Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

De ce nu hiberneaza ursii nostri?


Recommended Posts

  • Administrators

Frumoasa e tara noastra insa nici ursii parca nu mai au pace. E un stres total.

 

Daca nici copiii nu sunt pusi devreme la culcare - de ce ar merge ursii sa hiberneze? Or fi avand ADHD ursii nostri?  [:-)))]

 

Urşii şi-au făcut apariţia din nou pe pârtia din Predeal. Câţiva schiori au reuşit să-i filmeze şi se pare că ar fi vorba de o ursoaică şi puiul ei.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Cei mai activi membri în acest subiect

Zile populare

Posted Images

Daca oamenii nu le-ar lasa mancare la indemna, daca turistii ar respecta natura si nu ar mai arunca gunoaie oriunde, daca autoritatile nu si-ar bate joc de ajutorul si know-how-ul diverselor fundatii nu ar mai veni ursii in apropierea localitatilor.

 

Credeti-ma am stat cateva zile in Yosemite, unde e plin de ursi negri si am avut destul timp sa vad si sa invat ce se face acolo.

 

Pe scurt:

Faimosi odinioara pentru incursiunile lor in parcari de unde furau mancare chiar din masina, am vazut chiar si desene animate, pentru navalirea lor peste tomberoane, pentru cresterea confruntarilor vizitator-urs ce se sfarseau prost pentru vizitatori, azi par niste ursuleti simpatici si la locul lor.

 

De ce? Datorita acestor campanii care au explicat oamenilor ca NU trebuie sa lase resturi de mancare si ca NU au voie sa interactioneze cu animalele concomitent cu urmatoarele schimbari :

- bear-proof food lockers pentru ca oamenii sa le foloseasca si sa nu-si mai lase mancarea in corturi, in vehicule si de unde ea miroase si vine ursul infometat ca e mai usor sa dea spargere la masina decat sa vaneze.

- bear-proof receptacles astea sunt niste pubele mari, speciale, cu lacate speciale unde vizitatorii arunca resturile de mancare.

 

Pentru ca niciun vizitator nu interactioneaza cu animalele nici macar sa dea firimituri la pasari sau alune veveritelor animalele iau oamenii drept copaci, sa zic. Ii ignora, nu ii baga in seama, nu vor nimic de la ei.

 

Ce sa va povestesc? Cand ceata de 8 cerbi a trecut raul la 10 m de mine, care impreuna cu alti turisti ramaseseram stane de piatra in fata maretiei lor?

Erau unul in spatele altuia. Cel mai batran, conducatorul, s-a oprit pe mal, a adulmecat aerul, a trecut raul, a adulmecat din nou si a facut semn din cap si tinereilor sa treaca.

 

Sau cum stateam in mijlocul raului pe o insulita cu picioarele in apa, indoite si pe sub genunchi a trecut rata salbatica cu puii?

 

Acolo erau peste tot mese unde turisitii se opreau si mancau, strangeau totul conform indicatiilor si nu am vazut niciun urs hamesit sa apara.

 

post-3916-0-39589700-1519827163_thumb.jpg

 

Si pubelele:

post-3916-0-68422500-1519827216_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles ca animalele subponderale nu intra deloc in hibernare.  Plus ca la inceputul lunii erau temperaturi de aprilie prin tara. 

Din cate stiu, mai curand hibernarea lor are legatura cu faptul ca ziua se scurteza. Asta e pentru ei un semn ca vine anotimp rece si trec la nani chiar daca temperaturile nu sunt foarte scazute.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

"Studind modul in care un animal atat de mare precum ursul poate sa hiberneze, cerecetatorii japonezi au decoperit ca exista un hormon responsabil pentru aceasta stare de adormire in care unele animale intra o data cu venirea sezonului rece. Oamenii de stiinta au studiat hibernarea la veverite si au constatat ca inaintea hibernarii apare o scadere a concentratiei de sange a unei anumite proteine, numita HP ("proteina specifica hibernarii"), lucru care se mentine apoi pe toata durata hibernarii. 

 

Atunci cand nivelul de HP din sange incepe sa creasca, hibernarea ia sfarsit. Cercetatorii au observat ca nivelul HP-ului in sange este invers proportional cu nivelul sau in creier. In timp ce nivelul de HP in sange scade, concentratia hormonuluiin fluidul cefalo-rahidian creste foarte repede. Importanta proteinei a fost confirmata si de faptul ca atunci cand animalele au primit un tratament cu anti-corpi care bloca activitatea HP-ului in creier, perioada de hibernare s-a redus dramatic."

 

 

http://www.zooland.ro/de-ce-hiberneaza-unele-animale-salbatice-1184

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...