Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Namolul binefacator de la Marea Neagra


Recommended Posts

  • Administrators

Cand eram mica uram acele zile obligatorii pe care le petreceam cu parintii la Eforie  - pentru curele de namol. Mi se parea ceva oribil sa stau in soare cu namolul ala ... pana mi se strangea pielea pe mine,.

 

Abia asteotam momentul cand mama spunea: gata - se poate intra in apa ... si intram in lacul acela linistit de la Techirghiol.

 

Cine isi mai aminteste?

 

Atunci nu stiam cat de sanatoase sunta acele cure. Acum as vrea sa mai fac cure cu namol - pentru ca este cea mai mare concentratie de magneziu si alte minerale sanatoase care intra in piele si fac multe beneficii de sanatate.

 

- oare se poate gasi in comert acel namol?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

  • Administrators

De culoare neagră, lucios și onctuos, nămolul are un miros caracteristic (hidrogen sulfurat) și posedă proprietăți fizice care îl fac extrem de util în tratamentul diferitelor afecțiuni; el reprezintă un unicat din toate punctele de vedere. Astfel, nămolul are proprietatea de a se întinde, a se mula pe suprafața corpului (este plastic); absoarbe apa ca un burete, fiind capabil totodată să se și amestece foarte bine cu ea (este hidropexic); înmagazinează ușor căldura (este termopexic) când este încălzit și o cedează greu corpului nostru (are o termoconductibilitate redusă); de aceea, aplicat fierbinte pe piele, dă o senzație de căldură mai redusă decât o baie cu apă la aceeași temperatură.

Nămolul se folosește încălzit pentru diverse proceduri: împachetări, cataplasme și în amestec cu apa sărată din lac, pentru băi la cadă. Modul de aplicare constă în împachetări parțiale cu nămol cald, de 45 — 50°, timp de 20-30 minute (eventual cu masaj), sau oncțiuni, care pot fi parțiale sau complete, cu nămol rece și expunere la soare (metoda egipteană).

Nămolul sapropelic tratează afecțiuni reumatologice de tip inflamator sau degenerativ, sechele posttraumatice (ale mușchilor, pielii și osului), afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroza multiplă și Parkinson), afecțiuni ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcționale), afecțiuni dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), afecțiuni vasculare periferice (ischemie, insuficiență circulatorie) etc.

Aplicarea nămolului pe întreaga suprafață a tegumentului declanșează reacții funcționale locale ale țesuturilor și generale, inhibând sau activând unele sisteme enzimatice și metabolice. Cura balneară cu nămol sapropelic produce efecte favorabile ce persistă timp îndelungat prin modificarea capacității de răspuns adaptativ la diverși stimuli.

Tratamentul cu nămol se mai numește și peloidoterapie. Peloidoterapia trebuie folosită numai la indicația și sub controlul medicului.

În prezent, turiștii care merg pe litoralul românesc pot să-și trateze diferitele afecțiuni în centrele specializate aflate la Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord și Neptun. Același nămol sapropelic, regăsit pe fundul lacului Techirghiol, este utilizat în toate clinicile de pe litoralul românesc.

 

sursa informatiei AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

se gaseste si de vanzare. cel putin vara e plin de pungi cu namol pe la tarabele din statiuni. vad ca acum nu e pe stoc in magazinele virtuale si farmaciile care il comercializeaza, probabil e un produs care se vinde doar in sezonul cald...

ma refer la acest produs, nu la cel comercializat in sticlute, de diverse persoane "bronzate".

http://www.mudnett.com/index_ro.html

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

M-am tot uitat pe site-ul PellAmar insa nu am gasit namol.

 

Dar am o intrebare mai practica: oare se poate trimite namol la punga prin curier?

 

o varianta ar fi sa comanzi on-line (cand apare din nou pe stocul magazinelor virtuale), cu livrare la o adresa din romania, daca ai prieteni/rude/cunostinte cu care te vei intalni cu ocazia vizitei in tara (bucuresti) sau la sulina...

s-ar putea sa gasesti pe la vreun centru de infrumusetare din romania, care are impachetari cu namol de techirghiol pe lista serviciilor oferite...

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...