Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Mancare in Finlanda :)


lgireada

Recommended Posts

Liliana sare de lamiie nu cred ca vei gasi dar lamii gasesti cu siguranta, deci cumpara lamiie si o storci in ciorba.

 

Bors se poate face in casa pornind de la o felie de piine neagra, daca mai are si tarite in ea e perfect.Piine neagra tb sa se gaseasca ca daca fratii lor suedezii au mii de feluri de piine tb sa aibe si finlandezii, iar piinea neagra e "bine vazuta " pe acolo. Tarite gasesti si la ei la Plafar-ul lor tb sa existe ceva gen farmacie dar cu produse naturale sau chiar magazine cu produse din astea ... Cauta cu google cum se zice la tarite si intreaba la farmacia normala unde sunt astfel de magazine....

 

Uite reteta de bors facut in casa dar iti trebuie huste/tarite , sigur le gasesti la magazine naturiste.

Bors de casa

Ce va trebuie.

O jumatate de kg. de tarite de grau, o jumatate de kg. de malai (macinat mai mare), un pahar si jumatate de huste ( tot tarite, care au fost oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia), patru felii de paine neagra, de secara, si, bineinteles, apa (nu de la robinet, tratata chimic, ci de fantana).

Cum se face

Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarite si puneti-le deoparte. Apoi, taratele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri, se toarnaun litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa clocotita peste amestec, lasand in putina un gol cam de o jumatate de litru; apoi va apucati si mestecati cu o lingura lunga de lemn. Acoperiti si lasati pana ajunge caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare ori langa cuptor timp de 24 ore. Apoi se muta la rece si dupa alte 8 ore il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina iar operatia se poate repeta de 3 ori.

Secret.

Pt. gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leustean, cateva frunze de visin, si o lamaie taiata in doua.

In loc de putina se poate folosi si un borcan mai mare de sticla.

 

http://www.geocities.com/parohia_podoleni/retete.htm

 

acum sari si tu peste ce nu ai : frunze de visin, leustean ...in loc de apa de la fintina pui apa plata [:D]

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul răspuns
quote:Initial creeata de lgireada

Am o intrebare: astea cum se gatesc? In afara de fierte ca si garnitura la friptura. Eu vreau sa fac un bors, dar am ajuns aici in Finlanda si nu gasesc verdeturi gen: patrunjel, marar, etc. Nici nu am avut timp sa caut prea mult, dar asta e. Intrebarea mea e: pot pune brocoli in bors? Ce gust are? Dar varza? Borsul cum il pot acri?Lid="red">iid="blue">lid="yellow">iid="green">aid="purple">nid="orange">aid="pink">id="size4">id="Comic Sans MS">http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos


id="quote">id="quote">Liliana, patrunjel, marar se gasesc in orice supermarket. patrunjel = persiljamarar = tillipastarnac = palsternakkagulie = kyssäkaali (n-am vazut dar nici n-am cautat)otet = etikkaPeste poti sa iei congelat, ambalat in cantitati mai mici. E ambalat la cutii - scrie "seitifile" sau "alaskanseitifile". In engleza e "sei" sau "coalfish", in romana nu stiu (nu prea mancam peste inainte). Somnul e "lohi".Aamu
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit intr-un final, numai ca io de unde sa stiu ca e ambalat ca florile, adik cu ghiveci cu tot? Si e scumpisor ... 1 euro si un pic o legatura si nici nu arata chiar ca cel din RO. [dual]

Ma gandeam in weekend sa gatesc ceva de peste, dar trebuie sa ma lamuresc cu preturile. Si cu monetarul! [:D]

 

