Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Invatati-ma sa pun varza la murat!!!


Recommended Posts

Buna ziua,dragutele mele, Sa nu rideti de mine,dar desi ador sa bucataresc si fac o gramada de muraturi(gogonele,ardei cu varza,gogosari cu struguri,etc) varza pina anul asta nu am pus singura niciodata. Astazi am cumparat varza si astept sa imi impartasiti si mie cum bagati voi varza sa reziste bine toata iarna(nu am decit balcon,nu am beci din pacate). Va multumesc si va doresc un weekend frumos![flo] Maminuta,mami de Dari Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara permisiunea ta. - Eleanor Roosevelt
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Asteptam dragutele? Pana atunci eu procedez in felul urmator: Ai nevoie de varza de toamna, mere gutui, boabe de porumb, boabe de mustar, sare de sac (neiodata) hrean (en gross). OK se iau capatanile de varza si se taie frumos la cotor. Se ajusetaza nervurile de la ultimele foi in sensul ca se subtiaza. Cotorul il scobesti cu un cutit ingust mult spre interior fara sa tai frunzele. In scobitura pui sare de sac si apesi cat poti ca sa ramana in cotor. Asezi fiecare capatana in butoi cu cotorul in sus cat mai frumos fara sa rasucesti varza cu cotorul in jos. Poti sa le inclini dar sa ramana cotorul in sus cu sarea in ea. Pe masura ce pui capatanile, pui de asemenea felii de mar gutui, si hrean curatat si taiat felii. Hrean poti sa pui cat mai mult sa nu faci economie absolut deloc. Dupa ce ai umplut butoiasul arunci inauntru un pumn zdravan de boabe de mustar, precum si boabe de piper si poti sa pui si boabe de porumb de pe un stiulete. Separat incalzesti apa - regula fiind la cati litri de apa pui atatea linguri pline varf de sare de sac. Lasi sa se imcalzeasca bine (nu trebuie sa fiarba dar sa fie calda sa se dizolve sarea). Rastorni apa sarata peste varza usor pana acopera complet varza. Complet inseamna ca varza trebuie sa fie cuprinsa de apa complet. Ar fi bine sa pui o farfurie sau stiu si eu un platou care sa tina varza sub apa. Lasi in bucatarie pana incepe sa se acreasca (cel putin 14 zile). De al o vreme incepe sa "fiarba" adica sa faca bulbuci. Daca apa scade si varza ramane neacoperita mai faci apa cu sare 1 lingura plina varf la 1 litru de apa si completezi. Dupa 14-20 de zile cand deja solutia devine acrisoara sa acra se poate (si este recomandabil) la rece pe balcon. Nu se mai tine la caldura. Afara daca va fi foarte frig (ianuarie-febr) se poate acoperi butoiul cu ceva haine vechi, paturi mai uzate sau orice altceva ca sa nu inghete. NU se baga in casa si nu se (re)scoate afara. Se tine doar la rece. IMPORTANT: 1. Varza sa fie de toaman nu de vara 2. Sarea sa fie de sac!!! neiodata sau sare de salina!!! 3. Hrean trebuie cat mai mult - va tine varza tare si nu se va strica. 4. Mere gutui - ii confera o aroma deosebita 5. Boabe de porumb - ii confera o culoare frumoasa galbuie Cam asta ar fi. [url="www.marius.rdsor.ro"]Pagina familiei[/url] / [url="http://community.webshots.com/user/mariuspernes"]Mai multe...[/url] [url="http://www.youtube.com/user/mariuspernes"]Video[/url] [url="www.romleas.ro/legi/juridic.html"]Pagina legislativa[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ah Marius ce frumos ai explicat, multumim [flo] si eu ma gandeam sa pun cateva verze(sa am pentru Craciun de sarmale) dar la mine e cald rau de tot (mai ales in per asta) [bang] ce fac eu cu varza dupa 14-20 de zile...nu vreau sa pun multe...oare pot sa o pun intr-un frigider dupa per asta de stat la cald? sau ce ma sfatuiti mai bine sa o fac mai aproape de Craciun? de fapt intrebarea mea e alta... [:D] dupa 14-20 de zile pot deja sa o folosesc la sarmale? ca atunci o pun pe 1 dec [:D] v-am zapacit de tot...scuzeeee multumesc anticipat pentru raspuns [asia] monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.com/MonicaElizabet/PrajituriSiPapaBun#"]Prajituri si Papa bun 1[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu stiam ca se pune si sfecla rosie ca sa capete varza o culoare superba roz.Mai stiam ca se rastoarna butoiul daca e mai mic si nu curge pe la capac,dupa vreo saptamina de citeva ori ca sa se aeriseasca butoiul.Daca e prea mare se varsa zeama in galeata .se toarna apoi in butoi.Se repeta operatiunea pentru a avea certitudinea ca zeama e clara,limpede. dulcetica
