Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

George Palade si Nobelul


viviana

Recommended Posts

"Noaptea trecuta, in casa unui profesor din California al carui nume, Randy Schekman, nu l-am mai auzit niciodata, a sunat telefonul. Era mult trecut de miezul noptii si profesorul, alaturi de sotia lui, a sarit din pat. La celalalt capat era un alt profesor, un suedez, care l-a anuntat pe Schekman ca tocmai i se acordase premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie in 2013.

Peste cateva ore, dupa anuntul oficial facut la Stockholm, profesorul Schekman a acordat
primul interviu telefonic, scurt si emotionat, site-ului comitetului Nobel. In acest interviu a pronuntat numele unui singur alt om de stiinta: un roman.

Pentru inceput as vrea sa-l onorez pe George Palade”, a spus profesorul proaspat nobeliat,..."

 

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15753806-dimineata-asta-sunt-mandru-sunt-roman.htm

 

 

 

Interesant tot articolul si plin de adevaruri. Cand o sa incepem si noi sa ne onoram oamenii de stiinta?

Sa-i facem modele? Si de ce nu, eroi?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

Si ca sa completam articolul hai sa fugim un pic la un alt articol care reliefeaza mai mult despre:

 

Emil Palade  primul Nobel românesc.

 

 

" Un geniu aproape alungat din memoria de scurtă durată a celor care au rămas doar cu preocuparea constantă pentru ziua de mâine şi cu rămăşiţele banale ale zilei de ieri. Totuşi, un geniu care a îmbogăţit decisiv lumea medicală, chiar dacă a făcut-o la distanţă de casă de un ocean şi-un continent: la Institutul Rockefeller din New York. George Emil Palade a ştiut să privească în interiorul celulei, i-a văzut măruntaiele şi a înţeles care sunt funcţiile lor specifice. A explicat balanţa organică subtilă a eliminării şi arderii deşeurilor microscopice, deci balanţa energiei vieţii. George Emil Palade – o spunem, iată!, ca pe o propoziţie irefutabilă – este nucleul biologiei celulare, căci datorită lui putem vorbi acum despre studiul celulei ca domeniu distinct în cercetarea medicală. Şi, ca o atestare-adagio a performanţelor sale, Laurenţiu Popescu, directorul Institutului „Victor Babeş“ din Bucureşti, spune că George Emil Palade este singurul om care l-a făcut să creadă că e mai deştept decât el. Atenţie!, nu-i nimic provincial aici, căci Laurenţiu Popescu este profesorul care a descoperit telocitele, celule nemaivăzute de nimeni, care vor ajuta la regenerarea organismului şi la prelungirea vieţii. Nu mai puţin importantă este această afirmaţie, poate convingere, a lui Günter Blobel, elev al savantului de la Rockefeller, el însuşi laureat cu Nobel: „Palade a fost pentru biologia celulară ceea ce Einstein a fost pentru fizică“. Acesta este George Emil Palade, copilul genial, studentul briliant, medicul energic ca un ventricul al unei inimi tinere, cercetătorul „american născut-român“, explorator al unei lumi noi al cărei cartograf a devenit."

 

Intregul articol:

http://adevarul.ro/cultura/istorie/fabuloasa-poveste-primului-nobel-romanesc-viata-geniului-emil-palade-1_510bd39b4b62ed5875c57818/index.html

 

 

 

 

 

 

post-124994-0-13758200-1381213422_thumb.jpg

post-124994-0-82758500-1381213422_thumb.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu am fost mandru cu o saptamana inainte!  [:)]

 

Intamplarea face ca acum o saptamana sa fi ajuns cu studiul uneia din bibliile biochimiei celulare, Molecular Cell Biology a lui Lodish&Co (nume grele in biochimie), la capitolul al 14-lea, Vesicular Traffic, Secretion and Endocytosis.

 

Desi in biblia aceasta sunt pomenite extrem de rar persoane, si numai genii ca Darwin, Mendel sau Watson, emotia m-a cuprins pe cand citeam introducerea acestui capitol pentru ca se preciza ca breaktrough-ul in zona asta a domeniului a fost facut in anii '60 de catre George Palade! (deci clar un geniu, din lista scurta a mai sus pomenitilor). Apoi numele lui a mai fost pomenit in primul subcapitol, care trateaza tehnicile de investigare a proceselor de transport intracelular, unde Palade a fost deschizator de drumuri, si inca o data in subcapitolul dedicat transportului intre reticulul endoplasmic si aparatul Golgi.

 

Si cireasa de pe tort. In suplimentul online al cartii unele capitole au anexate cate un articol din literatura de specialitate a vremii in care se prezinta un experiment celebru. La capitolul 14 este articolul lui George Palade din 1966, Following a Protein Out of the Cell, unde este descris experimentul care a pus pentru prima data in evidenta veziculele de transport si etapele transportului intracelular.

 

Pentru (cei foarte) curiosi, slideuri din acest capitol aici.

(slide-ul 7 este cu micrografiile originale ale lui Palade)

 

PS. Dupa anuntarea laureatilor premiilor Nobel, i-am cautat in bibliografia capitolului. Sunt acolo toti trei!

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Frumos! Intotdeauna ne mandrim cand romanii sunt apreciati!

 

Dar, unde a facut George Palade cercetarea? Cine i-a asigura conditii de cercetare pentru ca el, sa ajunga cercetator si apoi laureat al premiului Nobel?

CIne?

E suficient ca e nascut in Romania ?

 

In Romania sunt f multi oameni talentati si geniali de care nu va auzi nimeni, nciodata.

 

[flo2]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Stiinta e un fenomen global, asa ca pt nici un om de stiinta nu e de ajuns sa fie nascut intro tara anume. El trebuie sa apartina intregii lumi.

 

Faptul de a te naste in Romania insa are anumite avantaje. De exemplu se pune traditional  mare accent pe stiintele exacte in scoala generala. Cei care au plecat prin lume au plecat luand baza formata in tara.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...