roxanaz Postat Februarie 25, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 25, 2021 Mie imi place forfota pusului pt iarna :). Eu fac gem de caise, capsuni si zmeura si zacusca. +1(si gem de prune, si peltea de gutui si de mere, si dulceata de gutui, si gem de mure. le ador. mor de inima cand vad cat costa un borcan in supermarket :) ) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
dana vio Postat Februarie 25, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 25, 2021 In copilaria comunista nu gaseai iarna legume/fructe ca acum.Era normal sa pui gemuri/compoturi/muraturi/zacusti pt "la iarna" :-) Mie personal imi e dor de toate acele bunataturi (eu nu ma pricep) si de sentimentul de asteptare, ca cada prima zapada sa dai iama in camara :-) Da, dar cele care se gasesc acum iarna sunt de sera, nu prea sunt bune ptr copt ptr zacusca de ex, plus ca sunt foarte scumpe. Cele puse de vara sunt din piata, din gradina, mai sanatoase si mult mai ifetine. " a cada prima zapada sa dai iama in camara :-) ' cand eram copii aveam o vorba : prima zapada - ultimul compot. [:-)))] Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Mik Postat Februarie 25, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 25, 2021 Stiu ca ma punea mama oarecum la treaba toamna, dar jur ca nu am nici o amintire neplacuta. Faceam ce imi spunea mama cu mare drag, de la curatat morcovi sau ceapa, la cumparat in ultimul moment si intr-un sfert de ora o bazaconie uitata. Acum mai pun ce se gaseste in exces in gradina, asta toamna am pus gogonele verzi si au iesit minunate. Si fac dulceata din toate fructele posibile. Zacusca imi place si o fac cind gasesc vinete si ardei, insa nu cantitati mari. Ma bucur ca stiu sa pun una-alta la murat sau in otet, sa usuc patrunjel cind am in exces, cimbru, menta din astea. Bine, chestii sofisticate ca ardeii umpluti cu varza rosie n-am facut niciodata pentru ca nu gasesc varietatea buna de ardei. [de asta si de pepeni murati mi-e cel mai pofta] Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Judoka02 Postat Februarie 25, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 25, 2021 Stiu ca ma punea mama oarecum la treaba toamna, dar jur ca nu am nici o amintire neplacuta. Faceam ce imi spunea mama cu mare drag, de la curatat morcovi sau ceapa, la cumparat in ultimul moment si intr-un sfert de ora o bazaconie uitata. [il] [il]Si ce fain e sa ai o gradina. Cum la vremurile de trista amintire, nu prea era mancare pe piata, conservele astea ajutau. La noi in casa se facea zacusca, bulion, peltea de mere, gutui. Intr un fel sunt nostalgica dupa vremurile alea. Acum mult industrial si chimicale. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
antmil Postat Februarie 25, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 25, 2021 Recitesc cartea lui Michael Pollan - "The Omnivore's Dilemma" si zau ca iar imi vine sa imi pun si eu de o gradina mica in curte. Cind m-am mutat aici, am plantat ceva pomi fructiferi si au inceput sa dea roade. Cred ca primavara asta incerc din nou - sper sa izolez gradina de cainele mare ca el mi-a sapat-o pe cea veche. Si mie imi place sa pun dulceturi, gemuri si zacusca...am facut si compot (sotului ii place la nebunie). Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Collins20 Postat Februarie 26, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 26, 2021 Cand merg vara in vacanta acasa e musai sa fac suc de rosii, gasesc rosii in sat sau la vecinii mei, la parinti. Ai mei au facut " o industrie" din asta:). Au in gradina un cazan special pentru sosuri, zacusca, gemuri, etc., caruia i-au facut o casuta , sa nu ii poua cand stau si invart in maglavaisuri. Cea mai tare chestie pe care o fac e bulionul de gogosari , asta pe langa dulceata de soc. Ant , eu m-am inscris pentru un allotment dar slabe sperante, lista de asteptare e foarte lunga. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Mik Postat Februarie 26, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 26, 2021 Cand merg vara in vacanta acasa e musai sa fac suc de rosii, gasesc rosii in sat sau la vecinii mei, la parinti. Ai mei au facut " o industrie" din asta:). Au in gradina un cazan special pentru sosuri, zacusca, gemuri, etc., caruia i-au facut o casuta , sa nu ii poua cand stau si invart in maglavaisuri. Cea mai tare chestie pe care o fac e bulionul de gogosari , asta pe langa dulceata de soc. Am mincat o singura data. Si culmea e ca as putea face dar nu stiu cum. Pune reteta, te rog. [flo2] [flo2] [flo2] Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
mcoca Postat Februarie 26, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 26, 2021 Mik, ia uite: https://savoriurbane.com/dulceata-din-fructe-de-soc-reteta-simpla/ Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Collins20 Postat Februarie 26, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 26, 2021 Nu stiu exact cantitatile , intreb cand sun, dar am vazut in vara la sora mea ca a spalat , ales boabele si le-a pus de seara pana dimineata in cratita cu zaharul deasupra si le-a lasat pana dimineata , apoi a fiert-o. Pentru mine dulceata inseamana zahar si fruct. Nu adaug niciodata vanilie, nici macar lamaie. Mama mea mai punea rondele de lamaie deasupra. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Fleurdelise Postat Februarie 26, 2021 Raport Distribuie Postat Februarie 26, 2021 Eu mai fac zacuscă, nu că nu s-ar găsi la magazinele est-europene, dar nu e așa bună ca a mea Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.