Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Meniuri pentru copii (12-24 luni)


country girl

Recommended Posts

Schimb de retete si experienta culinara intre mamici pentru pitici Risotto cu legume Ingrediente: un ardei rosu, o jumatate de dovlecel (zuchini), 3 rosii (1/2 de cutie de piure de rosii), 2 linguri de orez cu bobul rotund Preparare: ardeiul taiat marunt se caleste 3-4 minute impreuna cu dovlecelul intr-o cratita cu foarte putin ulei dupa care se amesteca rosiile maruntite (curatate de coaja) si se lasa sa fiarba la foc potrivit 15 minute. Orezul se fierbe in apa foarte putin sarata si se scurge eventual de apa. Se amesteca orezul fiert cu amestecul de legume. In loc de orez se pot folosi paste foarte marunte fierte. Amestecul de legume poate fi congelat in portii mici. Ina
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Chiftelute de tofu cu legume

 

Ingrediente: 1 lingura de tofu cremos, 1 cartof dulce (sau cartof) piure, 1 morcov piure, cateva linguri de piure de dovlecel, 3-4 linguri de faina de orez.

 

Preparare: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta omogena din care se modeleaza chiftelute plate. Chiftelutele se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte intr-o tigaie teflonata, cu foarte putin ulei.

 

Se pot utiliza si alte legume care sunt la indemana.

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Peste si brocoli cu sos de branza

 

Ingrediente: o lingurita de unt, 2 linguri de faina, 125 ml lapte, 2 linguri de branza rasa, 40 g file de peste, 50 g brocoli.

 

Preparare: brocoli si pestele se fierb la aburi dupa care se maruntesc intr-un bol pana la dimensiunea obisnuita pentru copil.Intr-o craticioara se face un sos Bechamel din unt, faina si lapte (in untul topit se amesteca faina si apoi treptat laptele pana se ingroasa putin), sos in care se amesteca branza rasa. Peste pestele si bucatelele de brocoli din bol se toarna sos cu branza.

 

Sosul cu branza poate fi folosit si impreuna cu alte ingrediente sau amestecuri (piept de pui, legume, paste)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pui fript cu piure de cartofi si porumb dulce

 

Ingrediente: 40 g pui din friptura familiei, cateva linguri de piure de cartofi (cu unt si lapte cald), o lingura de boabe de porumb dulce.

 

Preparare: din friptura de pui si pureul de cartofi pregatit pentru intreaga familie, se pun deoparte intr-o farfurie cantatile aratate. Puiul taiat in bucati potrivite pentru copil se amesteca cu boabele de porumb si se serveste cu piure de cartofi alaturi.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mic dejun de week-end

 

Ou in cuib de roshie

 

Ingrediente: 1 rosie potrivita, 1 ou, 1 lingura de smantana proaspata, 20 g cascaval ras

 

Preparare: spalati rosia,decupati un capacel deasupra si scobiti miezul dinauntru cu ajutorul unei lingurite lasand cam 1 cm de pulpa pana la coaja. Spargeti oul in rosie, adaugati smantana si cascavalul ras si coaceti 10-15 minute la cuptor (8 minute la cuptorul cu microunde), pana oul este gata (albusul tare, galbenusul potrivit de moale). Dupa ce se racoreste il puteti servi copilului.

 

Ou in cuib de briosa (chifla)

 

Ingrediente: o briosa mica (o chifla), un varf de cutit de unt, 1 ou, 1 lingurita de smantana proaspata.

Preparare: se decupeaza un capacel in briosa (chifla) si se scobeste parte din miez. Se unge interiorul cu putin unt si se sparge inauntru oul. Adaugati o lingurita de smantana si coaceti 10 minute in cuptorul preincalzit (sau la microunde), sau pana se intareste albusul oului.

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Excelenta idee[flo]. Pentru mamele incepatoare, asa ca mine[:D] ar fi mai usor daca ai scrie in dreptul retetelor si varsta de la care se poate da.

O sa urmaresc cu interes topicul, mai ales ca am acasa un copil mofturos la mancare[:(].

Cand voi avea mai mult timp la dispozitie, voi pune si eu retetele preferate ale fetei mele.

 

Cristina & Elise-Stefania

-----------------------------------------------------------

Cu totii traim sub acelasi cer, dar nu avem toti acelasi orizont.id="Comic Sans MS">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Marea majoritate a retetelor sunt luate din revistele pnetru copilasi dar nu stiu daca le pot da numele?![:D]

 

DECI:

 

Supa de zarzavat I

 

500 ml apa

200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel)

 

Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa...

Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita...

Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere!

Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa.

 

Supa zarzavat II

 

Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus!

 

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Astea sunt supici care merg cu succes si la bebici mai mici de un an si chiar de 6 luni pentru ca, dupa cum vedeti, nu au nimic contraindicat[:)]

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Supa-crema de orez

 

500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat

2 lingurite de orez

4 linguri de lapte

unt cat o aluna

 

Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.

 

Supa-crema de morcovi cu lapte

 

600 ml apa

200 gr morcovi

150 ml lapte fiert

 

Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.

 

Supa de cartofi (dupa 6 luni)

 

2 cartofi mari

jumatate de ceapa taiata in 4 bucati

putina fidea

bucatica de unt cat o nuca

 

Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.

 

 

Supa de pui cu orez (dupa 6 luni)

 

1/2 piept de pui

2 linguri cu orez

10 cl (100 ml) de lapte

 

Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste.

Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste!

 

 

Supa crema de legume ( dupa 6 luni)

 

1 cartof potrivit

1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate)

1 patrunjel radacina

1 pastarnac

1/2 dovlecel

1/2 telina

600 ml apa

unt cat o aluna sau ulei de masline

 

Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita!

 

 

Supa de rosii cu orez (8-10 luni)

 

500 ml apa

1 ceapa mica

1 morcov

1 patrunjel

3-4 rosii mari

1 ardei gras

1 lingura orez

1-2 lingurite de unt proaspat

1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata

 

Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata.

 

 

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

URmatoarele retete sunt de budicin si sunt culese de mai demult de pe "reteteculinare"[:D].Atentie, budinicile sunt in general recomandate a fi administrate incepand de la 10 luni.Nu e nicio problema daca le faceti fara zahar[:D]..garanta ies buneee

 

Budinca de branza de vaci

 

200 g branza de vaci proaspata

1 ou

100 ml lapte

2 lingurite de faina

2 lingurite unt

 

 

Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute.

 

 

Budinca de fidea cu branza de vaci

 

100 g fidea

50 g branza de vaci

1 ou

50 ml lapte

10 g zahar

20 g unt

 

Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor.

 

 

Budinca de gris

 

250 ml lapte

50 ml apa

20 g gris

1 ou

2 lingurite de zahar

2 lingurtie de unt

1 lingurita de pesmet

 

Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel.

 

 

Budinca de mere

 

2-3 mere mari

20 g pesmet alb

20-30 g unt

20 g zahar

1 ou

 

Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece.

 

NOTA: BUdincile au fost toate incercat de mine si le-am facut de n ori fara zahar din motive lesen de inteles.Nu am modificat reteta ca sa pastrez originalul dar va garantez ca mai bine le faceti fara zahar.Cu dau de gustul de dulce mai tarziu cu atat mai bine

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...