Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Procura de vanzare apartament trimisa din SUA. Cine hotaraste in RO?


ML

Recommended Posts

Intentionez sa-mi vand apartamentul din Bucuresti prin procura data mamei. Am inteles ca notarii romani prefera ca aceasta procura sa vina autorizata via Consulatul Roman din US si nu cu apostila de la Haga.

 

Cunosc pe cineva care anul trecut a vandut apartamentul din Brasov via procura apostilata si nu autentificata la Consulat.

 

Intrebari:

 

- este la bunul plac al notarului roman sa accepte procura autorizata sau apostilata sau depinde si de alte autoritati care isi dau acordul dupa ce actele parasesc biroul notarial?

 

- daca imi dau silinta :), am sanse sa gasesc un notar care sa imi accepte procura apostilata? Am aflat, prin intermediul unei prietene din Bucuresti, 3 pareri diferite. Doar primul notar mi-a dat oarecare sperante ac procura apostilata ar fi valabila.. Ma intreb, din nou, daca depinde de notar. Nu avea habar sau, din contra, era f. bine pregatit si stia sa o ia pe anumite cai pe care altii nu le cunosteau? Care este legea? 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

ML, acum 5 ani am vandut apartamentul surorii mele.

Am avut o procura initiala facuta de sora mea la Consulatul Romana di America - procura care a fost OK si nu prea.

 

Dar... cumparatorul a luat apartamentul cu imprumut de la banca si banca a respins procura aceea si a dorit o alta procura in care sa fie trecute anumite paragrafe, date. 

Mi-au trimis un anume model, sora mea a  refacut procura la Consulatul  Roman din America si a retrimis-o prin DHL.

 

In procura pe langa autorizarea de vanzare trebuie specificat si ce se intampla cu suma de bani - in ce cont vor fi depusi, pe ce nume etc.

 

Procura ceea initiala, pe care banca (notarii bancii) au respins-o mi-a fost totusi de folos cand am facut alte acte premergatoare vanzarii (intabulare, scheme) platire impozite, scoatere de pe rol, plata celor 2-3% impozit pe suma ce se obtine din vanzare - care se plateste inainte de semnarea actelor si a primirii banilor.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc, Viviana.

 

Consulatul American sau Consulatul Romaniei in SUA? Inteleg ca nu a ales varianta cu apostilarea, nu?

 

Este adevarat, nu m-am gandit ca si banca ar avea ceva de spus (in cazul unui imprumut). Multumesc ca mi-ai amintit si de cont, nume pentru virarea banilor.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Scuze. Am rectificat deja. Consulatul Roman din America.

 

eu, daca as fi in locul mamei tale, as apela la o firma. Firmele astea lucreaza cu notari/notariate si daca gasesc cumparator ii vor spune excat ce trebuie sa contina procura in functie de metoda de virare a banilor (daca ii vireaza banca sau persoana fizica din contul personal sau o persona juridica) pasii de urmat. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu am trimis de aici procuri scrise in limba romana si apostilate; ai mei au tradus doar apostila in romana (asa li s-a cerut, era in engleza). Nu am avut niciodata probleme.

Asa mi-am cumparat teren si am construit casa in Romania si am luat toate autorizatiile necesare, am facut contracte la lumina, gaze, gunoi etc 

Modelul de procura l-am luat de pe site-ul unui notariat din Bucuresti (du-te la Notariat Tineretului si vezi modele de procuri acolo), apoi am mai adaugat eu diverse chestii pe ea; de fapt a fost o combinatie de procuri, pt ca am vrut sa cuprinda tot ce era necesar. 

Unele autoritati au cerut insa o copie legalizata a pasaportului meu; adica am facut copie, am dus-o la notar, a legalizat-o, am pus apostila si am trimis-o in Romania.

 

Mama ta ar trebui sa mearga la notarul la care se va face vanzarea si sa intrebe.

 

Vezi ca trebuie neaparat specificat in procura cine incaseaza banii, cine ii transfera si in ce cont. A patit-o o prietena care sta aici; nu a specificat lucrul asta in procura (facuta in Romania la notar  [batcap] ) si asa a trebuit sa mearga in tara sa incaseze ea banii.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 

Mama ta ar trebui sa mearga la notarul la care se va face vanzarea si sa intrebe.

 

 

Din cate stiu eu cumparatorul alege notariatul unde se fac actele, daca e vorba de credit bancile au in general notary agreeati. Nu unul singur dar iti indica niste notariate preferate.

Nu stiu daca asta e practica generala dar in cazurile in care am fost implicata asa s-a intamplat.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Vin și eu cu experienta mea.

Vizare de teren arabil în ro, eu co-proprietar  am avut nevoie de procura sa o imputernicesc pe mama sa poată vinde pământul. 

 

Procura în limba romana legalizata la notar german + apostila de la statul german nu a fost acceptata de notarul roman.

 

Procura făcută prin intermediul consulatului roman de la München a fost acceptata cu bucurie și entuziasm  de notarul roman  [soricel]  [soricel]  [soricel] .

 

Totul e bine cine se termina cu bine: am vindut pământul și am papat banii  [ups]  [pk]  [pk] .

 

Aaaa, menționez  ca asta s a întimpinat într un orășel prăfuit din provincie.  În capitala or fi notarii mai "umblati" și or fi aflat de existenta apostilei de la Haga. 

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Viviana, te-as intreba despre firme din astea serioase, dar poate putin mai incolo.

 

Alicia,  cei de la consulatul roman spun ca documentele apostilate, considerate si de ei legale, sunt acceptate de catre notarii din Ro doar in cazuri ...usurele, nu cum ar fi de ex. o procura de vanzare/cumparare. 

 

Ella, vad ca esti in Elvetia. Vorbesti despre procuri apostilate in SUA? In ce an ai rezolvat astfel si unde? Bucuresti? Imi da sperante ceea ce scrii, asa vreau si eu sa fac, dar imi este teama ca voi pati precum Alicia. Nu ma pot deplasa la Consulat iar in tara imi este, la fel, greu sa vin

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Alicia,  cei de la consulatul roman spun ca documentele apostilate, considerate si de ei legale, sunt acceptate de catre notarii din Ro doar in cazuri ...usurele, nu cum ar fi de ex. o procura de vanzare/cumparare. 

 

 

Eu te cred ca asa zic ei dar după mintea mea e porcărie.  Ori valabila apostila pentru toate documentele ori nu ar trebui acceptata deloc. După cum vezi experientele sint diferite, Ella a putut sa rezolve multe lucruri cu apostila, eu nu. Mi se pare a fi o inconsistenta în aplicarea legii dar eu nu lucrez în "domeniu". 

 

Ce vroiam sa mai spun e ca am fost surprinsa plăcut de consulatul din München. Ani zile am evitat cit am putut sa am de a face cu ei. Au fost foarte eficienți și mi a plăcut ca am găsit pe pagina lor formularele de procura, le am adaptat cu datele mele și textul care l vroiam scris și l am trimis la o adresa de a lor de mail. A fost bine ca ajunsa acolo n a ma trebuit sa completez cu pixul textul ala și doamna de la ghișeu a fost foarte amabila  [bib]  [flo2] . Procura a fost gata în 2 zile. Te cred ca e greu sa ajungi la consulat. Îți doresc sa găsești soluția cea mai buna.  [flo2]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...