ajuns sa minta si sa insele fara sa clipeasca in acele momente. Asta ar fi o intrebare. A doua: este iubirea un act de vointa sau un sentiment ? pentru ca am auzit/citit cum unii psihologi sustin ca iubirea este exclusiv un act de vointa !! Numai ca de obcei se uita ca iubirea nu este numai dragostea romantica dintre sexe, mai exista si alt fel de dragoste/iubire. Daca nu ma insel, Fromm in "arta de a iubi" sustine si el ideea asta ca iubirea este un act de vointa, chiar si in cazul iubirii romantice (dupa ce trece perioada de indragosteala). Va invit sa discutam !! [flo] [grup] _________________________ "Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Eu... mi-am mai spus parerea. [:D]

 

Pentru mine, iubirea e una singura: in esenta ei, este aceeasi fie ca e vorba despre barbat, despre copil, despre parinti, despre frati, surori sau depre tine insati.

 

Iubesti cind percepi ceea ce i se intimpla lui/ei ca si cum ti s-ar intimpla tie. id="red">

 

Acesta este sentimentul, in sine.

Si nu are nici cea mai mica importanta daca e reciproc sau nu.

 

Iubirea provoaca suferinta doar atunci cind persoana iubita pateste ceva grav.

 

Restul sint diferse manifestari derivate din egoism, prejudecati, educatie, interpretari, etc.

Daca suferi ca nu e cu tine, ci "in bratele altcuiva", asta e doar frustrare proprie, nu iubire.

Frustrarea ca ti-a luat cineva jucaria preferata.

 

Elise

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Iubirea pur constructiva este iubire.

Si...daca iubesc si nu sint iubita si daca e nevoie sa smulg bucati de pe mine ( la figurat) ca sa o apar in numele meu, se cheama ca ma dedic in numele ei. Poate e nevoie sa ajung sa fac asta. Poate am bucati pe care trebuie sa le cioplesc de pe mine ca sa ma transform intr-o perfectiune de "Venus".

Cu sublinierea ca nu trebuie sa "smulg bucati" de pe persoana pe care o iubesc, atunci se numeste ca intervin in echilibrul natural iar asta nu e voie. Nu e omenesc. E lipsit de respect.

Daca nu stii ce inseamna respect sau macar grija primitiv umana fata de confortul celuilalt, nu meriti sa iubesti cu intensitatea divina pregatita...

 

 

 

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Dragostea adevarata, spre deosebire de conceptiile atat de raspandite, este o expresie a celei mai profunde aprecieri pentru o persoana; este o sensibilitate fata de nevoile celuilalt, lipsita de egoism, capabila sa daruiasca si sa se preocupe de celalalt.

 

Nu cred ca din dragoste cineva poate face fapte necugetate, cred ca e doar un pretext. Posibil ca la inceput sa fi fost dragoste, mai degraba latura romantica, pasionala, care pare a fi dragostea la cel mai ridicat nivel, dar niciodata nu e o stare permanenta, pentru ca emotiile sunt oscilante.

Oamenii nu intotdeauna fac diferenta, si in numele "dragostei" ii incearca tot felul de emotii pe care nu le mai pot deosebi pentru ca sunt prea intense.

 

Eu cred ca este un sentiment care implica un act de vointa.

Adica sentimentul apare si trebuie dezvoltat, aprofundat, pentru a dezvolta o relatie durabila si sanatoasa. Daca vrem ca dragostea sa supravietuiasca, trebuie sa o mentinem si sa o protejam. Daca nu este intretinuta, dragostea veritabila se poate stinge.

Si atunci e clar un act de vointa, pentru ca noi decidem pe ce scala a valorilor o situm, cat si cum ii acordam importanta.

 

Elena [pup] [olala]

 

Flaviaid="purple"> (sotie si mamica fericita)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ei uite, la un subiect din asta "greu", (dar frumos)incep sa fiu de acord cu Adusca la subiectul ei de la ZZ ca "nu stiu sa ma exprim".[:D]

 

Eu cred ca din start trebuie acceptat ca iubirea si dragostea nu sunt acelasi lucru.

 

Te indragostesti si crezi ca iubesti, si de multe ori, uitandu-te in urma, iti dai seama ca n-a fost decat..."o gripa", chiar daca atunci ai crezut pentru a nu stiu cata oara[:D] ca ti-ai gasit sufletul pereche.

 

Iubirea insa, e cu totul altceva. E ceva mult mai profund. O poti simti si pentru un copil, si pentru un parinte si pentru un prieten de care nu esti si nu vei fi indragostita.

 

Dragostea, da, poate fi un act de vointa sau un act de nevoie. Avem nevoie sa ne indragostim, insa nu intotdeauna dragostea se transforma in iubire. Fiind un act de vointa, la un moment dat, dragostea poate inceta, din varii motive.

 

Iubirea insa, nu. Si nici nu poate fi un act de vointa. E un act neconditionat de nici o nevoie.

 

Iulia

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pentru multi iubirea implica din pacate si un sentiment de posesiune. Te iubesc, ma iubesti, atunci n-ai voie sa mai razi cu altcineva de sex opus, n-ai voie sa privesti, n-ai voie sa zambesti, n-ai voie multe. Si uite-asha iubirea- care este cea mai mare forta pozitiva din lume, se lasa coplestita de sentimente mai mici ca intensitate, negative, si pana la urma se poate transforma in ura. Da, te iubesc = esti proprietatea mea si il iubesc = sunt proprietatea lui (ei). Undeva e o greseala, dar unde? de ce? uneori cerem prea multe, alteori oferim prea multe. Unde este granita? unde sa ne oprim cu pretentiile si ofertele? cat sa daruim fara sa ne umilim si sa ne pierdem identitatea si cat sa primim?

 

Iubirea, act de vointa? hmm, nu m-am gandit. si "indragosteala", prima etapa a iubirii, tot cu butonashul on-off functioneaza? ma indoiesc. sau poate ca intrebarea e prea noua pentru mine...

 

"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca trebuie sa facem deosebirea intre "indragosteala" si iubire.Foarte multi oameni confunda iubirea cu "a fi indragostit".

 

Indragosteala,dupa parerea mea, e ca un fel de scanteie care poate sau nu sa declanseze o iubire/o dragoste.Adica atunci cand ne indragostim nu inseamna neaparat ca si iubim,la inceput e mai degraba un joc al feromonilor,ne simtim atrasi de o anumita persoana fara o explicatie logica.N-ai cum sa iubesti daca nu cunosti.Aceasta senzatie de"a fi indragostit" este intradevar un sentiment deosebit de puternic.

 

Iubirea/dragostea,insa,e mai degraba un act de vointa.Adica dupa perioada de "indragosteala",cand lucrurile s-au mai asezat si nu mai ard atat de intens,urmeaza o faza in care trebuie sa iei multe decizii.Vraja incepe sa dispara si incepi sa-l vezi pe celalalt in adavarata lumina ,cu bune si rele...In acest moment al "ruperii vrajei"multe relatii se destrama...Cei care totusi raman impreuna,in ciuda"realitatii",dupa parerea mea,abia atunci incep sa iubeasca...

 

"Cand o usa a fericirii se inchide,o alta se deschide;dar deseori ne uitam atat de mult la usa inchisa ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi"Helen Keller

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...