Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Intre principii si interes personal. Cine are dreptate?


Recommended Posts

  • Administrators

La cerere am facut SPLIT si am creat o discutie noua cu temele de mai jos.

 

3 povesti adevarate (offtopic) care ar trebui sa-i inspire pe aceia care cred ca Ponta nu trebuie sa demisioneze:

 

1. Cand cu plagiatul lui Ponta am intrebat un fost coleg de facultate, cu doctorat, ce parere are. Mi-a spus: majoritatea din cei care fac doctorat in Romania copiaza, fac munca de cercetare de forma, publica carti de forma, dau mese la prezidiu si isi i-au doctoratul nemeritat. Chiar si eu am facut la fel! Mi-a trebuit doctoratul ca sa pot sa ajung profesor! Toti fac la fel!

La polul opus, un alt coleg care si-a luat doctoratul dupa 6 ani intensi de munca la Universitatea din Delft. Dupa toata munca depusa s-a simtit insultat de ceea ce a facut Ponta si de cum a fost tratat cazul in Romania. Va intreb eu, cine are dreptate?

 

2. Cand s-a introdus bacalaureatul "pe bune" si s-a picat pe capete, multi parinti au protestat spunand: pe vremea noastra se copia pe rupte, anul trecut inca se copia, de ce un elev anul trecut a luat bacalaureatul copiand si baiatul meu - dupa numai un an - a picat bacalaureatul si nu poate da la facultate pentru ca nu a fost lasat sa copieze?

Dar parintele unui copil care a invatat si care a luat bacalaureatul pe bune, care a investit in educatie, poate in meditatii, ce trebuie sa spuna la astfel de remarci? Cine credeti voi ca are dreptate?

 

3. Am un prieten care avea un nepot care venise sa studieze in Bucuresti si statea la el in casa. Dupa o vreme a observat ca ii dispareau bani din buzunarele hainelor de la cuier dar nu putea sa demonstreze exact ca dispar efectiv caci nu stia cati bani a avut in buzunar. Intr-o zi a organizat un flagrant: a pus in buzunar la cuier suma de 23 de RON iar dupa ce tanarul aflat in gazda a trecut pe la cuier s-a dus imediat sa verifice si a constatat ca avea doar 21 de RON.  L-a confruntat pe tanar si acesta a recunoscut ca a luat 2 lei, si a recunoscut ca a mai luat bani si in alte zile. A 2-a zi i-a sunat pe parintii tanarului, le-a explicat situatia si le-a spus ca nu mai poate sa-l tina in casa si ca (ei, parintii) trebuie sa gaseasca o alta solutie. Spre uimirea lui, parintii tanarului au spus: "Hai mai, acum chiar il dai afara pentru ca ti-a luat 2 lei din buzunar? Este vorba doar de 2 lei!!!" Cine credeti voi ca are dreptate?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Admin,eu as face subiect separat cu mesajul anterior,tare ma intereseaza parerea celor ce acuza cu usurinta de lipsa de fairplay,de lipsa de obiectivitate,de faptul ca (ne) "pute"anumite comportamente si ca se scuipa cu seminte in capul cetateanului roman.

 

Exemplele sunt perfecte-din punctu meu de vedere bineinteles,pentru stadiul actual al societatii romane civile,la toate nivelurile.

 

E o constatare amara ,nu o "tradare de patrie"...

 

PS .Karl Theodor zu Guttenberg,a fost acuzat d eplagiat si s-a retras imediat din functia de ministrul al apararii Germaniei.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Admin,multumesc ca ai facut subiect separat(poate nu e  neaparat subiect de politica)...mi s epare o discutie foarte interesanta.

Personal principiile troneaza,insa pentru multi principiile nu exista,sunt vazute asa ca un moft sau snobism...insa o societate in care principiile sunt respectate(indiferent care sunt alea respect,iubire de seaman,de aproapele tau...ma rog asta imi vine aucm in minte)este o societate prospera,ce progreseaza pentru ca omul e in planul principal si nu interesele proprii.

 

Nu intotdeauna insa respectarea principiilor inseamna si biruinta,cistigarea unor conflicte,rezolvare aunor probleme...tocmai pentru ca ele-principiile,nu exista pentru toata lumea,important e cistigul personal.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Da este un subiect foarte interesant si important.

In '90 batranii din politica spuneau ca reforma in Romania trebue sa inceapa cu reforma morala, cei care au gresit sa-si recunoasca greselile, sau cum spunea Liiceanu in "Apel catre lichele" sa faca un pas inapoi.