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu stiu ca varza trebuie pritocita. Adica sa ai un furtun lung care sa ajunga pana in fundul butoiului si la 2-3 zile odata, in perioada in care fermenteaza, trebuie suflat aer in furtun ca sa se amestece zeama sa nu stea depunerile pe fund. Altfel se poate "imputi" zeama si implicit varza... Si ai mei faceau acasa(in apartament) varza murata, e Ok daca o tii in bucatarie si apoi o duci pe balcon, daca o pui acum pana vine inghetul e OK. Dupa ce e murata nu are nimic daca ingheata. Numai ca e mai greu sa o iei tu din butoi [:D]. Pofta buna! [url="http://vorbele.blogspot.com/search/label/vorbe%20de%20copil..."] vorbe de copil...[/url] [url="http://salmi-foto.blogspot.com/"] Hobby[/url]
[url="http://www.nazdravani.ro/"]nazdravanii[/url],[url="http://site.neogen.ro/alinasabau/index.html"]Alina [/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Citat:
citat din mesajul lui monica-elizabet
Ah Marius ce frumos ai explicat, multumim [flo] si eu ma gandeam sa pun cateva verze(sa am pentru Craciun de sarmale) dar la mine e cald rau de tot (mai ales in per asta) [bang] ce fac eu cu varza dupa 14-20 de zile...nu vreau sa pun multe...oare pot sa o pun intr-un frigider dupa per asta de stat la cald? sau ce ma sfatuiti mai bine sa o fac mai aproape de Craciun? de fapt intrebarea mea e alta... [:D] dupa 14-20 de zile pot deja sa o folosesc la sarmale? ca atunci o pun pe 1 dec [:D] v-am zapacit de tot...scuzeeee multumesc anticipat pentru raspuns [asia] monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.com/MonicaElizabet/PrajituriSiPapaBun#"]Prajituri si Papa bun 1[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Poti sa pui acum poti si mai tarziu. Varza in mod normal este deja buna de folosit dupa 3 saptamani. Daca sta la rece tine pana in primavara fara nici o problema. Pe de alta parte daca s-a acrit se poate pune in pungi(se stoarce de bors - zeama) si in frigider la rece insa nu vad de ce sa faci asta doar iarna este rece afara. Daca nu vreti varza pana de Craciun se poate pune si mai tarziu in noiembrie. Ideea este sa va ganditi ca dureaza cam 3 saptamani pana va fi murata. Desigur se popate folosi si mai putin acra insa nu are farmec. [url="www.marius.rdsor.ro"]Pagina familiei[/url] / [url="http://community.webshots.com/user/mariuspernes"]Mai multe...[/url] [url="http://www.youtube.com/user/mariuspernes"]Video[/url] [url="www.romleas.ro/legi/juridic.html"]Pagina legislativa[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

multumesc Marius monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.com/MonicaElizabet/PrajituriSiPapaBun#"]Prajituri si Papa bun 1[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

gata, am pus varza la murat...[:D] sper sa iasa bunutza multumesc de reteta Marius [flo] monica [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/Prajituri"]Prajituri si papa bun[/url] [url="http://picasaweb.google.com/MonicaElizabet/PrajituriSiPapaBun#"]Prajituri si Papa bun 1[/url] [url="http://picasaweb.google.co.uk/MonicaElizabet/PapaDePost"]Papa de post[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu adaug si niste sfecla rosie ,face varza sa aiba o culoare frumoasa ,usor rozie ,dar si porumb ,frunze de visin si gutuie .Apa o pun rece ,dar o pritocesc .Primavara cand incepe sa se incalzeasca ,scot cele cateva verze care raman ,le scurg bine si le pun in pungi in sertarul congelatorului (care intre timp s-a mai golit de mazare ,pastai ,spanac,vinete )astfel incat pot face sarmale sau varza a la cluj cand am pofta sau raman in pana de idei .
The most beautiful thing in life is LIFE itself [hippi]Mara mami de[marinar] Tibi-Mares
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...