marius Publicat Martie 30, 2014 Raport Distribuie Publicat Martie 30, 2014 Obisnuiesti sa inabusi in folie fripturile sau legumele la cuptor? Iti impachetezi sandvisurile in folie de aluminiu sau folosesti aceeasi tigaie de aluminiu de cativa ani buni? Exista riscul ca o parte din particulele din acest metal sa se transfere in mancare.Multa lume foloseste folia de aluminiu in bucatarie: de la impachetearea mancarurilor pana la prepararea lor. Desi este usor de folosit si eficienta, nu este, insa, intotdeauna cea mai buna solutie pentru organism. Acelasi lucru se poate spune si despre tigaile sau oalele din aluminiu. Sunt o varianta ieftina si usor de manuit, dar nu foare sanatoasa, spun studiile.Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii o persoana de greutate medie poate ingera prin hrana pana la 50mg de aluminiu pe zi fara sa existe pericole pentru sanatate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, pana cand acesta incepe sa aiba efecte adverse.Un studiu publicat in International Journal of Electrochemical Science, in 2012, descoperea ca prin gatirea alimentelor in folie de aluminiu creste riscul aparitiei osteoporozei si bolii Alzheimer. In functie de felul si temperaturile la care este gatita mancarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge pana la 139,2 mg, mai arata studiul.Cand aluminiul este tinut la rece si nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie catre mancare este minim. In schimb, studiul arata ca ingredientele gatite in folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer urias de aluminiu catre mancare. In cazul carnurilor rosii transferul este 378%, in timp ce in cazul carnurilor de pasare trasnferul este de 215%, au descoperit cercetatorii.In plus, alimentele acide (cum sunt rosiile, lamaile, otetul) preiau si mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, in cazul rosiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs daca acesta este gatit in aluminiu.Acesta nu este singurul studiu care leaga boala Alzheimer de prezenta aluminiului in corp, ingerat prin mancare. La sfarsitul anilor '90 cercetatorii unei Universitati din New York veneau cu aceleasi rezultate, analizand consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.Cum sa eviti pericolul? Evita sa gatesti mancarea, mai ales ingredientele acide, in recipiente de aluminiu si nu o inveli in folie daca stii ca o vei expune la temperaturi mari.Nu lasa mancarea de pe o zi pe alta in recipente sau in folie de aluminiu.Schimba-ti oalele si tigaile cu unle din fonta, otel inoxidabil sau ceramica.Pentru fripturi perfecte, foloseste vase de copt ceramice cu capac ceramic, marineaza carnurile inainte ca sa se fragezeasca mai usor sau bazeaza-te pe tehnica en papillote.Sursa Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
missdarcey Postat Martie 30, 2014 Raport Distribuie Postat Martie 30, 2014 Eu la gatit am numai oale si tigai de inox si la creuset. Am si doua emailate dar le scot foarte rar. Folie de aluminiu nu folosesc la copt niciodata , am vase cu capac. Si nici cu hartia de copt nu sunt prea lamurita , sigur are ceva chimicale care o fac "nelipicioasa" . Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Alizee Postat Martie 30, 2014 Raport Distribuie Postat Martie 30, 2014 Este atat de controversata folia de aluminiu, incat prefer sa impachetez alimentele pt a le coace in cuptor, in hartia speciala pt copt. Despre ea nu am citit sau auzit nimic alarmant. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
sweet_y Postat Aprilie 5, 2014 Raport Distribuie Postat Aprilie 5, 2014 Auzisem candva ca folia de aluminiu este daunatoare, dar nu stiam ca pana intr-atat!! Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
sweet_y Postat Aprilie 5, 2014 Raport Distribuie Postat Aprilie 5, 2014 Adio peste in cuptor in folie de aluminio, imi va fi dor de tine... Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Aprilie 5, 2014 Raport Distribuie Postat Aprilie 5, 2014 Eu care folosesc folia de aluminiu,de doua poate trei ori pe an,cind fac rata cu portocale,si impachetez in folie pieptul de rata pentru citeva minute...nu ma simt deloc amenintata de teroarea aluminiului! Dana Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
eumada Postat Aprilie 5, 2014 Raport Distribuie Postat Aprilie 5, 2014 nici eu nu ma tem. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Oana_B Postat Aprilie 7, 2014 Raport Distribuie Postat Aprilie 7, 2014 Adio peste in cuptor in folie de aluminio, imi va fi dor de tine... Yeap, un adio si de la mine folie de aluminiu. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
372018 Postat Mai 5, 2014 Raport Distribuie Postat Mai 5, 2014 Voiam sa spun ca Alizee are dreptate. Cautand pe net o reteta, am gasit o info preluata de la Jamie Oliver, cum ca friptura iese suculenta si frageda daca este acoperita cu hartie de copt. Dar tricul e ca sa fie udata din plin cu apa si apoi stoarsa. Am incercat, Am pus-o in doua(adica doua straturi ) si marginile le-am bagat in tava. Iese bestiala! Desigur, pt rumenire ultimile 10 minute am inlaturat-o, dar am refolosit-o ulterior ca si capac :P ca sa ramana fripturisionul cald. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Letitia1 Postat Mai 6, 2014 Raport Distribuie Postat Mai 6, 2014 De care hirtie de copt, ca sint nu stiu cite feluri. Interesanta idee. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.