Lid="red">iid="blue">lid="yellow">iid="green">aid="purple">nid="orange">aid="pink">id="size4">id="Comic Sans MS">

http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by lgireada

Am gasit intr-un final, numai ca io de unde sa stiu ca e ambalat ca florile, adik cu ghiveci cu tot? Si e scumpisor ... 1 euro si un pic o legatura si nici nu arata chiar ca cel din RO. [dual]Ma gandeam in weekend sa gatesc ceva de peste, dar trebuie sa ma lamuresc cu preturile. Si cu monetarul! [:D]Lid="red">iid="blue">lid="yellow">iid="green">aid="purple">nid="orange">aid="pink">id="size4">id="Comic Sans MS">http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos


id="quote">id="quote">Hehee..am uitat sa-ti spun ca e ambalat ca florile[:D]. Si da, e scump.. Cu rosiile sa te uiti bine, cele spaniole sint vreo 2.50-3 euro, iar cele locale sint aproape 6 euro. Adica sa te uiti bine la pret si numarul pentru cantar. La fel castravetii, cei spanioli sint mai ieftini (o sa vezi scris "Espanja").Acel seitifile (pestele) de care spuneam e in pachete de 400 grame, nu mai stiu cat e. Poate gasesti somn mai ieftin pe undeva, incearca un supermarket mai mare (Prisma, Citymarket) pentru ca in magazinele mici e mai scump. Si daca iei unul mare, care eventual are si cap si coada poti probabil sa faci ciorba si inca 2 feluri de mancare. "Kirjolohi" este pestele crescut in crescatorii ia r "merilohi" este cel de mare. Mai intreaba-ma cand intampini probleme si daca pot si stiu, te ajut[flo]. Am avut si eu muuulte probleme la inceput[:D]. Locuiam intr-un sat, unde vanzatoarea nu vorbea engleza. Eu incepusem sa invat finlandeza de vreo luna.. Vroiam sa fac clatite si oops! nu aveau oua. Stiind ca exista aluat de clatite si nevazandu-l in raft, am intrebat vanzatoarea. I-am explicat 20 minute cum se fac clatitele ca sa se prnda ce vreau[:D]. Din fericire a avut o rabdare de fier, s-a prins pana la urma si mi-a dat aluatul.Aamu
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ce bine-mi pare ca v-am gasit! In aprilie voi merge si eu in Finlanda -dupa sot- si sigur ca ma voi lovi de probleme asemanatoare. Eu imi voi lua usti de bors caci sunt patita de anul trecut.Stiu sigur ca tarate se gasesc si in supermarketuri, dar eu m-am trezit cand a trebuit sa plec.Cu conopida poti sa prepari si musaca. Se face exact ca cea de cartofi doar ca o firbi inainte si o pui buchetele sau sfaramata. Prazul - ptr. ca este mai dulce -poti sa-l toci impreuna cu ceapa, cartofi, fesole verde sau mazare, morcov si iti iese un ghiveci de dai cu caciula-n caini [binenteles pui si bulion sau suc de rosii sau rosii tocate]. Mai ales sa adaugi si niste carne.........

Daca-mi permiteti o sa va cer sfatul si in alte probleme , daca voi avea nevoie.

 

Cum de ai reusit sa inveti acea limba, caci mie mie se pare imposibila. Am intalnit finlandezi care nu stiau finladeza asa bine ci vb suedeza,engleza si germana.Mai bine invat suedeza. Si cu engleza, cred ca ma voi descurca.

 

Bafta si ....tineti aproape

 

Emoise

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by elena.moise

Ce bine-mi pare ca v-am gasit! In aprilie voi merge si eu in Finlanda -dupa sot- si sigur ca ma voi lovi de probleme asemanatoare. Eu imi voi lua usti de bors caci sunt patita de anul trecut.Stiu sigur ca tarate se gasesc si in supermarketuri, dar eu m-am trezit cand a trebuit sa plec.Cu conopida poti sa prepari si musaca. Se face exact ca cea de cartofi doar ca o firbi inainte si o pui buchetele sau sfaramata. Prazul - ptr. ca este mai dulce -poti sa-l toci impreuna cu ceapa, cartofi, fesole verde sau mazare, morcov si iti iese un ghiveci de dai cu caciula-n caini [binenteles pui si bulion sau suc de rosii sau rosii tocate]. Mai ales sa adaugi si niste carne.........Daca-mi permiteti o sa va cer sfatul si in alte probleme , daca voi avea nevoie.Cum de ai reusit sa inveti acea limba, caci mie mie se pare imposibila. Am intalnit finlandezi care nu stiau finladeza asa bine ci vb suedeza,engleza si germana.Mai bine invat suedeza. Si cu engleza, cred ca ma voi descurca.Bafta si ....tineti aproapeEmoise


