Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Meniuri pentru copii (12-24 luni)


country girl

Recommended Posts

RETETE DE PIUREURI

 

Sunt luate dintr-o carte de retete care a circulat mai demult pe forum si pe care o coforumista draga a avut bunavointa de a mi-o pune la dispozitie:

 

Pireu de cartofi

 

1-2 cartofi potriviti

2-3 linguri delapte

1 lingurita de unt

 

Pireul de cartofi se poate prepara din cartofi fierti in coaja; fierti – dupa ce au fost curatati – in apa sau aburi; din cartoficopti la cuptor. Dup ace cartofii au fost fierti, se preseaza cu o furculita. Se adauga incet laptele caldut. Se adauga untul si se freaca pana devine spumos.

 

 

Pireu de morcovi

 

2 morcovi potriviti

2 linguri de lapte

 

Se fierb morcovii in apa sau in oala sub presiune. Se trec prin sita sau se dau la blender. Se adauga laptele caldut, in care s-a dizolvat in prealabil untul. Se feaca bine cu o lingura de lemn, pana compozitia devine cremoasa. Se poate prepara si cu sos caramel.

 

Se recomanda copiilor cu tendinta la scaune moi sau in regimul de realimentare dupa diaree.

 

 

 

Pireu de spanac

 

200- 250 ml apa

250-300 g spanac curatat

50 g sos alb

 

Spanacul, curatat si spalat, se pune la fiert in putina apa fierbinte si usor sarata. Dupa 5-7 minute se scoate, se trece prinsita. Se pregateste sosulalb din 5 g faina,5 gr unt si 100 ml lapte. Se amesteca cu pireul pasat, se ai fierbe 5-10 minute, amestecand tot timpul.Inainte de a fi servit se poate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamiae. Se da copiilor dupa varsta de 8 luni. Se incepe cu cantitati mici. Are un effect usor laxativ. Se prepara totdeauna proaspat. Prin pastrare si reancalzire se formeaza substante toxice iritante pentru mucoasa digestiva!

 

 

 

Pireu cucurigu

 

100 g de fasole verde proaspata

1 ou

1 lingura cu iaurt

putin patrunjel

o bucatica de unt de dimensiunile unei alune

 

Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert. Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute). Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt.

Serviti pireul garnisit cu untul.

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Crema de spanac

 

100gr spanac 100gr brinza de vaci, ½ galbenus fiert

 

Frunzele de spanac se spala bine in apa cu otet si se clatesc din abundenta. Se scot tijele.

Intr-o craticioara cu apa clocotita se fierb frunzele de spanac, 15 minute.

Se scot si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci si cu galbenusul.

Aceasta crema este foarte buna calduta.

 

Gris cu legume

 

Cateva frunze de salata, 1 dovlecel mediu, 2 linguri gris

 

Salata si dovlecelul curatat de coaja si de seminte si taiat cubulete, se fierb. Se amesteca totul cu mixerul, turnand si putina apa.

Se pun din nou la foc si se adauga si cele doua linguri de gris. Se lasa la foc mic cateva minute.

Acest amestec se pune putin la cuptor si se servesste caldut. Puteti adauga si putina branza de vaci.

 

Budinca de urzici cu piure

 

1cartof, 50g urzici fierte, 1 ou, unt

 

Cartoful, curatat, spalat si taiat rondele, se fierbe. La fel si oul. Urzicile se scurg de apa si impreuna cu cartoful se paseaza bine si se amesteca cu galbenusul.

Aceasta compozitie se pune intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, iar forma se aseaza intr-o oala cu apa fiarta, pe foc. Se lasa aprox. 15 minute.

 

Brocoli cu conopida

 

50 gr conopida, 50 gr brocoli, apa, putin lapte

 

Legumele se fierb in apa sarata. Se paseaza si se amesteca cu laptele pina capata consistenta unei creme.

 

Pilaf asortat

1 cescuta orez, ceapa, morcov, 1 lingurita ulei, marar, patrunjel, putin piept, pulpa sau ficat de pui (facultativ)

 

Ceapa curatata si spalata se taie fin. Morcovul se curata si se da pe razatoarea mica. Acestea se fierb inabusit impreuna cu mararul si patrunjelul. Cand sunt aproape gata, se adauga orezul si patru cescute cu apa

Se lasa sa fiarba mai mult decat in mod obisnuit, pina cand orezul devine ca o pasta.

Daca adaugati si carnita, acestea se pune si ea la fiert separat, iar in loc de apa , in amestecul de orez se va turna zeama de carne de la fiert.

Atentie ! Daca adultii prefera orezul cu bobul lung, care nu se sfarama si ramane intreg si tare, pentru copii folositi doar orezul cu bobul rotund, care prin fierbere are tendinta sa se terciuiasca.

