Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Vreau cateva informatii despre ecolalie.


Recommended Posts

Buna,

Ieri am fost cu Iustin (3,10 ani) la logoped pentru evaluare.Dupa ce l-a observat cat de cat pt ca din pacate el n-a prea colaborat deloc fiind fascinat de jucariile care il inconjurau ,ne-a spus ca are elemente autiste...De cand a intrat pe usa s-a comportat ciudat..parca nu mai era copilul meu...a salutat fara sa o priveasca pe doamna..l-am dezbracat si cand a intrat in camera plina de jucarii a inceput sa se joace...a vorbit foarte putin..ne cerea din cand in cand cate o jucarie la care nu ajungea si cam atat...Cu doamna nu a prea facut contact vizual decat atunci cand ii cerea cate ceva..Dansa ne-a spus ca acest comportament este a unui autist..plus ca a observat si ea ca atunci cand cere ceva zice:"Vrei masina!", in loc de "Vreau masina"..are ecolalie..asa ni s-a zis...Ne-a recomandat sa mergem la Bucuresti sa il vada un specialist si eventual sa incepem terapia...Dansa a zis ca nu se poate pronunta in legatura cu diagnosticul deoarece din raspunsurile noastre reiese totusi ca ar avea doar elemente autiste..el vorbeste bine, articuleaza cuvintele ok dar are aceasta ecolalie...a vorbit tarziu..abia de vreun an a inceput sa vorbeasca cat de cat si vad ca reproduce intrebarile pe care i le puneam noi cand inca nu vorbea...Acum cere orice dar foloseste persoana a doua...Noi ca parinti care nu ne pricepem l-am lasat sa spuna asa cum vrea pt ca ne-am bucurat ca vorbeste..insa acum ni s-a zis ca nu-i ok..cand ii spun sa zica corect se corecteaza..adica spune:"Vreau apa."..Dar mi-e teama sa nu fie un automatism...Doamna logoped e ff ocupata in perioada asta si nu-l poate vedea decat din luna iunie..pana atunci ne-a recomandat sa vedem un specialist..ne-a dat cateva numere de contact de la Asociatia New Oddisay..Noi suntem bulversati..Nu stim ce sa facem si unde sa mergem..ne gandeam la un medic de la Spitalul Obregia dar nu avem nicio recomandare si nu stim la cine sa mergem...Veniturile noastre sunt modeste..terapiile la Bucuresti ar costa mult tinand cont ca noi va trebui sa platim si transportul..Am o mie de ganduri in cap si cred ca nu-s deloc coerenta...

Va rog pe toti parintii care au avut copii sau au copii cu ecolalie sa imi spuna daca aceasta afectiune e intalnita si la copii tipici, daca se poate rezolva si cum se poate rezolva..noi lucram intensiv la asta..are momente cand se exprima corect dar in majoritatea cazurilor zice gresit..Acum mi se pare ca nici cu noi nu mai face contact vizual...

Toata lumea care il cunoaste zice ca e un copil ok..Doamnele de la gradinita la fel..doar ca e un pic mai incapatanat..are momente cand refuza sa faca plansele de desen..nu ii place sa coloreze...si can de aici am inceput sa ne repunem noi, parintii semne de intrebare...

Asta e intrebarea mea, exista copii tipici care sa sufere de ecolalie?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

A, inca ceva de mentionat...e ca evaluarea a fost facuta aseara de la 19 la 20...cred ca era un pic obosit pt ca atunci cand am ajuns acasa ar fi vrut sa se culce..ceva ff atipic pt el care adoarme pe la 22:30 in fiecare seara...deci era si obosit...bine, acum poate par ca vreau sa-i caut scuze..si cred ca vreau [:(] tare suparata mai sunt...nu pot sa vorbesc cu nimeni pt ca plang continuu..sotul nu ma intelege..zice ca se va rezolva...eu sunt tare speriata..

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Oana, eu de ani de zile cunosc multe familii cu copii autisti si stiu cum fac ei terapie. Nu cred ca trebuie sa te alarmezi din cale-afara, eu cred ca esti pe drumul cel bun, pentru faptul ca ai identificat o problema, o accepti si vrei sa faci ce iti sta in putiinta pentru a o repara. Multi parinti care descopera ca are copilul probleme de acest gen, de regula trec prin negare, apoi prin alta faza a acceptarii si apoi trec la fapte, din pacate uneori prea tarziu, pentru ca negarea si acceptarea pot dura chiar si ani uneori.

 Din putina mea experienta, cred ca este foarte-foarte bine ca Iustin verbalizeaza, ca recunoaste si retine denumiri si notiuni, chiar daca nu se exprima nici mult, si nici corect.

