Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Cum se face mustul?


Oaspete desprecopii

Recommended Posts

  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Strabunica-mea la tara proceda asa: Culegea strugurii apoi asa din ochi aduna de pe ciorchini daca mai erau boabe de struguri stricate(mucegaite) si avea un zdrobitor de struguri...(insa la un festival de vinuri si port popular) am vazut cum barbatii incaltzati cu cizme noi de cauciuc calcau cu picioarele pe un sac de panza in care erau strugurii [:D] (sacul aflandu-se intr-un fel de copaie de lemn cu o gaura de scurgere si mustul se scurgea intr-o galeata) cica asa iese cel mai bun vin [:D] restul de struguri(codite plus coji le foloseau la prepararea tzuicii) [:D] Duba zdrobirea strugurilor apare Mustul [:D] el nu sta f mult in aceasta faza de must ci incepe sa "fiarba" Se pune in damigene din sticla care au un dop special(cu o gaura prin care trece un furtun) unul din capetele furtunului este pus in damigeana iar celalalt capat este pus intr-un alt vas cu putina apa(astfel gazele de la fermentare pot iesi din damigeana dar nu intra aer...care poate sa acreasca vinul) Cand nu mai fermenteaza(si este vinul limpede) se trage cu un furtun din damigeana...dar nu tot...se lasa grosimea aceea pe fund...(boasca parca-i spune) Asa se face vinul natural dar se poate adauga zahar, metabisulfid,bentonita...care se adauga doar pentru a limpezi mai repede vinul...se poate adauga apa, insa astea toate strica naturaletea vinului Cine face in cantitati mari il pune in butoaie...(si aici e o adevarata arta...din ce lemn este butoiul) [:D] Daca vrei sa ramana must il pastrezi in frigider...insa si colo inepe sa fermenteze dupa un timp(si atentie la dop...sa nu fie inchis) Sau stiu ca se mai poate "conserva" mustul astfel: se pune la fiert imediat dupa ce au fost zdobiti strugurii, se ambaleaza in sticle bine inchise si la tara il ingropau in pamant sau il puneau in pivnitza soiul strugurilor este f important...nu se folosesc struguri mari de masa ci struguri special de vin monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
Multumesc Monica. Am sa incerc sa fac si eu niste must din struguri de supermarket insa nu cred ca imi pot convinge sotul sa stea cu cizmele de cauciuc pe struguri. Ma rog, sa vad cum il coving. [pup]
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire. iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

eu cred ca o metoda buna de facut must e sa dai cu mixerul prin struguri [:D].... iese "untu'" din ei imediat! evident am glumit, dar metoda cu cizmele pentru zdrobit eu cred ca e valabila numai daca veti cumpara cantitati mari, altfel, ii puneti in scachita si ii zdrobiti cu macahonu' (si cu asta v-am incuiat [:D]) pofta mare, eu am baut acu' 2 seri o cana de must [yumiii] si la 2 noaptea cautam cafeaua cruda sa ma dreg! [:I] dar asta nu m-a impiedicat sa mai beau si aseara.. de ce beau doar seara? riscurile sunt foarte mari daca nu-s acasa imediat dupa ce am baut must! [:-)))] Spor la cumparaturi! nu sunt livezi si podgorii prin preajma voastra? sa cumparati direct de la sursa.. karligutza sunt mamica [url="http://b2.lilypie.com/6GCZp3.png"]Adelutei[/url] [bis]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
Update: am cumparat vreo 3 kile de struguri (fara samburi) din supermarket si sotul i-a pus la masina de scos suc ... am acum 2 sticle insa vad ca se tot aseaza - probabil din 2 litri vom bea si voi 2 pahare. Insa nu e mustul ala romanesc, aromat.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire. iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Bune si-alea doua pahare Mirela...mi-ai facut o pofta de lesin [pofta][:D] mi-aduc aminte cum beam must toamna si mancam nuci proaspat culese...mmmm....[:D] cred ca am sa cumpar si eu tot asa vreo 2-3 kg si a sa-i pun intr-un saculet de panza ceva si am sa-i storc cu mana [alcool] bine ca v-ati facut pofta [pup] monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Citat:
citat din mesajul lui monica-elizabet
si am sa-i storc cu mana [alcool] [pup] monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url] Dar de ce cu mana? Daca trec strugurii (cu samburi!) prin storcatorul de fructe are ceva?
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...