Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Problema articolului cu interceptările, falsă şi invocată artificial!


Recommended Posts

(fragment)

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi exprima ingrijorarea pentru interpretarile prezentate in spatiul public, pe langa lege, de catre unii reprezentanti ai sistemului judiciar, privind continutul art. 140 din Noul Cod de procedura penala. Astfel, problema invocata artificial, referitoare la obligativitatea organelor de urmarire penala de a aduce la cunostinta existenta unor masuri de interceptare, odata cu inceperea urmaririi penale, este una falsa", se arata intr-un comunicat remis de Asociatia Magistratilor

 

"Niciun text din noul cod nu obliga organele de urmarire penala sa aduca la cunostinta invinuitului probele pe care le administreaza in scopul dovedirii invinuirii sale decat la terminarea urmaririi penale", se mai arata in document.

Potrivit AMR, art. 140 din noul Cod de procedura penala este in stransa concordanta cu prevederile art. 6 alin. (3) pct. a) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar si cu Decizia nr. 962/2009 a Curtii Constitutionale, decizie ce retine, printre altele, faptul ca, urmarirea penala poate a fi inceputa, atat "in rem", cat si "in personam".

 

"Asociatia Magistratilor din Romania spera ca doar emotia majora a intrarii in vigoare a noilor dispozitii in materie penala este cauza interpretarilor eronate, regretabile si distorsionate ale continutului legal", se mai afirma in comunicat.

AMR mai spune că este "inexplicabila ingrijiorarea organelor de ancheta privind posibila compromitere a activitatii lor de cercetare in materie penala in conditiile in care metodele speciale de supraveghere intr-un proces penal nu trebuiesc absolutizate, fiind necesar a fi coroborate cu alte probe".

 

"De asemenea, in mod cu totul surprinzator nu au fost mentionate, pentru o abordare deplina a problemei 'interceptarilor', si existenta dispozitiilor art. 141 din Noul Cod de procedura penala care reglementeaza situatia cazurilor urgente, ce nu suporta amanare, a imprejurarilor in care organele de urmarire penala au posibilitatea de a proceda direct la autorizarea interceptarilor pe o perioada de cel mult 48 de ore, cu obligatia ulterioara de a se adresa in termen de cel mult 24 de ore de la expirarea masurii judecatorului de drepturi si libertati pentru confirmarea acesteia", se mai arată în document.

 

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Am citit explicatia asta si mie imi suna cam asa:

-anchetatorul declanseaza urmarirea penala pentru a putea obtine autorizatia de interceptare de la judecator

-simultan, anchetatorul este obligat sa anunte "clientul" de inceperea urmaririi penale

-anchetatorul nu este obligat, cum candid remarca AMR, sa prezinte si probele administrate de la inceputul urmaririi penale...dar probabil ca inculpatii sunt toti niste retardati si nu realizeaza ca pot fi si nterceptati, de exemplu, in cadrul urmaririi penale

-elementul surpriza, adica o investigatie completa cu "clientul" fluturas, fara sa stie ca cineva il urmareste nu mai este posibila.

 

Voi vedeti altfel?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Iata si alte precizari  aici.

A aparut un amendament pentru eliminarea, din textul trimis de guvern, a al.2art.13, care prevedea posibilitatea interceptarii (inclusiv a altor persoane decat cele urmarite). Amendamentul a trecut in comisii, unde a fost pastrat si art 138 al.1, devenit art.40 si in care se prevede ca interceptarile sunt posibile in cadrul urmaririi penale pentru cel mult 30 zile.

Acum exista un proiect de schimbare, dupa tot acest scandal, care reglementeaza disputa. Este propus (proiectul) de catre ministerul justitiei.

 

Deci...de unde declaratiile AMR?

Ca mie mi se par suspecte...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

INTERCEPTĂRILE în noile coduri. Judecător: Și pe actualul cod puteam să vă pun camere în casă

Filosofia noului cod de procedură e o începere întotdeauna a urmăririi penale cu privire la faptă. Asta nu înseamnă că pe actualul cod, când odată cu începerea urmăririi penale dobândeai calitatea de învinuit, și pe actualul cod era posibilitatea să începi doar cu privire la faptă, şi nu la persoană. Pe noul cod asta e regula.