Dina pacate cei care erau in situatia asta erau la butoane au ras si au mers mai departe cu cinism.

 

Intr-un interfiu Flavia Coposu a afirmat ca seniorul Coposu i-ar fi spus lui I. Iliescu "Sunt o persoana foarte dispusa la dialog si negociez orice, in afara de principii!”, si pentru asta a fost considerat inflexibil.

 

Revenind la cele trei cazuri o sa ma fac avocatul diavolului!

 

La primul punct raspunsul este si da si nu sau cum spune rabinul amadoi au dreptate.

Intradevar doctoratele in Romania nu s-au obtinut pe merit, lucru condamnabil, dar a condamna selectiv numai pe unii este inechitabil/imoral.

In mod normal ar fi trebuit sa se dea un termen pana la care toti cei care stiu ca au obtinut titlul fraudulos sa renunte la el, dupa care sa-i verifice pe toti si sa aplice sanctiuni dure la cei care l-au obtinut nemeritat.

 

Acelasi lucru l-as face cu averile dobandite ilegal sau prin trafic de influenta dupa '90, pentru ca daca ii condamna numai pe unii acestia o sa spuna ca este o actiune politica. Ar trebui sa li se dea un termen pana la care sa returneze averile si apoi sa puna premii pe informatile care duc la ilegalitati. Sa nu se prescrie nici o fapta de coruptie savarsita prin administrarea puterii.

 

La al doilea caz nu prea este nimic de facut. Eventual sa se renunte la bacalaureat ca si criteriu de selectie, si sa se revina la admitere pentrua realiza egalitatea de sanse.

 

La al treilea caz parintii cred ca au apreciat ca sanctiunea este disproportionata in raport cu fapta, ceea ce cred ca e gresit.

Era o vorba in popor care spunea ca, "cine fura azi un ou maine va fura un bou"!

Dintr-un copil hot iese un infractor mare. Adevarul e ca in trecut se punea mult mai mare accent pe onestitate.

 

Un unchi imi povestea ca find copil de 10-12 ani, a trecut cu bunicul cu caruta pe laga o livada cu zarzari a unui vecin instarit. In livada pe jos era un covor galben de zarzare coapte din care proprietarul urma sa faca palinca. Unchiul avea inca 6 farati si nu aveau livada mare. A sarit din car si a luat de pe jos zarzare si le-a bagat in camasa la piept. Cand s-a intors la caruta bunicul l-a facut sa le arunce, si pentru ca nu-i venea s-o faca a pocnic cu biciul pe langa urechile lui. Bineinteles ca le-a aruncat, dar se gandea "ce tata rau am ca nu ma lasa sa iau niste zarzare care se strica pe jos".

Dupa ani de zile poveste si privea cu totul altfel evenimentul. Nu-l mai considera pe bunicul un tata rau.

 

Este clar ca principile morale s-au degradat, dar procesul reversibil nu poate fi realizat peste noapte.

Nici sa se sanctioneze selectiv nu-i normal, dar nici sa-i lasi pe toti nepedepsiti pentru ca exista un precedent.

 

Un proces de reforma morala ca sa aiba succes trebuie initiat de cei de la putere, dar pentru ca sa fie initiat  acestia trebuie sa creada in acele valori si sa fie model de conduita.

Nu sunt sanse de reforma morala cat timp la conducere sunt niste oameni care considera principiile niste prejudecati de care trebuie sa te debarasezi ca sa nu te impiedici de ele in viata, si care considera descurcareala "smecheria damboviteana" si tupeul adevaratele valori care asigura succesul.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pentru punctul 1.

Din pacate este o practica intalnita asta cu suntarea doctoratului. Nu stiu cat de des. Trist este ca oamenii aceia care ajung profesori universitari fraudand doctoratul pot fi pusi la un moment dat in situtia de a penaliza un student ce a copiat.

Si asta din punctul meu de vedere este mai mult decat imoral.

 

Cunosc, in schimb, 2 persoane, profesori, care si-au dat doctoratul si au muncit pentru el ani de zile. Au facut-o pentru ele insele si in prezent sunt profesori remarcabili ce predau la scoala generala si la liceu.

 

Din aceste motiv, din respect pentru realizarile  si stradaniile lor si a multora ca ei nu imi vine sa murdaresc institutia doctoratului pentru ca niste pramatii s-au c pe ea.

 

In schimb as fi multumita daca s-ar da niste pedepse mai aspre, decat luarea titlului de dr.  Adica o amenda, ceva luni cu suspendare, interzicerea de niscaiva drepturi civile pentru ca... ajungem la punctul 2.

