danielag Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 Andacos, există în DEX, uite aici: BULIÓN, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne servită fără zarzavat sau paste făinoase. 3. Mediu lichid obținut din carne sau din vegetale și folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus.bul’on. În cărțile de bucate scrise în interbelic apărea destul de des. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 In DEx-il ce l-am accesat eu on line mi-a scris :Niciun rezultat relevant pentru „bulion de pui”. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danielag Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 https://dexonline.ro/definitie/bulion Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
viviana Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 Nici macar Dex-ul nu a gasit o explicatie pentru "bulion de pui" Inteleg ca este usual in Romania in medii culinare,insa nu exista in DEX! Ma rog,era doar un exemplu pe care l-am lamurit ,sa spun asa...mai departe sa vedem cu supa minune ce te ajuta sa slabesti vazind cu ochii!!!! [:-)))] [:-)))]eh daca zice ca e zeama din carne, e de la sine inteles ca poate fi bulion de pui, bulion de vita, bulion de peste, bulion de berbec, na! Da, ajuta supa asta. E putin asemanatoare cu supa de varza. Are putine calorii.Dar nu tine de foame. Pe mine ma si diaretizeaza asa ca-i numa' buna. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 https://dexonline.ro/definitie/bulioneu am cautat bulion de pui...ca asa spune reteta!!!!! Ia cauta tu bulion d epui si vezi iti da vreo explicatie`? Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danielag Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 (editat) Păi în DEX nu apar la căutare toate sintagmele / construcțiile de mai multe cuvinte. Trebuie să cauți după cuvântul de bază. Edit: poți căuta ”iarba fiarelor” de exemplu, și nu-ți întoarce nimic. Dacă cauți iarbă, o să găsești și definiția pentru iarba fiarelor: iarba-fiarelor = a) plantă erbacee veninoasă, cu frunze opuse, acoperite cu peri, cu flori albe-gălbui (Cynanchum vincetoxicum); b) (în basme) iarbă cu putere miraculoasă, cu ajutorul căreia se poate deschide orice ușă încuiată; p. ext. putere supranaturală, care poate ajuta să obții ceva greu de obținut Editat de Februarie 4, 2016 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 eh daca zice ca e zeama din carne, e de la sine inteles ca poate fi bulion de pui, bulion de vita, bulion de peste, bulion de berbec, na! Pai tocmai ca termenul asta nu e cunoscut d etoti,hai ca eu n-am contact cu mediul romanesc zilnic,dar uite nici curcubica ,nici Marina...nu cunosc termenul. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andacos Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 (editat) Păi în DEX nu apar la căutare toate sintagmele / construcțiile de mai multe cuvinte. Trebuie să cauți după cuvântul de bază.Hmmm...poate ai dreptate,eu am cauta expresia ce nu am cunoscut-o,respectiv bulion de pui. edit Vad ca exista precizarea" rar" in dreptul explicatiei,deci nu e o expresie usuala,nici macar de cind a aparut Megaimage(sorry viviana,m-ai distrat tare cu folosirea expresiei odata cu aparitia lui Megimage [:-)))] [:-)))] ) Editat de Februarie 4, 2016 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
lavi02 Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 (editat) Realitatea vazuta de mine e asa: in Romania cuvantul bulion avea urmatoarele intelesuri:- in interiorul arcului carpatic, suc de rosii fiert si pus pe iarna- in exteriorul arcului carpatic, pasta de rosii In ultimii ani exista diversi care traduc retete de pe site-uri straine unde apare acest bulion cu semnificatia apa in care a fiert doar carne. Bloggerii astia traducatori, nu au stiut cum sa traduca acest bouillon asa ca l-au tradus ca bulion, ca semana. Ce ma amuza pe mine la acest articol este:- ce inseamna 398 sodium?- ce inseamna 11 glucide?- 0 grasimi e clar ce inseamna, 0 e singurul numar care nu necesita o unitate de masura. Glucidele nu sunt niste indivizi, sa le numeri, cum ar fi bulbi de ceapa. Sunt substante si necesita o unitate de masura. La fel si sodium care e romanescul sodiu si care probabil are si el o unitate de masura si probabil se refera la sodiul din NaCl, adica la cantitatea de sare. Care oricum e "dupa gust", deci de unde si pana unde 398 fix ???!?!?! Dar cum sa aiba 0 grasimi o supa la care s-a folosit ulei pt calit si zeama in care a fiert carne de pui???? Acuma nu ca fac o analiza fizico-chimica a retetei, dar daca traducem, sa traducem cu un pic de documentare si de logica, nu trantit acolo. Editat de Februarie 4, 2016 Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
viviana Postat Februarie 4, 2016 Raport Distribuie Postat Februarie 4, 2016 Pai tocmai ca termenul asta nu e cunoscut d etoti,hai ca eu n-am contact cu mediul romanesc zilnic,dar uite nici curcubica ,nici Marina...nu cunosc termenul.L-au cunoscut acum. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.