Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Prajitura DOBOS!


patriciaR

Recommended Posts

Imi amintesc de dobos de pe vremea lui Ceausescu cand ma ducea mama la cofetarie si eu asta alegeam. Tareeee buna si taree mult imi placea. Nu cred ca am mai vazut prin cofetarii. Nu-mi mai amintesc exact..., era clar cu foi de tort sau ceva de genul asta si o crema tare buna. Am cautat prin deserturile Nataliei dar nu am vazut-o, poate mi-a scapat mie. Stie cineva reteta de Dobos?! Multumesc mult! [url="http://pg.photos.yahoo.com/ph/alozneanu/my_photos"]Salisa si puiuta mica [bibe] Anastasia![/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Dobos Usor

 

Ingrediente

 

Blatul:

10 albusuri si galbenusuri,

10 linguri faina,

10 linguri zahar,

1 lingurita praf de copt,

1 lingurita rom.

 

Crema:

8 oua,

8 lingurite zahar,

fulgi de ciocolata,

un pachet unt,

1-2 lingurite rom

 

Mod de preparare

Blatul: Se bat spuma albusurile. Intr-un alt vas se amesteca bine galbenusurile cu zahar, pana se deschid la culoare.

Se rastoarna amestecul cu galbenusuri peste albusurile spuma, se adauga faina, praful de copt, romul si se amesteca usor.

Se intind cateva linguri de aluat pe spatele unei tavi de cuptor, bine unsa. Se lasa aproximativ 5 minute la cuptor, pana sa capete o culoare maronie. Se fac mai multe blaturi.

Se lasa sa se raceasca, punandu-se foi de hartie intre blaturi, pentru a nu se lipi.

 

 

 

 

 

Cristina si D[bibe]amiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

 

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Dobosul este un tort destul de pretentios, dupa parerea mea, din cauza ca trebuie sa coci multe foi (adevaratul dobos are 7 foi) si glazura de caramel mi se pare destul de dificil de facut. Insa daca vrei sa incerci, iti dau mai jos reteta mea:

 

Foi

2 oua

2 linguri zahar

2 linguritze ulei

1 lingurita apa

4 linguri faina

Ouale se separa. Albusele se bat spuma cu cele 2 linguri de zahar (poti pune si zahar vanilat, eu pun intotdeauna). Intr-o cana, se amesteca galbenusele cu uleiul si apa. Se pune putin albus batut peste galbenuse, se omogenizeaza, apoi se adauga in restul de albus si se omogenizeaza amestecand incet. De adauga si faina si se incorporeaza amestecand incet, sa nu se lase compozitia. Se intinde pe dosul tavii (o tava cam de 35/25) uns cu ulei (sau folosesti foaie de copt). Se coace in cuptorul bine incalzit ca sa nu stea mult sa se usuce. Este gata destul de repede, sa fie putintel rumenit deasupra. Se desprinde cu un cutit.

Acum in functie de cat de mare vrei sa fie tortul, poti sa coci 7 foi din compozitia de mai sus, sau 7 foi pe forma rotunda de tort aproximativ de 20-22 cm diametru, folosind jumatate din cantitatea data mai sus.

Pentru crema ai mai multe variante: fie finetti sau alta crema de ciocolata (nutella) care se adauga intr-un pachet de unt frecat spuma cu putin zahar pudra si esenta de rom, fie crema clasica de ciocolata din unt frecat cu zahar pudra, cacao si rom (esenta de rom este obligatorie).

Dupa ce montezi tortul (crema ar trebui sa fie cam la fel de groasa cat o foaie), termini cu crema si pastrezi deoparte ultima foaie. Se caramelizeaza zahar tos (in functie de dimensiunea foii). Foaia se incalzeste putin la cuptor, apoi peste ea se toarna zaharul caramel. Cu un cutit dat prin margarina/unt se traseaza in caramel dimensiunile feliilor. Partea asta mi se pare mai dificila, iti trebuie mai multe cutite si sa le tot infigi in margarina/unt. Eu portionez de tot aceasta foaie si o reconstruiesc deasupra tortului.

Poti sa pui si glazura de ciocolata deasupra, insa pentru mine dobosul autentic este cel cu zahar caramelizat deasupra. Inutil sa spun ca este partea pe care o prefer din tort [:D].

Succes si sa ne spui cum ti-a iesit.

id="Comic Sans MS">

 


Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.id="red">id="Comic Sans MS">
id="left">id="size1">

Recently become Mrs. Perfectid="Book Antiqua">id="red">
id="right">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...