  Chiar daca ajungeti sa faceti terapie aba sau doar ore de logopedie, nu e cazul sa mergeti la Bucuresti, te poti interesa pe internet pe forumuri dedicate (sunt vreo doua, si inca foarte bune!) despre ce terapeuti, logopezi si personal specializat aba aveti in oras sau macar in zona, Iasi-Suceava, desi ar fi ideal sa fie din oras, ca orele de terapie pot fi si zilnice sau macar de cateva ori pe saptamana.

 Mai stiu ca nu e cel mai bine ca doar parintii sa lucreze cu copiii, e indicat ca persoana pentru terapie sa fie din afara familiei si a cercului restrans de cunostinte.

 In acelasi timp, poti lucra si tu cu Iustin, pana puneti la cale lucrurile si stii concret care e planul oficial de bataie, cu terapeut sau logoped. Poti cauta pe net seturi tematice de imagini, cu fructe, legume, animale salbatice/domestice, vehicule, haine, mobilier, expresii faciale cu emotii diverse, etc... Le poti scoate la imprimanta si apoi lucrezi organizat cu Iustin la masa, cautand tu sa il faci sa urmareasca imaginea si sa o denumeasca. In functie de vocabularul lui, ii poti face intrebarile mai usoare sau mai grele.

Ce este acesta?

Un mar.

Ce culoare are marul?

Rosu-verde-galben.

Iti place marul?

Da-nu.

etc

 

E pueril exemplu, insa trebuie sa il provoci sa converseze, nu il iei in considerare cand repeta intrebarea, il faci sa inteleaga ca astepti un raspuns de la el. Trebuie rabdare, timp si efort sustinut din partea ta. Si mai ales sa nu astepti rezultate peste noapte sau dupa 2-3 ore de joaca din asta cu imagini si intrebari.

 

Nu vreau sa iti dau false sperante, insa cred ca inca e mic Iustin si chiar de ar avea nopte autiste, varsta te ajuta enorm, ai timp pana la 7-8 ani sa il recuperezi cu totul, daca se lucreaza constant - stiu ca dupa varsta asta, daca nu s-a progresat pana atunci, cu greu se mai poate schimba ceva.

 

Si inca un lucru : ia carti de povesti, carti ilustrate ( pe site-ul elefant.ro gasesti ocazii maaaari de tot, carti la reducere, la mai putin de jumatate din pret decat cum le-ai gasi in librarii!) si citeste-i mult, rar si cu intonatie, sa auda diverse cuvinte, istorioare frumoase, poezii. Nici o alta jucarie educativa si paratrasnet nu ajuta dezvoltarea unui copil, tipic sau atipic, asa cum o face o carte buna pentru copii.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Julia SM iti multumesc din toata inima pt mesajul tau! Am plans citindu-l si in inima mea vreau sa cred ca ai dreptate, sper sa ai dreptate si copilul meu sa evolueze..nu vreau sa fie genial..speram sa fie un copil caruia sa ii placa sa invete..acum,sper macar sa poata fi independent..sa poata invata o meserie, sa poata sa se intretina..sa aiba o familie...lucruri aparent banale dar absolut fenomenale pt un parinte caruia i s-au cam spulberat sperantele..eu am sa lucrez continuu cu el, nu il las, crede-ma ca de ieri seara de cand am aflat am vazut ca lucrand cu el face progrese..are o memorie buna..stie destul de multe chestii..are si automatisme dar nu toate le face automat..drumul va fi lung si poate greu dar nu ma las, e un copil atat de frumos si de special,da, stiu, e al meu..dar crede-ma ca toti care il cunosc il vad ca pe un copil normal, mi s-a intamplat sa ma opreasca straini pe strada sa imi spuna ca e tare frumos..e un copil expresiv..are privire agera, nu pare ca ar avea un retard..Eu sunt dispusa sa ma lupt toata viata ca el sa fie un om normal...Azi imi e tare greu...azi plang continuu..sper sa vina o zi cand , privind in urma sa zambesc  gandindu-ma ca vreodata am gandit ca Iustinul meu are o problema..sa imi demonstreze viata asta ca instinctul meu a fost cel ok..eu mereu l-am vazut un copil destept...e destept dar doar ii este greu sa exteriorizeze ceea ce gandeste...Va rog pe toti parintii care aveti experiente asemanatoare sa imi impartasiti din experientele voastre..Autismul e o afectiune noua cat de cat..ma intreb daca acesti copii pot fi independenti..daca isi pot intemeia familii...asta e teama mea..mi-e teama ca am sa imbatranesc si am sa mor si el va ramane a nimanui [:(]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

oana,

nu stiu mai nimic de autism decat ca mi-am amintit de un documentar vazut la tv, in care oameni la o virsta avansata si diagnosticati  cu autism erau genii mai ales in matematica...aveau familii, oameni care functionau normal.