După ce începi cu privire la faptă, o altă instituţie e continuarea efectuării urmăririi penale cu privire la suspect. Asta înseamnă că în cursul urmăririi penale încep urmărirea cu privire la fapte, actul de sesizare nu e mijlocul de probă, şi mă documentez să văd dacă sesizarea e reală sau nu”, a detaliat judecătorul.

Mihai Udroiu a exemplificat procedura de începere a urmăririi penale.

 

„Cineva vă acuză de furt. Ca procuror mă uit în actul de sesizare şi văd că descrie fapta, are toate aspectele formale. Încep urmărirea penală cu privire la fapta de furt, nu în privinţa dumneavoastră. Apoi declanşez mecanismele, încep audieri. Pot să ascult şi telefon, dacă încuviinţează judecătorul, să fac localizări. În momentul în care începe să mi se contureze o suspiciune că aţi comis infracţiunea, vă chem şi vă spun: din acest moment continui urmărirea penală împotriva dumneavoastră şi dobândiţi calitatea de suspect. Abia în momentul respectiv aflaţi că sunteţi într-o procedură penală”, a explicat Mihail Udroiu în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

 

 

Eu am inteles ca pot fi facute interceptari pentru fapte, daca exista motive.

Fapta nu inseamna vinovati. Vinovatii apar ulterior pe masura ce se aduna probele.

Cand cineva devine inculpat si se dispune urmarirea este anuntat ca a fost si ca va fi urmarit.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pai si pentru ce trebuie procurorul sa se fofileze atat , ca deschide ancheta pentru fapta cand el stie  cine e faptasul , de exemplul in cazul unui denunt de dare de mita ...mergi la judecator si tu , procuror ,zici ca faci urmarire pentru fapta penala dare de mita si te trezesti ca-ti respinge judecatorul cererea de interceptare pentru ca nu ai instrumentat cum trebuie cazul ...ca din acte rezulta ca tu stii cine e faptasul si te pune sa faci urmarirea persoanei ...eee, ce se intampla atunci ???? ...

 

De ce legile in RO nu pot fi clare...adica procurorul tre sa faca artificii, sa se faca ca n-are idee cine-i faptasul,adica , intr0un cuvant sa minta...si judecatorul va constata ca a mintit, cum e si normal , urmarirea in rem prejudiciaza drepturile faptuitorului , acesta avamd dreptul sa stie ca e urmarit (si implicit ca i se face un flagrant ca doar nu-i retardat )...si uite asa, s-a terminat cu flagrantul in Ro ...normal ,ca doar daca esti prins in flagrant cu mita in brate , poti fi sigur ca nu scapi fara inchisoare .

 

Si tu sustii ca nu se pun bete-n roate justitiei, asta-i chiar culmea !

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

INTERCEPTĂRILE în noile coduri. Judecător: Și pe actualul cod puteam să vă pun camere în casă

 

Eu am inteles ca pot fi facute interceptari pentru fapte, daca exista motive.

Fapta nu inseamna vinovati. Vinovatii apar ulterior pe masura ce se aduna probele.

Cand cineva devine inculpat si se dispune urmarirea este anuntat ca a fost si ca va fi urmarit.

 

Si daca sesizarea ilegalitatii e la persoana? Atunci vine avocatul inculpatului repejor si zice "Pai in sesizarea ... e scris alb pe negru ca X-ulescu este cel suspectat, cum atunci ati initiat procedura de inevstigare cu privire la fapta cand de fapt inevstigati persoana blah blah" si scapa vinovatul pe motive de "tehnicalitate". 

O lege interpretabila care sa ofere mai multe sanse de scapare infractorilor in acelasi timp cu evitarea aparitiei "inregistrarilor picante" in presa.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Daca procurorul banuieste cine solicita mita, dar cand organizeaza flagrantul pentru persoana se trezeste ca se prezinta altcineva sa ridice "coletul", ce face procurorul? Pentru respectivul nu avea mandat? Il lasa liber?
De unde stie ca la flagrant se va prezenta persoana banuita?
 
Chiar daca stie cine-i banuitul el solicita mandat pentru fapta si astfel nu-i obligat sa-l anunte pe suspect..
Dupa ce are probe si suspectul devine inculpat poate sa-l anunte ca va fi monitorizat.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...