Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Este sau nu periculos sa folosesti aluminiu la gatit?


marius

Recommended Posts

Obisnuiesti sa inabusi in folie fripturile sau legumele la cuptor? Iti impachetezi sandvisurile in folie de aluminiu sau folosesti aceeasi tigaie de aluminiu de cativa ani buni? Exista riscul ca o parte din particulele din acest metal sa se transfere in mancare.
Multa lume foloseste folia de aluminiu in bucatarie: de la impachetearea mancarurilor pana la prepararea lor. Desi este usor de folosit si eficienta, nu este, insa, intotdeauna cea mai buna solutie pentru organism. Acelasi lucru se poate spune si despre tigaile sau oalele din aluminiu. Sunt o varianta ieftina si usor de manuit, dar nu foare sanatoasa, spun studiile.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii o persoana de greutate medie poate ingera prin hrana pana la 50mg de aluminiu pe zi fara sa existe pericole pentru sanatate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, pana cand acesta incepe sa aiba efecte adverse.

Un studiu publicat in International Journal of Electrochemical Science, in 2012, descoperea ca prin gatirea alimentelor in folie de aluminiu creste riscul aparitiei osteoporozei si bolii Alzheimer. In functie de felul si temperaturile la care este gatita mancarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge pana la 139,2 mg, mai arata studiul.

Cand aluminiul este tinut la rece si nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie catre mancare este minim. In schimb, studiul arata ca ingredientele gatite in folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer urias de aluminiu catre mancare. In cazul carnurilor rosii transferul este 378%, in timp ce in cazul carnurilor de pasare trasnferul este de 215%, au descoperit cercetatorii.

In plus, alimentele acide (cum sunt rosiile, lamaile, otetul) preiau si mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, in cazul rosiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs daca acesta este gatit in aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leaga boala Alzheimer de prezenta aluminiului in corp, ingerat prin mancare. La sfarsitul anilor '90 cercetatorii unei Universitati din New York veneau cu aceleasi rezultate, analizand consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Cum sa eviti pericolul? 

Evita sa gatesti mancarea, mai ales ingredientele acide, in recipiente de aluminiu si nu o inveli in folie daca stii ca o vei expune la temperaturi mari.

Nu lasa mancarea de pe o zi pe alta in recipente sau in folie de aluminiu.

Schimba-ti oalele si tigaile cu unle din fonta, otel inoxidabil sau ceramica.

Pentru fripturi perfecte, foloseste vase de copt ceramice cu capac ceramic, marineaza carnurile inainte ca sa se fragezeasca mai usor sau bazeaza-te pe tehnica en papillote.

Sursa

post-124994-0-72185200-1396191400_thumb.jpg

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

  • 4 weeks later...

Voiam sa spun ca Alizee are dreptate. Cautand pe net o reteta, am gasit o info preluata de la Jamie Oliver, cum ca friptura iese suculenta si frageda daca este acoperita cu hartie de copt. Dar tricul e ca sa fie udata din plin cu apa si apoi stoarsa. Am incercat, Am pus-o in doua(adica doua straturi ) si marginile le-am bagat in tava. Iese bestiala! Desigur, pt rumenire ultimile 10 minute am inlaturat-o, dar am refolosit-o ulterior ca si capac :P ca sa ramana fripturisionul cald.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...