 

eu cred ca esti disperata si vezi totul prea negru.

 

mai stiu ca la autism nu se pune diagnosticul asa la o simpla vizita, mai ales seara care pt un copil mic e important....e nevoie de multe vizite si chiar mai multi specialist.

nu te  mai lua dupa ce spune o doctora la 8 seara dupa ce l-a vazut o ora.

 

nu e cazul sa disperi, Justin e mic...fratele meu a inceput sa vb dupa 3 ani si acum are 50 de ani, om normal cu familie.

 

ca nu vrea sa coloreze sa faca ce I se spune la gradi, e mic , prea mic...sa-ti zic ca am vazut copii in clasa a 3-a carre nu facea ce li se spunea in clasa.

 

nu mai plange ca nu ai de ce...fii tare si mergi mai departe. nu e nimicc tragic fara rezolvare. ...consulta mai multi doctori, dar incearcca sa gaseti o zi buna , in care Justin e sanatos, eventual du-te pana in prinz cand e mai alert, odihnit...

dar orice diagnostic ai lua, eu cred ca Justin dupa cum spui tu ca este...nu se poate sa aiba un handicap ceva care sa nu se poata corecta.

sau poate asta e ritmul lui, mai greoi...si ce daca? nu-l compara cu altii, ca recupereaza el, are timp destul.

 

pana la urma, poate nu are nimic, doar te ingrijorezi fara motiv...si in felul asta  ii poati faci mult rau. in loc sa te bucuri de el, sa fii fericita, tu esti trista si plangi.

Dumnezeu sa va ajute!

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Oana, uite unul din forumurile despre care ti-am pomenit, aici gasesti povestile multora , pe unii ii cunosc personal, sunt foarte multi oameni faini acolo. Chiar ai putea deschide si tu un subiect intre ei, la topicul potrivit, ei sunt sigur mult mai informati decat noi, de aici, prin prisma experientei personale.

 

Mai voiam sa iti arat ceva mai devreme, primele semne ale autismului la copii. Cate din ele le identifici la Iustin?

 

post-128191-0-96910100-1395519945_thumb.jpg

 

- se joaca in mod impropriu, inedit cu jucariile ( le separa mereu pe culori, cu incapatanare, sau le pune in linie, sau roteste obsesiv rotile de la masinute)

 

-nu se joaca cu alti copii, nu relationeaza

 

-plange sau rade necontrolat sau in situatii nepotrivite cu izbucnirile astea de emotii

 

- nu are perceptia pericolelor iminente ( fierul de calcat sau apa fierbinte, masina care vine in viteza )

 

- nu accepta schimbarile in rutina personala, are fixatii pe obiecte de imbracaminte sau lucruri uzuale, nu accepta prea multe alimente, introducerea de mancaruri noi e respinsa, vomita

 

-hiperactivitate sau pasiivitate

 

- hiper/hiposensibilitate auditiva

 

-atasament bizar, nefiresc fata de unele obiecte ( o frunza, o sarma, o piatra, o cutie de carton etc)

 

-nu raspunde cand e strigat pe nume

 

- nu urmareste traiectoria, directia atunci cand ii arati ceva cu degetul cu bratul intins, ci se uita la tine sau la deget

 

-nu poate face jocuri de rol, cum face broasca, cum se stramba tati

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Hai sa fiu cinstita si sa iti raspund Julia la ultimul mesaj.

- la intrebarea cu jocul impropriu as zice ca in afara faptului ca uneori merge cu masinuta pe burta lui si imita motorul pornit scotand sunete cu limba pe afara , in rest se joaca ok..cu masinile in general se joaca normal, le plimba pe mobila, uneori le parcheaza, le aliniaza..dar nu obsesiv...

- ii plac copii, se joaca cu ei si le cauta prezenta;

- nu plange sau rade fara motiv;

- are perceptia pericolului..drumul spre gradi are trotuare ff inguste si de cele mai multe ori din cauza masinilor parcate aiurea pe trotuar suntem nevoiti sa mergem pe sosea..mereu imi atrage atentia ca pe acolo merg masini..la inceput cerea sa il iau in brate ca sa nu mearga pe sosea, acum s-a obisnuit dar imi atrage atentia ca vine masina;

-nu are porbleme cu rutina..nu il deranjeaza schimbarile;

-e in miscare cam mereu dar poate sta si linistit daca i se cere sa faca o activitate;

- nu ii plac masinutele cu telecomanda sau cele care scot sunete si lumini..;

-nu are atasamente fata de obiecte;-

-urmareste traiectoria mainii intinse;

-face jocuri de rol.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...