id="quote">id="quote">Conopida am facut numai pane sau cu smantana si cascaval in cuptor (fiarta). Pe cea congelata la pungute o folosesc ca garnitura, o incalzesc doar cu putin ulei. Oricum eu nu prea sint asa priceputa in ale bucatariei[:I]Liliana, azi am facut salata cu paste, ieftin si bun. Paste mici fierte, feta, doua conserve de ton in ulei, o punguta cu mazare, porumb si ardei congelate (se numeste herne-maissi-paprikka, o sa gasesti la raionul cu legume congelate), ceapa si oua fierte.Elena, daca ai de gand sa locuiesti si lucrezi in Finlanda ai nevoie de finlandeza. Nu toti finlandezii vorbesc suedeza, e limba oficiala dar e a doua. Daca vii doar pentru o perioada si nu vrei sa lucrezi, te descurci cu engleza aproape peste tot. Limba finlandeza nu e asa imposibila cum pare[:D]. Nici eu nu stiu cum am invatat-o, vreo luna plangeam in fiecare seara, mi se parea imposibila si mie. Dupa aia brusc "m-am desteptat"[:D]. Poti sa ceri oricand sfatul, daca vei avea nevoie. [flo]Aamu
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 

conopida e buna si cu maioneza; rupta in buchetele fiarta in apa cu sare, scursa si tocata si amestecata cu maioneza; eu pun si putin usturoi in maioneza; merge foarte bine si salata de vinete+conopida cu maioneza.

 

mai fac ciorba de vacuta cu conopida; pun carnea si morcovul ( 1/2 taiat cubulete mici) la fiert, apoi conopida desfacuta in bucatete; cind e aproape gata calesc 1/2 morcov ras pe razatoarea marunta, o fisie de ardei rosu gras taiat mic si 1-2 catei de usturoi, lungesc cu 1/2 cana apa-luata din oala de supa si las sa fiarba citeva minute separat, apoi amestec cu supa; ii da culoare si gust; cind e gata bat un galbenus cu smintina pe ea si acresc cu sare de lamiie.

brocolli il mincam crud, amestecat in salata cu rosii, castraveti, ceapa, etc.

 

pofta buna

 

 

 

sa o ajutam pe Emma

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79512&whichpage=1

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Aamu iti multumesc anticipat.Imi pare bine ca aud ca doar dupa o luna ai inceput sa intelegi finlandeza astfel incat s-o inveti.Inseamna ca, totusi, nu-i asa imposibila. Si oricum daca vorbesti zilnic - macar si de nevoie - tot o inveti. Sotul invata suedeza -asa i-au impus de la munca- asa ca eu cum o sa vorbesc finlandeza ???? Dar totul e posibil daca ai vointa, nu? Am auzit de la alti romani ca au stapanit limba la perfectie cam dupa 3 ani.

 

Succes la gatit si in toate

 

Emoise

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Haideti sa facem un grup cu fetele din Finlanda, ce ziceti? Mai e si Jaana, stiu sigur ca am mai tinut legatura in privat.

Eu azi am gatit un peste mare, un somon. Trebuie sa-mi gasesc timp sa pun si poze, probabil maine dimineata.

Aamu multumiri pt toate informatiile, sunt de mare ajutor! [flo]

Elena fii binevenita aici la zapezi! [dual] In ce oras vii?

 

Lid="red">iid="blue">lid="yellow">iid="green">aid="purple">nid="orange">aid="pink">id="size4">id="Comic Sans MS">

http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...