Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Viata de cercetator, Robotul Philae a aterizat pe o cometă, un proiect lansat acum 25 de ani!


Admin

Recommended Posts

  • Administrators

Probabil ca ati citit stirea:

 

"Robotul Philae a coborat lin spre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, la care a ajuns dupa sapte ore de la desprinderea de sonda Rosetta la ora 10,00 (09,00 GMT). "A decurs bine. Suntem foarte fericiti. A decurs fara probleme", a declarat Andrea Accomazzo, directorul de zbor pentru misiunea Rosetta la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) al ESA, in Darmstadt."

Ce doresc sa supun dezbaterii nu este stirea in sine ci un aspect din viata de cercetator:

un proiect inceput acum 25 de ani cu o sonda care calatoreste in spatiu de 10 ani! Nu stiu sigur dar banuiesc ca in acesti 35 de ani, aproape jumatate din viata unui om, cercetatori care au inceput acest proiect s-au pensionat sau poate chiar au murit. Ma inteb cum este sa participi la un proiect in care sa astepti rezultatele peste 20 de ani, timp in care se pot intampla multe! Ce il motiveaza pe un cercetator sa aiba asa de multa rabdare?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Viziunea.

Vezi tu majoritatea oamenilor gandesc pe termen scurt (acum,azi, eventual maine) si la nivel personal sau de grup restrans(eu, ai mei, eventual un prieten).

Unii oameni vin pe acest pamant cu "un ceva". Acestia au viziune. Iar viziunea nu se adreseaza strict lui. Ei gandesc. Gandesc in viitor, emit ipoteze, isi doresc raspunsuri care insa in loc sa-i potoleasca le atata mai tare dorinta de a vedea mai departe. Nimeni si nimic nu-i va schimba pentru ca este ca un foc ce arde tot timpul. Nu conteaza subiectul, poate sa fie acesta, poate sa fie o afectiune, poate sa fie o ciuperca, o bacterie , un virus o solutie nerezolvata la matematica, un concept la fizica sau chimie sau biologie, lumea este nesfarsita si mereu va exista un acel "ceva" care va provoca. Pentru acesti oameni timpul este ceva mai putin relevant ca marime si insignifiant fata de raspunsurile ce pot sa vina si mai ales de importanta acestor raspunsuri. Acesti oameni nu gandesc pentru ei ci gandesc pentru cei care vin dupa ei pentru ca perceptia lor este ca toti formeaza verigi esentiale intr-un lant numit cunoastere si nimeni nu-si va permite "luxul" de a intrerupe veriga lui cand insasi acest lant inseamna esenta in credinta si dorinta personala.

 

Cat despre stirea de mai sus am fost si eu foarte emotionat sa o aud, foarte surprins as putea spune chiar fericit pentru ca omenirea a mai facut inca un pas (alaturi de alti pasi desigur) pentru a gasi raspunsuri. Este un proiect minunat si marele meu regret este ca prin natura situatiei nu va dura mai mult insa e bine chiar si asa. Sper ca multe raspunsuri sa parvina si sa ajute la gasirea de explicatii si de deschidere inerenta spre alte ipoteze. Ma bucura foarte mult aceasta reusita.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu este chiar aşa dramatic. Pentru fiecare din membrii implicaţi această misiune spaţială este doar unul dintre multele alte proiecte la care participă sau au participat.

Ceea ce, însă, nu ştirbeşte cu nimic emoţia de a-şi vedea un vis împlinit după atâţia ani de suspans. La care se adaugă, iata, orele ce ticăie până vineri seara, când vor afla dacă bateria mai are suficientă energie pentru a transmite un nou set de date, inclusiv rezultatele forării ce tocmai a început în roca cometei.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...