Administrators redactor Publicat Iunie 14, 2016 Administrators Raport Distribuie Publicat Iunie 14, 2016 Am deschis acest topic pentru ca mi-am dat seama ca avem o serie de mancaruri si bucate unice si nu prea le dam importanta. As vrea deci sa adun cu ajutorul vostru retete si bucate UNICE romenesti. Incep cu Puricei de mamaliguta [flo2] care se fac cu mamaliga prajita si cu branza de burduf. ca produs unic: branza de burduf ... [bib] cine mai adauga? (ce pofta mi se face ...) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Administrators redactor Postat Iunie 14, 2016 Autor Administrators Raport Distribuie Postat Iunie 14, 2016 adaug si tocanita de cartofi. Nu am mai mancat nicaieri asa ceva :) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Administrators Anda08 Postat Iunie 14, 2016 Administrators Raport Distribuie Postat Iunie 14, 2016 la noi se mai face Papa cu mamaliguta - un amestec de smantana, oua, putina faina si marar, servita cu branza de burduf si mamaliga :) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Rufus Postat Iunie 15, 2016 Raport Distribuie Postat Iunie 15, 2016 In Gorj se face Zabic.O mancare simpla, initial o gaselnita a omului spre sfarsitul iernii, cand mai toate camarile erau goale...insa poate fi innobilata cu diverse alte ingrediente. Mancam frecvent la bunici, dar de ceva vreme n-am mai vazut. Desi astazi poate fi o mancare elaborata, zabicul original este format doar din turtele de malai prajite in untura (sau bucati de mamaliga veche)Iata o descriere a unui nostalgic: "Zăbicul e tot aia cu cocârţăul şi, în ciuda explicaţiilor fade şi lapidare din DEX, e o mâncare absolut fenomenală. Să vă spui reţetă de zăbic cum făcea (dietetic, ca femeile care-au cunoscut războiu', văduvia, foametea) bunica mea dinspre mamă, o bănăţeancă bună şi caldă ca pâinea de ţăst.Se ia mămăligă veche (şi tare, că altfel n-are farmec) sau -- muuult mai bine! -- turtă de mălai (la 3 zile dupe ce-a fost făcută, adicătelea atunci când începe să se fărâmiţeze) şi se face bucăţele-bucăţele, aşa, cam la juma de dumicat. (Cel mai bine se fărâmă cu mâna!) Pie urmă (îmi lasă gura apă) pui în tigaie ulei (sau untură), niţeluş, cât să nu rămâie uscat, şi-i arăţi focu'. Poţi să mai arunci acolo dupe doo minute şi un ou, doo, niscai jumări, carne de la garniţă, brânză, un rest de cârnat, în general cam ce-ai la îndemână (dacă ai de-ale bune, poţi lansa şi nişte murături bine tocate -- şi puţine, atât cât să dea picanterie amestecului), şi amesteci acolo-şa, până când obţii o tigaie aurie şi cumplit de bine mirositoare. Toate adaosurile trebuie să fie "minimaliste", pentru că cea mai gustoasă chestie din tigaie va fi firimiturimea de mălai prăjit! Suplimentele sunt doar pentru împrumut de gust. În 8-10 minute e gata. Şi p'ormă, cât e caldă chestia asta, mânci şi pricepi de ce-i zice Marin Sorescu lu' ăsta "Zăbic". http://www.noiq.ro/templates/default/img/emoticons/smile.png Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
CorinaDani Postat Iunie 15, 2016 Raport Distribuie Postat Iunie 15, 2016 haha, ruf, zabicul asta pare a fi varianta romaneasca a pizzei (la figurat). o bunatate facuta cu diverse resturi de prin camara.eu i-as zice zabest, nu zabic :-))) Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Collins20 Postat Iunie 15, 2016 Raport Distribuie Postat Iunie 15, 2016 Cea mai autentica mancare este Malaiul , adica un fel derajitura-placinta pe care femeile de la tara o coceaue la 3-4 noaptea si o pregateau pentru oamenii care veneau la cosit sau prasit . Malai facea bunica mea , din faina de porumb , lapte prins (iaurt ) ,oua , zahar probabil , nu-mi mai aduc aminte ce , dar se manca cu sos de smantana si zahar si era o bunatate . Asta denota ca si taranii romani au fost niste nobili. Alte mancaruri specific romanesti ar mai fi , Julfa , salata de vinete , Gogosarii murati, Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Fleurdelise Postat Iulie 3, 2016 Raport Distribuie Postat Iulie 3, 2016 Salata de vinete exista in varianta orientala: baba ganoush, asezonata diferit, cu lamaie. Gogosari murati au si bulgarii, polonezii. Ciorba de burta o fi numai la noi? Soriciul? Astea nu le am vazut la alte natii. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danielag Postat Iulie 3, 2016 Raport Distribuie Postat Iulie 3, 2016 Ciorbă de burtă au și turcii (işkembe çorbası), dar și bulgarii, grecii, albanezii etc. E o mâncare pe care o găsești în Balcani, dar și în Italia (trippa alla fiorentina). https://en.wikipedia.org/wiki/Tripe_soups Șorici se mănâncă cam peste tot în lume: https://en.wikipedia.org/wiki/Pork_rind Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
mihaela_s Postat Iulie 3, 2016 Raport Distribuie Postat Iulie 3, 2016 Salata de vinete au si grecii, am o colega pe jumatate grecoaica ce a zis ca a mancat ceva asemanator cand am povestit la job de ea. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
castana1 Postat Iulie 15, 2016 Raport Distribuie Postat Iulie 15, 2016 malaiul este cornbread -ul american - reteta bunicii tale Collins e originala, dar clar e cornbread.Eu as pune piinea romaneasca facuta la vatra cu ceapa si slanina facuta la rece, cu o bucatica de brinza de oaie ( de la butoiasele alea de lemn- putinele parca ) si pentru doritori, daca tin, sa curga si din sticla de tuica/rachie/rachiu sau cum s-o mai zice prin alte parti. Asta da mincare romaneasca de poftit si pomenit. Citează Link to comment Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Recommended Posts
Participă la discuție
Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.