Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Castane: ce facem cu ele?


Recommended Posts

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

in afara de castane coapte si piure de castane, n-am auzit alte variante.

mie personal nu mi-a placut deloc gustul castanei coapte. o singura data am incercat, de curiozitate, are consistenta fainoasa si gust oarecum fad, asemanator unui cartof insuficient fiert. dar sunt altii carora le plac castanele coapte foarte mult. 

http://www.coolinaria.ro/a/2418/Cum-se-gatesc-castanele-comestibile.html

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Gustul e dat si de soi, nu sunt toate castanele comestibile la fel, unele mai fainoase altele mai putin, si de cit de priceput e cel care le prajeste.

 

Sunt foarte multe retete pe net in toate limbile deci usor de ales reteta preferata. Mie nu imi plac in deserturi dar le iubesc in mincaruri, garnituri, umpluturi si evident coapte alaturi de un paharel de vin rosu nou ( vin de anul asta abia facut).

alte retete: in supele de toamna iarna, cele cu cereale( griu, orz), cele cu naut, fasole sau cele cu ciuperci, dovleac... In sosuri, gen tocanite si merg foarte bine cu mamaliga alaturi.

 

Pentru cine le gaseste usor acum ( sau mai incolo, aici de exemplu e vremea lor pe la inceputul lui noiembrie) si vrea sa le manince si la iarna le poate pune in congelator. Cu coaja cu tot in pungute gata sa fie coapte ( in tigaie sau in tava din cuptor evident numai dupa ce au fost crestate ca altfel explodeaza) sau curatate ( de crude) de coaja maronie ( si de cea de dedesubt, atentie ca au doua coji, si cea de dedesubt trebuie scoasa) si puse in congelator in punga ca sa le folositi la umplutura de curcan sau alta pasare ( eu umplu bibilica ) la sarbatorile de iarna. Tot in congelator se pot pastra si fierte si curatate sau gata facute piure.

 

Cind puneti castanele la fiert atentie la cele care plutesc, de obicei nu sunt bune, au viermisor inauntru.. desi nu se vede la prima vedere au macar o gaurica mica .. Atentie si la mirosul lor cind le cumparati, daca nu au fost tinute in conditii bune si miros putin a mucegai nu le cumparati.. trebuie sa fie tari, lucioase, grele, sa nu se simta coaja maronie ca si cum ar fi despartita de miez cu pernuta de aer intre ele,adica.

 

 

Se pot cresta si numai cu o taietura, ca gura lui iliescu :-) de la o ureche la alta ..cu atentie sa nu crestati si pulpa ci numai coaja. edit: cind sunt gata coapte acoperiti castanele cu o cirpa ( stergar de bucatarie ) imbibata/stropita bine cu vin rosu, le va tine calde-umede, usor de curatat ( cind se racesc se curata greu) si le va da aroma mai deosebita.. ( reteta taraneasca din zona mea).

 

Daca gasiti la magazin castane uscate, se vind in pungi si par mici si stafidite, tari ca niste pietre acestea se pun la inmuiat precum fasolea, peste noapte minim, apoi cind sunt hidratate se fierb de preferat cu o foaie de dafin sau cu rozmarin, le curatati coaja ( nu cea maronie ca pe asta o scot ei cind le usuca ci cealalta ca o pielicica ) si le folositi

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...