 

 

Eu alor mei le-am dat ficat de pe la 11-12 luni, si atunci cu mari retineri si fiert in lapte pentru a scoate gustul.Alegerea insa din punctul asta de vedere va apartine.Legumele insa pot fi date chiar dinainte de 12 luni fara nico problema

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pui cu mazare (2-3 ani)

 

* 500 g de carne de pui

* 60 ml de ulei

* o ceapa mare

* o lingura de bulion

* 600 g boabe de mazare

* 150 g de rosii decojite

* un varf de cutit de zahar

* o legatura de marar

* sare

 

 

Curatati, spalati si taiati carnea in bucati dupa care se inabusa in ulei cu putina apa si sare. Cand este gata, se scoate si, in sosul ramas, se caleste ceapa tocata. Se adauga peste ceapa bulionul stins cu doua linguri de apa sau cu putina supa.

Se fierbe carnea 15 minute, dupa care sosul strecurat se toarna peste carnea inabusita si se continua fierberea. Separat se fierbe mazarea impreuna cu rosiile taiate, si zaharul. Dupa ce a fiert, mazarea se pune peste carnea fiarta si se mai fierb impreuna circa 10 minute. In final, se adauga mararul, spalat si tocat fin.

 

reteta este luata din revista MAmi

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Piure de spanac cu smantana (dupa 12 luni)

 

* 1 kg de spanac

* 4 oua

* 1 dl (100 ml) de smantana

* 100 g de unt ( 20 g pentru ungerea formelor)

* 750 ml de lapte

* 50 g de faina

* sare, piper

* putina nucsoara (praf)

 

 

Incepeti prin a fierbe spanacul aproximativ 5 minute; apoi, spalati-l cu apa rece si scurgeti-l bine. Intre timp, preparati sosul alb: pentru aceasta, prajiti usor 50 g de unt intr-o cratita, adaugati faina si lasati pe foc 4 minute. Turnati, apoi, laptele, la care adaugati sarea, piperul si nucsoara (pudra, de preferinta). Lasati sa fiarba inabusit pe foc foarte mic pana da in clocot, amestecand mereu.

Dupa ce sosul este gata, ocupati-va de spanac: taiati-l marunt, macinati-l si puneti-l intr-o cratita (cu toarte si capac) in care ati prajit usor restul de unt. Condimentati dupa gust si turnati 2 linguri cu sos alb (tot in cratita, pe care o luati acum de pe foc). Este momentul sa adaugati ouale la spanac. Amestecati bine!

Incalziti in prealabil cuptorul (sa fie foarte cald) in timp ce ungeti cu unt formele si le umpleti cu acest delicios piureu de spanac. Luati o farfurie mare adanca (care rezista la temperatura ridicata din cuptor) si aranjati in aceasta formele. Umpleti-o cu apa care clocoteste pana la jumatate din inaltimea formelor, apoi dati totul la cuptor timp de 25 de minute. Cu 5 minute inainte ca piureul de spanac de la cuptor sa fie gata, intoarceti-va la sosul care s-a racit. Adaugati-i smantana proaspata si puneti-l la fiert 2 minute. Strecurati, apoi, sosul printr-o sita si faceti in asa fel incat sa ramana cald. Puteti scoate piureul de spanac din cuptor, si, apoi, din forme dupa cateva minute. Daca vreti sa aiba o forma deosebita, aranjati-l pe o farfurie, acoperiti-l cu sos si este gata, puteti sa gustati! Pofta buna!!

Recomandari: Cu cat adaugati mai multe oua, cu atat piureul de spanac va fi mai putin moale… Pe de alta parte, simplificati-va viata folosind spanac congelat, taiat marunt. Rezultatul va fi la fel de bun!

 

sursa:tot aia[:D]

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Omleta cu spanac (dupa 18 luni)

 

* 200 g spanac

* 10 g unt

* 2 oua

* sare

 

 

Spalati bine frunzele de spanac si tocati-le fin, apoi puneti-le in apa clocotita si sarata. Lasati sa fiarba dupa care scurgeti bine.

Adaugati unt, incalziti din nou la foc potrivit si adaugati ouale batute. Lasati sa fiarba pana ce ouale se incheaga.

 

 

Sufleu de branza cu sunca (de la 18 luni)

 

* 25 g telemea

* 30 g sunca

* 1 oua

* 20 g unt

* 20 g faina

* 25 ml lapte

* sare

 

 

Se caleste faina in unt, apoi se toarna putin cate putin laptele.

Se adauga branza rasa in prealabil, sunca taiata cubulete si un pic de sare.

 

Se incorporeaza galbenusurile, unul cate unul, apoi albusurile batute spuma.

 

Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si pune la cuptor termostat 5 (150 °C) timp de 30 de minute.

 

Omleta cu cartofi (de la 1 an)

 

* 500 g cartofi

* 4 oua

* 20 g unt

* sare

* un fir de marar

 

 

Curatati cartofii si radeti-i pe razatoarea cu gauri mici. Adaugati ouale, bine batute, sarea si mararul. Amestecati totul si rasturnati intr-un vas cu untul incins. Cand omleta s-a rumenit pe o parte, intoarceti-o si lasati-o sa se rumeneasca si pe partea cealalta. Serviti-o fierbinte, eventual cu salata verde.

