Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Credeti ca bebelusii simt durerea nasterii? Daca nu, de ce plange?


Recommended Posts

  • Administrators

Aproape toate lumea stie ca nasterea este dureroasa pentru viitoarele mamici. Oare cum experimenteaza bebelusul nasterea? Oare are si el dureri? Cat de traumatizanta este nasterea pentru bebelus?

 

Iata cateva observatii:

  • Corpul bebelusului este moale si nu ar trebui sa aiba dureri in timpul nasterii
  • Altii spun ca are dureri si acesta este motivul pentru care plange dupa nastere

 

Presiunea pe care contractiile le exercita asupa corpului bebelusului nu este suficient de mare ca sa le produca durere. O palma pe care o primesc copiii de la parinti are o presiune de aprox. 300kPa. Presiunea contractilor nu depaseste 200kPa.

 

Plansul la nastere se datoreaza unui concurs de imprejurari marcate de: prima respiratie, diferenta de temperatura (odata nascut experimenteaza frigul), sunetele puternice, lumina si multe alte lucruri noi pe care le experimenteaza toate odata.

 

Un scan al creierului realizat pentru bebelusi si adulti monitorizand stimuli de durere arata ca bebelusii  experimenteaza senzatiile de durere total diferit decat un adult. Deci este greu de analizat daca experienta nasterii este dureroasa pentru bebelus.

 

stimuli.jpg

 

Cred ca in general specialistii accepta ideea ca nasterea este intr-o oarecare masura dureroasa pentru bebelus si cu siguranta primele minute dupa nastere nu sunt tocmai placute.

 

Lasand stiinta la o parte si trecand pe gluma imi aduc aminte de acest  film "Look Who's Talking" care incearca in ton de comedie sa exprime ce poate sa gandeasca un bebelus cand se naste :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=yOB_MqcaZHw

 

Pentru cei care doresc sa aprofundeze literatura de specialitate le recomand:

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

Un copilas calm si fericit, aflat in pantecele mamei, la adapost de orice, hranit reflex, in  propriul lui univers. E fericit, linistit.

 

Apoi universul lui incepe sa pulseze. Nimic nu mai este stabil. Totul se misca, se contorsioneaza. Bataile inimii mamei, atat de linistitoare pana atunci se intetesc. Bum, bum, bum. Tot Universul lui linistit se rascoala impotriva lui. Il vrea aruncat afara, indepartat.

 

Apoi parca totul se linisteste si incepe o si mai mare agonie: parcurgerea unui tunel ingust, care il  deformeaza si il strange din toate partile, ce i se pare nesfarsit. La capatul tunelului vede ceva alb, o lumina, chiar daca are ochii inchisi. Descoperirea luminii cred ca e cea mai profunda experienta pentru un nou nascut.

 

Intredeschide ochii si vede ca prin ceata mai multi de ceva care se uita la el, aude ceva, se simte tras, despartit de cordonul care ii adusese atat confort.

 

Si plange, din instinct, de frica, de necunoscut, de prea multa lumina, de plamani care se umfla cu aer.

 

Apoi simte o altfel de caldura, un altfel de calm si uita totul.

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca oamenii de stiinta ar trebui sa isi directioneze eforturile catre solutionarea altor probleme, nu sa caute... natura la dinti.

Mie nu mi se pare irelevant sa descoperi cum gestioneaza un bebelus durerea (si a nasterii, printre altele). Sint situatii de operatii in uter, sint bebelusi care au nevoie de interventii medicale imediate. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pai nu ar fi logic, dacă plâng din cauza nașterii, ca cei născuți prin cezariană să fie mai calmi? Ei bine, nu sunt, plâng și ei din toți rărunchii. Așa mă gândesc că nu e vorba de durere cat de frica de necunoscut, suprastimulare, cam ce spune viviana. Poate chiar suprastimularea să fie cauza principală. Ochii dor când e lumina puternica, la fel si urechile. Oboseala poate, de la efortul depus să gestioneze funcțiile în dezvoltare. Cred că și mâncatul doare. E clar că experimenteaza durerea altfel, un adult cu creierul normal dezvoltat zice-se ca ar suporta foarte greu durerile creșterii dinților. Bine, asta e mai târziu, nu la naștere, dar mă gândeam la cum resimt ei durerea fizică. Nu cred că simt durere la naștere din cauza nașterii propriu-zise.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...