Administrators redactor Publicat Octombrie 12, 2015 Administrators Raport Distribuie Publicat Octombrie 12, 2015 help: E vremea castanelor si sunt inconjurata in magazine de castane, tigai de gatit castane si oameni care le cumpara. Ce se poate face cu castanele? Ce sugestii aveti? [batcap] Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
CorinaDani Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 in afara de castane coapte si piure de castane, n-am auzit alte variante.mie personal nu mi-a placut deloc gustul castanei coapte. o singura data am incercat, de curiozitate, are consistenta fainoasa si gust oarecum fad, asemanator unui cartof insuficient fiert. dar sunt altii carora le plac castanele coapte foarte mult. http://www.coolinaria.ro/a/2418/Cum-se-gatesc-castanele-comestibile.html Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 (editat) Gustul e dat si de soi, nu sunt toate castanele comestibile la fel, unele mai fainoase altele mai putin, si de cit de priceput e cel care le prajeste. Sunt foarte multe retete pe net in toate limbile deci usor de ales reteta preferata. Mie nu imi plac in deserturi dar le iubesc in mincaruri, garnituri, umpluturi si evident coapte alaturi de un paharel de vin rosu nou ( vin de anul asta abia facut).alte retete: in supele de toamna iarna, cele cu cereale( griu, orz), cele cu naut, fasole sau cele cu ciuperci, dovleac... In sosuri, gen tocanite si merg foarte bine cu mamaliga alaturi. Pentru cine le gaseste usor acum ( sau mai incolo, aici de exemplu e vremea lor pe la inceputul lui noiembrie) si vrea sa le manince si la iarna le poate pune in congelator. Cu coaja cu tot in pungute gata sa fie coapte ( in tigaie sau in tava din cuptor evident numai dupa ce au fost crestate ca altfel explodeaza) sau curatate ( de crude) de coaja maronie ( si de cea de dedesubt, atentie ca au doua coji, si cea de dedesubt trebuie scoasa) si puse in congelator in punga ca sa le folositi la umplutura de curcan sau alta pasare ( eu umplu bibilica ) la sarbatorile de iarna. Tot in congelator se pot pastra si fierte si curatate sau gata facute piure. Cind puneti castanele la fiert atentie la cele care plutesc, de obicei nu sunt bune, au viermisor inauntru.. desi nu se vede la prima vedere au macar o gaurica mica .. Atentie si la mirosul lor cind le cumparati, daca nu au fost tinute in conditii bune si miros putin a mucegai nu le cumparati.. trebuie sa fie tari, lucioase, grele, sa nu se simta coaja maronie ca si cum ar fi despartita de miez cu pernuta de aer intre ele,adica. Se pot cresta si numai cu o taietura, ca gura lui iliescu :-) de la o ureche la alta ..cu atentie sa nu crestati si pulpa ci numai coaja. edit: cind sunt gata coapte acoperiti castanele cu o cirpa ( stergar de bucatarie ) imbibata/stropita bine cu vin rosu, le va tine calde-umede, usor de curatat ( cind se racesc se curata greu) si le va da aroma mai deosebita.. ( reteta taraneasca din zona mea). Daca gasiti la magazin castane uscate, se vind in pungi si par mici si stafidite, tari ca niste pietre acestea se pun la inmuiat precum fasolea, peste noapte minim, apoi cind sunt hidratate se fierb de preferat cu o foaie de dafin sau cu rozmarin, le curatati coaja ( nu cea maronie ca pe asta o scot ei cind le usuca ci cealalta ca o pielicica ) si le folositi Editat de Octombrie 12, 2015 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
crista-s Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 ps .. nu uitati de faina de castane, de preferat macinata cu piatra. Cu ea se poate face orice de la piine, paste ( foarte bune cu pesto de busuioc de exemplu) la prajituri. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
dianama Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 Eu ori la bag la oala cu presiune ori la cuptor acoperite cu un capac. Noua ne plac muuult! Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
papanash Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 eu le am pe birou :) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Pepco Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 eu le am pe birou :) Astea nu sunt comestibile. Eu ador castanele coapte, dar la mine nu se gasesc. Baia-Mare e zona castanelor. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Administrators redactor Postat Octombrie 12, 2015 Autor Administrators Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 am facut azi un puree de castane , ca garnitura la un somon la gratarv- insa a iesit un pic granulos - am pus si ulei de masline in el insa vred ca trebuia sa il pun la o masina de tocat mai fin. Insa gustul e fain. Le-a placut alor mei. ;)) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Octombrie 12, 2015 Raport Distribuie Postat Octombrie 12, 2015 Mie nu-mi plac castanele(am mincat prima oara cind am ajuns in Germania,sotul meu le face la cuptor insa 2 imi sunt de ajuns ),insa pentru cei ca mine,iaca ce s epoate face cu castanele: Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Administrators redactor Postat Octombrie 13, 2015 Autor Administrators Raport Distribuie Postat Octombrie 13, 2015 Mie nu-mi plac castanele(am mincat prima oara cind am ajuns in Germania,sotul meu le face la cuptor insa 2 imi sunt de ajuns ),insa pentru cei ca mine,iaca ce s epoate face cu castanele:papanas, uite ce ai de facut azi cu ele ... fii creativa :) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.