andacos Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Cine a trecut pe la noi si nu era din zona, s-a mirat de prepararea ficateilor ...cu usturoi, mult usturoi. Si s-a lins pe dejte :-) Se curata ficateii de pui, se spala, se taie care sunt uriasi; se pune in vas teflon ulei, apoi se aseaza ficateii, se adauga putina apa si usturoi tocat marunt (nu cu chestia de facut mujdei!). Se lasa la fiert / prajit, amestecand. Cand e gata se adauga sare si piper dupa gust. Iese o bunatate ...Asa facem si noi La Moldova!!!! Hmm...cu mamaligutza fierbinte linga!!!!! Dana Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
szivarvany Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 La noi cu pireu si neaparat castraveti murati ... yummy ! Mie aia cu ceapa mi se par dulcegi, isi pierd gustul de ficatei, am gustat de cateva ori in deplasari. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ginger01 Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Io-s din Satu Mare si la noi aproape tot se mananca cu rantas(la supe ma refer). Gustul deosebit la mancare il da boia de ardei,boia ungureasca e cea mai buna. eu ma aprovizionez mereu cand merg in tara, daca nu , cred se gaseste in magazine romanesti unde traiesc comunitati de romani.Eu de bors nici n-am auzit pana acum cativa ani,noi de acrit folosim otet , lamaie sau zeama de varza murata.Nu mai tin minte care dintre voi intreba de zeama de la ardei umpluti.Noi o facem asa : adaugam apa peste ardeii umpluti pana la jumatate, dizolvam 1 lingura de faina in smantana amestecata cu cu bulion de rosii si turnam pana se acopera ardeii.Se fierbe la foc mic.La sfarsit iese un sos mai grosutz....super bun.Apoi eu innebunesc dupa strudli ( asta-i svabeasca ) care e un fel de aluat facut cu lapte batut , umplut cu cartofi,gem sau branza si fript in ulei.Bunica mea facea, eu inca n-am apucat dar mi-am propus ca in concediul de iarna am sa fac Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ginger01 Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 si inca una: noi pireu de cartofi nu tare mancam , fac doar cartofi rantalitzi ( adik caliti in ceapa fripta cu boia de ardei) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
mihaela_s Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Supa de rosii mie nu imi place dulce. La bunicul meu din partea mamei, ungur :), mancam numai supa asa. Chestia care o face dulce e...zaharul :). Eu fac fara, dar reteta e aceeasi: se poate face cu sau fara carne. Oasele de pui sunt foarte bune pentru supa de rosii. Se fierb inainte in apa cu sare, apoi pe zeama sa face supa. Se face tot asa un rantas dar de data asta fara boia, se stinge cu putina apa sau direct cu bulion de rosii, sau cu pasta de rosii dizolvata in apa. Se pune sare si o legatura de frunze de telina, legate tot asa cu ata, intregi. Se fierbe cateva minute, eu fierb cam 10 sa ia gustul telinei, daca nu iti place telina, nu-i bai, se poate si fara. Se poate pune orez (fiert inainte in alta apa), paste marunte tot asa fierte inainte sau galuste de faina pe care le fierbi direct in supa. Mie imi place cu galuste :). Daca pui frunze de telina, se scot cand supa e gata. Se pune zahar dupa gust. Taieteii cu varza sunt febletea mea...chiar e cazul sa fac :). Se da varza pe razatoarea mare se sareaza si se freaca putin in maini. Daca lasa apa se stoarce. Apoi se caleste in putin ulei, se poate pune apa daca se prinde de cratita. Se caleste/fierbe pana se inmoaie si se prajeste putin la sfarsit, nu tare. Se potriveste de sare si neaparat piper. Separat se fierb pastele (cele lungi si late sunt cele mai bune, eu aici cumpar tagliatele), se scrug bine de apa si se amesteca cu varza pregatita ca mai sus. Mama mananca neaparat cu zahar deasupra. :) Aaaaah, cartofi rantalitzi n-am facut demult! Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie in cubulete mici. Se prajeste putina ceapa intr-o tigaie cu ulei si la sfarsit se pune boia de ardei, apoi se tavalesc cartofii in uleiul asta...mmmm ce bunci sunt! Eu i-am mai intalnit sub denumirea de cartofi taranesti. Ficateii eu ii fac simplu, prajiti in ulei doar. Cat eram copil, tata facea asa cum spune Marius, cu ceapa. Fara usturoi, nu cred ca pot asocia gustul de ficat cu usturoi...cu mamaliga sunt deliciosi! Sosul pe ardei si eu asa il fac ca Ginger, doar ca fara smantana. Smantana o punem in farfurie, ai mei nu gateau nimic cu smantana in oala. :) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Mihaela,cind sunt ficatzeii gata,pune niste usturoi dat prin presa peste ei,amesteca,eventual pui un capac peste cit sa intre aroma aia in ei! Cartofii astia d ecare spunetzi voi,cartofi rantalitzi...seamana cu o specialitate nemtezasca(bratkartoffel)doar ca nu s epune boia. Am sa incerc si eu,sa intzeleg ca nu se prajesc cartofii cu ceapa si boiaua? Dana Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
mihaela_s Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 dana, am sa incerc. Rar fac ficatel, aici e marfa rara :). Si la ale mele fete nu le place. Nu, nu se prajesc cartofii, numai se amesteca cu uleiul in care s-a prajit ceapa si s-a pus boiaua. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Nu, nu se prajesc cartofii, numai se amesteca cu uleiul in care s-a prajit ceapa si s-a pus boiaua. Am intzeles,multzumesc! Inseamna ca trebuie ceva ulei,ca si cantitate ma refer,daca se dau prin ulei. PS,La ficatzeii d epasare,linga potzi pune niste brinza cu smintina,si mamaliga calda....adica fierbinte,ca mie asa-mi place...wow ,un deliciu culinar! Dana Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
mihaela_s Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Nu foarte mult ulei, adica depinde cum iti plac si depinde cat faci. :) Mie nu-mi plac sa se scalde in ulei, numai sa alunece pe gat :). Multzam, o sa incerc cu ficateii. Numai de pasare mancam :). Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Septembrie 26, 2013 Raport Distribuie Postat Septembrie 26, 2013 Da,da...de pasare spun! Si cartofii se amesteca si cu ceapa aia calita ,sau...? Dana Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.