 

Flan cu morcovi

(preparare: 10 min.; coacere: 20 20 min.)

 

* 150 g morcovi

* 15 g ceapa

* 1 galbenus

* 1 bucata de unt de marimea unei alune

 

Curatati si spalati morcovii. Taiati-i rondele. Taiati carnea in felii subtiri. Fierbeti legumele timp de 20 de minute inabusit. Lasati sa se raceasca si amestecati cu mixerul. Incorporati galbenusul si untul de marimea unei alune. Puneti intr-o cratita. Coaceti in cuptor la foc potrivit (termostat 6) la "bain marie" timp de 20 minute.

 

 

 

Prostul pana nu-i fudul

Parca nu e prost destulid="red">

Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin id="navy"> id="Arial">

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Vad ca incepe sa prinda substanta "schimbul de retete" [:D]

 

Curry dulce de pui (12 luni)

 

Ingrediente: 50 g piept de pui, 1 mar golden, 1/4 de lamaie, 25 cl lapte, 1 varf de cutit de curry dulce, 1 lingura de miez de nuca de cocos rasa, 1 lingurita de unt.

Preparare: pieptul de pui si marul decojit se taie in cubulete si se stropesc cu sucul de lamaie. Se amesteca intr-o cratita cu laptele, curry si foarte putina sare si se tin pe foc mic cam 20 de minute. Se adauga nuca de cocos si untul si se mai tine 10 minute pe foc.

Se serveste copilului dupa ce se raceste, cu putin orez fiert separat alaturi.

 

Reteta am adaptat-o din reteta de curry de pui pentru intreaga familie doar ca pentru cei mari pun curry picant si elimin nuca de cocos (prea dulce).

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pui cu sos de porumb dulce (9 luni)

 

Ingrediente: 30 g carne de pui fript (din frpitura familiei), 1 cutie mica de porumb dulce, 1 cutie mica de lapte condensat, 5 g unt, putin tarhon.

Preparare: porumbul scurs de apa se fierbe 5-10 minute in lapte condensat cu tarhon la foc foarte mic pana devine cremos. Se mixeaza amestecul dupa ce se racoreste si se adauga untul. Se serveste langa carnea de pui fript taiata in bucati maruntele, eventual cu putin piure de cartofi (daca copilul e mai gurmand).

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Miel cu piure de mazare (9 luni)

 

Ingrediente: carnea desprinsa de pe o coasta de miel inabusita la cuptor pentru familie, 1 cutie mica de mazare, 5 g unt, 1/4 de lamaie.

Preparare: carnea desprinsa de pe o coasta de miel inabusita la cuptor din friptura familiei se marunteste pe masura copilului. Mazarea se fierbe 10 minute la aburi si se mixeaza cu untul si sucul de lamaie.

 

In loc de mazare se poate pregati vanata coapta sau fiarta in aburi (100 g), a carei pulpa se zdrobeste cu furculitza si se stropeste cu suc de lamaie.

 

Garnitura poate fi si 100 g spanac fiert 20 de minute la aburi si mixat impreuna cu 100 g de branza proaspata de vaca.

 

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Muffins cu orez (12 luni)

 

Ingrediente: 30 g orez, 50 g faina, 1 lingura de zahar pudra, 1 ou, 20 g unt, 10 cl lapte.

Preparare: orezul spalat se varsa intr-o oala cu apa care fierbe si se lasa la fiert 15 minute. Se amesteca intr-un castron faina cu zaharul, in mijloc se sparge un ou si jumatate din cantitatea de unt topit. Se framanta aluatul panadevine omogen si se inmoaie cu laptele. Amestecati orezul in aluat.

Compozitia se varsa in forme de minitarte unse cu unt. Se coc aproximativ 20 de minute in cuptorul preincalzit (220 C).

Se pot servi calde sau reci, la micul dejun sau desert.

 

Ina

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

SUFLEU DE FICAT DE PUIid="red">(de la 1 an)

 

350g ficat

150g unt

3 oua

1 lingura faina

1 pahar lapte

sare

 

Ficatul spalat si curatat de pielite se lasa sa se scurga bine pe un prosop de hartie

Puneti intr-o craticioara 2 linguri de unt si adaugati ficateiipe care ii fierbeti inabusit acoperind vasul cu un capac.

Topiti 50 g intr-um vas , adaugati faina si laptele si amestecati bine.Luati vasul de pe foc si amestecati cu ficateii,pe care ii treceti inainte prin sita.Adaugati putina sare.Adaugati galbenusurile si apoi albusurile batute spuma.

Turnati compozitia intr-o forma unsa cu unt si dati-o la cuptor pentru 20 de minute.

 

------------------------

ADINA SI VLAD (17-11-2004)

 

VLAD

POZE CU PUIUTUL MEU

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...