Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

in camara, pentru iarna


Recommended Posts

  • Răspunsuri 269
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Mcrmikiid="red">, uite:

 

Zarzavat pt. ciorbe

 

20 kg rosii, 5 kg ardei gras, 5 leg. leustean, 5 leg. patrunjel, sare dupa gust

 

Se spala toate legumele. Rosiile se dau prin masina de tocat, sau la robot, cu sau fara piele, cum vrei si neaparat fara cotoare. Ardeiul gras se taie cubulete mici, verdeata se toaca fin. Se amesteca toate intr-o oala mare, se pune sare dupa gust, cata vrei, apoi se pune in borcane de 800g sau in sticle(eu le fac la borcane), se pune putin ulei deasupra apoi se pun capace si se inchide bine. Se fierb la bain-marie cam 2 ore la foc mic. Iese extraordinar de bun!!

 

Oana si [bonjovi] Vladutz (2 ianuarie 2005)

[foto]Poze cu Vladutz

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

O reteta deosebita, cu sos dulce-acrisor, pt. fripturi:

 

Gogosari in sos

 

5 kg de gogosari taiati fasiute, 1/2 l otet, 1/2 l ulei, 1/2 kg zahar, 2 linguri de sare, un borcan pasta de tomate de 800g, boabe de piper si mustar.

 

Se amesteca ingredientele si se lasa la fiert 20 min. Oala sa fie destul de incapatoare. Apoi se adauga gogosarii si se lasa la fiert pana se inmoaie putin. Se scot gogosarii si se pun in borcane(de 400g) apoi se adauga sosul peste ei. Se inchid borcanele cu capace si se fierb la bain-marie cam o ora la foc mic.

 

Eu am facut anul trecut jumatate de reteta si am plans apoi dupa ei cand s-au terminat. Anul asta fac toata cantitatea negresit!

 

Oana si [bonjovi] Vladutz (2 ianuarie 2005)

[foto]Poze cu Vladutz

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Va scriu si eu o reteta de muraturi asortate pe care o am de la mama mea. sunt nemaipomenite, grozave la friptura, dar si la mancarea de post.noi punem in fiecare an mai multe:

 

pt 1 litru otet:

2 litri apa

3 linguri de sare

piper boabe

foi dafin

15 linguri zahar (dupa gust, se pot pune si mai multe)

vinete taiate felii de 1 cm grosime

ardei capia taiati pe lungime in 2 sau 3, depinde de marimea lui

varza taiata sferturi

morcov - felii mai groase

telina - la fel

conopida rupta buchetele

daca vreti si fasole verde lata, gogonele

frunze de telina cu lujerul mai lung

mujdei

 

mai intai se oparesc toate legumele, inclusiv frunzele de telina, in compozitia obtinuta din otet, apa, sare, zahar, piper. apoi se fac sandwich-uri din 2 felii de vanata unse cu mujdei, intre ele o felie de ardei si se leaga cu frunza de telina. apoi se aseaza un rand de varza, unul de vinete-sandwich, unul de telina, conopida, unul de morcov, si tot asa pana terminati legumele. la sfarsit se adauga compozitia de otet in care le-ati oparit, sa le acopere. capac si la camara.

 

PS: nu e obligatoriu sa puneti toate legumele enumerate mai sus, insa eu intotdeauna pun varza, morcov, conopida si desigur, vinetele-sandwich, care au cel mai mare efect.

 

Gratiela, mamica strumfilor [zana]Mariuca si [copil] Stefanut

 

poznase si filmulete

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ba da, am eu o reteta de aperitiv cu vinete.

5kg vinete se spala de decojesc, se taie rondele cam de 0,5 cm si se prajesc in putin ulei (nu foarte tare);

5 kg gogosar de spala si se taie fasii si se oparesc intr-un sos asemanator celui prezentat de bubu(eu ilfac asa: 1l otet neaparat de arges, 1 l apa, 1/4 kg zahar sau miere, 2-3 lg sare piper,ienibahar, mustar dupa gust, foi de dafin; toate ingredientele se pun la fiert pana se topesc sarea si zaharul)

in borcane de 400ml sau 800ml se aseaza strat de vinete, strat de gogosar pana se umplu. deasupra se pun cateva boabe de piper, mustar si ienibahar si foi de dafin si la finat cateva linguri de suc de rosii proaspat facut, nu se pune si sosul. (sosul poate fi pastrat pt gogosari in otet)

se capseaza borcanele si se sterilizeaza in bain-marie 30 min.

 

aceeasi reteta se poate face si cu ardei capia rosu copt, numai ca este necesara o cantitate dubla de ardei fata de vinete. la reteta cu ardei copt ne se pune suc de rosii, in rest la fel.

 

mirela

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Zacusca de ardei cu vinete

 

Ingrediente: 3 kg vinete, 1 kg ardei gras, 2 kg gogosari, 1 kg ceapa tocata marunt, 700 ml ulei, 2 foi dafin, 2 lg. miere, sare, 20 boabe piper, 1 l suc de rosii, conservant

 

Vinetele se coc si se pregatesc ca pentru salata de vinete, iar ardeii si gogosarii ca pentru salata de ardei copti.

Se caleste ceapa in ulei. Vinetele, ardeii si gogosarii curatati si bine scursi se toaca marunt si se pun sa fiarba impreuna cu ceapa, uleiul, sucul de rosii, foile de dafin si piperul. Cand scade toata zeama, se potriveste de sare si se adauga mierea.

Se pune fierbinte in borcane, se acopera cu ulei, se pune un varf de cutit de conservant, se inchid borcanele ermetic si se lasa la racit sub o patura.

 

 

Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

zacusca cu ciuperci

5kg vinete, 5 kg ardei capia sau gogosar, 1kg ceapa, sucul de la 1,5kg rosii, 1kg ciuperci proaspete (de preferat de padure ca sunt mai gustoase), 500ml ulei, piper, sare, boia de arrei dupa gust.

se coc vinetel si ardeii, se decojesc si se lasa la scurs.

vinetele se toaca pe un fund de lemn, ca la salata de vinete, ardeii se dau prin masina de tocat.

ceapa taiata marunt se caleste un pic inainte cu ciupercile taiate feliute subtiri (se pune in uleiul rece si se adauga si putina apa).

se adauga vinetele, ardeii si sucul de rosii, se pun condimentele si se lasa la foc mic pana scade si capata o culoare maroniu rosiatica. (sarea se pune cand zacusca este aproape gata)

se pune in borcane de 400ml, se capseaza si se strerilizeaza in bain-narie 30 min.

 

 

mirela

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mirelaispir, eu nu pun morcov in zarzavatul de ciorbe, asta il pui mai spre final ca fierbe repede, morcovul il pui separat de la inceputul fierberii. Fie pun in congelator pungute cu morcovi cubulete si cu telina, fie cumperi atunci, ca se gasesc toata iarna.

 

Oana si [bonjovi] Vladutz (2 ianuarie 2005)

[foto]Poze cu Vladutz

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...