 

Probabil ca au fost destule voci nemultumite ca nu se mai poate copia la bac si din randul copiilor (care au avut de altfel bune exemple in plagiatorii ajunsi ministri) si din randul parintilor. 

Dar majoritatea au fost multumiti de noul sistem.

 

Caci exista o majoritate de oameni cu princpii, moralitate si masura lucrului bine facut. Numai ca majoritatea asta are bun simt, isi duce viata tacut, nu face parte din "stirile de la ora 5". Ceilalti, chiar daca mai putini, sunt vocali, laudarosi, fara principii si se lafaie pe toate canalele de stiri plini de ei si de fraudele lor.

 

Eh, aici trebue noi ca societate sa lucram:.

Cum ii scoti la suprafata pe cei multi cu principii si moralitate? Cum tai capetele serpilor astora veninosi care ne trag in jos?

 

Habar nu am. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu am principii multe... dar au fost momente in viata mea in care am pus aceste principii inaintea interesului personal. 

Depinde de fiecare persoana in parte insa... si "cine are dreptate?"... nu stiu... cine detine adevarul suprem...

Fiecare cum isi asterne asa doarme. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 Ca sa vorbim toti despre acelasi lucru:

 

PRINCÍPIU, principii, s. n. 1. Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc

(Din dex online)

 

Cred ca toti oamenii au principii, conform definitiei de mai sus, nu am vazut sa se precizeze ca e obligatoriu sa fie pozitive :)

 

Personal am constatat schimbarea, evolutia, dezvoltarea propriilor principii, o data cu inaintarea in varsta si acumularea de informatii si experienta de viata.

Cred ca ar fi si gresit sa ma ghidez acum dupa aceleasi principii ca la 20 de ani :)

 

In acelasi mod cred ca se extinde problematica si asupra unei societăți.  Trebuie sa acumuleze experientele necesare unor principii similare altor societăți model. Cu alte cuvinte nu se pot copia si lipi principiile altora, fie ele cele mai cele, ci trebuie sa ajungem la ele pe acelasi drum pe care au mers si ceilalti....

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

A, cat despre interesul personal, in opinia mea acesta primeaza, sau ar trebui sa primeze.

Este variabil, pentru ca depinde de educatie, nivel de inteligență , statut economic.....etc.

Dar eu privesc asa: daca eu sunt multumita, sanatoasa,  odihnita, ....etc atunci ma pot ocupa de copilul meu relaxată, voi conduce calm, voi raspunde cu rabdare, voi zambi, voi munci mai cu spor...

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

A, cat despre interesul personal, in opinia mea acesta primeaza, sau ar trebui sa primeze.

Este variabil, pentru ca depinde de educatie, nivel de inteligență , statut economic.....etc.

Dar eu privesc asa: daca eu sunt multumita, sanatoasa,  odihnita, ....etc atunci ma pot ocupa de copilul meu relaxată, voi conduce calm, voi raspunde cu rabdare, voi zambi, voi munci mai cu spor...

Deci pentru interesul personal treci peste principii...sua nu am inteles eu cum trebuie?

 

Nu cred ca mi-am schimbat principiile in functie de virsta,nu stiu cum as fi putut sa nu fiu de acord cu furtul(de exemplu)la tinerete si acum sa spun...e ok,merge o tura!!! [:D] Sau cu luatul barbatului alteia...tot de exemplu.

 

Sau poate expliic tu cum vezi schimbarea asta,poate nu pricep eu exact la ora asta?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Deci pentru interesul personal treci peste principii...sua nu am inteles eu cum trebuie? Nu cred ca mi-am schimbat principiile in functie de virsta,nu stiu cum as fi putut sa nu fiu de acord cu furtul(de exemplu)la tinerete si acum sa spun...e ok,merge o tura!!! [:D] Sau cu luatul barbatului alteia...tot de exemplu. Sau poate expliic tu cum vezi schimbarea asta,poate nu pricep eu exact la ora asta?

 

Intrebarea 1: interesul personal este un principiu pentru mine.

Înainte sa se tragă concluzii pripite, fac precizarea ca interesul personal in cazul meu se refera la satisfacerea necesitatilor minime spre medii, cu straduinta zilnica de a reduce aceste necesitati ssi de a interioriza faptul ca "se poate trai fericit cu foarte putin material si mult spiritual"

 

Intrebarea 2: s-au imbunatatit si diversificat principiile mele o data cu varsta, de exemplu eram intoleranta si acum sunt mai toleranta.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...