Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

intrebare pentru fetele din Germania / Steuerklasse


Recommended Posts

Am o intrebare, daca s-a confruntat recent cineva, caci pe internet nu m-am dumirit ....

Sotul lucreaza cu contract de munca in DE din 1.11.2014, a primit acum Steuernr.(trebuie sa mearga vineri la finante) si implicit urmeaza sa opteze pentru clasa de impozitare.

Eu locuiesc in Ro cu copilul, sant salariata si bineinteles impozitata aici.

Aveti idee, pt ce Steuerklasse trebuie sa opteze ? Citisem pe net ca va fi automat inregistrat la clasa 1,  pt ca noi nu locuim acolo. Ceea ce e foarte dezavantajos....aceasta clasa 1. Acum nu stiu cat de actualizat era site-ul pe care am citit, ma poate ajuta cineva cu informatii / experiente recente ?

 

Multam frumos si o seara buna [:)]

 

Ingrid si Cristi 11 ani

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Si eu stiu la fel,automat va fi incadrat la clasa de impozitare 1(Romania nu impoziteaza diferit in functie de starea civila si deci automat nu ai avea d ece s abeneficiezi de clasa d eimpozitare 3 nemteasca,care intradevar v-ar aduce mai mult in cont)

 

Insa exact nu stiu s apsun,desi fratele meu tot la 1 a fost cind  alucrat cu contract(temporar insa)in Germania.

 

Am auzit insa(deci vorbesc din auzite nu concret)ca se pot recupera banii de la fisc,in momentul in care inceteaza contractul d emunca din Germania.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Hi,

 

Pentru cei ce stau aici cel putin are de ales intre clasele III, IV si V; Clasa I e pentru cei necasatoriti; in varianta asemananatoare cu IV fara copii( cand ai copii ai ceva beneficii suplimentare la suma totala brutto castigata in momentul cand se face declaratia de impozit) nu e dezavantajoasa. Insa cel mai bine ar fi in clasa a III a.

 

Cristina

 

NU stiu insa de ce ar fi el considerat in I aici.. Poate doar temporar si totusi se poate schimba

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

dana, eu de aici (vezi Arbeitnehmer mit Staatsangehörigkeit eines Staates der EU/EWR und Wohnsitz oder gewöhnlichem Aufenthalt in der Bundesrepublik) inteleg ca e posibil clasa 3 (in functie de salariul sotiei)

 

Dar n-am citit cu atentie, ca ma grabesc.

 

ingrid, sotul are contractul pe mai mult sau mai putin de 6 luni?

Oricum, cel mai bine e sa explice situatia celor de la Finanzamt, eventual sa aiba certificatul de casatorie, de nastere copil si o adeverinta cu salariul tau.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Phua...ce complicat!!!!

 

Cred ca doar Finanzamt-ul poate spune exact in cazul lui.

 

La frate meu a fost simplu,clasa I,totul facut de contabil...nu inteleg de trebuie el sa opteze pentru clasa de impozitare...nu se acorda automat(in functie de conditiile fiecruia,bineinteles)si apoi o poti schimba eventual ?

 

(acum ca tot discutam de asta,clasa de impozitare cit de des o poti schimba? )

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa fie sotul tau la clasa de impozitare 3, care e cea mai avantajoasa pentru casatoriti, trebuie sa indepliniti voi amandoi ca sot si sotie niste criterii. Ah, e greu sa explic in romana, trebuie sa fiti amndoi in Germania platitori de taxe pe tot venitul si sa locuiti amandoi aici. Daca unul din soti are clasa 3, celalalt e obligat sa ia clasa 5 si la sfarsitul anului se face o declaratie de venit comuna cu veniturile cumulate. Daca tu nu locuiesti in Germania, ar fi cateva posibilitati sa intre sotul tau la clasa 3 - sa iti declari si tu domiciliul in Germania si sa iti impozitezi aici veniturile. Ar trebui ca minim 90% (parca) din venituri sa fie obtinute in Germania sau tu sa fii sub un anumit prag  (nu am legea in fata). Asta cu limitele nu sunt chiar sigura acum din cap daca se aplica si la toti cetatenii EU sau doar la cei care fac naveta peste granita. In orice caz daca ati alege varianta asta toate veniturile voastre cumulate s-ar impozita aici si pentru tine ar trebui completata o anexa la declaratia de venit cu veniturile din strainatate si taxele pe care le-ai platit deja acolo.

 

In mod automat cred ca va fi trecut la clasa 1 si orice alceva trebuie rezolvat prin cerere la Administratia financiara de care tine cu domiciliul.

 

Nu stiu daca m-am facut inteleasa.

 

Mai raspund daca mai ai intrebari

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

exact asta scrie si in link-ul pe care l-am pus eu.

- angajat cu cetatenie Eu si domiciliul in De (domiciul insemnind > 6 luni pe ani)

- sotia locuieste in Eu

- cel putin 90 % din venitul anual este obtinut in De

- venitul din EU (adica al sotiei) <= 12272 EUR (sau 8182 (=2/3), 4091 EUR (=1/3) in functie de tara; nu stiu exact in ce grupa este incadrata Ro; in alta parte scrie ca Ro e in grupa 3 (dar sint 4 grupe, nu 3 cum se spune aici) cu 50% din suma)

Daca sint indeplinite conditiile astea

-> nu are steuerkarte, ci o adeverinta pe care (poate) face cerere pt clasa de impozitare 3 (si altele pe care nu le cunosc)

 

Deci ramine recomandarea sa se duca cu toate actele la Finanzamt si le explice alora situatia.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

[offt]

 

Aoleu, ce complicat e cu impozitele acolo!! Aici e e mai simplu, si si asa unii le mai sar  [:-)))] sau incearca sa le sara...

 

Si cate clase de impozitare sunt acolo? Conteaza daca esti necasatorit/casatorit fara copii/casatorit cu copii/ parinte singur/ nr copii etc? NU stiam... Daca s-ar introduce la noi sistemul asta, ar sari multi in sus ca-i discriminare

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...