Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

România culturală - sau despre promovarea culturii actuale


marius

Recommended Posts

Actrita Carmen Tanase a postat un mesaj foarte real si trist:

 

"'Stimata' presa,acum doua zile,aceasta mare,uriasa actrita a luat premiul Academiei Romane pentru merite deosebite in teatru si film!

Nu v-a interesat! Este o stire care nu vinde,asa-i?

Atit va spun:

Sa va fie rusine obrazului!

Ocupati-va in continuare de Bianca Dragusanu!

Asta si meritati!"

P.S. Doamna Tamara este o artista mult prea mare ca sa fie patata in toata tabloidele de cerneala murdara a bolnavilor de scandal. Actorii acestia colosali apar la tv si in presa o singura data: cand se hotarasc sa plece de langa noi.

 

post-124994-0-14377500-1387877111_thumb.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Posted Images

  • Administrators

Da, este foarte trist.

 

In fiecare an , chiar in perioada sarbatorilor de iarna, incerc sa fac - pentru mine personal - o paralela intre Media Romaneasca si Media Olandeza. Rezultatele le compar cu impresiile pe care le-am avut in anul precedent.

 

In fiecare an ma surprind spunand: "Nu se poate mai decadent decat acest an! Am atins fundul oceanului si urmeaza o perioada de corectie morala si valorica" Ei bine, anul care urmeaza imi demonstreaza ca "fundul oceanului" este mai jos decat credeam eu, si ne "scufundam" in continuare. Si olandezii inregistreaza o tabloidizare, atat cromatica cat si calitativa, dar oricum intr-un ritm mult mai lent decat in Romania. In plus, in Olanda exista inca suficiente surse de informare echilibrate, cu mesaje neexagerate in cautarea audientei, cu opinii bine argumentate. In Romania sunt din ce in ce mai rare...

 

Mi-am pus deseori intrebarea: unde este problema? Este o problema de cerere si oferta? OK, "Clutura nu se vinde" dar pe de alta parte, publicul nu este de loc "initiat" in directii culturale.  In curand o sa "omoram cultura" pentru ca nu o sa mai existe nici un consumator.

 

Problema este mult mai complexa daca luam in ecuatie si urmatoarle:

  • lipsa de ziaristi de calitate. Unde sunt ziaristii de alta data, cu condei, argumentati, care se documenteaza serios inainte sa scrie un articol.
  • lipsa sau ne-aplicarea unei legi a presei, care sa pedepseasca "magariile" pe care le fac unii ziaristi, ziare, posturi de televiziune. Deontologie?
  • presiunea pe care o pun agentiile media pe ziare, reviste, TV, Internet cerand reclame cat mai intruzive. In Olanda, un YouTube video de 10 minute are reclama la inceput, si este intrerupt de inca 3 ori cu reclama la mijlocul filmului. In Romania, se intrerupe un meci de fotbal live (pierzi ocazii) ca sa-ti bage reclama, se depaseste in mod regulat timpul maxim alocat reclamei, pe Internet reclamele sunt din ce in ce mai intruzive, nu se inchid, etc.
  • lipsa de educatie, calitatea invatamantului
  • lipsa de timp - oamenii muncesc mai mult, au o viata mai grea, si cand se trantesc seara pe canapea, consuma mult mai usor o emisiune ca WoW Bizz (care nu ii stimuleaza intelectual) decat un documentar de la Discovery.
  • si lista poate continua...

Poate avem nevoie de o serie de masuri radicale (evident care suna comunist) cum sunt:

- sa obligi prin lege ca toate posturile de televiziune sa aiba un anumit numar minim de ore de emisiuni culturale

SI/SAU

- sa ai pe luna o zi a culturii in care TOATE posturile, ziarele, site-urile sa dea spatiu major pentru emisiuni culturale. Daca nu exista alternative, poate oamenii incep sa consume si cultura.

 

Si evident, oamenii de mare valoare, trebuie sa coboare din "sferele inalte" pe unde bantuie si  sa se implice in acest proces de educare, cu rabdare, intelegere si fara "fite" de "cazut rangul". Avem nevoie de oameni de cultura "haiosi", cu carisma, care sa inteleaga ca trebuie sa-si adapteze limbajul si sa comunice atat cu Badea Ion cat si cu Melomanul si Literatul Gheorghe. Emisiuni diferentiate in functie de "maturitatea culturala" a receptorului.

 

Si nu in ultimul rand: trebuie sa o lasam mai moale cu atitudinea de a face pleasca de orice si oricine. Ironii ieftine, luatul peste picior, "panarama", retorica gratuita, trebuie sa paraseasca limbajul zilnic al formatorilor de opinie. Prefer un Dinescu autentic decat un Chiriac sau Gandea insipid.

 

Inchei printr-o recomandare: Filmul Idiocracy. http://www.imdb.com/title/tt0387808/

Nu este un film extraordinar dar va recomand macar primele 20 de minute ale filmului. Desi este o comedie, imi este foarte teama ca ne indreptam cu pasi mari catre o lume, asa cum este zugravita in acest film.

 

Exista o scena in film (filmul este din 2006!) in care ne arata cum o sa fie teelviziunea viitorului. Ecranul este ocupat in proportie de 95% de reclama si undeva, intr-un patrat mic pe ecran, se vede postul TV. Cand am vazut filmul, cred ca anul trecut, nu am putut sa nu remarc ca OTV-ul era deja foarte aproape de acest concept.

 

 

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51RTHWvqyfL.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...