Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Vremea zacustelor ....


Recommended Posts

va pun eu maine o reteta de zacusca, facuta doar din ardei capia (sau de buzau), fara vinete, fara ciuperci, fara scos, pasat,  tocat la masina sau alte nebunii. 

stiu procedura de lucru si succesiunea operatiilor, insa nu am idee in legatura cu cantitatile. o intreb pe mama si pun maine reteta.

zacusca asta e "mostenire" de familie, o facea bunica din partea tatalui, basarabeanca la origine. 

garantez ca este absolut delicioasa. si parca mai usor de preparat, in comparatie cu alte retete, in care pe langa ardei, se pun vinete sau alte nazdravanii delicioase.

Pune pune dar cu detalii - la asa ceva sau ce tine de bucatarie oricand sunt interesat  [flo2]

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

asaaa. am revenit cu reteta de zacusca bunicii din basarabia :

 

- 10 kg ardei capia sau de buzau - se coc, se curata de pielita, cotoare si samburi (e foarte important sa nu ramana samburi, daca ajung in borcan, pot fermenta si se strica zacusca); nu se pun neaparat la scurs, au timp sa se scurga pana ii curatati pe toti si ajung sa fie taiati fasii.

- 2 kg morcov - se curata si se dau pe razatoarea mare

- 2 kg ceapa - se taie felioare (julienne ?)

- 750 ml ulei

- 2 cutii mari de pasta tomate (concentratie 24-28%, gramajul cutiei 750-800 gr) sau 3 litri de bulion; daca folositi pasta de tomate, se dilueaza in putina apa, sa devina un pic fluida

- condimente : sare, piper, foi de dafin - dupa gust

- mama pune si usturoi, taiat felioare, cred ca 2 capatani de usturoi sunt suficiente.

- pentru o zacusca picanta, se pot adauga ardei iuti, taiati felioare, dupa gustul fiecaruia; sau boia iute/paprika.

 

- ceapa si morcovul se calesc in cei 750 ml de ulei, dupa ce ceapa devine sticloasa, se adauga si putina apa, astfel incat morcovul sa se patrunda putin, sa nu ramana tare.

- ardeii curatati se taie sau se rup in fasii, nu foarte late (sa zic max 1 cm)

- se adauga ardeii fasii peste morcovul si ceapa calite, se pune pasta de tomate diluata sau bulionul.

- optional se pot adauga ciuperci - 2 kg, taiate cubulete sau felioare (dupa cum preferati), calite separat de morcov si ceapa; se scot din uleiul in care au fost calite si se pun in compozitia sus-mentionata

- tot amestecul se lasa aprox 30 min la fiert pe aragaz, la foc potrivit, pana da compozitia in clocot, amestecati din cand in cand.

- apoi se umplu borcanele la 3/4 nivel (nu pline) si se pun in tava, la cuptor (fara capac), lasandu-le 45 minute la foc mediu, cele 45 de minute le contorizati din momentul in care incepe compozita din borcane sa fiarba/clocoteasca.

- se scot borcanele, li se pun capace si se lasa invelite intr-o patura pana a doua zi, sa se raceasca lent.

pofta buna ! daca face cineva aceasta reteta, sa-mi spuneti cum a iesit si daca v-a placut.

nu am idee cate borcane mari rezulta (am uitat s-o intreb pe mama), daca vreti sa faceti "de proba", reduceti cantitatile, pastrand proportia ingredientelor.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Imi plac retele voastre.

Mi-am propus sa fac zacusca saptamana asta.

Domnul sot al meu a copt, pe carbuni, asta vara (nu ca acum ar fi toamna) 25 de kg de vinete. Le-am sarat sa nu se innegreasca si le-am lasat la scurs 24 de ore in frigider, in strecuratori, mari, de plastic. 

Asa am procedat si cu ardeii Kapia. Acum doar scot pungutele din congelator.

 

Eu niciodata nu am facut zacusa cu rosii din conserva. Numai cu rosii proaspete.

Dupa ce zacusca este gata o bag in cuptor sa scada. Dupa ce ajunge la consistenta dorita o pun in borcane.

Borcanele cu zacusa, le pun si  pe ele in cuptor la foc cat de mic se poate. Le las sa clocoteasca putin si sa iasa uleiul la suprafata, apoi pun capacele. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu scurg nimic, pun la cuptor la foc mic si scade foarte bine. Am pus si ciuperci ultima data si ardei iute. Pusa in borcane si pus borcanele in cuptor pina incep sa bolboroseasca inauntru. Tin perfect.

 

Eu nu fac mult, as inebuni sa curat cu zecile de kilograme, o adevarata pedeapsa. Plus nu as avea unde sa pun atitea borcane dupa aia. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

aoleu, voi va amintiti o discutie mai veche, de la nu's ce subiect, in care cineva stabilit intr-o tara straina, dorind sa-si ospateze musafirii cu preparate specific romanesti, le-a oferit zacusca ? si cum unul dintre musafiri a avut o reactie neasteptata si a refuzat categoric sa guste, din cauza faptului ca a asociat aspectul zacustii cu altceva ?

[:-)))]  [:-)))]  [:-)))]

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mie mi-ar placea ca anul asta sa facem si o zacusca de fasole boabe. Aveti o reteta buna-buna?

exista si asa ceva ? nu stiam, n-am auzit / vazut / gustat. cred ca depinde foarte mult si de zona, si de traditiile din familie.

ce are in compozitie, in plus fata de fasolea boabe ? are gust mai mult de zacusca sau mai mult de iahnie ?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...