Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Lovituri la cap la copii


Recommended Posts

  • Administrators

Voi v-ati lovit tare la cap cand ati fost copii? Dar copiii vostri?

 

Eu personal cand eram copil am cazut la fotbal si m-am lovit la cap foarte tare. Eram in curtea casei parintesti. Cazatura pe spate, lovitura directa la cap :). Mi-am pierdut cunostinta si m-am trezit in pat cu gheata si cu parintii in jurul meu.

 

Baiatul nostru Andrei a cazut de pe tobogan aflat in excursie cu soala pe la 6 ani. Nu stiu ce s-a intamplat exact. Scoala in Olanda ne-a raportat foarte profesionist cum au descoperit ce s-a intamplat, ce au facut pe moment. Mi-au relatat ca Andrei si-a pierdut cunostinta pentru cateva secunde.

 

In ambele cazuri, din igniranta, din lipsa de informare, lucrurile nu au condus la investigatii suplimentare si s-au terminat cu bine. Dar este foarte important de inteles ca nu trebuie sa ne jucam cu astfel de situarii.

 

Voi ce experiente / povesti cunoasteti? Ati mers de urgenta la medic sau ati facut investigatii suplimentare dupa lovituri?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu contribuția Colegiului American de Medici de Urgență (ACEP) și alții, au prezentat acum cateva zile un studiu care arata ca in America loviturile la cap trebuie tratate cu mai multa seriozitate. CDC a facut recomandări pentru o gamă largă de furnizori de asistență medicală responsabili cu depistarea și si primul ajutor in cazul leziunilor cerebrale ușoare, leziuni cerebrale traumatice, dintre care majoritatea sunt contuzii. 
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

De obicei investigatiile suplimentare se fac in anumite circumstante.

 

La 10 luni fii-mea a avut o fractura craniana (la frunte), hematom si umflatura cat un ou de gaina.  A fot considerata de risc scazut-mediu si s-a stabilit  sa o urmaresc 3-7 zile sa nu apara alte simptome gen letargie, ameteala, varsaturi.

 

La 6 ani si-a spart capul, dandu-se de-a berbeleacul pe niste scari. Am fost la spital, au cusut-o, i-a facut antitetanos si de acolo, dat fiind natura cazaturii, ne-au trimis la neurologie pentru control si radiiografie a zonei cervicale. Apoi am revenit la control dupa 7 zile.

 

De arcada sparta nu mai spun ca a fost o chestie minora.

 

Nu mi-am spart capul niciodata, doar nasul l-am avut rupt, spart. Nu am fost lucida cateva secunde.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Viviana, cred ca tu ai avut noroc pentru ca oamenii s-au ocupat serios. Despre acest lucru era vorba in studiul care il citez mai sus, ca in America nu in todeauna se fac investigatiile necesare. Nu stiu si nu scria in studiu daca exista presiune din partea firmelor de asigurare dar una peste alta eu sunt de parere ca daca medicul nu sugereaza investigatii suplimentare macar sa-l intrebam daca este "sigur ca nu sunt necesare". Cred ca orice medic pus sub presiune se gandeste de 2x.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Admin, nu am avut noroc. Astea sunt protocoalele de urmat in astfel de cazuri in Romania.

 

Ca parinte trebuie sa stii ca este foarte important sa rogi medicul sa-ti explice tot ce ai nevoie sa stii, sa mergi la medic chiar daca ti se pare ca e ceva minor.

 

In America, din cate stiu protocoalele sunt asemanatoare cu cele din Romania. In fapt sunt elaborate niste ghiduri internationale.

 

 

CDC-ul s-a hotarat sa faca niste recomandari suplimentare pentru ca studiile au aratat ca traumatismele cerebrale severe reprezinta un procent foarte mare de deces sau dizabilitate permanenta si nu intotdeauna, chiar daca sunt clasificate corect se urmaresc in timp. 

Si toate astea costa. Asa ca e mai bine sa previi (costuri mai mici) decatsa tratezi (costuri mai mari).

 

 

 

Key Recommendations from the CDC Pediatric mTBI Guideline:

  1. Do not routinely image patients to diagnose mTBI.
  2. Use validated, age-appropriate symptom scales to diagnose mTBI.
  3. Assess evidence-based risk factors for prolonged recovery.
  4. Provide patients with instructions on return to activity customized to their symptoms.
  5. Counsel patients to return gradually to non-sports activities after no more than 2-3 days of rest.

mTBI = Mild Traumatic Brain Injury

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Este cu dus-intors chestia despre protocoale.

 

Discutia despre "concussions" este cam aprinsa in ultimul timp pe la noi pentru ca afecteaza in mod direct copiii care practica sporturi, in special fotbal american.

Sporturile la americani sint ceva foarte apropiat religiei...mai ales in zone cu licee si facultati renumite pentru sport. Este o masinarie imensa care genereaza bani si faima.

 

Parintii sint foarte indoctrinati cu ideea de bursta sportiva (si pentru fotbal american bursele sint semnificative) basca e rampa de lansare in lumea sportiva profesionista.

 

Ca fapt divers, sa va imaginati cit de mult conteaza sportul in America: cele mai mari salarii pentru un angajat la stat (intr-un stat cu faima pentru college football/basketball) sint ale antrenorilor din echipa facultatilor. 

 

Este o adevarata tragedie cind o frageda cariera este deraiata de "concussions" si asta duce la ascunderea acestora. O colega a fiului meu mic, a fost absolut devastata ca si-a ratat sansa la o bursa de ski pentru ca a fost pusa in "medical leave" de catre antrenor dupa sase lovituri la cap in acealsi sezon (cazaturi ori in cursa ori in antrenament)...A avut o cursa la care au participat recrutori de la facultati si fix atunci a retras-o. Este o concurenta acerba in lumea sporturilor si se ascund multe sub pres...printre care aceste "concussions". 

 

Fotbalul american este un exemplu (ca si boxul)...lovituri repetate la cap duc la niste probleme neurologice fara remediu. De aici noile apeluri la preventie, in special la adolescenti. 

 

https://www.forbes.com/sites/renatasimril/2018/09/06/the-real-cost-of-youth-sports/#4fd8386e434e

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Da, exista studii pe lunga durata pe jucătorii de box și pe jucătorii de fotbal american dar si la jucătorii de fotbal (datul cu capul in minge in mod repetat). 

Duce la probleme neurologice iremediabile.

Asa stiu si eu, am citit ca loviturile repetate la cap(in cazul sportiviilor, chiar daca ele sunt considerate mici)duc la slabirea sinapselor nervoase, ceea ce caizeaza probleme neurologice.

 

Multi sportivi ajung sa traiasca ca legumele la batrinete,

 

( a fost si un fil cu subiectul asta, nu-mi amintesc cum se numeste insa)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mohamed Ali care a facut parkinson la 42 de ani

 

http://www.leparisien.fr/laparisienne/sante/mohamed-ali-mis-ko-a-42-ans-par-la-maladie-de-parkinson-04-06-2016-5856271.php

 

Mai sunt si alte sporturi periculoase : rugby, handbal, hockey pe gheata. In Franta jucatorii de rugby sunt monitorizati.

Antmil, la sf de articol scrie ca s au luat masuri  in americade urmarire pt jucatotii de fotbal american si pt hockey.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...